Το ISIS είναι ζωντανό κι αυτός είναι ο αρχηγός του


  


Πλέον υπάρχουν επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι αυτός είναι ο νέος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους.


Το όνομά του είχε ακουστεί λίγες μόνο ώρες μετά την δολοφονία του θρυλικού ηγέτη του ISIS, Αμπού Μακρ αλ Μπαγκντάντι, τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Αμίρ Μοχάμεντ Αμπντούλ Ραχμάν αλ Μαουλί αλ-Σάλμπι ωστόσο τώρα επιβεβαιώνεται ότι είναι ο νέος αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους που όσο κι αν παραπαίει παραμένει ζωντανό.

Ο άνθρωπος με τα τέσσερα ονόματα

Ο βρετανικός Guardian αποκαλύπτει ότι κατάφερε να διασταυρώσει από αξιωματούχους δύο διαφορετικών μυστικών υπηρεσιών ότι ο αλ-Σάλμπι είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους και μάλιστα ανέλαβε την θέση του λίγες ώρες μετά τον θάνατο του αλ-Μπαγκντάντι. Αν και από την πρώτη στιγμή είχε ακουστεί το όνομά του, το ISIS είχε αναφέρει ως νέο του αρχηγό τον Ιμπραχίμ αλ-Χασίμι αλ-Κουραΐσι, ένα όνομα που ωστόσο δεν αντιστοιχούσε σε κανένα γνωστό μέλος του «Χαλιφάτου» και καμία μυστική υπηρεσία δεν τον είχε ακούσει ξανά.

Όλα τα στοιχεία ωστόσο φέρνουν ξανά τον Σάλμπι στην θέση του επικεφαλής του Χαλιφάτου που «κρύβεται» πίσω από τον μυστηριώδη αλ-Κουραΐσι. Στους τρεις μήνες από την δολοφονία του αλ – Μπαγκντάντι οι μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να αποκτήσουν μια πιο λεπτομερή εικόνα για το ποιος είναι ο Σάλμπι που σύμφωνα με πληροφορίες είχε επιλεχθεί από τον ίδιο τον αλ-Μπαγκντάντι ως διάδοχός του.

Ο Σάλμπι θεωρείται ως ένας από τους ιδεολογικούς ηγέτες με την μεγαλύτερη επιρροή στην ηγεσία του ISIS. Γεννήθηκε σε μια οικογένεια Τουρκμένων Ιρακινών στην πόλη Ταλ Αφάρ και είναι ένας από τους ελάχιστες μη Άραβες στην ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους. Κατά καιρούς έχει γίνει γνωστός με τα ονόματα Χάτζι Αμπντουλάχ, αλλά και Αμπντουλάχ Καρντάς, αν και κάποιοι Ιρακινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο τελευταίος ήταν ένας άλλος υψηλόβαθμο στέλεχος του ISIS που πέθανε πριν από δύο χρόνια.

Όπως έχει γίνει πλέον γνωστό στις μυστικές υπηρεσίες, ο Σάλμπι ανελίχθηκε στις τάξεις του ISIS χάρη στην φήμη του ως ισλαμικός διδάσκαλος, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι άμεσος απόγονος από τον προφήτη Μωάμεθ κάτι που υποστήριζε για τον εαυτό του και ο αλ-Μπαγκντάντι. Ο Σάλμπι είναι ο ιθύνων νους πίσω από την γενοκτονία των Γιαζίντι την οποία ενορχήστρωσε δίνοντας θρησκευτικές εντολές για την εξόντωσή τους. Παράλληλα, ο Σάλμπι ήταν αυτός που ενορχήστρωσε τον διωγμό όσων μη μουσουλμανικών πληθυσμών κατοικούσαν στην κοιλάδα της Νινεβή, ενώ νομοθέτησε την ποινή του θανάτου για τους ομοφυλόφιλους και τον λιθοβολισμό των γυναικών που έχουν διαπράξει μοιχεία.

Ο διάδοχος του αλ-Μπαγκντάντι κατέχει πτυχίο στον νόμο της Σαρία από το Πανεπιστήμιο της Μοσούλης, ενώ το 2004 είχε βρεθεί έγκλειστος στις φυλακές Μπούκα στο νότιο Ιράκ ως πρώην μέλος της αλ Κάιντα, όπου γνώρισε για πρώτη φορά τον αλ-Μπαγκντάντι. Εκεί θεωρείται ότι ήρθαν κοντά και δημιούργησαν το ISIS καταστρώνοντας πώς θα φτιάξουν το χαλιφάτο τους.

Ο Σάλμπι ήταν εδώ και πολλά χρόνια γνωστός στις αμερικανικές υπηρεσίες και μάλιστα υπήρχε 5 εκατ. αμοιβή για όποιον βοηθούσε στην εξόντωσή του πολύ πριν σκοτωθεί ο αλ Μπαγκντάντι και ο Σάλμπι πάρει την θέση του.

Το κυνήγι για τον Σάλμπι είχε επεκταθεί και στην Τουρκία, όπου ο αδερφός του Αντέλ Σάλμπι, είναι ο εκπρόσωπος του πολιτικού κόμματος «Ιρακινό Μέτωπο των Τουρκμένων». Ο νέος ηγέτης του ISIS θεωρείται ότι είχε επαφές με τον αδερφό του τουλάχιστον μέχρι την ανάληψη της θέσης του.

Από τον Οκτώβριο, όταν και ανέλαβε την ηγεσία, ο Σάλμπι φέρεται να προσπαθεί να εδραιώσει την θέση του σε μια οργάνωση όπου πλέον τα περισσότερα μέλη της ήταν μικρά παιδιά όταν ξεκίνησε η  δημιουργία του Χαλιφάτου και ο πόλεμος στην Συρία.

Οι μυστικές υπηρεσίες ξέρουν πολύ λίγα για την τωρινή του κατάσταση. Είναι πιθανότατα πατέρας ενός παιδιού και είναι μάλλον απίθανο να βρισκόταν μαζί με τον αλ Μπαγκντάντι στην επαρχεία Ιντλίμπι, όπου δολοφονήθηκε, μιας και είχε επιλέξει να μείνει σε μια μικρή πόλη στα δυτική της Μοσούλης.

Ετοιμοθάνατη, αλλά ακόμα ζωντανή

Η δολοφονία του αλ – Μπαγκντάντι ήταν ένα ισχυρό χτύπημα στην οργάνωση του ISIS, η οποία ήδη είχε απομονωθεί στις ερήμους της ανατολικής Συρίας. Ωστόσο, το χτύπημα αυτό δεν φαίνεται να την έχει αποτελειώσει. Οι κουρδικές δυνάμεις που μάχονται  στο βόρειο Ιράκ από το καλοκαίρι προειδοποιούν για αύξηση στις επιθέσεις στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας. Μόνο το εξαήμερο μεταξύ 20 και 26 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 106 επιθέσεις από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίες παρουσιάστηκαν ως εκδίκηση για τον θάνατο του αλ – Μπαγκντάνι και του υπουργού προπαγάνδας του ISIS, Αμπού Χασάν αλ-Μουχατζίρ.

«Παρατηρούμε σημαντική άνοδο των επιθέσεων από τo ISIS από τα μέσα του χρόνου, οι οποίες ωστόσο έχουν μετακινηθεί πιο νότια. Αυτή τη στιγμή έχουμε κατά μέσο όρο 60 επιθέσεις το μήνα, οι οποίες αφορούν είτε δολοφονίες, είτε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας ή επιθέσεις σε στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ», αναφέρει ένας υψηλός αξιωματούχος των Κούρδων του Ιράκ.

«Το δίκτυο του ISIS στην επαρχεία παραμένει λίγο πολύ άθικτο. Εξάλλου, όλα τα μέλη του ISIS στο Ιράκ συνεχίζουν να λαμβάνουν μισθούς και να εκπαιδεύονται σε απομακρυσμένες περιοχές στα βουνά. Αυτό το δίκτυο επιτρέπει στην οργάνωση να δυναμώσει ακόμα κι αν ο στρατός του έχει ηττηθεί», τονίζει.

Την ίδια στιγμή στην πόλη της Μοσούλης ζουν πολλά μέλη, υψηλόβαθμα και κατώτερα, του Ισλαμικού κράτους που προσπαθούν να εισχωρήσουν και πάλι στις κοινότητες μεταφέροντας ωστόσο εκεί και τις ακραίες ιδεολογίες τους.

Πριν λίγες μέρες εντοπίστηκε σε ένα προάστιο της Μοσούλης ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ISIS, ο Σίφα αλ-Νίμα. Ζύγιζε 254 κιλά και μεταφέρθηκε με βοήθεια στο κέντρο κράτησης καθώς δεν μπορούσε να περπατήσει. Ο Νίμα έδινε συχνά εντολές για την εκτέλεση κληρικών και στρατιωτών που δεν ήταν πλήρως αφοσιωμένοι στην οργάνωση.

Την ίδια στιγμή τα δύο κέντρα κράτησης που υπάρχουν στα σύνορα της Συρίας είναι γεμάτα μέλη της οργάνωσης με τις οικογένειές τους. Τα στρατόπεδα της Αλ Χολ και της Αλ Ροχ ελέγχονται από τις συριακές κουρδικές δυνάμεις, ωστόσο η αχανής τους έκταση αφήνει ένα μεγάλο μέρος τους χωρίς έλεγχο και πολλοί φοβούνται ότι θα επαναληφθεί η ιστορία των φυλακών Μπούκα, όπου «γεννήθηκε» το ISIS.