O παιδόφιλος προστατευόμενος του πρίγκιπα Καρόλου



Ο επίσκοπος Πίτερ Μπολ κακοποιούσε για δεκαετίες παιδιά και είχε δημιουργήσει ολόκληρο δίκτυο στους κόλπους της αγγλικανικής εκκλησίας. Η φιλία του όμως με τον πρίγκιπα και άλλα ισχυρά πρόσωπα τον προστάτεψε μέχρι το τέλος της ζωής του




Ο επίσκοπος Πίτερ Μπολ παρουσιαζόταν από την αγγλικανική ως ένας "ζωντανός άγιος" που "έλαμπε με το φως του Χριστού".
Οι οικογένειες και τα παιδιά τον εμπιστεύονταν απόλυτα. Τη δεκαετία του '60  ίδρυσε μαζί με το δίδυμο αδελφό του μια μοναστική κοινότητα στην οποία υποδέχονταν πολλά νεαρά αγόρια που ήθελαν να γίνουν καλόγεροι. Το 1970 έγινε επίσκοπος και παρέμεινε μέχρι το 1993 όταν έγιναν οι πρώτες καταγγελίες. Ο... ζωντανός άγιος κατηγορήθηκε ότι κακοποιούσε συστηματικά αγόρια και είχε μάλιστα δημιουργήσει ένα ολόκληρη δίκτυο παιδοφίλων μέσα στην αγγλικανική εκκλησία.

Εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν υπέρ του ενώ οι ισχυροί φίλοι του όπως ο πρίγκιπας Κάρολος και η Μάργκαρετ Θάτσερ προσπάθησαν να τον προστατέψουν. Η εκκλησία ακολουθώντας τη γνωστή πολιτική της σιωπής και της απόκρυψης τον μετέφερε από ενορία σε ενορία για να εξαφανίσει τα ίχνη του και ο Μπολ συνέχιζε τον φρικτό έργο του.

Τελικά έπρεπε να φτάσουμε στο 2015 με τον Μπολ να είναι πλέον 83 ετών για να έρθει η πρώτη καταδίκη που ουσιαστικά αποτέλεσε ένα ακόμα χαστούκι στο πρόσωπο των θυμάτων. Η ποινή του ήταν μόλις 32 μήνες. Εξέτισε τους 15 και αφέθηκε ελεύθερος παρά τις σφοδρές αντιδράσεις. Στις 21 Ιουνίου 2019 πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Ένα ντοκιμαντέρ του BBC φέρνει στο φως τη δράση του Πίτερ Μπολ με τα θύματα του να δίνουν φρικτές λεπτομέρειες για τα όσα έζησαν. Ο Φιλ ήταν μόλις εννέα ετών όταν γνώρισε τον επίσκοπό Πίτερ Μπολ και είχε ήδη βιώσει την κόλαση μέσα στους κόλπους της εκκλησίας. Τον κακοποιούσε σεξουαλικά ο εφημέριος Ρόι Κότον και τον... μοιράστηκε με τον Μπολ. Ο επίσκοπος είχε φτιάξει ένα είδος δικτύου παιδοφίλων μέσα στη εκκλησία με σκοπό να γνωρίζουν και να μοιράζονται νεαρά αγόρια τα οποία εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά.

"Όλοι όσοι κακοποιούσαν παιδιά φαίνεται ότι γνωρίζονταν μεταξύ τους". 

"Ο Κότον κέρδιζε την εμπιστοσύνη των οικογενειών αγοράζοντας τις στολές μας, κάνοντας δώρα και οργανώνοντας ταξίδια. Ήταν όλοι ευτυχισμένοι που τα αγόρια τους περνούσαν χρόνο μαζί του. Θυμάμαι τη γνωριμία μου με τον Πίτερ Μπολ. Ήταν ένα μικρόσωμος άντρας με μια ήρεμη σε υψηλό τόνο φωνή. Είχε κάτι σίγουρα, ένα χάρισμα που τον βοήθησε να κάνει τις ισχυρές φιλίες που αργότερα έσπευσαν προς υπεράσπιση του όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες καταγγελίες" λέει ο Φίλ Τζόνσον, που σήμερα είναι 54 ετών.

Το 1993 όταν οι πρώτες σκιές εμφανίστηκαν πάνω από τον Μπολ ο πρίγκιπας Κάρολος κανόνισε ώστε να ο φίλος του να μείνει σε ένα πολυτελές οίκημα που ανήκε στη βασιλική οικογένεια και συνέχισε να τον καλεί στο σπίτι του. Τώρα, μέσω αντιπροσώπου, δηλώνει ότι μετανιώνει που τον στήριξε και ότι έπεσε θύμα εξαπάτησης.


Ο Φιλ Τζόνσον (φωτό) μιλάει για το πως τον προσέγγισε ο Μπολ: "Υποπτευόμουν ότι ήταν ένα πρόσωπο σαν τον Κότον, κακοποιούσε παιδιά. Υπήρχε μια οικειότητα μεταξύ τους. Μια από τις τακτικές που χρησιμοποιούσε είναι ότι μας έκανε αστεία για το σεξ και τη σεξουαλικότητα, ειδικά για τον αυνανισμό. Έκανε πάντα κάθε είδους λογοπαίγνια για αυτό το θέμα. Κάποια στιγμή με πήρε στα πόδια του και άρχισε να με χαϊδεύει. Ήταν φανερό ότι ήταν ερεθισμένος".

Τονίζει ότι είναι δεδομένο ότι υπήρχε ένα οργανωμένο δίκτυο παιδοφίλων μέσα στην εκκλησία: "Υπήρχε σίγουρα αυτή η κουλτούρα. Αυτού του είδους η συμπεριφορά ήταν αποδεκτή, ήταν γνωστή και υπήρχε και ένας βαθμός οργάνωσης. Όλοι όσοι κακοποιούσαν παιδιά φαίνεται ότι γνωρίζονταν μεταξύ τους". 

Ο Τζόνσον προσπάθησε να πει στους γονείς του τι γινόταν αλλά "δεν το έκανα με το σωστό τρόπο". Η οικογένεια του όπως και πολλές άλλες είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στην εκκλησίας και στους ιερείς που αρνούνταν να αποδεχθούν ότι μπορεί να συνέβαινε κάτι τόσο σκοτεινό.

Η φρικτή αποκάλυψη

Τελικά η κακοποίηση σταμάτησε μόνο όταν αυτός πλέον έφυγε για το Κολέγιο στα μέσα της δεκαετίας του '80. Είχε πια σύζυγο και παιδιά όταν έκανε μια φρικτή αποκάλυψη. Δεν ήταν ο μόνος από την οικογένεια του που είχε υποστεί κακοποίηση.

"Εργαζόμασταν με τον αδελφό μου όταν ακούσαμε στο ραδιόφωνο για έναν κληρικό που κακοποιούσε παιδιά. Γύρισα και τον ρώτησα αν ποτέ ο Τζόνσον ή ο Κότον είχαν προσπαθήσει να του κάνουν κάτι. Λιποθύμησε.
 Ήταν η ενοχή και η ντροπή που ένιωσα όταν έμαθα τι του είχε συμβεί που με οδήγησαν να πάω στις αρχές και να κάνω τις καταγγελίες. Ο αδελφός μου ήταν πέντε χρόνια μικρότερος και νιώθω πως αν είχα κάνει κάτι νωρίτερα θα μπορούσα να αποτρέψω αυτό που του συνέβη" αποκαλύπτει ο Τζόνσον. 

Όσο για το πως η κακοποίηση όρισε τη ζωή του τονίζει: "Η πραγματική ευθύνη ανήκει στους θύτες το γνωρίζω αυτό. Έχω ήδη όμως ξοδέψει 30.000 λίρες σε θεραπείες. Πρέπει να φτάσεις σε ένα επίπεδο αποδοχής. Είναι κάτι σαν να σπας ένα κρυστάλλινο βάζο. Μπορείς να οργισμένος που έσπασε, μπορείς να κολλήσεις τα κομμάτια αλλά δεν θα είναι ποτέ το ίδιο. Εγώ έχω αποδεχθεί ότι είναι σπασμένο και δεν φτιάχνεται".

Ο Τζόνον έκανε την καταγγελία του το 1996 αλλά η υπόθεση δεν προχώρησε καθώς οι αρχές του είπαν ότι ο 67χρονος τότε Μπολ ήταν "πολύ γέρος και αδύναμος για να οδηγηθεί σε δίκη". "Η ζωή μου κατέρρευσε. Ο γάμος μου χάλασε, έχασα το σπίτι μου, τα παιδιά μου ζούσαν με την πρώην σύζυγο μου. Είχα επενδύσει τόσα στην αστυνομία και περίμενα ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα, ότι κάτι θα γίνει. Στην αρχή ήμουν τόσο οργισμένος. Απομονωνόμουν, δεν κοιμόμουν και όλο το βράδυ έγραφα τεράστιες επιστολές σε επισκόπους. Κανείς όμως δεν ήθελε να ακούσει".

Η πρώτη αχτίδα φωτός ήρθε το 2006 όταν φυλακίστηκε ένας παιδόφιλος ιερέας, συνεργάτης του Ρόι Κότον. Η πίεση προς την εκκλησία αυξήθηκε και το 2015 ήρθε και η δίκη του Μπολ. Όμως ο επίσκοπος έκανε συμφωνία και δήλωσε ένοχος για ένα μικρός μέρος των κατηγοριών. "Ήταν τελικά μια κάλυψη, μια μερική παραδοχή ενός μικρού μέρος της αλήθειας" τονίζει ο Τζόνσον.

Υπολογίζεται ότι ο επίσκοπος κακοποίησε περίπου 100 παιδιά καθώς ξεκίνησε την φρικτή δράση του στα μέσα του 1960.



"Οι ισχυροί φίλοι του Μπολ έχουν ευθύνη για τον θάνατο του αδελφού μου"

Κάποια από τα θύματα του Μπολ όμως δεν κατάφεραν ποτέ να προχωρήσουν στη ζωή τους. Το ντοκιμαντέρ του BBC διηγείται και την ιστορία του Νιλ Τοντ (φωτό). Γνώρισε τον επίσκοπο το 1993. Ήταν 16 ετών και ένας από τους προστατευόμενους του. Ο Μπολ κακοποιούσε τον νεαρό συστηματικά. Τον ανάγκαζε να ψέλνει γυμνός και τον μαστίγωνε. Ήταν ο πρώτος που τον κατήγγειλε αλλά η υπόθεση δεν οδήγησε πουθενά. Η φιλία του Μπολ με ισχυρά πρόσωπα τον προστάτευσε και συνέχισε να βρίσκεται στους κόλπους τη εκκλησίας και να "κυνηγά" νεαρά αγόρια. Ο Νιλ Τοντ παρουσιάστηκε ως ψεύτης που ήθελε να κάνει κακό στο επίσκοπο. Δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει αυτή την υπόθεση, του διέλυσε τη ζωή του, του δημιούργησε ψυχολογικά προβλήματα και το 2012, σε ηλικία 38 ετών, αυτοκτόνησε στην Αυστραλία, όπου είχε μεταναστεύσει στην προσπάθεια του να βρει ηρεμία.

"Οι ισχυροί φίλοι του Μπολ έχουν ευθύνη για τον θάνατο του αδελφού μου. Ο Νιλ πίστευε ότι θα τον βάλουν φυλακή αλλά οι άνθρωποι που έπρεπε να τον προστατέψουν τον έλεγαν ψεύτη" λέει η αδελφή του, Μέρι.
Ο πατέρας του από τη μεριά του τονίζει: "Ήταν κατεστραμμένος. Μπήκε στην εκκλησία για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του και τώρα όλοι εκεί τον έλεγαν ψεύτη. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί κάποιος να είναι φίλος με τον Μπολ και να τον υποστηρίζει. Ο πρίγκιπας Κάρολος τον είχε καλέσει ακόμα και στον γάμο του με την Καμίλα".


Ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που υπερασπίζονται τον Μπολ και δεν αποδέχονται τα στοιχεία και τα γεγονότα. "Η ιστορία του Πίτερ Μπολ είναι η ιστορία του πως λειτουργεί το κατεστημένο στην εποχή μας. Η ιστορία του πως το κατεστημένο ελαχιστοποίησε τη φύση των ενεργειών του Πίτερ Μπολ, έκλεισε το στόμα και εκφόβισε αυτούς που προσπάθησαν να καταγγείλουν" τονίζει ο εκπρόσωπος των θυμάτων του επισκόπου, Γουίλιαμ Τσαπμαν.