Η μέρα που ο «Ποπάι» εκτέλεσε την ερωμένη του


Η ιστορία της Γουέντι Τσαβαριάγα Χιλ. Το κορίτσι που ήθελε να εκδικηθεί τον Πάμπλο Εσκομπάρ και επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τον αρχιεκτελεστή του



Σε μια συνέντευξη του το 2013 ο Τζον Χάιρο Βελάσκες Βάσκες, ο αρχιεκτελεστής του Εσκομπάρ γνωστός ως Ποπάι δήλωνε: "Δεν φοβάμαι τον θάνατο, προτιμώ να πεθάνω σε μια βροχή από σφαίρες παρά ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι". Τελικά ο Ποπέγιε (όπως προφέρεται στα ισπανικά) πέθανε σε ένα κρεβάτι. Ήταν 57 ετών και έχασε τη μάχη με τον καρκίνο που τον χτύπησε στο στομάχι. Ο Ποπέγιε ήταν ένας από τους ανθρώπους που "προμήθευε" τον "Πατρόν" με νεαρά κορίτσια και γνωρίστηκαν σε ένα από τα σπίτια που είχε ο Κολομβιανός βαρόνος της κοκας.

Ο Εσκομπάρ τον συμπάθησε γιατί  δεν τον κοιτούσε στα μάτια και του έδειχνε σεβασμό και σύντομα ανέβηκε στην ιεραρχία του καρτέλ. Αδίστακτος και έτοιμος να κάνει τα πάντα για το αφεντικό, ο Βελάσκες έγινε το "χέρι" του Εσκομπάρ. Υποστήριζε ότι προσωπικά σκότωσε 257 άτομα και οργάνωσε συνολικά 3.000 δολοφονίες.
"Στην πραγματικότητα δεν είμαι "σεμνός" με τα εγκλήματα μου. Σιχαίνομαι μόνο τα σεξουαλικά εγκλήματα και δεν έχω κάνει τέτοια. Ήταν απλά μια δουλειά. Με έστειλαν κάποτε να σκοτώσω μια έγκυο, το έκανα γιατί έδινε πληροφορίες για τον Πάμπλο, ήταν κατά του αφεντικού μου. Δεν με ενδιέφερε αν ήταν έγκυος μόνο να πεθάνει. Την έβλεπα μόνο σαν ένα καρφί. Δεν ήμουν ικανός μόνο να σκοτώσω παιδιά και παπάδες. Κάποτε ήταν να σκοτώσουμε τον επίσκοπο του Μεντεγίν και το αφεντικό με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: Αυτό το αίμα δεν μου αρέσει. Είμαι πολύ πιστός" έχει δηλώσει.

Δολοφόνησε τον υποψήφιο πρόεδρο της Κολομβίας Λουίς Κάρλος Γκαλάν Σαρμιέντο και οργάνωσε την τοποθέτηση βόμβας στην πτήση 203 της Avianca όπου σκοτώθηκαν 110 άτομα. Η υπόθεση όμως που ξεχωρίζει στο... βιογραφικό του Ποπέγιε είναι αυτή της Γουέντι Τσαβαριάγα Χιλ. Ο Βελάσκες είχε ερωτευτεί το νεαρό μοντέλο αλλά όταν πήρε την εντολή από τον Εσκομπάρ να την εκτελέσει δεν δίστασε λεπτό...

Η Γουέντι

Στη σχέση του Εσκομπάρ με την Γουέντι Τσαβαριάγα Χιλ η σύζυγος του Πατρόν, Μαρία Βικτόρια Ενάο αφιερώνει ένα κεφάλαιο στην αυτοβιογραφία της που κυκλοφόρησε με τίτλο "Κυρία Εσκομπάρ: Η ζωή μου με τον Πάμπλο". Η γνωστή ως "Τάτα" αναφέρει ότι η Γουέντι ήταν μια από τις σημαντικές ερωμένες του συζύγου. "Ήταν η Γουέντι, η Βιρχίνια και η Χουλιάνα που μετρούσαν για τον Πάμπλο. Όλες οι άλλες δεν σήμαιναν τίποτα" αναφέρει η "Τάτα".
"Είχε πολλές ερωμένες αλλά τις κρατούσε για μια εβδομάδα ή δύο. Ποτέ δεν τις έπαιρνε σοβαρά. Αυτό άλλαξε όταν στα μέσα του 1981 γνώρισε την Γουέντι. Του τη γνώρισε ένας τζογαδόρος από το Μεντεγίν γνωστός ως Ελ Τίο. Την έφερε μαζί του σε ένα ραντεβού και ο Πάμπλο εντυπωσιάστηκε. Αμέσως μετά τη συνάντηση τηλεφώνησε τον Ελ Τίο και του ζήτησε να του κανονίσει συνάντηση με την Γουέντι. Έτσι ξεκίνησε μια σχέση ετών που θα κατέληγε σε τραγωδία" τονίζει στο βιβλίο της η σύζυγος του Εσκομπάρ.

Η Γουέντι προερχόταν από εύπορη οικογένεια και ήταν διαφορετική από τα άλλα κορίτσια που είχε ο Εσκομπάρ. Δεν ήταν μαζί του για τα χρήματα αλλά για τη δόξα. Της άρεσε η ιδέα ότι ήταν η ερωμένη του Πατρόν.

"Ο Πάμπλο έλεγε ότι με την Γουέντι ένιωθε πρωταθλητής. Τα είχε όλα και δεν του ζητούσε τίποτα και αυτό τον έκανε να την ερωτευτεί. Κάποια στιγμή τη συναντούσε κάθε μέρα. Ζούσε δύο τετράγωνα μακριά από το σπίτι μας. Ερχόταν τρώγαμε, έπαιζε λίγο με τον γιό μας και έλεγε ότι πρέπει να φύγει. Γρήγορα ανακάλυψα που πήγαινε" τονίσει η σύζυγος του Εσκομπάρ και αναφέρει ένα περιστατικό σε μια από τις ομιλίες του Πάτρόν, όταν ήταν υποψήφιος για τη Γερουσία.
"Έδινε μια ομιλία σε ένα μεγάλο μπαλκόνι. Εγώ δεν πρόσεχα τον κόσμο που ήταν δίπλα μας. Η αδελφή μου όμως είδε ότι λίγο πιο πίσω από τον Πάμπλο βρισκόταν η Γουέντι και χειροκροτούσε δυνατά. Την πλησίασε και της είπε: Αυτή είναι η θέση της αδελφής μου και αν δεν φύγεις αμέσως θα σε πετάξω από το μπαλκόνι. Την είχε ερωτευτεί και αυτό με πλήγωνε περισσότερα απ'όλα".
Η "Τάτα" γράφει και για την συνάντηση της με την Γουέντι σε ένα πάρτι: "Μας είχε καλέσει ένας πλούσιος ναρκέμπορος. Μόλις φτάσαμε είδα την Γουέντι με ένα κίτρινο κοντό φόρεμα. Ήταν εντυπωσιακή και φλέρταρε με όλους στο πάρτι για να τραβήξει την προσοχή του Πάμπλο. Αυτός όμως έμεινε δίπλα μου. Ένιωθα τόσο άσχημα. Πήγα στην τουαλέτα και ήταν γεμάτη με κορίτσια που ρουφούσαν κόκα. Βγήκα και του είπα να φύγουμε αμέσως. Είδε το πρόσωπο μου, με πήρε και φύγαμε με το αυτοκίνητο.
Συνέχισε όμως να συναντά την Γουέντι. Μου έλεγε ότι πάει ταξίδι στις ΗΠΑ και τελικά ήταν μαζί της. Μου τα είπε όλα μετά από χρόνια ο λογιστής του ο Κιχάδα".


Η εγκυμοσύνη

Ο Πάμπλο Εσκομπάρ έβαζε έναν απαράβατο κανόνα σε όλες τις ερωμένες του, δεν έπρεπε ποτέ να μείνουν έγκυος. Τους τόνιζε πως παιδιά θα έχει μόνο με την "Τάτα" και καμία άλλη. Η Γουέντι (φωτο) "παραβίασε" τον κανόνα και κάπου εκεί έληξε η σχέση τους. Ο Εσκομπάρ της είπε ότι έπρεπε να κάνει έκτρωση αλλά αυτή αρνούταν. Κάπου εκεί μπαίνει στην ιστορία και ο Ποπέγιε. "Μας φώναξε ο Πάμπλο στην Ασιέναδα Ναπολες, ήταν παρών και ο Πινίνα (Τζον Χάριο Άριας Τασκόν). Μας είπε ότι η Γουέντι είναι έγκυος και πρέπει να κάνει έκτρωση. Κανονικά θα την σκότωνε όμως γνώριζε μέλη της οικογένειας της και δεν το έκανε. Κανονίσαμε να στείλουμε γιατρό με σωματοφύλακες να την παραλάβουν και να πάνε να κάνουν την έκτρωση" αποκάλυψε ο Ποπέγιε σε τηλεοπτική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει. Η έκτρωση έγινε και η Γουέντι μίσησε τον Εσκομπάρ. Έψαχνε τρόπο να τον εκδικηθεί για αυτό που της έκανε.

Η σχέση με τον Ποπέγιε

Από την πρώτη στιγμή που συνάντησε τη Γουέντι, ο Ποπέγιε εντυπωσιάστηκε. "Ήταν εκπληκτική. Ψηλή, με φοβερό σώμα. Πανέμορφη. Αρχίσαμε να βγαίνουμε και τελικά τα βρήκαμε ένα βράδυ σε μια ντισκοτέκ. Μίλησα στον Πατρόν και του είπα τι συμβαίνει. Μου έδωσε ένα διαμέρισμα για να πηγαίνουμε αλλά μου είπε: Πρόσεχε με αυτή. Είναι επικίνδυνη. Εγώ όμως είχα ερωτευτεί. Είχα ερωτευτεί όσο δεν πάει άλλο με αυτή τη γυναίκα" αναφέρει.

Μετά από λίγο καιρό ο Εσκομπάρ τον πήρε τηλέφωνο και του είπε: "Έλα Ποπέγιε, άκου να δεις τι έχω εδώ. Η Γουέντι μιλάει με κάποιον. Αυτός ο κάποιος που μιλάει η ερωμένη σου είναι ο αρχηγός του Μπλοκ Αναζήτησης (η ομάδα που κυνηγούσε τον Εσκομπάρ)". Ο Ποπέγιε πάγωσε. "Στη συνέχεια με έβαλε να ακούσω μια ηχογράφηση. Ήταν η Γουεντι που μιλούσε με τον αρχηγό του Μπλοκ. Τι ρωτούσε τι κάνω και πότε θα μπορέσουν να επέμβουν για να με συλλάβουν. Σκέφτηκα ότι κάποια στιγμή με είχε ρωτήσει η ίδια που είναι ο Πάμπλο. Της είπα ότι δεν γνώριζα και μου απάντησε πως αν μάθω πρέπει να της το πω. Ο Πατρόν μου είπε πως εκτιμά το γεγονός ότι δεν είπα ποτέ τίποτα για αυτόν. Μου τόνισε όμως πώς πλέον έχω λίγες ώρες για να λύσω αυτό το πρόβλημα. Μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα, μου είπε".  


Η εκτέλεση

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μια εκδοχή της εκτέλεσης της Γουέντι που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο Ποπέγιε δεν ήταν αυτός που την εκτέλεσε, δεν ήταν καν παρών στο σημείο της δολοφονίας της. Την άκουγε όμως. Σε συνέντευξη που έδωσε στον Αργεντίνο δημοσιογράφο Ρικάρντο Καναλέτι αποκάλυψε όλες τις λεπτομέρειες της εκτέλεσης. "Μου άρεσε η Γουέντι αλλά αγαπούσα τον Πάμπλο. Μίλησα με τους ανθρώπους μου και τους είπα να πάνε σε ένα συγκεκριμένο εστιατόριο που θα βρισκόταν η Γουέντι. Τους εξήγησα ότι θα πάρω τηλέφωνο εκεί και θα τη ζητήσω. Θυμάμαι είχα ένα τεράστιο τηλέφωνο στο αυτοκίνητο που το φόρτιζα εκεί. Την περίμενα σταθμευμένος κοντά στο εστιατόριο και την είδα να έρχεται με το αυτοκίνητο της, είχε ένα Mazda 626. Μπήκε στο εστιατόριο και μετά από λίγο πήρα τηλέφωνο. Είπα, παρακαλώ μου δίνεται την κυρία Γουέντι Τσαβαριάγα; Άκουσα να την φωνάζουν. Άκουγα τα τακούνια της. Τακ, τακ, τακ. Πλησίαζε. Μόλις απάντησε, μέσα σε δύο δευτερόλεπτα, οι άνθρωποι μου την πυροβόλησαν δύο φορές στο κεφάλι. Ένιωσα ένα πράγμα μέσα μου, σαν να βγήκε κάτι κακό. Στο κάτω κάτω δεν ήταν και η μητέρα μου. Απλά με χρησιμοποιούσε. Φεύγοντας πέρασα από το εστιατόριο και κοίταξα. Την είδα που ήταν στο πάτωμα νεκρή μέσα στο αίμα. Πήγα και συνάντησα τον Πάμπλο. Με ρώτησε πως πήγε και του απάντησα, όλα καλά. Χαμογέλασε γιατί ήξερε ότι την είχα σκοτώσει".