Χριστούγεννα θα πει… τρόμος



Δεν είναι αρρωστημένη ταινία τρόμου. Είναι κλασικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις ευρωπαϊκών χωρών και μια είναι ελληνική!


Αν θεωρείτε ότι το χειρότερο που μπορεί να σας συμβεί αν δεν είστε καλά παιδιά όλη τη χρονιά είναι να μην πάρετε δώρο τα Χριστούγεννα από τον Άγιο Βασίλη, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε!

Πολλά χρόνια πριν επικρατήσει σχεδόν παγκοσμίως η μορφή του κόκκινου παχουλού Άγιου Βασίλη που φέρνει τα δώρα, στις διάφορες τοπικές ευρωπαϊκές παραδόσεις η κατάσταση ήταν αρκετά πιο… τρομακτική για τα μικρά παιδιά. Μάλιστα, μια από αυτές τις… τρομακτικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις τηρούνταν και στην Ελλάδα!

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις επτά πιο τρομακτικές παραδόσεις, όπως τις παρουσίασε ο Guardian.

1. Krampus, σε Αυστρία, Σλοβανία, Κροατία, βόρεια Ιταλία

Ο Krampus είναι ένα ανθρωπόμορφο τέρας με κέρατα από την αυστροβαυαρική παράδοση  των Άλπεων. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο Άγιος Νικόλαος (ή αλλιώς Άγιος Βασίλης) έχει συντρόφους που ουσιαστικά λειτουργούν ως το αντίπαλο δέος, ως το άλλο – κακό- μισό του Αγίου. Ο Krampus είναι ένα από αυτούς, ένα δαιμονικό τέρας μισός άνθρωπος – μισός κατσίκα με κέρατα και μακριά γλώσσα. Σύμφωνα με την παράδοση, καθώς περπατά σέρνει πίσω του αλυσίδες και τις κουνά συνεχώς. Κουβαλά μαζί του ξύλο για να χτυπά τα κακά παιδιά και μερικές φορές ένα σακί, για να τα απαγάγει.


Η παραμονή της γιορτής του Αγίου Νικόλα στις 5 Δεκεμβρίου, ονομάζεται Krampusnacht. Ορδές ανθρώπων ντυμένοι ως Krampus με ανάλογα κουστούμια βασίζουν στις πόλεις των Άλπεων συνεχίζοντας την παράδοση. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο γίνονται γνωστές όλο και περισσότερες καταγγελίες για «Krampus» που μεθούν στα μπαρ και συχνά προκαλούν επεισόδια με τσακωμούς ακόμα και καταστροφές περιουσιών.

2. Frau Perchta (Αυστρία και Βαυαρία)

Η Frau Perchta (κυρία Μπέρθα) είναι μια μάγισσα που έρχεται να δει ποια παιδιά ήταν καλά και ποια όχι την χρονιά που πέρασε. Τριγυρνούσε στις γειτονιές το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και ήξερε αμέσως αν κάποιο παιδί ήταν καλό ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση, το παιδί μπορεί να έβρισκε στο παπούτσι του ένα νόμισμα, ενώ η μοίρα για όσα δεν ήταν καλά ήταν βγαλμένη από τους χειρότερους εφιάλτες! Η Frau Perchta σε αυτήν την περίπτωση έκοβε την κοιλιά των παιδιών στα δύο και γέμιζε τα πτώματά τους με άχυρα και πέτρες!



Ίδια ήταν η μοίρα και για όσους ενήλικες τολμούσαν να φάνε την ημέρα της γιορτής της κάτι άλλο πέρα από το παραδοσιακό γεύμα με ψάρι και χυλό. Οι πιστοί θα έπρεπε να αφήνουν φαγητό και ποτό έξω από τις πόρτες τους για την Frau Perchta και τους ακολούθους της, ώστε να εξασφαλίσουν υγεία και ευημερία.

3. Mari Lwyd (Ουαλία)+


Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στους δρόμους της Ουαλίας οι ντόπιοι περιφέρουν ένα κρανίο αλόγου καλυμμένο με κουκούλα, μαύρες κοιλότητες ματιών και στόμα να χάσκει  το οποίο ονομάζουν Mari Lwyd. Χτυπούν τις πόρτες των σπιτιών και με τραγούδια ζητούν από τους ιδιοκτήτες να μπουν μέσα. Οι σπιτονοικοκύρηδες τραγουδώντας πάλι αρνούνται αρχικά για να ακολουθήσει μια μουσική στιχομυθία που καταλήγει στην είσοδο της… αλογίσιας παρέας στο σπίτι για να πάρουν φαγητό και ποτό για κέρασμα! Οι Ουαλοί θεωρούν ότι το κρανίο του αλόγου θα φέρει τύχη για όλη την επόμενη χρονιά.

4. Gryla and the Yule Cat (Ισλανδία)

Σύμφωνα με την ισλανδική παράδοση, η Gryla είναι ένας τεράστιος δράκος που ζει σε μια σπηλιά. Όμως, την περίοδο των Χριστουγέννων κατεβαίνει στα χωριά για να κυνηγήσει παιδιά. Όταν τα πιάσει, τα απαγάγει και τα οδηγεί στην σπηλιά της, όπου τα βράζει σε ένα μεγάλο καζάνι. Η Gryla έχει πολλούς συνοδούς, όπως τους Yule Lads, τα 13 απείθαρχα παιδιά της, αλλά και την Jólakötturinn, ή αλλιώς Yule Cat.


Η Yule Cat όμως δεν είναι κάποια χαδιάρα γατούλα, αλλά μια σατανική ύπαρξη που τριγυρίζει στους δρόμους μέσα στο σκοτάδι αναζητώντας τα φωτισμένα παράθυρα στα υπνοδωμάτια των παιδιών. Ο μόνος τρόπος για να σωθείς – εκτός από το να σβήσεις το φως- είναι να δείξεις στη γάτα ότι πήρες καινούργια ρούχα για τα Χριστούγεννα επειδή ήσουν καλό παιδί. Αν δεν είχες πάρει καινούργια ρούχα, άφηνες έξω από την πόρτα σου τα παλιά ελπίζοντας ότι θα την ικανοποιήσουν!

5. Hans Trapp (Αλσατία – Λοραίνη, Γαλλία)


Σύμφωνα με την αλσατική παράδοση, ο Hans Trapp ήταν ένας ντόπιος άντρας γνωστός για την απληστία του και την αδίστακτη φύση του. Συνήθως έκανε συμφωνίες με τον διάβολο, για να γίνει πλούσιος. Αφού αφορίστηκε από την Καθολική Εκκλησία, έχασε τα πλούτη του και το κοινωνικό του κύρος. Έτσι, άρχισε να τριγυρίζει στην επαρχία ντυμένος σαν σκιάχτρο.

Κάποια στιγμή, ο Hans Trapp θέλησε να γευτεί ανθρώπινο κρέας. Έτσι, δολοφόνησε έναν μικρό βοσκό και στη συνέχεια τον έψησε στη φωτιά. Όμως, πριν ο Hans Trapp προλάβει να φάει την πρώτη μπουκιά, ο Θεός αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στον παραλογισμό και τον χτύπησε με έναν κεραυνό. Ο Hans Trapp πέθανε, αλλά επιστρέφει συνήθως τα Χριστούγεννα αναζητώντας μικρά… νόστιμα παιδιά!

6. Père Fouettard (Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία)


Ο Père Fouettard ήταν κάποτε χασάπης. Αυτός και η γυναίκα του συνήθιζαν να απαγάγουν,  να ληστεύουν και να σκοτώνουν πλούσια παιδιά. Στη συνέχεια, διαμέλιζαν τα πτώματά τους και τα φυλούσαν σε βαρέλια με αλάτι. Όμως, ο Άγιος Νικόλαος ανακάλυψε τι έκαναν και έφερε τα παιδιά ξανά στη ζωή, ενώ τιμώρησε τον Père Fouettard να είναι ο αιώνιος υπηρέτης του. Έτσι, πλέον γυρίζει μαζί με τον Άγιο και αναγκάζεται να βοηθήσει παιδιά με προβλήματα.

7. Καλικάντζαροι (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία)


Οι γνωστοί από την ελληνική παράδοση Καλικάντζαροι είναι μικρά άσχημα τερατάκια που συνήθως ζουν στον Κάτω Κόσμο και τρέφονται με φίδια, σκουλήκια και έντομα. Όμως στο Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων,  όταν σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία τα νερά είναι ακόμα «αβάφτιστα» πριν από τα Θεοφάνεια, οι καλικάντζαροι βγαίνουν μέσα από τη γη και έρχονται στην επιφάνεια για να πειράξουν τους ανθρώπους και να τους ανακατέψουν τα σπίτια, διότι είναι άτακτοι και τους αρέσουν τα παιχνίδια.