Η πραγματική Λιουντμίλα του Τσέρνομπιλ



Η πραγματική Λιουντμίλα της σειράς «Τσερνόμπιλ« μιλά για την ιστορία της και υποστηρίζει ότι το ΗΒΟ δεν ζήτησε ποτέ την άδεια της για να την συμπεριλάβει στην σειρά του

Η ιστορία της Λιουντμίλα Ιγκναντένκο έγινε γνωστή από την σειρά του HBO, Τσέρνομπιλ, η οποία κατέγραψε τις φρικιαστικές στιγμές μετά το πυρηνικό δυστύχημα. Τώρα, η πραγματική Λιουντμίλα μίλησε στο BBC για τα όσα έζησε τότε, ενώ αποκάλυψε ότι το ΗΒΟ δεν την προσέγγισε ποτέ και η ίδια δεν έδωσε ποτέ την άδεια της για να χρησιμοποιηθεί η ιστορία της και το όνομά της. Όπως μάλιστα λέει ο αντίκτυπος της σειράς στη ζωή της ήταν πολύ αρνητικός.

Ο Βασίλι και η Λιουντμίλα

Η Λιουντμίλα (ΦΩΤΟ) ήταν η σύζυγος του Βασίλι Ιγκναντένκο, ο οποίος ήταν από τα πρώτα θύματα της έκρηξης του Τσερνόμπιλ. Ο ίδιος ήταν πυροσβέστης και στις 26 Απριλίου 1986 έσπευσε να σβήσει τη φωτιά από την έκρηξη. Λίγες μόνο ώρες μετά η ραδιενέργεια άρχισε να επιδρά στο σώμα του. Τελικά,  στις 13 Μαϊου του 1986 πέθανε από οξύ ακτινικό σύνδρομο και η Λιουντμίλα για δεκαεπτά ατελείωτες μέρες ήταν συνεχώς στο πλευρό του.


Ωστόσο, η κοπέλα ήταν ήδη έγκυος στο παιδί τους και χωρίς να έχει ιδέα τι μπορεί να προκαλέσει η ραδιενέργεια στην ίδια και στο παιδί τους, έμεινε μαζί με τον Βασίλι ως το τέλος φροντίζοντάς στο δωμάτιο του νοσοκομείου.

«Σηκώθηκε όρθιος και μου έδωσε τρία γαρίφαλα που είχε κάτω από το μαξιλάρι του. Ήταν τα τελευταία λουλούδια που μου έδωσε. Θα θυμάμαι μέχρι να πεθάνω πώς στεκόμασταν μαζί δίπλα στο παράθυρο. Δεν είχαμε ιδέα πως αυτή θα ήταν η τελευταία μας ρομαντική στιγμή μαζί», λέει με δάκρυα στα μάτια. Η Λιουντμίλα δεν παντρεύτηκε ποτέ ξανά από τότε. Το παιδί της, ένα κοριτσάκι, γεννήθηκε δύο μήνες μετά ωστόσο πέθανε τέσσερις ώρες μετά τη γέννησή του εξαιτίας καρδιακών ανωμαλιών και κίρρωσης του ήπατος. Και οι δύο παθήσεις της συνδέθηκαν με την ραδιενέργεια.

Η κριτική

Η Λιουντμίλα υποστηρίζει ότι μετά από την προβολή της σειράς δέχθηκε έντονη κριτική για τον θάνατο που παιδιού της.



«Λένε πως σκότωσα το μωρό μου. Με ρωτούσαν γιατί ήμουν στο πλευρό του άντρα μου, ενώ γνώριζα πως ήμουν έγκυος. Αλλά πείτε μου, πώς μπορούσα να τον αφήσω; Νόμιζα πως το μωρό μέσα μου ήταν ασφαλές. Τότε δεν ξέραμε τίποτα για την ραδιενέργεια», υποστηρίζει.

Όπως λέει μάλιστα μετά τη σειρά αναγκάστηκε να φύγει από το Κίεβο όπου ζούσε και να μετακομίσει σε μια πιο απομονωμένη περιοχή επειδή οι δημοσιογράφοι δεν την άφηναν σε ησυχία.

Η άδεια στο ΗΒΟ

Η Λιουντμίλα υποστηρίζει στο BBC ότι δεν έδωσε ποτέ την άδειά της στην σειρά να πει την ιστορία της. «Η εταιρία παραγωγής συμπεριφέρθηκε άσχημα που δεν με συνάντησε. Υπήρξε ένα τηλεφώνημα από τη Μόσχα, μου είπαν για γυρίσματα σε Λετονία και Κίεβο και πως ήθελαν να επικοινωνήσουν μαζί μου αλλά δεν με έβρισκαν. Μου είπαν να μου δώσουν 3.000 δολάρια. Η ταινία ήδη γυριζόταν ως τότε. Τους λέω, γιατί; Απλώς επειδή υπάρχετε, μου απάντησαν. Τους είπα πως κανείς δεν πληρώνει για το τίποτα και έκλεισα το τηλέφωνο, νόμιζα πως ήταν απάτη».

Πάντως, από την πλευρά του το HBO αρνείται τους ισχυρισμούς της. Μάλιστα σε επίσημη ανακοίνωσή του υποστηρίζει:

«Καθ’όλη τη διάρκεια της δημιουργίας της σειράς, οι παραγωγοί ήταν απόλυτα αφοσιωμένοι να αναπαραστήσουν όλα τα γεγονότα, όπως την ιστορία της Λιουντμίλα και του Βασίλι Ιγκνατένκο, με μεγάλη ευαισθησία. Η ομάδα της παραγωγής μέσω των τοπικών αντιπροσώπων, είχε πολλές επαφές με την Λιουντμίλα Ινγκνατένκο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα γυρίσματα με σκοπό να την κρατούν συνεχώς ενήμερη για το έργο και την αναπαράσταση των εμπειριών της όπως προηγουμένως είχαν ειπωθεί σε διάφορες δικές της αφηγήσεις.

»Δόθηκε επίσης η ευκαιρία στην Λιουντμίλα να συμμετάσχει στην διαδικασία και να μας βοηθήσει με τα σχόλιά της. Σε κανένα σημείο σε αυτές τις επαφές δεν εξέφρασε την αντίθεσή της στην αφήγηση της δικής της ιστορίας ή του συζύγου της. Οι δημιουργοί κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να αφηγηθούν την ιστορία τη δική της και όσων επηρεάστηκαν από την τραγωδία με ρεαλισμό και σεβασμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.