Οι άνθρωποι από την... Κίνα


Οι Ουκρανοί υποδέχθηκαν με πέτρες, φωτιές και οδοφράγματα τους συμπατριώτες τους που επέστρεφαν από την Κίνα



Καταστάσεις που ντροπιάζουν το ανθρώπινο είδος εξελίχθηκαν την Πέμπτη (20/2) το βράδυ σε περιοχή της Ουκρανίας. Πάνω από 70 άτομα, όλοι Ουκρανοί πολίτες, επέστρεψαν από την Κίνα υπό τον φόβο του κοροναϊού. Η κυβέρνηση της χώρας επιχείρησε να τους μετακινήσει με λεωφορεία σε συγκεκριμένο χώρο όπου θα έμεναν για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να διασφαλίσει ότι δεν μεταφέρουν τον ιό. Όλοι τους είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις και δεν υπήρξε κανένα δείγμα ότι είναι φορείς και η "καραντίνα" εφαρμόστηκε κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Τα λεωφορεία όμως βρήκαν μπροστά τους οδοφράγματα και εκατοντάδες άτομα γεμάτα μίσος και φόβο.

Τις τελευταίες μέρες ένα ψεύτικο mail που είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο υποστήριζε ότι κάποιοι από αυτούς που επέστρεφαν από την Κίνα είχαν προσβληθεί από τον ιό.
Από το μεσημέρι της Πέμπτης εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, κυρίως από την κωμόπολη Νόβι Σανζχάρι συγκεντρώθηκαν και ζητούσαν να μην περάσουν τα λεωφορεία και να μεταφέρουν αλλού όσους επέτρεψαν από την Κίνα. Πολλοί από τους διαδηλωτές ήταν ξεκάθαρο πως ήταν μεθυσμένοι.

Έστησαν οδοφράγματα, άναψαν φωτιές και όταν εμφανίστηκαν τα οχήματα πετούσαν πέτρες για να τα σταματήσουν. Άμεσα επενέβη η αστυνομία και ένας από τους διαδηλωτές επιχείρησε να τους χτυπήσει με το αυτοκίνητο του.
Ακολούθησε μάχη ωρών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννέα αστυνομικοί και ένας διαδηλωτής.  Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία έγιναν συνολικά 24 συλλήψεις. Οι διαδηλωτές έσπασαν τα τζάμια από το ένα λεωφορείο αλλά ευτυχώς δεν χτύπησε κάποιος από τους επιβαίνοντες.
Τελικά μετά από ώρες τα οχήματα πέρασαν και πλέον ο κόσμος, που επέστρεψε από την Κίνα, είναι ασφαλής. Θα μείνουν για δύο εβδομάδες στο χώρο καραντίνας και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

"Ήταν ντροπή"

Ο υπουργός εσωτερικών της χώρας, Αρσέν Αβάκοφ επισκέφθηκε την περιοχή και δήλωσε σοκαρισμένος από το μίσος και την επιθετικότητα. "Αυτό που είδαμε ήταν ντροπή. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της ζωής μου" τόνισε μιλώντας live στην τηλεόραση. Από την άλλη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση και τόνισε ότι οι διαδηλωτές "δεν έδειξαν την καλύτερη πλευρά του χαρακτήρα τους" και έσπευσε να διαβεβαιώσει πως όσοι επέστρεψαν από την Κίνα δεν αποτελούν κίνδυνο ενώ τόνισε πως "τις επόμενες δύο εβδομάδες τα συγκεκριμένα κτίρια θα είναι το πλέον φυλασσόμενα και ασφαλή στη χώρα".

Η υπουργός υγείας, Ζοριάνα Σκαλέτσκα ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις και θα προσπαθήσει να μιλήσει με τους κατοίκους. Ζήτησε από τον κόσμο της περιοχής να δείξει συμπάθεια και να υποστηρίξει τους ανθρώπους που γύρισαν στην πατρίδα του.

"Μου προκάλεσε σοκ ο πανικός, η απόρριψη , η επιθετικότητα και τα αρνητικά συναισθήματα που κυριάρχησαν. Σίγουρα όμως ήταν ακόμα μεγαλύτερο σοκ για τους ανθρώπους που επέστρεφαν από την Κίνα" τόνισε.



Εχθροί μέσα στην πατρίδα τους

Οι διαδηλωτές όμως επιμένουν. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν: "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των κατοίκων και απαιτούμε από τις αρχές να λάβουν μέτρα και να μην εγκαταστήσουν ανθρώπους από την Κίνα εδώ". Πλέον στην περιοχή κυκλοφορεί η φήμη ότι η αποχέτευση των εγκαταστάσεων συγκοινωνεί με αυτή του Νόβι Σανζχάρι και θα μεταφερθεί ο ιός σε όλη την περιοχή.  

Άνθρωποι που έτυχε να βρίσκονται στην Κίνα για δουλειά ή αναψυχή μετατράπηκαν σε "εχθρό" και βίωσαν το μίσος και τον ρατσισμό μέσα στην πατρίδα τους. Ουκρανοί πολίτες έγιναν οι "άνθρωποι από την Κίνα" που είναι ανεπιθύμητοι. Θύματα άρρωστων ατόμων που διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις πως μεταφέρουν τον ιό και θα μολύνουν όλη την περιοχή.


Η Αναστασίγια δεν άφησε τη Μίσα

Μέσα σε όλο αυτό το σκοταδισμό και το μίσος η ιστορία της Αναστασίγια Ζιντσένκο αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας. Το μοντέλο από την Ουκρανία βρίσκεται στην περιοχή της Ουχάν αλλά αρνήθηκε να μπει στην πτήση για να επιστρέψει. Δεν της επέτρεπαν να πάρει μαζί της τη μικρή σκυλίτσα της τη Μίσα. Η Αναστασίγια αποφάσισε να μην την αφήσει και έμεινε στην Κίνα μαζί της."Βρήκα μεταφορικό μέσο, συγκέντρωσα όλα τα έγραφα και πήρα και το ειδικό κλουβί για τον σκύλο. Έστειλα μήνυμα στην πρεσβεία για την Μίσα αλλά με αγνόησαν. Στη συνέχεια με πήραν τηλέφωνο και ένας εκπρόσωπος μου είπε ότι δεν μπορώ να την πάρω μαζί μου" έγραψε στο Instagram.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι επικοινώνησε μαζί της και της υποσχέθηκε ότι θα βρεθεί λύση ώστε αυτή και η Μίσα να επιστρέψουν στην Ουκρανία.