Η διασημότητα την οδήγησε στην αυτοκτονία



Η βρετανίδα παρουσιάστρια Κάρολιν Φλακ έπεσε θύμα του κόσμου που λάτρεψε. Όταν τα πράγματα άρχισαν να μην πηγαίνουν καλά, η αναγνωρισημότητα της μετατράπηκε σε κατάρα και την έσπρωξε να βάλει τέλος στη ζωή της



Ψάχνοντας στο διαδίκτυο φωτογραφίες της Βρετανίδας παρουσιάστριας Κάρολιν Φλανκ παρατηρείς ότι είναι πάντα χαμογελαστή και δείχνει χαρούμενη κι ευτυχισμένη. Και όμως το χαμογελαστό αυτό κορίτσι αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του σε ηλικία 40 ετών. Το περασμένο Σάββατο (15/2) βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα της. Η Φλακ ουσιαστικά μετατράπηκε σε θύμα του "λαμπερού" κόσμου που την είχε μαγέψει. Είχε δει μόνο την όμορφη πλευρά του και όταν ξαφνικά πέρασε στην απέναντι όχθη δεν κατάφερε να το αντέξει.

"Είναι ολόκληρος ο κόσμος μου"

Η Κάρολιν μπήκε στο κόσμο της τηλεόρασης από ηλικία 23 ετών. Από τότε βρισκόταν μόνιμα μπροστά από την κάμερα και ήταν φανερό ότι το απολάμβανε. Εργάστηκε σε πάρα πολλά σόου, κυρίως reality και απέκτησε μεγάλη αναγνωρισημότητα. Το καλοκαίρι του 2015 ανέλαβε την παρουσίαση του πολύ δημοφιλούς στην Αγγλία, Love Island. Πρόκειται για ένα reality όπου οι διαγωνιζόμενοι είναι απομονωμένοι σε μια τεράστια βίλα στη Μαγιόρκα και καλούνται να δημιουργήσουν ζευγάρια. Μπορεί το ζευγάρωμα να γίνει για ερωτικούς λόγους, φιλικούς, ακόμα και οικονομικούς καθώς στο τέλος, το δημοφιλέστερο δίδυμο παίρνει 50.000 λίρες.

Μέσω του Love Island έγινε μια από τις πιο διάσημες προσωπικότητες στο Νησί. Έδινε συνεντεύξεις σε κορυφαία περιοδικά, έκανε φωτογραφίσεις, έγραψε την αυτοβιογραφία της (στην οποία αποκάλυψε ότι είχε μια σύντομη σχέση με τον πρίγκιπα Χάρι) και γενικότερα είχε πολύ έντονη παρουσία στην λαμπερή βρετανική show biz. Σε μια από τις συνεντεύξεις που είχε δώσει τόνιζε ότι το Love Island ήταν πλέον "ολόκληρος ο κόσμος της". Αυτός ο κόσμος όμως θα κατέρρεε μέσα σε μια στιγμή.

Η υπόθεση της λάμπας

Στις 13 Δεκεμβρίου 2019 έσκασε σαν βόμβα η είδηση ότι η Κάρολιν κατηγορείται τια επίθεση στον σύντροφο της, τον Βρετανό τενίστα Λιούις Μπάρτον. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η παρουσιάστρια επιτέθηκε στον Μπάρτον με ένα επιτραπέζιο φωτιστικό. Εφημερίδες όπως η Sun και η Daily Star δημοσίευσαν φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης (το κρεβάτι του ζευγαριού) με τίτλους όπως  μακελειό, λουτρό αίματος και σφαγή ενώ μιλούσαν απόπειρα δολοφονίας του Μπάρτον. Φιλοξένησαν υποτιθέμενες καταθέσεις του τενίστα στην αστυνομία που φερόταν να τονίζει ότι η Κάρολιν ήθελε να τον δολοφονήσει.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το ζευγάρι είχε έναν άγριο καυγά μετά από μηνύματα που διάβασε η Κάρολιν στο κινητό του Μπάρτον. Το τι ακριβώς συνέβη δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Είναι επιβεβαιωμένο όμως ότι το αίμα που βρέθηκε στο κρεβάτι ανήκε και στην Κάρολιν, η οποία κόπηκε από τα γυαλιά. Η αστυνομία πήγε στο σπίτι μαζί με το ασθενοφόρο και η μήνυση κατά της Φλακ έγινε αυτεπάγγελτα χωρίς να την καταθέσει ο Μπάρτον. Το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο στα βρετανικά ταμπλόιντ και στις 17 Δεκεμβρίου η Κάρολιν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την παρουσίαση του Love Island για "να μην βλάψει την εκπομπή και για να εστιάσει τις προσπάθειες της στο να καθαρίσει το όνομα της".



Τα ταμπλόιντ και το... δικαστικό σόου

Η Κάρολιν μέσα σε λίγες μέρες πέρασε από τη φωτεινή πλευρά της showbiz στην πιο σκοτεινή της. Βίωσε όλα τα "δεινά" που κουβαλά μαζί της η αναγνωσιμότητα. Οι εφημερίδες την παρουσίασαν σαν ένα παρανοϊκό τέρας που ήθελε να σκοτώσει το σύντροφο της και το όνομα της βρισκόταν σε κάθε πρωτοσέλιδο. Ανώνυμοι που παρουσιάζονταν ως άνθρωποι του περιβάλλοντος της δήλωναν ότι "είχαν καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά" και ότι "είχε και στο παρελθόν ξεσπάσματα". Στο γαϊτανάκι μπήκε και η δικαιοσύνη που αντιμετώπισε τη δίωξη της παρουσιάστριας σαν σόου. Παρότι ο σύντροφος της δεν έκανε μήνυση και κατέθεσε επίσημα ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως παρουσιάζονταν, οι δικαστές προχώρησαν ακάθεκτοι και όρισαν δικάσιμο για την 4η Μαρτίου 2020. Η 40χρονη είχε χάσει ξαφνικά τη θέση της στο σόου και έβλεπε να τη διασύρουν καθημερινώς σε εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Το πλέον τραγικό και συνάμα εγκληματικό είναι ότι στο παρελθόν είχε δημόσια παραδεχθεί ότι πάλευε με την κατάθλιψη και ακολουθούσε κάποια αγωγή. Τα Μέσα και οι δικαστικοί λειτουργοί γνώριζαν πόσο εύθραυστη ήταν η ψυχολογία της και όμως συνέχιζαν να την "βομβαρδίζουν" ο καθένας για το δικό του συμφέρον. Τα μεν ταμπλόιντ γιατί πουλούσαν, η δε δικαιοσύνη για να αποδείξει ότι δεν κάνει πίσω ακόμα και όταν πρόκειται για διασημότητες.

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου ο Μπάρτον ανέβασε στο Instagram ένα ερωτικό μήνυμα για την Κάρολιν. Ξεκαθάριζε σε κάθε ευκαιρία ό,τι παραμένουν ζευγάρι και πως δεν στηρίζει τη δικαστική δίωξη. Η 40χρονη όμως δεν άντεχε την αφόρητη πίεση. Το μεσημέρι του Σαββάτου βρισκόταν στο σπίτι της με μια φίλη.

Η φίλη έφυγε για λίγο για να κάνει κάποια ψώνια στην αγορά. Όταν επέστρεψε η Κάρολιν δεν άνοιγε την πόρτα και δεν απαντούσε σε κουδούνι και τηλέφωνο. Έτσι η κοπέλα αποφάσισε να πάρει τηλέφωνο τον πατέρα της Καρολίν, ο οποίος έσπευσε στο σημείο. Μπαίνοντας στο σπίτι αντίκρισαν την 40χρονη νεκρή.

Ό,τι πουλάει δεν αλλάζει

Η αυτοκτονία της Κάρολιν Φλακ έχει ανοίξει και πάλι τον διάλογο για τον ρόλο των social media και των σκανδαλοθηρικών εντύπων-ιστοσελίδων. Ενώ γνώριζαν την εύθραυστη ψυχολογική της κατάσταση συνέχιζαν να την πιέζουν αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Δημοσιεύματα, πρωτοσέλιδα και δεκάδες προσβλητικές-υβριστικες αναφορές στα social media από τρολ.

Η εφημερίδα Sun έφτασε στο σημείο, μια μέρα πριν την αυτοκτονία, να ανεβάσει "χιουμοριστική" κάρτα του Αγίου Βαλεντίνου με θέμα την Κάρολιν και την υπόθεση της λάμπας. Το δημοσίευμα κατέβηκε μόλις γνωστοποιήθηκε ο θάνατος της.

Πλέον εκατοντάδες είναι οι διάσημοι που ζητούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσει το "νόμο της Κάρολιν" που θα περιορίζει τα Μέσα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Η διάδοχος της στο Love Island, Λόρα Γουίτμορ δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο τρόπος που τα Μέσα κάλυψαν την υπόθεση έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να οδηγηθεί η φίλη της στην αυτοκτονία. "Λέω φτάνει πια στον Τύπου των clickbait που δαιμονοποιεί και προσπαθεί να καταστρέψει την επιτυχία. Οι ίδιοι που διαστρέβλωσαν την αλήθεια τώρα μιλούν για τραγωδία. Πρέπει να καταλάβετε ότι οι λέξεις σας επηρεάζουν τον κόσμο. Φτάνει πια με τους παπαράτσι και τα ταμπλόιντ που ψάχνουν για μια εύκολη πώληση, φτάνει με τα τρολ που κρύβονται πίσω από τα πληκτρολόγια τους".


Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η αλλαγή είναι απίθανο να έρθει. Τα Μέσα ήδη αντιτείνουν ότι είναι η... πείνα του κοινού για τέτοιου είδους θέματα και λεπτομέρειες οδηγούν σε αυτού του είδους την κάλυψη. Τα άρθρα για την υπόθεση της Φλακ, την προσωπική της ζωή και πλέον τον θάνατο της είναι πάντα μέσα στα πλέον δημοφιλή. Οι άνθρωποι που μας κριτικάρουν τώρα είναι αυτοί που έτρεχαν να κλικάρουν τα κείμενα για την σύλληψη της και την υπόθεση της λάμπας, αναφέρουν.
Ήδη κορυφαία σκανδαλοθηρικά Μέσα όμως η Daily Mail και η Sun κατηγορούν τις δικαστικές αρχές και το κανάλι της Φλακ (ITV) που δεν την προστάτευσαν.
"Η αυτοκτονία της ήρθε λίγο μετά την απόφαση των Αρχών να προχωρήσει και να την οδηγήσει σε δική. Πρέπει να κοιταχθούν στο καθρέφτη και να αναρωτηθούν γιατί συνέχισαν τη δίωξη όταν ήξεραν πόσο εύθραυστη είναι" αναφέρει η Sun, αποποιούμενη κάθε ευθύνης. Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Νταν Γουότον τονίζει ότι το ITV  δεν την στήριξε και την άφησε να "κρέμεται στα μανταλάκια". Το κανάλι είχε δεχθεί ήδη κριτική για τη στάση του σε δύο ακόμα αυτοκτονίες συμμετεχόντων στο Love Island. H απάντηση του ITV ήταν να μην μεταδώσει το κυριακάτικο επεισόδιο και να ανακοινώσει όμως ότι το reality επιστρέφει στις οθόνες από σήμερα Δευτέρα (17/2).

Οργή αλλά και... κλικς

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της εφημερίδας Guardian πάνω στο θέμα που τονίζει: "Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Παρά τη δημόσια οργή για το πως παρουσιάζονται οι ειδήσεις για τις διασημότητες και τις κατηγορίες πως κυνήγησαν μέχρι θανάτου μια γυναίκα, ιδιωτικά ο κόσμος συρρέει στις ιστοσελίδες των ταμπλόιντ για να διαβάσει κάθε πιθανή λεπτομέρεια. Από την Κυριακή το πρωί η Daily Maily, που κυριαρχεί στο χώρο, έχει ανεβάσει πάνω από 20 διαφορετικά άρθρα για τη Φλακ. Βίντεο από παλιές της εμφανίσεις και προσωπικές φωτογραφίες. Η κριτική κατά των Μέσων συνοδεύει πάντα θανάτους διασήμων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Μετά το θάνατο της το 1997 η
Daily Mail υποσχέθηκε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά φωτογραφίες παπαράτσι, υπόσχεση που ξεχάστηκε καθώς το κοινό έστρεφε την προσοχή του σε άλλα θέματα. Ο θάνατος της Φλακ πιθανότατα θα οδηγήσει σε μακρόσυρτες συζητήσεις για τον ρόλο των Μέσω και ίσως και σε μια έρευνα για τις συνθήκες της αυτοκτονίας αλλά δεν θα μειωθεί το υλικό που θα δημοσιευθεί".