Στην Κίνα της ευμάρειας ένα κορίτσι πέθανε από την πείνα



Ζούσε με 0,27 ευρώ την ημέρα για πέντε χρόνια, ώστε να μπορεί φροντίσει τον άρρωστο αδερφό της. Τελικά, το υποσιτισμένο σώμα της δεν άντεξε και κατέρρευσε


Η θυσία για χάρη της αγάπης μοιάζει να υπάρχει περισσότερο στα βιβλία και τις ρομαντικές ταινίες. Στην πραγματικότητα η ανθρώπινη ιδιοτέλεια και ίσως η τάση για… επιβίωση δεν αφήνουν συχνά την αγάπη να επικρατήσει. Όμως, η ιστορία της Γου Χουαγιάν δεν είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις.

Το όνομα της Γου Χουαγιάν έγινε γνωστό τον Οκτώβριο, όταν εισήχθη σε ένα νοσοκομείο της Κίνας. Ήταν φανερά υποσιτισμένη καθώς ζύγιζε μόλις 20 κιλά, είχε ύψος 1,35 και πολλά αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα λόγω της κατάστασής της. Τα περισσότερα από τα μαλλιά της είχαν πέσει, ενώ πια δεν είχε φρύδια. Η Γου είχε θυσιάσει τα πάντα και είχε βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση για χάρη του αδερφού της, αλλά ήταν παράλληλα και το θύμα της φτώχειας και της αδιαφορίας της πολιτείας. Τελικά, τρεις μήνες μετά το σώμα της δεν άντεξε και η Γου έφυγε από τη ζωή. Ωστόσο είχε προλάβει να οδηγήσει σε μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση στην χώρα της. Ήταν μόλις 24 ετών.

Ζώντας με 0,27 ευρώ τη μέρα

Η Χουαγιάν και ο μικρότερος αδερφός της πάλευαν όλη τους τη ζωή να επιβιώσουν. Η μητέρα τους είχε πεθάνει όταν η Γου ήταν μόλις τεσσάρων ετών και ο πατέρας τους έφυγε από τη ζωή ενώ η κοπέλα ήταν ακόμα στο σχολείο. Στη συνέχεια τα δύο παιδιά έμειναν με την γιαγιά τους σε ένα μικρό χωριό στην επαρχεία Γκουιτσόου της Κίνας και όταν πέθανε κι αυτή έμειναν με τους θείους τους. Ωστόσο, αυτοί μπορούσαν να τους παρέχουν μόλις 300 γουάν (40 περίπου ευρώ) και για τους δύο κάθε μήνα. Παρά την άσχημη οικονομική τους κατάσταση, η Γου δεν σταματούσε να ονειρεύεται και ξεκίνησε τις σπουδές της στο κολέγιο «Guizhou Forerunner».

Η ίδια πίστευε ότι μόνο η γνώση μπορεί να αλλάξει την μοίρα της. «Είμαι ένα μοναχικό άτομο. Μόνο το διάβασμα μπορεί να με κάνει χαρούμενη και να μου ανοίξει τους ορίζοντες. Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι μόνο έτσι θα μπορέσω να βρω δουλεια», έλεγε. Η Γου ήταν ήδη στο τρίτο έτος των σπουδών της και υπολόγιζε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε να πάρει το πτυχίο της ως οικονομολόγος. Το όνειρό της ήταν να εργαστει στην εφορία.

Ο αδερφός της όμως αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά ψυχικά προβλήματα και γι’ αυτόν τον λόγο απαιτούνταν ιδιαίτερη φροντίδα για να μπορεί να είναι καλά.

«Ο αδερφός μου κάποια στιγμή άρχισε να λέει ασυναρτησίες, τα μάτια του ήταν σαν κενά και έτρεχε συνεχώς τριγύρω. Ήταν σαν να μην τον ήξερα καν. Ήμουν απελπισμένη, αλλά ήξερα ότι δεν μπορούσα να τον αφήσω», έλεγε η Γου για την εποχή που αρρώστησε ο αδερφός της. Η ίδια που φοιτούσε ακόμα στο λύκειο ήταν συνεχώς μεταξύ του νοσοκομείου και του σχολείου της αδιαφορώντας για την εαυτό της και την διατροφή της.

Τα φάρμακα ήταν ακριβά κι έτσι η Γου έδινε τα περισσότερα από τα 300 γουάν  που είχαν για τον μήνα αποκλειστικά σχεδόν για τον αδερφό της. Για την ίδια κρατούσε μόλις 2 γουάν, ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 0,27 ευρώ. Αυτό το ποσό της έφτανε για να μπορεί να φάει λίγο ρύζι και πιπεριές τσίλι ή ένα μικρό ψωμάκι. Στην πραγματικότητα αυτή ήταν η διατροφή της για πέντε ολόκληρα χρόνια. Τελικά, τον Οκτώβριο τα αναπνευστικά και τα καρδιακά προβλήματα που της προκάλεσε ο υποσιτισμός ήταν τόσο σοβαρά που αναγκάστηκε να πάει στο νοσοκομείο.

Σύμβολο

Η Γου μέσα από το νοσοκομείο αναγκάστηκε να απευθυνθεί στο διαδίκτυο για βοήθεια καθώς δεν μπορούσε να καλύψει τα ιατρικά κόστη.  Με την βοήθεια της οργάνωσης Chinese Children's Charity Association ξεκίνησε ένα crowdfunding στην σελίδα Shuidichou με σκοπό να συγκεντρώσει τα περίπου 30.000 ευρώ που απαιτούνταν για να πληρώσει το νοσοκομείο. Το ποσό αυτό ήταν πολύ πάνω από τις δυνατότητες της ίδιας και των συγγενών της, οι οποίοι όλοι είχαν πάρει δάνεια για να την βοηθήσουν, όπως έγραφε.


«Ζητώ βοήθεια μόνο και μόνο επειδή δεν έχω καμία άλλη διέξοδο. Θέλω ακόμα να ζήσω μια σωστή ζωή. Θέλω ακόμα να προσφέρω στην κοινωνία και θα χρησιμοποιήσω όλη τη δύναμή μου να πολεμήσω την αρρώστια μου», έλεγε η ίδια.

Η ιστορία της μεταδόθηκε αμέσως από τα εθνικά δίκτυα της Κίνας και εξαπλώθηκε αμέσως στο διαδίκτυο με την Γου να γίνεται αμέσως το πρόσωπο της σκληρής φτώχειας και της πείνας που δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο στην επαρχιακή Κίνα. Πολύ σύντομα συγκεντρώθηκαν πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που ζητούσε η κοπέλα.

«Νιώθω σαν να μπορώ να δω και πάλι τον ήλιο, αφού είχα εγκαταλειφθεί στο σκοτάδι. Δεν ξέρω το όνομά σου, δεν ξέρω ποιος είσαι και τι ζωή ζεις και ενώ δεν είχα εμφανιστεί ξανά στη ζωή σου με βοήθησες. Θέλω να σε ευχαριστήσω για την θυσία σου για έναν συνηθισμένο άγνωστο όπως εγώ», είχε πει η Γου μέσα από το νοσοκομείο σε μια συνέντευξή της.

Ήταν πια αργά

Από τη στιγμή που ξεκίνησε το crowdfunding πολύ σύντομα ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Ταυτόχρονα, και άλλες  φιλανθρωπικές οργανώσεις ξεκίνησαν μαραθωνίους για την Γου. Ωστόσο, ήταν πια αργά καθώς η κατάσταση της Γου και οι βλάβες στους πνεύμονες και την καρδιά της ήταν πλέον μη αναστρέψιμες. Τι έγιναν όμως όλα αυτά τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για την Γου;

Η βασική φιλανθρωπική οργανώση που συγκέντρωσε χρήματα για την Γου ήταν ο ιδιωτικός οργανισμός Chinese Children's Charity Association, ο οποίος εποπτεύεται από το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της Κίνας και δημιούργησε γι’ αυτήν το crowdfunding. Η οργάνωση συγκέντρωσε σχεδόν 30.000 ευρώ για την Γου. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό το νοσοκομείο έλαβε μόλις 3.000 ευρώ από αυτό το ποσό τον περασμένο Νοέμβριο. Ύστερα από πιέσεις για να αποκαλυφθεί τι συνέβη με τα υπόλοιπα χρήματα, η οργάνωση απάντησε ότι τα όργανα της Γου είχαν πρηστεί τόσο πολύ που δεν μπορούσε να υποβληθεί σε εγχείρηση, ενώ η οικογένεια είχε ζητήσει τα χρήματα να διατεθούν αποκλειστικά για την επέμβαση και την ανάρρωσή της. Πάντως, αναγνώρισε την κριτική που δέχθηκε και υποσχέθηκε ότι θα ερευνήσει το πώς μεταχειρίστηκαν οι δωρεές που έγιναν.

Η φιλανθρωπία είναι σε εμβρυακό στάδιο στην Κίνα, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια των New York Times από το Χονγκ Κονγκ, Τίφανι Μέι, και συχνά οι οργανώσεις μαστίζονται από σκάνδαλα σχετικά με την διαχείριση των χρημάτων. Ακόμα και ο Ερυθρός Σταυρός της Κίνας, ο οποίος ελέγχεται από το κράτος, από το 2011 βρέθηκε στη δίνη ενός σκανδάλου που έβλαψε κατά κόρον τον τομέα της φιλανθρωπίας στη χώρα. Μεταξύ άλλων, όπως αποδείχτηκε, η κοπέλα ενός βασικού στελέχους του Ερυθρού Σταυρού χρησιμοποιούσε τα χρήματα από φιλανθρωπίες για να ζει μια επιδεικτικά πλούσια ζωή.

Μάλιστα, ακόμα και η εφημερίδα Peoples Daily που αποτελεί ουσιαστικά την φωνή του Κομμουνιστικού Κόμματος, αναρωτήθηκε αν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις εκμεταλλεύτηκαν μια ανθρώπινη τραγωδία για διαφημιστικούς λογους και προς όφελός τους. Την ίδια στιγμή, καχύποπτα βλέπουν στην Κίνα και τις διαδικτυακές σελίδες crowdfunding  καθώς ο έλεγχος για την διανομή των χρημάτων είναι ανύπαρκτος. Όλα αυτά κάνουν ακόμα πιο δύσκολο για τον κόσμο να εμπιστευτεί φιλανθρωπικές οργανώσεις και συχνά οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη μένουν παντελώς αβοήθητοι.
Η κυβέρνηση στο στόχαστρο

Οι εικόνες της εύθραυστης και ασθενικής Γου σόκαραν την κοινωνία της Κίνας αυξάνοντας έντονα την κριτική κατά του προέδρου της χώρας, Ξι Γινπίνγκ, ο οποίος είχε υποσχεθεί να καταπολεμήσει την ακραία φτώχεια αλλά τώρα μοιάζει να έχει αποτύχει. Για πολλούς Κινέζους, η ιστορία της Γου ήταν μια σκληρή υπενθύμιση ότι παρά την αισιόδοξα νούμερα της οικονομίας και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, η ακραία φτώχεια παραμένει μια φρικτή πραγματικότητα ειδικά σε ορισμένα μέρη της επαρχιακής Κίνας.

Στην Κίνα της μεγάλης ανάπτυξης που αποτελεί τη δεύτερη χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους μετά τις ΗΠΑ, ο απλός κόσμος μοιάζει να είναι βρίσκεται πολύ συχνά βυθισμένος στην φτώχεια. Οι ανισότητες στην χώρα με τους περισσότερους κατοίκους στον κόσμο είναι ο κανόνας και η ιστορία της Γου ίσως τελικά δεν είναι τόσο σπάνια.