Απονομή δικαιοσύνης δια απαγωγής



Όταν ο πατέρας μιας 14χρονης είδε τον δολοφόνο της κόρης του να ξεγλιστρά από τα παραθυράκια της δικαιοσύνης αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του



Η 14χρονη Καλίνκα Μπαμπερσκί περνούσε το καλοκαίρι του 1982 στο σπίτι του πατριού της στο Λιντάου, μια μικρή-πανέμορφη πόλη στη Νότια Γερμανία. Η Καλίνκα ήταν ένα υγιέστατο κορίτσι που έκανε αθλητισμό και δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ σοβαρά προβλήματα.

Το πρωινό της 10ης Ιουλίου 1982 όμως δεν σηκώθηκε από το κρεβάτι της. Μάταια προσπάθησαν να την ξυπνήσουν. Ήταν νεκρή. Η υπόθεση του ξαφνικού θανάτου της θα οδηγούσε σε ένα θρίλερ δεκαετιών και θα αποκάλυπτε μια σκοτεινή ιστορία για την οποία τελικά δεν αποδόθηκε ποτέ δικαιοσύνη. 

Στο σπίτι του πατριού

Η Καλίνκα γεννήθηκε στη Γερμανία αλλά πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο. Η οικογένεια της είχε μετακομίσει εκεί στις αρχές της δεκαετίας του '70. Ο πατέρας της ήταν ο Αντρέ Μπαμπέρσκι και η μητέρα της η Ντανιέλε Γκόνιν. Στο Μαρόκο γνώρισαν τον γιατρό Ντίτερ Κρόμπαχ και τη σύζυγο του.
Γρηγορα ο γιατρός και η μητέρα της Καλίνκα ανέπτυξαν παράνομη σχέση και το 1977 παράτησαν τους συντρόφους τους και παντρεύτηκαν. Μετακόμισαν στο Λιντάου και μετά από λίγο καιρό η Γκόνιν πήρε μαζί της και τα παιδιά, μεταξύ των οποίων και η Καλίνκα. Έτσι η μικρή βρέθηκε να ζει μόνιμα στο σπίτι του πατριού της.

Το δολοφονικό διάλυμα

Αμέσως μετά το θάνατο της Καλίνκα η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα που εστίασε στον Ντίτερ Κρόμπαχ. Ο γιατρός ομολόγησε ότι το βράδυ πριν το θάνατο της 14χρονης της είχε κάνει μια ένεση με διάλυμα κοβαλτίου και σιδήρου. Αρχικά υποστήριξε ότι το διάλυμα θα την βοηθούσε να μαυρίσει και στη συνέχεια ότι ήταν θεραπεία για την αναιμία της μικρής. Τόνισε ότι η ένεση έγινε μετά το δείπνο και τα μεσάνυχτα ήταν ακόμα ζωντανή. Της είπε να κλείσει τα φώτα και το πρωί τη βρήκε νεκρή. Στη συνέχεια της έκανε αρκετές ενέσεις στην προσπάθεια του να την επαναφέρει αλλά δεν τα κατάφερε. Στη διάρκεια της ανάκρισης αποκάλυψε ότι το βράδυ της είχε δώσει και ένα υπνωτικό χάπι.


Από την αρχή η ιστορία του Κρόμπαχ (στο κέντρο της φωτό, αριστερά η Καλίνκα και δεξία η μητέρα της) είχε πολλά κενά και η νεκροψία αποκάλυψε πολλά ανησυχητικά ευρήματα. Στο στομάχι της βρέθηκε υλικό που δεν είχε χωνευτεί κάτι που αποδείκνυε ότι ο θάνατος ήρθε λίγο μετά το δείπνο. Επίσης βρέθηκαν στοιχεία που καταδείκνυαν ότι το κορίτσι είχε κάνει εμετό. Το σώμα της είχε πολλά σημάδια από ενέσεις ενώ στο κόλπο της υπήρχε ένα επιδερμικό τραύμα, ίχνη αίματος και μια λευκή ουσία. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο η ουσία δεν αναλύθηκε ενώ τα γεννητικά όργανα της 14χρονης αφαιρέθηκαν και στη συνέχεια χάθηκαν μυστηριωδώς.

Οι αρχές θεώρησαν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία και έκλεισαν την υπόθεση τονίζοντας ότι η αιτία του θανάτου της Καλίνκα δεν μπορούσε να εξακριβωθεί.

Ο αγώνος του πατέρα

Ο πατέρα της 14χρονης, Αντρέ Μπαμπερσκί αρνούνταν να αποδεχθεί ότι το κορίτσι του πέθανε ξαφνικά στο ύπνο του. Κατάφερε να πάρει στα χέρια του τη νεκροψία και πίεσε για περαιτέρω έρευνα. Οι νέες αναλύσεις έδειξαν ότι η Καλίνκα είχε λάβει το διάλυμα λίγο πριν το θάνατο της και είναι πολύ πιθανό να της προκάλεσε άμεσα αντίδραση.

 Οι ειδικοί συμπέραναν ότι ο χρονοδιάγραμμα που είδε δώσει ο Κρόμπαχ δεν ήταν πειστικό. Όλα συνηγορούσαν ότι ο γιατρός είχε κάνει την ένεση λίγο μετά το δείπνο και είχε προκαλέσει στην Καλίνκα κατάρρευση του κυκλοφορικού, λιποθυμία, εμετό και τελικά θάνατο.

Ακόμα και με αυτά τα στοιχεία η υπόθεση δεν άνοιξε ξανά. Ο Αντρέ Μπαμπερσκί άρχισε να μοιράζει φυλλάδια στο Λιντάου που τόνιζαν ότι ο Κρόμπαχ βίασε και σκότωσε την κόρη του. Συνελήφθη και κλήθηκε να πληρώσει 500.000 μάρκα στον γιατρό.

Ο Μπαμπερσκί προσέλαβε έναν διάσημο Γερμανό δικηγόρο o οποίος κατάφερε να φτάσει την υπόθεση στο δικαστήριο. Το 1987 όμως ο φάκελος έκλεισε ξανά καθώς οι δικαστές έκριναν ότι δεν υπήρχαν ικανοποιητικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Κρόμπαχ προκάλεσε το θάνατο του κοριτσιού με το διάλυμα που της χορήγησε.

Ο πατέρας της Καλίνκα δεν το έβαλε ούτε αυτή τη φορά κάτω. Κατάφερε να πάρει άδεια για εκταφή και μετέφερε τη σορό του κοριτσιού στη Γαλλία. Εκεί διαπιστώθηκε ότι τα γεννητικά όργανα έλειπαν. Οι γιατροί όμως απέδειξαν ότι αρχικές τοξικολογικές αναλύσεις είχαν γίνει πρόχειρα και στο κορίτσι είχε γίνει ένεση στο δεξί χέρι λίγο πριν πεθάνει.

Οι έρευνες και οι πιέσεις του Μπαμπέρσκι απέδωσαν καρπούς και το 1997 ο Κρόμπαχ δικάστηκε ερήμην στη Γαλλία. Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση αλλά ο γιατρός απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο το 2001 ακύρωσε την ποινή και του επιδίκασε αποζημίωση 100.000 φράγκων.


Η απαγωγή

Οι γαλλικές αρχές συνέχισαν να στέλνουν αιτήματα στη Γερμανία για έκδοση του γιατρού αλλά απορρίπτονταν με την αιτιολόγηση ότι η υπόθεση έχει κλείσει.
Θορυβημένος από τις εξελίξεις και γνωρίζοντας ότι η υπόθεση θα παραγραφεί το 2012, ο Μπαμπερσκί (φωτό) αποφάσισε να πάρει τα πράγματα στα χέρια του.

Πληρωσε μια ομάδα ανδρών να ταξιδέψει στη Γερμανία και να του... φέρει τον Κρόμπαχ. Στις 17 Οκτωβρίου 2009 ο Κρόμπαχ βρισκόταν στην πόλη Σάιντεγκ. Περπατούσε έξω από ένα γυμναστήριο όταν τον πλησίασαν τρεις άντρες. Τον χτύπησαν στο κεφάλι και τον έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο. Σε λίγες ώρες βρισκόταν στη Γαλλία, αλυσοδεμένος έξω από ένα αστυνομικό τμήμα. Η Γερμανία αντέδρασε και ζήτησε την επιστροφή του γιατρού και την έκδοση του Μπαμπερσκί και των απαγωγέων αλλά οι Γάλλοι αρνήθηκαν. Φυλάκισαν τον Κρόμπαχ και όρισαν δικάσιμο.

Οι αποκαλύψεις

Μέσα στα χρόνια διάφορες ιστορίες αποκαλύφθηκαν για τον γιατρό. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 είχε κατηγορηθεί για τον θάνατο της πρώτης συζύγου του. Ήταν 24 ετών όταν πέθανε ξαφνικά και ο Κρόμπαχ κατηγορήθηκε ότι την σκότωσε με ένεση. Δεν βρέθηκαν όμως αρκετά στοιχεία. Στη δίκη του 1997 ο ίδιος παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν είχε ναρκώσει μια 16χρονη και την είχε βιάσει στο γραφείο του.
Πολλές γυναίκες εμφανίστηκαν και υποστήριξαν ότι είχαν πέσει θύματα του Κρόμπαχ με τον ίδιο τρόπο αλλά στοιχεία δεν υπήρχαν. Σε ένα ντοκιμαντέρ του 2006 δύο δίδυμες αδελφές αποκάλυψαν ότι ο Κρόμπαχ τους είχε κάνει επίσης ένεση με το διάλυμα κοβαλτίου-σιδήρου και τις είχε βιάσει.

Τέλος μια γυναίκα από τη Γερμανία κατέθεσε ότι όταν ήταν 16 ετών είχε σχέση με τον γιατρό. Συνήθιζε να ναρκώνει τη σύζυγο του και να κάνουν σεξ με το κορίτσι στο δίπλα δωμάτιο.
Η modus operandi του Γερμανού γιατρού είχε πλέον αποκαλυφθεί. Χρησιμοποιούσε το διάλυμα του για να ναρκώνει τα κορίτσια και στη συνέχεια τα βίαζε. Στην περίπτωση της πρώτης συζύγου του και της Καλίνκα τα πράγματα όμως δεν πήγαν καλά ή ο ίδιος δεν ήθελε να πάνε.

Στις 22 Οκτωβρίου 2011 το γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε τον Κρόμπαχ σε 15 χρόνια φυλάκιση για τον θάνατο της Καλίνκα. Οι κατήγοροι τόνισαν ότι ο γιατρός νάρκωσε την 14χρονη για να τη βιάσει και αυτή τελικά πέθανε. Ο Γερμανός αποτάθηκε και πάλι στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζοντας ότι δικάστηκε δύο φορές για την ίδια υπόθεση αλλά αυτή τη φορά δεν δικαιώθηκε.


Ο επίλογος...

Το πρωί της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου 2020 ένα ασθενοφόρο βγήκε από τη φυλακή που βρίσκεται λίγο έξω από το Παρίσι. Ένας από τους επιβαίνοντες ήταν και ο 85χρονος πλέον Ντίτερ Κρόμπαχ (φωτό). Τον Οκτώβριο του 2019 μια επιτροπή έκρινε ότι η ποινή του πρέπει να μειωθεί σε για λόγους υγείας. Έχοντας εκτίσει 15 χρόνια ο Κρόμπαχ θα περάσει ελεύθερος τα τελευταία χρόνια της ζωής του και δεν θα λογοδοτήσει ποτέ για όλα όσα τον έχουν κατηγορήσει.