Ο κόσμος της Victoria's Secret δεν είναι αγγελικά φτιαγμένος



Η σεξουαλική παρενόχληση από τον πρώην ισχυρό άντρα της Victorias Secret που όλοι γνώριζαν, αλλά κανείς δεν αποκάλυπτε

Ο κόσμος της Victorias Secret έμοιαζε πάντα ονειρικός. Δυναμικές γυναίκες από τις πιο όμορφες και καλλίγραμμες που μπορούσες να θαυμάσεις παρουσίαζαν εσώρουχα που έκαναν τις γυναίκες να νιώθουν ποθητές και τους άντρες να ενθουσιάζονται.

Όμως, πίσω από τις κλειστές πόρτες, τις κάμερες και τις πασαρέλες, η πραγματικότητα δεν θύμιζε καθόλου τον παράδεισο με τα χαρούμενα αγγελάκια αλλά μια κόλαση όπου οι γυναίκες μπορούσαν να γίνουν έρμαια των ισχυρών αντρών που διοικούσαν την εταιρεία.

Ο ισχυρός άντρας της εταιρείας

Οι New York Times ύστερα από μια έρευνα μηνών και μετά από συνομιλίες με περισσότερες από τριάντα υπάλληλους, στελέχη και μοντέλα της Victorias Secret παρουσιάζουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο πρώην υπεύθυνος μάρκετινγκ και δεύτερος στην ιεραρχία της εταιρείας, Εντ Ράζεκ, ελέγχεται για συνεχείς σεξουαλικές παρενοχλήσεις και εκφοβισμό μοντέλων και υπαλλήλων της εταιρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ράζεκ έχει ήδη παραιτηθεί από την θέση του τον περασμένο Αύγουστο του 2019, καθώς είχαν προηγηθεί δηλώσεις του στη Vogue στις οποίες υποστήριζε ότι δεν είχε σκοπό να προσλάβει ποτέ στην εταιρεία plus size ή διεμφυλικά μοντέλα. Η κατακραυγή, ειδικά εν μέσω του κινήματος Me Too, ήταν τεράστια και ο ίδιος αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη για τα ατυχή σχόλιά του, ωστόσο τελικά εξωθήθηκε στην παραίτηση.

Ωστόσο, ο Ράζεκ για δεκαετίες βρισκόταν στην υψηλότερη βαθμίδα της ιεραρχίας  στην εταιρεία L Brands, την μητρική της Victorias Secret, και χρησιμοποιούσε την δύναμη και την επιρροή του για να προσεγγίσει απρεπώς μοντέλα ή ακόμα και να κάνει ζημιά στην καριέρα τους.

Ο Ράζεκ θεωρούνταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του ιδιοκτήτη της L Brands, Λες Γουέξνερ, και γι’ αυτό ό,τι κι αν έκανε- όσο ακραίο κι αν ήταν -έμοιαζε σαν να μην έχει γίνει ποτέ. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα πολλές φορές ο Γουέξνερ ήταν παρών όταν ο Ράζεκ έκανε ανάρμοστα σχόλια σε γυναίκες.

Ο Λες Γουέξνερ (αριστερά) και ο Εντ Ράζεκ (δεξιά)
«Αυτό ήταν το πιο ανησυχητικό για μένα, ως κάποια που μεγάλωσα ως ανεξάρτητη γυναίκα», δήλωσε η Κέισι Κρο Τέιλορ, πρώην υπάλληλος δημοσίων σχέσεων.

«Αυτήν την κακομεταχείριση κανείς δεν την πήρε σοβαρά και αντιμετωπιζόταν ως κάτι φυσιολογικό, σχεδόν γελούσαν με αυτή. Ήταν σχεδόν σαν πλύση εγκεφάλου. Και όποιος προσπαθούσε να κάνει κάτι για αυτό, όχι μόνο δεν έδιναν σημασία, αλλά τους τιμωρούσαν».

Αρκετοί υπάλληλοι επίσης παραπονέθηκαν για την απρεπή συμπεριφορά του Ράζεκ και τα απαξιωτικά σχόλια που έκανε για τις γυναίκες. Ωστόσο, ο Ράζεκ ήταν ο πιο ισχυρός άντρας του ομίλου μετά τον Γουέξνερ κάτι που υπενθύμιζε συχνά στα μοντέλα.

Το μοντέλο Αλίσα Μίλερ, που συχνά συνεργαζόταν με το brand, εξομολογείται στην εφημερίδα πως ο Ράζεκ εξέπεμπε μια «τοξική αρρενωπότητα» και είχε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά απέναντι στα μοντέλα λέγοντάς τους συχνά: «Εγώ έχω τη δύναμη. Μπορώ να σε κάνω να πετύχεις ή να σε καταστρέψω».



Στα καστ, ο Ράζεκ μπορεί να ζητούσε από τα μοντέλα που φορούσαν ακόμα μόνο τα εσώρουχά τους το τηλέφωνό τους ή να τους ζητούσε να κάτσουν στα πόδια του. Δύο μοντέλα δήλωσαν ότι τους είχε ζητήσει να δειπνήσουν μαζί του.

Ένα από αυτά ήταν το μοντέλο Άντι Μουζ (ΦΩΤΟ). Ήδη φορούσε για δύο χρόνια τα φτερά του αγγέλου στα διάσημα σόου και ο Ράζεκ κάλεσε την 19χρονη τότε κοπέλα σε δείπνο. Όπως λέει η ίδια ήταν ενθουσιασμένη που θα δημιουργούσε μια επαγγελματική σχέση με έναν από τους πιο ισχυρούς άντρες της βιομηχανίας μόδας.



Ο Ράζεκ έφτασε σπίτι της με ένα αυτοκίνητο με σοφέρ. Στο δρόμο για το εστιατόριο προσπάθησε να την φιλήσει και η Μουζ τον απώθησε, αλλά αυτός δεν σταμάτησε να προσπαθεί. Για μήνες της έστελνε ερωτικά μηνύματα και σε ένα μάλιστα της πρότεινε να μετακομίσουν μαζί στο σπίτι του στα νησιά Τουρκ και Κάικος, ενώ σε ένα άλλο της ζήτησε να ψάχνουν να βρουν μαζί ένα σπίτι για τους δυο τους στην Δομικανική Δημοκρατία.

«Θέλω να σε πάω σε ένα σέξι μέρος», της έγραψε.

Η Μουζ προσπαθούσε να τον αποφύγει με ευγενικό τρόπο, καθώς ανησυχούσε για την καριέρα της. Όταν τελικά ο Ράζεκ της ζήτησε να πάει στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη για ένα ιδιωτικό δείπνο, το μοντέλο δεν πήγε. Λίγο μετά έμαθε ότι για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια δεν θα ήταν στο σόου της Victorias Secret.

Η έρευνα των Times  αναφέρεται και στην Μπέλα Χαντίντ. Σύμφωνα με τρεις μάρτυρες, ο Ράζεκ παρακολουθούσε την μέτρησή της πριν από ένα σόου και είπε:  «Ξεχάστε τα εσώρουχα. Πιστεύετε ότι το τηλεοπτικό δίκτυο θα άφηνε την Μπέλα να περπατήσει στην πασαρέλα με αυτά τα όμορφα βυζ@κια; ». Πριν το ίδιο σόου, οι μάρτυρες αναφέρουν ότι έπιασε τα γεννητικά όργανα ενός άλλου μοντέλου.


Υπάλληλοι της εταιρείας που είχαν καταγγείλει στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρείας παρόμοιες παρενοχλήσεις από τον Ράζεκ είτε μεταφέρθηκαν σε άλλο τμήμα, είτε απολύθηκαν με την εταιρεία να έρχεται σε διακανονισμό μαζί τους.

Οι New York Times προσέγγισαν την L Brands για ένα σχόλιο πάνω στο θέμα του Ράζεκ και η εκπρόσωπος του ομίλου, Τάμι Ρόμπερτς Μάγιερς, δήλωσε ότι πλέον εστιάζουν έντονα στην βελτίωση των τακτικών και της διαχείρισης της εταιρείας κάτω από αυστηρούς κανόνες τονίζοντας ότι έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα.

«Μετανιώνουμε για κάθε περίπτωση στην οποία δεν πετύχαμε αυτό το στόχο και δεσμευόμαστε απόλυτα ότι θα συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε», ανέφερε χωρίς να διαψεύδει τις καταγγελίες.

Από την πλευρά του, ο Ράζεκ απαντώντας στην εφημερίδα μέσω email αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας στους Times: « Οι κατηγορίες αυτές είναι αναληθείς. Είχα την τύχη να δουλέψω με πολλά μοντέλα παγκόσμιας κλάσης και σοβαρούς επαγγελματίες και νιώθω περήφανος για τον αμοιβαίο σεβασμό που έχουμε ο ένας για τον άλλον».

Ο διάσημος φωτογράφος

Οι New York Times στην έρευνά τους εστίασαν σε έναν ακόμα ισχυρό άντρα: τον φωτογράφο Ράσελ Τζέιμς, ο οποίος πληρωνόταν με δεκάδες χιλιάδες δολάρια την ημέρα για τις φωτογραφίσεις των μοντέλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες εναντίον του παρουσιάζονται συγκεχυμένα.


Όπως αναφέρεται μετά τις φωτογραφίσεις, ο Τζέιμς ρωτούσε τα μοντέλα αν μπορούσε να τα φωτογραφίσει γυμνά. Ο φωτογράφος ήταν διάσημος στο χώρο και είχε την φήμη ότι κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται άνετα, ενώ είχε πολύ στενές σχέσεις με τον Ράζεκ.

Τα μοντέλα συχνά έδιναν την συγκατάθεσή τους. Ωστόσο, επειδή οι συγκεκριμένες φωτογραφίσεις δεν ήταν στο πλαίσιο των συμβολαίων τους με την Victorias Secret, αυτό σήμαινε πρακτικά ότι οι κοπέλες δεν πληρώνονταν γι’ αυτές.

«Στην βιομηχανία της μόδας όλοι χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να πετύχουν κάτι. Ο Ράσελ ήθελε να κάνει τα κορίτσια να ποζάρουν ώστε να εκδώσει τα βιβλία του με γυμνά πορτραίτα», λέει η Μίλερ.

Πράγματι, το 2014 ο Τζέιμς εξέδωσε ένα φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Angels» με τις γυμνές φωτογραφίες των μοντέλων. Ωστόσο, αυτό που τονίζεται ξεκάθαρα στο άρθρο είναι ότι οι κοπέλες είχαν δώσει την συγκατάθεσή τους για να χρησιμοποιηθούν οι φωτογραφίες τους στο λεύκωμα και ήταν ενήμερες γι’ αυτό.

Μάλιστα, όταν η γυμνή φωτογραφία ενός από τα μοντέλα είχε αναρτηθεί στο μέγεθος αφίσας σε ένα κατάστημα Victorias Secret στο Λας Βέγκας ο ατζέντης του μοντέλου ζήτησε να κατέβει η αφίσα καθώς δεν είχε δώσει την συγκατάθεσή της γι’ αυτήν. Το ίδιο έπραξε και ο Τζέιμς, ο οποίος επίσης παραπονέθηκε γι’ αυτήν την αφίσα, η οποία και τελικά κατέβηκε.

Το.. φανερό μυστικό της Βικτόρια

Εδώ και αρκετό καιρό δεν είναι καθόλου μυστικό ότι η εταιρεία Victorias Secret βρίσκεται σε κάμψη. Οι πωλήσεις συνεχώς μειώνονται, καταστήματα κλείνουν, ο 82χρονος ιδιοκτήτης της Λες Γουέξνερ προσπαθεί να βρει τρόπο να φύγει και να συνταξιοδοτηθεί και ο Εντ Ράζεκ αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφήνοντας πίσω μια εταιρεία που βρέθηκε στο χάος κατά ένα μεγάλο μέρος ίσως εξαιτίας του.

Ο χώρος του μόντελινγκ τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αλλάζει. Πλέον υπάρχει περισσότερος χώρος για γυναίκες με οποιαδήποτε καταγωγή και χρώμα, με διαφορετικούς σωματότυπους και ταυτότητα φύλου. Ωστόσο, η Victorias Secret βάσει της στρατηγικής του Ράζεκ αρνήθηκε να ακολουθήσει τις νέες εξελίξεις και φαίνεται να το πληρώνει ακριβά.

Πολλές από τις διαφημίσεις της συνεχίζουν να απηχούν στερεοτυπικές εικόνες για τη γυναίκα που προέρχονται από την φαντασία των αντρών. Σέξι γυναίκες  φορώντας μόνο τα απαραίτητα βαδίζουν λάγνα δίπλα σε ελικόπτερα και μοτοσικλέτες, ενώ πίσω τους σημειώνονται ισχυρές εκρήξεις (πρόκειται για διαφήμιση της εταιρείας), μια εικόνα που ταιριάζει περισσότερο με αυτά που ονειρεύονται οι άντρες παρά με αυτά που σκέφτονται οι γυναίκες, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι οι πελάτισσες της εταιρείας που θα αγοράσουν το προϊόν και σε αυτές θα έπρεπε να εστιάζουν οι διαφημίσεις.

Τουλάχιστον έξι νυν και πρώην υπάλληλοι της εταιρείας δήλωσαν στους Times ότι προσπάθησαν επανειλημμένα να απομακρύνουν την εταιρεία από την εικόνα πορνό που πρόβαλε. Ωστόσο, όλοι δήλωσαν ότι δεν εισακούστηκαν. Μάλιστα τρεις δήλωσαν ότι απολύθηκαν εξαιτίας της επιμονής τους. Στο αποκορύφωμα, ο Ράζεκ έκανε τις περιβόητες δηλώσεις του σχετικά με τα plus size και διεμφυλικά μοντέλα με αποτέλεσμα η κατακραυγή να μην επιτρέπει άλλο στην εταιρεία να καλύπτει την δράση του.

Ήδη τα κέρδη της L Brands έχουν σημειώσει πτώση 75% από το 2015, όταν είχαν σημειώσει άνοδο για τελευταία φορά, ενώ για πρώτη φορά φέτος ακυρώθηκε μέχρι νεωτέρας το διάσημο σόου της Victorias Secret με τα διάσημα αγγελάκια του.

Την ίδια στιγμή, ο ιδιοκτήτης της L Brands, Λες Γουέξνερ βρέθηκε στο στόχαστρο για τις σχέσεις του με τον επιχειρηματία Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος κατηγορήθηε για βιασμό και trafficking ανηλίκων. Ο Επστάιν, ο οποίος πρόσφατα αυτοκτόνησε μέσα στο κελί του, για χρόνια διαχειριζόταν την περιουσία του Γουέξνερ και σύμφωνα με δεκάδες αναφορές χρησιμοποιούσε τη θέση του για να αποπλανήσει γυναίκες προσποιούμενος ότι αναζητά το επόμενο μεγάλο μοντέλο της Victorias Secret.

Σε πολλές περιστάσεις από το 1995 ως το 2006, ο Επστάιν δήλωσε ψευδώς σε επίδοξα μοντέλα ότι εργάζεται στην Victorias Secret και θα μπορούσε να τους εισάγει στην εταιρεία. Στη συνέχεια της καλούσε σε υποτιθέμενες οντισιόν με τουλάχιστον δύο από αυτές να έχουν καταγγείλει στο δικαστήριο ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον Επστάιν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Times, τρια στελέχη της L Brands είχαν ενημερώσει τον Γουέξνερ για την δράση του Επστάιαν από τα μέσα του 1990, ωστόσο δεν είχε υπάρξει καμία αντίδραση, όπως ακριβώς δεν είχε συμβεί τίποτα και για τα όσα έκανε το δεξί του χέρι Εντ Ράζεκ.

Η έρευνα των New York Times βρίσκεται ΕΔΩ.