Η κινηματογραφική εξαφάνιση του Έλληνα... μεγιστάνα




Η... στοιχειωμένη έπαυλη του Έλληνα μεγιστάνα από την Αγγλία που μοιάζει να εξαφανίστηκε μαζί με την οικογένειά του εν μια νυκτί και τρια χρόνια μετά κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται.



2017. Η εντυπωσιακή απομονωμένη έπαυλη στο Κινγκς Λάντλει του Χέρτφορντσάιρ στη Νοτιοανατολική Αγγλία που κάποτε γέμιζε από τις φωνές μιας μεγάλης οικογένειας μένει ξαφνικά βουβή. Η οικογένεια Ταχμιντζή, με τον πατέρα και τα τρία του παιδιά, δεν περπατούν πλέον στους διαδρόμους της. Τα ακριβά αυτοκίνητά τους μένουν παρκαρισμένα στην αυλή, τα ρούχα κρέμονται στην κρεμάστρα και μια παρτίδα σκάκι έμενε στη μέση. Η οικογένεια του Έλληνα εκατομμυριούχου μοιάζει να εξατμίστηκε στον αέρα μέσα ένα βράδυ.

Η οικογένεια Ταχμιντζή

Ο Θανάσης ή Θάνος ήταν ο εκατομμυριούχος πατριάρχης της οικογένειας Ταχμιντζή. Ο ίδιος ήταν γιος ενός υπαλλήλου της ελληνικής πρεσβείας στο Μέιντα Bέιλ, τη Μικρή Βενετία του Λονδίνου με τα κανάλια και τα ψηλά Βικτωριανά κτίρια. Η οικογένεια έμενε στο συγκεκριμένο σπίτι από το 1999, όταν και ο Θάνος Ταχμιντζής το αγόρασε. Το σπίτι με τα οκτώ υπνοδωμάτια, τα έξι μπάνια και τα τέσσερα living room στέγασε την οικογένεια για 18 περίπου χρόνια.

Η επί 32 χρόνια σύζυγος του Ταχμιντζή, Σάρον, έφυγε τον Μάιο του 2004 από τη ζωή χτυπημένη από καρκίνο. Στο σπίτι συνεχίζει να ζει ο 70χρονος πατέρας Θάνος Ταχμιντζής με τα τρία από τα πέντε παιδιά του: την 34χρονη Κριστιάνα και την 28χρονη Αλίσια και τον έναν από τους τρεις γιους του, τον 43χρονο Αλέξις, τον 41χρονο Νίκολας κα τον 36χρονο Πολ (οι γείτονες δεν ξέρουν ποιον έβλεπαν).

Ωστόσο, το 2017 όλοι εξαφανίζονται. Το σπίτι είναι απομονωμένο οπότε οι γείτονες που μένουν πιο μακριά δεν ξέρουν πότε ακριβώς συνέβη αυτό. Φαίνεται ότι κανένας δεν γνωρίζει πού μπορεί να βρίσκεται η οικογένεια. Κανένας συγγενείς, κανένας φίλος, γνωστός ή γείτονας δεν έχει ιδέα αν οι τέσσερις ένοικοι του σπιτιού έφυγαν οικειοθελώς ή διά της βίας από το σπίτι. Το σίγουρο είναι ότι έφυγαν ξαφνικά.

Το εγκαταλελειμμένο σπίτι

Η εντυπωσιακή έπαυλη μοιάζει να έχει μείνει παγωμένη στο χρόνο, πίσω στο 2017, όταν η οικογένεια εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Τα πάντα μαρτυρούν ότι οι ένοικοι του σπιτιού έφυγαν ξαφνικά αφήνοντας όλα τα πράγματα στη θέση τους και τις δουλειές τους μισοτελειωμένες, σαν κάποιος να τους πήρε ξαφνικά μακριά ή σαν να ήθελαν να δώσουν αυτή την αίσθηση.


Το σπίτι επισκέφτηκε πρόσφατα ένας αστικός εξερευνητής ( αστική εξερεύνηση ονομάζεται η επίσκεψη και εξερεύνηση εγκαταλειμμένων κτηρίων, εγκαταστάσεων κ.α. σε αστικές περιοχές) και έφερε στο φως για πρώτη φορά την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο σπίτι με τις φωτογραφίες να δημοσιεύει η Mail Online.

Στην μεγάλη έκταση γύρω από το σπίτι ο κήπος είναι πλέον εξαφανισμένος μέσα στα ψηλά χορτάρια, ενώ στο γκαράζ βρίσκονται ακόμα πέντε ακριβά αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και μια Bentley.

Μέσα στο σπίτι μένουν όλα όπως τα άφησαν οι ιδιοκτήτες του. «Δεν έχω ξαναδεί εγκαταλελειμμένο σπίτι σε τόσο καλή κατάσταση», αναφέρει ο εξερευνητής που κατάφερε να μπει στο σπίτι. Στις κρεμάστρες κρέμονται ακόμα ακριβά επώνυμα ρούχα από τους Οίκους Yves Saint Laurent, Louis Vuitton και Gucci και ένα ρολόι είναι αφημένο στο κομοδίνο. Τα άπλυτα πιάτα παραμένουν μέσα στο πλυντήριο περιμένοντας κάποιος να το βάλει σε λειτουργία.


Σε ένα από τα σαλόνια μία παρτίδα σκάκι έμεινε στη μέση, σε ένα πιάνο η παρτιτούρα μένει ακόμα ανοιχτή σαν κάποιος να σταμάτησε το παίξιμο ξαφνικά, ενώ μια παρτίδα μπιλιάρδου έμεινε ατελείωτη. Στο τραπεζάκι ένα μεγάλο σερβίτσιο πιάτων έχει στοιβαχτεί για κάποιο λόγο, ενώ σε ένα παράθυρο ένα φυτό μένει ανεξήγητα ολοζώντανο. Αυτό που θυμίζει ότι κανείς δεν προσέχει το σπίτι εδώ και χρόνια είναι ότι μια διαρροή στο ταβάνι της κουζίνας έχει κάνει όλο τον σοβά να φουσκώσει.


«Έμοιαζε κυριολεκτικά σαν οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί να σηκώθηκαν μέσα στην νύχτα και να έφυγαν τρέχοντας χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους. υπήρχαν ακόμα ρούχα από το καθαριστήριο μέσα στις πλαστικές σακούλες. Μοιάζει σαν μην πήραν μαζί τους ούτε μια βαλίτσα με ρούχα», ανέφερε ο εξερευνητής, ο οποίος όπως λέει βρήκε στην είσοδο αλληλογραφία με ημερομηνία από το 2016.

«Πρέπει να ήταν μια πολύ γρήγορη κίνηση καθώς δεν πήραν μαζί τους ούτε τις οδοντόβουρτσές τους», τονίζει στην Daily Mail.



«Κάθε μέρα έκανα βόλτα με το άλογό μου σε εκείνο το δρόμο μέχρι που ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι εδώ και τρία χρόνια δεν υπάρχει κανείς σε αυτό το σπίτι. Εξαφανίστηκαν όλοι», αναφέρει ένας γείτονας της οικίας στην Daily Mail που δεν ήθελε να κατονομαστεί.



«Στην αρχή πίστεψα ότι κάπου θα είχαν πάει και θα επέστρεφαν σύντομα. Δεν εμφανίστηκε κανείς. Είναι πολύ περίεργο. Αρχικά οι θύρες ήταν απλά κλειστές. Ξαφνικά εμφανίστηκε μία κλειδαριά και αλυσίδες και μπορούσες να δεις τα χόρτα να μεγαλώνουν συνεχώς γύρω από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Κανείς εδώ γύρω δεν έχει ιδέα τι μπορεί να τους συνέβη και γιατί έφυγαν. Είναι όντως μυστήριο… Πρέπει να ήταν άνθρωποι με πολλά λεφτά αν κρίνει κανείς από το σπίτι. Και πάντα υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που έρχονται και έφευγαν από το σπίτι. Είχαν τρία ντόπερμαν. Οι δύο του κόρες τα πήγαιναν βόλτα, καμιά φορά και η οικονόμος του σπιτιού αλλά ήταν πολύ μεγάλα γι’ αυτήν μέχρι που σταμάτησε. Ανησυχούσα επειδή κάποιες φορές τα άκουγα να ουρλιάζουν… Μια μέρα μάλιστα, πριν έξι χρόνια είχε εμφανιστεί κάποιος από το σπίτι, γύρω στα 40 ο οποίος ρωτούσε αν είχαμε δει τα ντόπερμαν επειδή είχαν εξαφανιστεί. Οι κόρες του ήταν πολύ όμορφα κορίτσια, με σκούρα μαλλιά και οι δύο, συνήθιζαν να πηγαίνουν σε ινστιτούτα ομορφιάς και γυμναστήρια», αναφέρει ο ίδιος γείτονας.



Μια άλλη γυναίκα της περιοχής λέει: «Ήξερα τον άντρα ως Θάνο. Μια φορά είχα ένα άλογό μου σε ένα διπλανό χωράφι από το σπίτι και ένα δέντρο έπεσε από τον κήπο μου στο χώρο μου. Τελικά, έλυσε το ζήτημα και μου έδωσε το τηλέφωνό του σε περίπτωση που χρειαστεί να επικοινωνήσω ξανά μαζί του, αλλά άλλαξα τηλέφωνο και έχασα το νούμερό του. Είναι κρίμα που το σπίτι έχει αφεθεί έτσι να καταστρέφεται. Συνήθιζα να βλέπω πολύ κόσμο εδώ, δεν ξέρω αν ήταν της οικογένειας ή εργάτες», αναφέρει.


Ένας άλλος γείτονας λέει ότι έχει ακούσει ότι ο Θάνος Ταχμιντζής απέκτησε μεγάλη περιουσία πουλώντας ένα σπίτι σε ένα exclusive resort στο Ντόρσετ, ενώ όπως λέει ο Έλληνας εκατομμυριούχος ανησυχούσε ιδιαίτερα για την ασφάλειά του καθώς τα τελευταία 15 χρόνια είχε πάντα φρουρούς στην έπαυλη.

Ποιος είναι ο Θάνος Ταχμιντζής

Αυτό που κάνει την υπόθεση ακόμα πιο περίεργη, είναι ότι πολύ λίγα στοιχεία είναι στην πραγματικότητα γνωστά για τον Θάνο Ταχμιντζή και το πώς απέκτησε όλη αυτήν την περιουσία. Σύμφωνα με τα βρετανικά αρχεία ιδιοκτησίας, το σπίτι φαίνεται να αγοράστηκε το 1999 από την εταιρεία Ainhusrt Enterprises Ltd, η οποία είχε διεύθυνση που αντιστοιχεί σε μία δικηγορική εταιρεία στο Μπόρνμουθ, του Ντόρσετ. Πιθανότατα ωστόσο πρόκειται για off shore εταιρεία καθώς δεν ήταν ποτέ εγγεγραμμένη στα εθνικά αρχεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σπίτι από το 2017 ένα σωρό απλήρωτοι λογαριασμοί, κυρίως ρεύματος και δημοτικών τελών.

Στα αρχεία εταιρειών της Βρετανίας, ο Θάνος Ταχμιντζής φαίνεται ότι την περίοδο μεταξύ 1991-1995 κατείχε τη θέση του διευθυντή σε μια βρετανική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων και ο ίδιος είναι καταγεγραμμένος ως σύμβουλος ακίνητης περιουσίας. Στα αρχεία εμφανίζεται ξανά τον Ιούνιο του 2017 – λίγο πριν την εξαφάνισή του- ως μοναδικός μέτοχος της εταιρείας Estates London Ltd στην οποία επίσης δηλώνει ως υπηκοότητα την ελληνική. Η Daily Mail τονίζει ότι η εταιρεία δεν είχε καμία κίνηση λογαριασμών με αποτέλεσμα τελικά να διαγραφεί από τα εταιρικά αρχεία πέρυσι τον Αύγουστο.

Λίγο πριν την εξαφάνιση, ο Ταχμιντζής είχε δηλώσει το 2016 διεύθυνση κατοικίας το Κλίβεντεν Πλέις στη Μπελγκρέβια, μία από τις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου. Το σπίτι φέρεται να αγοράστηκε πέρυσι τον Ιούλιο για το ποσό των 1.075.000 λιρών αν και το lease plan ήταν μόλις για 18 χρόνια. Πλέον, νέος ιδιοκτήτης φέρεται να είναι μία εταιρεία ΕΠΕ με διεύθυνση το γραφείο ενός αρχιτέκτονα που χρησιμοποιεί το ίδιο e-mail με χιλιάδες άλλες εταιρείες μεταξύ των οποίων και δύο που συνδέονται με τους γιους του Θανάση Ταχμιντζή, Νίκολας και Πολ.

Ο ένας εκ των γιων του, ο Νίκολας Ταχμιντζής (ΦΩΤΟ), παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα που διαθέτει ως ηθοποιός που σύμφωνα με το βιογραφικό του έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής το 2014 στα στούντιο Πάινγουντ. Δηλώνει επίσης διαθέσιμος για βοηθητικούς ρόλους, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει κάποια εμπειρία ως ηθοποιός. Μάλιστα, όπως τονίζει το δημοσίευμα, τον Δεκέμβριο του 2018, ο Νίκολας δήλωσε ως διεύθυνση κατοικίας για μία εταιρεία χονδρικού εμπορίου που είναι μέτοχος, τη Mirai Industek Ltd, το εγκαταλελειμμένο σήμερα σπίτι στο Κινγκς Λάνγκλει. Στην ίδια εταιρεία φερόταν να κατέχει τη θέση του διευθυντή από τον Γενάρη του 2014 αλλά μόλις πέρυσι τον Απρίλη και αυτή η επιχείρηση διαγράφηκε από τα βρετανικά εταιρικά αρχεία αφού δεν είχε καμία συγκεκριμένη δραστηριότητα χονδρικού εμπορίου.



Αρκετά περίεργο είναι και το παρελθόν του μεγαλύτερου αδερφού της οικογένειας, Αλέξις. Σύμφωνα με τα αρχεία, στο διάστημα μεταξύ 2013-2015 ζούσε σε ένα hostel που διαχειριζόταν μια οργάνωση για αστέγους, ενώ το 2003 είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος από συγγενείς του που τον φιλοξενούσαν στο σπίτι τους στο Νοτιοδυτικό Λονδίνο. Τότε στην έρευνα της αστυνομίας είχε καταγραφεί ότι πολύ πιθανό να είχε επιστρέψει στο σπίτι του Κινγκς Λάνγκλει με το οποίο ο ίδιος ήταν πολύ δεμένος και όπου είχε στενούς συγγενείς. Παραμένει άγνωστο πάντως πού βρίσκεται σήμερα.

Ο σύγαμπρος του Ταχμιντζή

Ύστερα από την αποκάλυψη των φωτογραφιών από την Daily Mail, ο άντρας που είχε παντρευτεί την αδερφή της γυναίκας του Θάνου Ταχμιντζή μίλησε στην The Sun Online για τον άνθρωπο που γνώριζε τόσα χρόνια, αλλά δεν ήξερε τόσο καλά.

Όπως λέει ο Gordon Meiklejohn για τον σύγαμπρό (μπατζανάκη) του Θάνο Ταχμιντζή απολάμβανε τρόπο ζωής εκατομμυριούχου από τις επενδύσεις που είχε σε ακίνητα, ωστόσο οι ίδιοι δεν τον είχαν δει ποτέ να πηγαίνει στη δουλειά.  Η ζωή του ήταν τόσο μυστηριώδης που ακόμα και ο Meiklejohn δεν ήταν σίγουρος για το τι δουλειά έκανε.


«Του άρεσαν τα μεγάλα σπίτια, τα εντυπωσιακά αυτοκίνητα και τα ακριβά ρούχα», αναφέρει ο Meiklejohn αλλά όπως ισχυρίζεται όλα αυτά δεν ήταν παρά «μια παράσταση». Μπορούσε να νοικιάσει πολυτελή αυτοκίνητα για να εντυπωσιάσει την οικογένειά του, αλλά επέστρεφε σπίτι οδηγούσε μία «σακαράκα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα πολυτελή αυτοκίνητα που οδηγούσε ήταν πάντα νοικιασμένα για μια-δυο μέρες για να εντυπωσιάσει την οικογένεια όταν την επισκεπτόταν. Αλλά όταν επέστρεψε στο σπίτι, θα οδηγούσε ένα παλιό αυτοκίνητο. Πριν μετακομίσει σε αυτό το σπίτι, στο Κινγκς Λάντλεϊ, ζούσε σε ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό αρχοντικό, κοντά στο Μπόρνμαουθ», λέει ο Meiklejohn.

Ο Meiklejohn, συνταξιούχος ειδικός στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που ζει τώρα στο Καρμαρθενσάιρ της νοτιοδυτικής Ουαλίας, είπε ότι συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Ταχμιντζή στα τέλη της δεκαετίας του 1970, λίγο μετά τη γνωριμία του με την κουνιάδα του Ταχμιντζή, Μάντι Ρις, αδελφή της συζύγου του. Τότε, ο Ταχμίντζης ζούσε με τη σύζυγό του, Σάρον, και την οικογένειά τους στο St Johns Wood, στο βόρειο Λονδίνο, σε ένα συγκρότημα κατοικιών.

«Ένα βράδυ μας ρώτησαν αν μπορούσαμε να κρατήσουμε τα μικρά παιδιά τους. Ήταν η πρώτη φορά που τους συναντούσα, αλλά ο Θάνος δεν ήταν πολύ ομιλητικός. Δεν ήταν ποτέ. Όμως, δεν περνούσαν μαζί ως ζευγάρι ούτε βράδυ, αφού η Σάρον έβγαινε με τους φίλους της και εκείνος ήταν έξω, ένας Θεός ξέρει πού», λέει ο ίδιος.

«Εκείνο το βράδυ, ένας από τους γιους τους είχε κολικό και η Μάντι με ρώτησε αν θα με πείραζε να πάω στην κρεβατοκάμαρα του αγοριού να το παρηγορήσω γιατί πονούσε πολύ. Πήγα λοιπόν στην κρεβατοκάμαρα και εκεί, πάνω σε ένα ράφι, υπήρχαν περισσότερα χρήματα από όσα είχα δει στη ζωή μου. Υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες δεσμίδες μαζεμένες.  Ήταν κυρίως χαρτονομίσματα των 10 στερλίνων, σε μία στοίβα που έφτανε σχεδόν μέχρι το ταβάνι».

«Αν τον ρωτούσες τι δουλειά έκανε για να ζήσει, μουρμούριζε πάντα με μισόλογα ότι ασχολιόταν με τα ακίνητα, αλλά δεν τον είδα ποτέ να εργάζεται, ούτε μία ημέρα στη ζωή του», υποστηρίζει ο Meiklejohn.

«Γνώριζα ότι ο πατέρας του, ο οποίος είχε διοικητική θέση στην Ελληνική Πρεσβεία, είχε μερικά ακίνητα γύρω από το βόρειο Λονδίνο και νομίζω ότι είναι πιθανό να ασχολιόταν με αυτά ο Θάνος. Αλλά σίγουρα δεν είχε εταιρεία ακινήτων με τη συμβατική έννοια και ποτέ δεν φάνηκε να πηγαίνει σε ένα γραφείο για να εργαστεί».
Όσον αφορά την εντυπωσιακή έπαυλη στο Κινγκς Λάντλεϊ λέει: «Στο σπίτι είχα πάει κάποιες φορές πριν από χρόνια με την Μάντι , λίγο μετά τη μετακόμισή του εκεί από το Μπορνμάουθ. Αυτό το ακίνητο φαινόταν εντυπωσιακό από έξω, αλλά μέσα ήταν πολύ συνηθισμένο – φθηνά έπιπλα και φωτιστικά και βασικός εξοπλισμός. Δεν είχα χρόνο για αυτόν, αλλά επειδή ήταν οικογένεια, θα έκανα πάντα ό,τι μπορούσα για να τα πάω καλά μαζί του. Πάντα θα σου έλεγε: ‘έχω ξεμείνει από λεφτά αυτήν την εποχή’».

Και συνεχίζει: «Μετά την κηδεία της Σάρον, όλοι επιστρέψαμε στο σπίτι στο Κινγκς Λάντλεϊ. Η φιλοξενία του ήταν τυπικό δείγμα του Θάνου. Είμαστε εκεί περίπου 20 άτομα, μερικοί από τους οποίους είχαν έρθει από πολύ μακριά, και το μόνο που βρήκε να μας προσφέρει ήταν μερικά σάντουιτς, τα οποία φαίνονταν αρκετών ημερών, και μερικά μπουκάλια φθηνό, λευκό κρασί».

Ο Meiklejohn είπε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του γάμου της με τον Θάνο Ταχμιντζή, η Σάρον «δεν δέχθηκε ποτέ να ακούσει κακή λέξη γι’ αυτόν».

Τελικά, όταν πέθανε και η σύζυγός του Meiklejohn, Μάντι, ο Θάνος  Ταχμιντζής δεν μπήκε καν στον κόπο να παραστεί στην κηδεία της. Και πρόσθεσε: «Βρήκε κάποια δικαιολογία ότι ήταν απασχολημένος, αλλά ήξερα ότι δεν τον ένοιαζε καθόλου και δεν είχα κανένα λόγο να τον δω από τότε. Το τελευταίο που άκουσα γι’ αυτόν ήταν ότι ζούσε στο Λονδίνο»