H ιστορία της δολοφονίας του πατέρα του Τζόρνταν



Τα στοιχεία, οι καταθέσεις και η θεωρία συνωμοσίας για τη δολοφονία του Τζέιμς Τζόρνταν. Τι υποστηρίζουν οι καταδικασθέντες

Το καλοκαίρι του 1993 σημάδεψε για πάντα τον Μάικλ Τζόρνταν. Ο πατέρας του Τζέιμς δολοφονήθηκε από δύο νεαρούς, γεγονός που είχε τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή του σούπερ σταρ του μπάσκετ. Παρότι η υπόθεση έχει κλείσει και οι ένοχοι παραμένουν στη φυλακή, κάποια ερωτηματικά πλανώνται ενώ οι θεωρίες συνωμοσίας δεν έλειψαν ούτε σε αυτή την περίπτωση.

Αυτοκινητόδρομος 74

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Ιουλίου 1993 ο Τζέιμς Τζόρνταν επέστρεφε από την κηδεία του φίλου του Γουίλι Κεμπ. Οδηγούσε την κόκκινη Lexus SC400 που του είχε κάνει πρόσφατα δώρο ο Μάικλ. Ξεκίνησε το ταξίδι μαζί με την οικογενειακή φίλη, Κάρολιν Ρόμπινσον την οποία άφησε στο σπίτι της. "Θα πάω στο Σάρλοτ για να πάρω ένα αεροπλάνο για το Σικάγο" της είπε και έφυγε.
Στη διαδρομή ένιωσε τα μάτια του να κλείνουν και αποφάσισε να σταματήσει για λίγο και να κοιμηθεί. Έκανε στάση στον Αυτοκινητόδρομο 74, νότια της πόλης Λάμπερτον στη Νότια Καρολίνα.


Η επίσημη εκδοχή αναφέρει ότι οι Ντάνιελ Αντρέ Γκριν (18 ετών τότε) και Λάρι Μάρτιν Ντέμερι (17 ετών) εντόπισαν το σταθμευμένο, εντυπωσιακό αυτοκίνητο και αποφάσισαν να το κλέψουν. Πλησίασαν και είδαν τον Τζέιμς Τζόρνταν να κοιμάται. Ένας από τους δύο τον πυροβόλησε εξ επαφής στο στήθος και τον σκότωσε ακαριαία. Στη συνέχεια έψαξαν το αυτοκίνητο και κάπου εκεί συνειδητοποίησαν ότι το θύμα τους είναι ο πατέρας του Μάικλ Τζόρνταν. Βρήκαν την ταυτότητα και το δίπλωμα του αλλά και τα δύο δαχτυλίδια πρωταθλημάτων του ΝΒΑ που του είχε κάνει δώρο ο "MJ". Στη συνέχεια μετέφεραν το πτώμα του Τζέιμς Τζόρνταν σε ένα βάλτο και το άφησαν εκεί θεωρώντας ότι δεν θα μπορέσει να το βρει κανείς.


Βάλτος Γκαμ

Με τον Τζόρνταν να μην έχει δώσει σημεία ζωής για αρκετές μέρες και να μην απαντά στο τηλεφωνήματα η οικογένεια του άρχισε να ανησυχεί. Έκανε συχνά ταξίδια αλλά ποτέ δεν έκοβε την επικοινωνία μαζί τους.

Ειδοποίησαν την αστυνομία και ξεκίνησε μια αναζήτηση που θα διαρκούσε περίπου δέκα μέρες. Αρχικά εντοπίστηκε η κόκκινη Lexus. Ήταν παρατημένη κοντά στην πόλη Φάγετβιλ στη Βόρεια Καρολίνα. To ένα τζάμι ήταν σπασμένο, είχαν κλέψει τις ρόδες και δεν υπήρχαν ίχνη αίματος. Στις 3 Αυγούστου 1993, στον βάλτο Γκαμ κοντά στην πόλη ΜακΚόλ της Νότιας Καρολίνας, ένας ψαράς εντόπισε το πτώμα.

Βρισκόταν σε προχωρημένη αποσύνθεση και όλα τα χαρακτηριστικά είχαν αλλοιωθεί. Οι αρχές ζήτησαν από την οικογένεια τα οδοντικά αρχεία και στις 13 Αυγούστου 1993 ανακοινώθηκε επίσημα ότι το πτώμα ανήκε στον Τζέιμς Τζόρνταν. Η νεκροψία έδειξε ότι ο 56χρονος είχε δολοφονηθεί με μια σφαίρα στο στήθος.


Η σύλληψη και η δίκη

Οι Γκριν (δεξιά στη φωτο) και Ντέμερι (αριστερά) συνελήφθησαν λίγες μέρες μετά. Είχαν χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο που βρισκόταν στο αυτοκίνητο του Τζόρνταν και εντοπίστηκαν από τα τηλεφωνικά αρχεία. Επίσης στα χέρια της αστυνομίας έφτασε βίντεο με τον Γκριν να χορεύει φορώντας το δαχτυλίδι των πρωταθλητών του ΝΒΑ. Όταν συνελήφθησαν στην κατοχή τους βρέθηκαν διάφορα υπάρχοντα του Τζέιμς Τζόρνταν.

Φίλοι από το σχολείο οι Ντέμερι και Γκριν ζούσαν κλέβοντας και πουλώντας ναρκωτικά. Μετά τη σύλληψη τους όμως επιχείρησαν ο ένας να τα ρίξει στον άλλο. Ο Ντεμέρι κατέθεσε ότι ο Γκριν πλησίασε τη Lexus με στόχο να ακινητοποιήσει τον Τζόρνταν και να τον ληστέψει. Όταν έφτασε δίπλα στο αυτοκίνητο είδε τον Τζόρνταν να ξυπνάει. "Ενώ είχαμε συμφωνήσει να τον δέσουμε και να τον ληστέψουμε αυτός τον πυροβόλησε στο στήθος. Εγώ βρισκόμουν δίπλα του" υποστήριξε.


Από την άλλη ο Γκριν λέει μια διαφορετική ιστορία. Σύμφωνα με τη δική του εκδοχή λίγες ώρες πριν τη δολοφονία βρίσκονταν σε ένα πάρτι. Ο Ντεμέρι έφυγε και επέστρεψε μετά από λίγες ώρες. "Έτρεμε και μου είπε ότι πυροβόλησε έναν άντρα στη λεωφόρο. Μου ζήτησε βοήθεια να ξεφορτωθούμε το πτώμα και εγώ δέχτηκα. Δεν ήμουν παρών όταν τον πυροβόλησε" είπε ο Γκριν σε συνέντευξη που έδωσε το 2018 στη Chicago Tribune.

Βάσει της κατάθεσης του Ντεμέρι και του γεγονότος ότι βρέθηκαν στην κατοχή τους πράγματα του Τζέιμς Τζόρνταν οι δύο νεαροί καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Γλίτωσαν τη θανατική ποινή χάρη στο δεδικασμένο που είχε δημιουργήσει μια υπόθεση του 1982.

Το... σήμερα

Η υπόθεση της δολοφονίας ήρθε στο προσκήνιο ξανά το 2010. Το εργαστήριο που είχε επεξεργαστεί τα στοιχεία κατηγορούνταν για παρατυπίες και παραλήψεις σε δεκάδες υποθέσεις. Τελικά όμως η δολοφονία του Τζέιμς Τζόρνταν δεν εξετάστηκε ξανά.  

Για πολλά χρόνια ο Γκριν έκανε προσπάθεια να γίνει νέα δίκη. Επέμενε ότι συμμετείχε μόνο στη μεταφορά του πτώματος. Στις 6 Μαρτίου του 2019 δικαστήριο έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι να ανοίξει και πάλι η υπόθεση και δεν ενέκρινε νέα ακρόαση του Γκριν. Τον Οκτωβρίου του 2021 κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης με αναστολή. Απορρίφθηκε. Ο δικηγόρος του προσπαθεί ακόμα να πετύχει επανάληψη της δίκης. 

Ο Ντέμερι έκανε αίτηση αποφυλάκισης (ήταν η τρίτη) τον Αύγουστο του 2020 και έγινε αποδεκτή. Τον Δεκέμβριο του 2021 όμως μια δικαστική απόφαση ανέτρεψε την έγκριση της αποφυλάκισης. Ο Λάρι Μάρτιν Ντέμερι παραμένει στη φυλακή. 


Η θεωρία συνωμοσίας

Παρότι κανείς δεν αμφισβήτησε ότι οι δύο νεαροί είναι οι θύτες, γύρω από τη δολοφονία του Τζέιμς Τζόρνταν αναπτύχθηκε μια συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας. Σύμφωνα με αυτή υπεύθυνος ήταν ουσιαστικά ο Μάικλ και τα μεγάλα χρέη που είχε από τον τζόγο.

Εκείνη την εποχή είχε γίνει γνωστός ο εθισμός του Τζόρνταν στον τζόγο και το γεγονός ότι πόνταρε τεράστια ποσά. Η θεωρία που κυκλοφόρησε είναι ότι ο πατέρας του δολοφονήθηκε με την εντολή ανθρώπων στους οποίους ο "MJ" είχε χρέη. "Άνθρωποι του υποκόσμου, ίσως και η Μαφία, έδωσαν εντολή για τη δολοφονία του Τζέιμς Τζόρνταν" έγραψαν κάποιες εφημερίδες.
Το θέμα διαδόθηκε τόσο που ο Τζόρνταν αναγκάστηκε να απαντήσει: "Προσπαθώ να αντιμετωπίσω αυτά τα συντριπτικά συναισθήματα απώλειας και θλίψης με έναν τρόπο που θα έκανε τον πατέρα μου περήφανο. Δεν μπορώ όμως να κατανοήσω πώς κάποιοι σκόπιμα ρίχνουν αλάτι στην ανοιχτή μου πληγή υπονοώντας ότι τα λάθη που έκανα στη ζωή μου είναι με κάποιο τρόπο συνδεδεμένα με τον θάνατο του πατέρα μου".

Όσοι γνωρίζουν τον Τζόρνταν λένε πως αυτή η θεωρία δεν έχει καμία βάση γιατί ποτέ ο "Αέρινος" δεν έφτασε να χρωστάει ποσά που δεν μπορούσε να πληρώσει. Όπως τονίζουν μπορεί τα χρήματα που έπαιζε να φαίνονται τεράστια όμως γι' αυτόν, με τα έσοδα που είχε, δεν ήταν τίποτα.
Όλα συνηγορούν ότι ο Τζέιμς Τζόρνταν βρέθηκε στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Αν οι Γκριν και Ντέμερι δεν είχαν εντοπίσει την παρκαρισμένη Lexus θα ξυπνούσε, θα επέστρεφε σπίτι του και πιθανότατα θα ζούσε μέχρι σήμερα.