The puppet master...



Ρότζερ Στόουν, ο σκοτεινός εκκεντρικός πρίγκιπας της αμερικάνικης πολιτικής. Όταν οι καταστάσεις "επιβάλλουν" χειραγώγηση, εξαπάτηση και θεωρίες συνομωσίες είναι πάντα εκεί


Την περασμένη Δευτέρα (3/2) σώμα ενόρκων έκρινε ένοχο τον Ρότζερ Στόουν και οι εισαγγελείς ζήτησαν από την ομοσπονδιακή δικαστή να καταδικάσει τον πρώην σύμβουλο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σε ποινή φυλάκισης επτά έως εννέα χρόνων. Έκριναν ότι ήταν ένοχος για επτά κατηγορίες αναφορικά με ψευδορκία απέναντι στο Κογκρέσο, παρακώλυση και προσπάθεια χειραγώγησης μαρτύρων. "Η ποινή του πρέπει να ανταποκρίνεται στην σοβαρότητα των εγκλημάτων του και θα προωθήσει τον σεβασμό απέναντι στους νόμους" τόνισαν αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον πρόεδρο Τραμπ.

Αρχικά το βράδυ της Τρίτης καταδίκασε σε έντονο ύφος την αρχική πρόταση της πολιτικής αγωγής και αμφισβήτησε την αμεροληψία του προέδρου της έδρας. Τα ξημερώματα της Τετάρτης έριξε τη βόμβα. Με συγχαρητήριο μήνυμα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ ουσιαστικά αποκάλυψε την παρέμβαση του υπέρ του Στόουν. Προφανώς σε συνεννόηση με τον Τραμπ ο εισαγγελέας είχε παρέμβει ώστε να μειωθεί δραστικά η προτεινόμενη ποινή και ουσιαστικά ο Στόουν να μπει στην φυλακή.
 «Μπράβο στον Μπαρ για την εμπλοκή του στην υπόθεση, η οποία είχε ξεφύγει εντελώς από κάθε έλεγχο και ίσως να μην έπρεπε να έχει κατατεθεί ποτέ», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.  Μετά την παρέμβαση Τραμπ-Μπαρ οι τέσσερις δικηγόροι της πολιτικής αγωγής παραιτήθηκαν.

Η υπόθεση αφορά τις επαφές του Στόουν με Ρώσους κρατικούς αξιωματούχους για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016 αλλά και τα όσα ψευδή κατέθεσε για το θέμα σε επιτροπή του Κογκρέσου. Ο ίδιος ο Στόουν είχε έμμεσα αποδεχθεί την εμπλοκή του και είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να καταθέσει κατά του προέδρου Τράμπ. Ποιος είναι όμως ο Ρότζερ Στόουν που πρόεδροι και υπουργοί έχουν παρέμβει υπέρ του; Ποιος είναι ο λεγόμενος "puppet master" της Αμερικάνικης πολιτικής.

"Δεν είναι μοχθηρό, είναι έξυπνο"

O Στόουν γεννήθηκε το 1952 και η καταγωγή του είναι από την Ιταλία και την Ουγγαρία και μεγάλωσε στο Lewisboro της Νέας Υόρκης. Η μητέρα του ήταν δημοσιογράφος σε τοπική εφημερίδα και ο πατέρας του ήταν εργάτης. Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για την πολιτική. "Το 1960 ήμουν με τον Τζον Κένεντι και θυμάμαι ότι έλεγα στους συμμαθητές μου ότι ο Νιξον είναι υπέρ των σχολείων και το Σάββατο. Ήταν το πρώτο μου πολιτικό κόλπο" έχει δηλώσει.

Στο γυμνάσιο κατάφερε να αναδειχθεί πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας διαβάλλοντας αρχικά αυτόν που είχε τη θέση και στη συνέχεια πείθοντας το πιο μισητό παιδί να κατέβει απέναντι του.

"Έχτισα συμμαχίες και είχα μαζί μου κάθε πιθανό σοβαρό διεκδικητή. Τότε έπεισα τον λιγότερο δημοφιλή τύπο στο σχολείο να κατέβει απέναντι μου. Νομίζετε ότι αυτό είναι μοχθηρό, όχι είναι έξυπνο" τονίζει.
Όταν ήταν 12 ετών ένας γείτονας του έδωσε το βιβλίο του Barry Goldwater, «Η συνείδηση ενός συντηρητικού». Τον επηρέασε βαθύτατα και από τότε ήταν πάντα υπέρ του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Το 1972, ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο George Washington κάλεσε έναν συνεργάτη του Νιξον για να δώσει μια ομιλία. Τον πλησίασε και του ζήτησε να προσλάβει στην ομάδα του Αμερικάνου πολιτικού. Πήρε τη θέση και παράτησε το πανεπιστήμιο.


Ο άνθρωπος του Νίξον

Μπαίνοντας στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων αναλαμβάνοντας επικίνδυνες και σκοτεινές αποστολές. Ο τρόπος που χειρίστηκε την επιχείρηση απαξίωσης του εσωκομματικού αντιπάλου του Ρίτσαρντ Νίξον, Πιτ ΜακΚλόσκι τον καταξίωσε. Ο Στόουν έστειλε χρήματα στον ΜακΚλίσκι στο όνομα της "Young Socialist Alliance" και στη συνέχεια έδινε τις αποδείξεις στον Τύπο και σε μέλη του κόμματος. Επίσης προσέλαβε έναν κατάσκοπο ο οποίος κατάφερε να γίνει οδηγός του υποψηφίου προέδρου των Δημοκρατικών, Χιούμπερτ Χάμφρεϊ.

"Την ημέρα επισήμως ήμουν ο οργανωτής προγράμματος της καμπάνιας του Νίξον. Το βράδυ όμως κινούμουν στις σκοτεινές τέχνες. Οι άνθρωποι του Νίξον είχαν ψύχωση με τις πληροφορίες" τονίζει ο ίδιος.
Μετά τη νίκη του Νίξον πήρε κυβερνητική θέση την οποία κράτησε μέχρι την παραίτηση του προέδρου. Στη συνέχεια δούλεψε για τον Μπομπ Ντόουλ και τελικά απολύθηκε όταν ο αρθρογράφος Τζακ Άντερον αποκάλυψε τη δράση του, την εποχή που δούλεψε για τον Νίξον.

Το 1977 σε ηλικία 24 ετών ο Στόουν αναδείχθηκε πρόεδρος των Νέων Ρεπουμπλικάνων. Οργάνωσε την καμπάνια του μαζί με τον διαβόητο Πολ Μάναφορτ και είχαν φτιάξει φακέλους για τον καθένα από τους 800 εκλέκτορες τους οποίους ονόμαζαν "βιβλία μαστιγίου".

Το όνομα του Στόουν ακούστηκε δημόσια για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των ακροάσεων του Κογκρέσου για το σκάνδαλο Watergate. Η δημοσιογραφική και στη συνέχεια η δικαστική έρευνα αποκάλυψαν τον ρόλο του Στόουν αλλά και τη λατρεία που είχε στον Νίξον. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει κάνει τατουάζ το πρόσωπο του πρώην προέδρου στην πλάτη του. Ακόμα και σήμερα τονίζει πως ο μοναδικός πρόεδρος που παραιτήθηκε στην ιστορία των ΗΠΑ "έκανε αυτό που έπρεπε". Στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα ήταν γνωστός ως "ο φύλακας της φλόγας του Νίξον" και ο "άνθρωπος του στην Ουάσινγκτον.


Το λόμπι των βασανιστών

Με το είδωλο του όμως να έχει τελειώσει πολιτικά  ο Στόουν στράφηκε στον Ρόναλντ Ρίγκαν δείχνοντας ότι έχει εξαιρετικό κριτήριο. Συμμετείχε στην πρώτη προεκλογική εκστρατεία του Ρίγκαν το 1976 όταν και ηττήθηκε από τον Τζίμι Κάρτερ, και ήταν πολιτικός διευθυντής στη δεύτερη (1980) που έδωσε στον Ρίγκαν την προεδρία. Η τεράστια αυτή επιτυχία τον εκτόξευσε. Ίδρυσε μαζί με τον Μάναφορτ την συμβουλευτική εταιρία πολιτικού σχεδιασμού η οποία έγινε μια από τις ισχυρότερες στις ΗΠΑ. Το 1984 βοήθησε τον Ρίγκαν να επανεκλεγεί. Τον επόμενο χρόνο προσέλαβαν τον Λι Άλτγουότερ, που έμελε να γίνει μια "μυθική" μορφή στην αμερικάνικη πολιτική γνωστός ως ο "μπαμπούλας".

Η εταιρία δραστηριοποιήθηκε στο εξωτερικό και συνεργάστηκε με δικτατορικά καθεστώτα όπως αυτό του Μομπούτου στο (τότε) Ζαΐρ και του Φερδινάνδο Μάρκος στις Φιλιππίνες. Για αυτές τις συνεργασίες η εταιρία του Στόουν απέκτησε το προσωνύμιο "το λόμπι των βασανιστών".

Κυρίως λόγω του εκκεντρικού του χαρακτήρα δεν πήρε θέση στην πρώτη κυβέρνηση Ρίγκαν αλλά παρέμεινε μέλος του στενού κύκλου του προέδρου Ρίγκαν. Ήταν και πάλι ο... αόρατος άνθρωπος των σκοτεινών αποστολών, αυτός που κινούσε τις μαριονέτες υπέρ του Ρίγκαν. Η ματαιοδοξία του όμως δεν του επέτρεπε να μείνει μακριά από τα φώτα. Άρχισε να μιλάει δημόσια και να δίνει συνεντεύξεις. Το 1986 η Washington Post δημοσίευσε άρθρο για τον Στόουν και την πολυτελή ζωή που έκανε. «Είναι 33 ετών, κερδίζει 450.000 δολάρια ετησίως, έχει δύο σπίτια με ζεστή μπανιέρα και φορά ρολόι Patek Philippe» τόνιζε το κείμενο.

Στις προεδρικές εκλογές του 1992 ο Στόουν μαζί με τον Άλτγουοτερ δούλεψαν για τον Τζορτζ Μπους και οργάνωσαν την καμπάνια σπίλωσης του Μάικλ Δουκάκη. Ήταν πίσω από τις ψευδείς πληροφορίες ότι η σύζυγος του Δουκάκη είχε κάψει κάποτε την αμερικανική σημαία και την υπόθεση του κατάδικου Γουίλιαμ Όρτον. Είναι γενικώς αποδεκτό πλέον πως αυτή η καμπάνια άλλαξε τα δεδομένα και έδωσε στον Μπους την προεδρία. Το 2000 στρατολογήθηκε από την καμπάνια του Τζορτζ Μπους τζούνιορ για να βοηθήσει στην επανακαταμέτρηση των ψήφων στην Φλόριντα που τελικά έκριναν την μάχη. "Θεωρώ ότι οι γνωριμίες μου βοήθησαν σημαντικά" έχει πει για την υπόθεση.

Το σκάνδαλο

Το 1996 ο Στόουν αναγκάστηκε να αποσυρθεί για λίγο από τα φώτα της δημοσιότητας. Το περιοδικό National Enquirer αποκάλυψε πως είχε βάλει αγγελίες σε ιστοσελίδες για swingers ψάχνοντας συντρόφους για αυτόν και τη σύζυγο του Ναϊντία. Αρχικά διέψευσε τις πληροφορίες αλλά τελικά το 2008 παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που είχε βάλει τις αγγελίες. Πρόσφατα υπερασπίστηκε την επιλογή του τονίζοντας ότι δεν είναι έγκλημα να θες να κάνεις πιο ενδιαφέρουσα την προσωπική σου ζωή.


Ο... έρωτας με τον Τραμπ

Με τον Ντόναλντ Τραμπ γνωρίστηκε το 1979. Ο Στόουν υποστηρίζει πως διέγνωσε άμεσα πως ο εκκεντρικός κτηματομεσίτης είχε πολιτικό μέλλον και του είχε προτείνει να διεκδικήσει την προεδρία από το 1988. Δούλεψε αρκετά χρόνια στο πλευρό του στηρίζοντας τα καζίνο που είχε ο Τραμπ.
Όταν το 2000 ο επιχειρηματίας επιχείρησε να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, ο Στόουν ανέλαβε την καμπάνια. Η αποτυχία ήταν παταγώδης και η σχέση των δύο ανδρών πάγωσε. Μέσα στα επόμενα χρόνια μάλιστα ο Τραμπ έκανε αρκετές απαξιωτικές δηλώσεις για τον Στόουν.
Όταν όμως ο επιχειρηματίας αποφάσισε να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων τον κάλεσε και πάλι. Σε όλη τη διάρκεια της εσωκομματικής διαμάχης ο Στόουν παρέμεινε τη θέση του συμβούλου της καμπάνιας. Όταν πλέον ο Τραμπ έγινε ο επίσημος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων ο Στοουν ανέλαβε σημαντικό ρόλο στη μάχη με τη Χίλαρι Κλίντον.

Ο εκκεντρικός του όμως χαρακτήρας και τα δημόσια υβριστικά και ρατσιστικά σχόλια οδήγησαν τον Τραμπ να ανακοινώσει πως σταματά τη συνεργασία μαζί του. Ανεπίσημα ο Στόουν διατήρησε το ρόλο του και ήταν αυτός που κινούσε τα νήματα.

Οι σχέσεις με τα WikiLeaks

Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στο ντοκιμαντέρ "Get me Roger Stone" ήξερε ότι χρειαζόταν κάτι πολύ δυνατό ώστε ο Τραμπ να νικήσει τη Χίλαρι.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο πως είχε επαφές με Ρώσους αξιωματούχους και χάκερ και οργάνωση, σε συνεργασία με το Wikileaks, τη διαρροή των προσωπικών μέιλ συνεργατών της Κλίντον. Πέντε μέρες πριν τα Wikileaks ανεβάσουν τα κείμενα ο Στόουν έγραψε στο Twitter: Την Τετάρτη η Χίλαρι τελείωσε #Wikileaks.
Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας παραδέχθηκε πως μιλούσε απευθείας με τον Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των WikiLeaks, για να πάρει πληροφορίες για την Κλίντον.

Είναι αποδεδειγμένο ότι ο Στόουν είχε απευθείας επαφές με τον διαβόητο Ρώσο χάκερ Guccifer 2.0 ο οποίος υπέκλεψε τα μέιλ και είναι μέσα στη λίστα με τους δέκα πλέον καταζητούμενους του FBI.
Η δημοσιογραφική έρευνα έχει αποκαλύψει στοιχεία για τις σχέσεις του με τη δημοφιλή ιστοσελίδα συνομωσιολογίας Infowars και τον τρόπο που επιχείρησε να εκφοβίσει μάρτυρες που θα κατέθεταν εναντίον του. Στο "Get me Roger Stone" ο "σκοτεινός πρίγκιπας της πολιτικής" όπως αυτοαποκαλείται ουσιαστικά περηφανεύεται για όλα αυτά του τα επιτεύγματα.


Pizzagate και σατανιστικές τελετές

To πιο εξωφρενικό του δημιούργημα είναι το λεγόμενο Pizzagate. Μια θεωρία συνομωσίας που προώθησε μέσα από το δίκτυο γνωριμιών του ο Στόουν. Σύμφωνα με αυτή μέσα σε μέιλ των συνεργατών της Χίλαρι Κλίτον υπήρχαν κωδικοποιημένα μηνύματα για ένα δίκτυο πορνείας και παιδοφιλίας που είχαν στήσει οι Δημοκρατικοί.

Σύμφωνα με τη θεωρία σε συγκεκριμένες πιτσαρίες υπήρχαν κρυμμένα υπόγεια όπου κρατούνταν παιδιά τα οποία εκμεταλλεύονται σεξουαλικά κορυφαία μέλη των Δημοκρατικών. Σύμφωνα με τη θεωρία η Κλίντον γνώριζε τα πάντα για την υπόθεση και το Ίδρυμα Κλίντον συμμετείχε στο σεξουαλικό trafficking. Πληροφορίες ανέφερε ότι η αστυνομία είχε διεξάγει έρευνα στο σπίτι της για να βρει στοιχεία και το FBI επιβεβαίωνε την υπόθεση.
Όσο και αν ακούγεται απίστευτο η θεωρία πήρε τεράστιες διαστάσεις και ήταν χιλιάδες αυτοί που την πίστεψαν. Επειδή μάλιστα κυκλοφόρησαν ονόματα εστιατορίων υπήρξαν αναφορές για βανδαλισμούς και απειλές δολοφονίες προς τους ιδιοκτήτες του.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό της 4ης Δεκεμβρίου 2016 όταν ο Έντγκαρ Γουέλς πήγε με πολυβόλο σε μια από τις πιτσαρίες και γάζωσε τους τοίχους και την είσοδο. Στην απολογία του τόνισε ότι ήθελε να ερευνήσει από μόνος του τις πληροφορίες και να σώσει τα παιδιά που κρατούσαν στα υπόγεια.

Το Pizzagate δεν ήταν η μόνη εξωφρενική θεωρία συνομωσίας που διέσπειρε ο Στόουν και τη συνεργασία του Άλεξ Τζόουνς των Infowars. Μια από αυτές ήθελε τον υπεύθυνο καμπάνιας της Κλίντον να συμμετέχει σε σατανιστικές τελετές και να πίνει το αίμα παιδιών.

Με την βοήθεια των στοιχείων που είχαν αποκτήσει μέσω της Cambrige Analytica οι άνθρωποι της καμπάνιας του Τραμπ βομβάρδιζαν στο Facebook με τέτοια δημοσιεύματα ψηφοφόρους που θεωρούσαν ότι είναι πιθανό να τα πιστέψουν και να επηρεαστούν.

Ο ίδιος ο Ρότζερ Στοουν έχει παραδεχθεί πως αυτού του είδους οι καμπάνιες με τη σωστή στόχευση παίζουν τεράστιο ρόλο αλλά όπως τονίζει όταν "πρόκειται να σώσεις την χώρα από έναν άνθρωπο σαν την Χίλαρι πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάθε μέσο".


"Οι οργισμένοι πάνε και ψηφίζουν"

Ο καλύτερος για να μιλήσει για τον Ρότζερ Στόουν είναι ο ίδιος ο "σκοτεινός πρίγκιπας. "Μόνο να επιτίθεσαι, να επιτίθεσαι συνέχεια, να μην αμύνεσαι ποτέ. Μην παραδέχεσαι τίποτα, διέψευσε τα πάντα και κάνε αντεπίθεση. Μην σε νοιάζει τι θα πουν. Είναι καλύτερο να είσαι διαβόητος παρά να μην σε γνωρίζουν καθόλου. Εγώ ζω μια μακιαβελική ζωή και είμαι πάντα σκεπτικιστής. Πάντα πιστεύω το χειρότερο γιατί καταλαβαίνω την ανθρώπινη φύση. Αυτή δεν αλλάζει ποτέ. Για αυτό ένας από τους κανόνες στη ζωή μου είναι ότι το μίσος είναι ισχυρότερο κίνητρο από την αγάπη. Τελικά αυτοί που είναι οργισμένοι θα πάνε και θα ψηφίσουν" τονίζει παρουσιάζοντας την κοσμοθεωρία του.