Η KGB, η Στάζι και το παιχνίδι προπαγάνδας με το AIDS


Πώς η KGB και η Στάζι δημιούργησαν και προώθησαν την θεωρία που ήθελε το AIDS να είναι ένα βιολογικό όπλο που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός και πώς σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται


Μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ακόμα ότι η πανδημία του AIDS προκλήθηκε επίτηδες από τις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζει ότι ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS κατασκευάστηκε σε κάποιο αμερικανικό εργαστήριο κι από κει μεταδόθηκε επίτηδες στον πληθυσμό ή στην καλύτερη περίπτωση «ξέφυγε». Εξάλλου η συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας για «εργαστηριακούς ιούς» είναι κάτι που επαναλαμβάνεται συνεχώς κάθε φορά που μια ασθένεια απειλεί τον πληθυσμό. Το ίδιο συνέβη εξάλλου και με την πανδημία του κοροναϊού με ένα εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας να θεωρείται από πολλούς υπεύθυνο.

Στην περίπτωση του AIDS, η πιο… εξελιγμένη μορφή της συγκεκριμένης θεωρίας τόνιζε ότι το AIDS δημιουργήθηκε ως ένα βιολογικό όπλο μαζικού ελέγχου και καταστροφής του πληθυσμού. Παρόλο που οι επιστήμονες έχουν πλέον αποφανθεί από καιρό ότι στην πραγματικότητα η ασθένεια προήλθε από μια μορφή του HIV στους χιμπατζήδες από τους οποίους πέρασε στον άνθρωπο, οι συνωμοσιολόγοι επιμένουν. Αν όμως η ασθένεια ξεκίνησε από την Δυτική Αφρική και τους χιμπατζήδες, η αρχή της συγκεκριμένη θεωρίας μπορεί να βρεθεί πολύ πιο… βόρεια, στα αρχηγεία της σοβιετικής KGB. Ήδη από το 1992 ο διευθυντής της KGB Εβγκένι Πριμακοβ είχε παραδεχθεί ότι η υπηρεσία ήταν πίσω από τα δημοσιογραφικά άρθρα που συνέδεαν το AIDS με την αμερικανική κυβέρνηση. Τώρα, έγγραφα που ήρθαν πρόσφατα στο φως αποδεικνύουν επίσημα ότι η θεωρία «χτίστηκε» και κυκλοφόρησε σε όλον τον κόσμο από την Σοβιετική Ένωση που βρήκε στο AIDS ένα ακόμα όπλο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Το έγγραφο του 1985

Τον Σεπτέμβριο του 1985, με τον ιό του AIDS να έχει εμφανιστεί τέσσερα χρόνια πριν, η Υπηρεσία Πληροφοριών της Σοβιετικής Ένωσης -γνωστή και ως KGB- ενημέρωνε με ένα έγγραφό της τις υπόλοιπες υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών που άνηκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας ότι ξεκίνησε μια νέα μεγάλης κλίμακας επιχείρηση δυσφήμισης.

«Διενεργούμε ένα σύνολο ενεργειών σχετικών με την εμφάνιση της νέας επικίνδυνης ασθένειας στις ΗΠΑ, γνωστή και ως AIDS», αναφέρεται στο έγγραφο. Στην συνέχεια, η KGB εξηγεί ότι «ο σκοπός αυτών των ενεργειών είναι να δημιουργήσουμε μια θετική εικόνα για εμάς στο εξωτερικό διαδίδοντας ότι αυτή η ασθένεια είναι αποτέλεσμα μυστικών πειραμάτων από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ και το Πεντάγωνο με νέους τύπους βιολογικών όπλων που βγήκε εκτός ελέγχου». Βασικός στόχος επίσης ήταν να δυσφημίσει τις ΗΠΑ και να υποσκάψει την αξιοπιστία τους δημιουργώντας εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των ξένων χωρών.

Πιθανότατα, η KGB ξεκίνησε την καμπάνια δυσφήμισης το 1983 ωστόσο αυτό το έγγραφο από το 1985 που ήρθε στο φως είναι το πρώτο αποδεικτικό στοιχείο γι’ αυτό. Ωστόσο, ήδη  τον Ιούλιο του 1983 η ινδική εφημερίδα Patriot που στήριζε το σοβιετικό καθεστώς δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Το AIDS ίσως εισβάλει στην Ινδία: Μυστηριώδης ασθένεια προκαλείται από αμερικανικά πειράματα». Σε αυτό αναφερόταν ότι ο εκδότης έλαβε ένα γράμμα από έναν «πολύ γνωστό Αμερικανό επιστήμονα και ανθρωπολόγο», ο οποίος τους ενημέρωνε ότι ο ιός του AIDS κατασκευάστηκε στην στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Μέριλαντ, Fort Detrick, από γενετικούς επιστήμονες. Σύμφωνα με τον άγνωστο «επιστήμονα» η μυστηριώδης θανατηφόρα ασθένεια ήταν αποτέλεσμα πειραμάτων του Πενταγώνου για την ανάπτυξη ενός νέου όπλου. Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριζε ότι τα πειράματα συνεχίζονται σε εργαστήρια του, γειτονικού με την Ινδία, Πακιστάν και γι’ αυτό ο ιός απειλεί και την Ινδία. Το άρθρο ήταν φανερό ότι προσπαθεί να υποσκάψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ινδία και το Πακιστάν.

Τελικά το έγγραφο του 1985 επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί ήδη υποπτεύονταν. Ανακαλύφθηκε τον Ιούλιο του 2019 από τον Κρίστοφερ Νέρινγκ, τον ακαδημαϊκό διευθυντή του Μουσείου Κατασκοπείας του Βερολίνου, ο οποίος εξέταζε τα αρχεία της πρώην Βουλγαρικής Μυστικής Υπηρεσίας από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Σε αυτό, η KGB απευθύνεται στην βουλγαρική μυστική υπηρεσία και αναφέρει ότι «θα ήταν επιθυμητό αν μπορούσατε να συμμετέχετε στην υλοποίηση αυτών των ενεργειών» παραθέτοντας μάλιστα όλα όσα πρέπει να γίνουν. Όπως αναφέρεται θα πρέπει να ενημερώσουν το κόμμα, τα μέλη και όλα τα δημοσιογραφικά μέσα για τα στοιχεία σχετικά με τον ιό (θνησιμότητα, αριθμός ατόμων που έχουν προσβληθεί) και να τονίσουν ότι το AIDS έχει αρχίσει να διασπείρεται παγκοσμίως σε «χώρες που εισάγουν αίμα από τις ΗΠΑ». Το έγγραφο επαναλαμβάνει ουσιαστικά όσα είχαν αναφερθεί και στο άρθρο της ινδικής εφημερίδας περί εμπλοκής του αμερικανικού στρατού τονίζοντας παράλληλα ότι το γεγονός ότι έχουν μολυνθεί άτομα από συγκεκριμένες ομάδες (ομοφυλόφιλοι, χρήστες ναρκωτικών, μετανάστες, άστεγοι) δείχνει ότι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα.

Αναφέρεται επίσης ότι θα πρέπει να τονιστεί πως η εμπλοκή του στρατού αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι ερευνητές του στρατού έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει μεγάλη πρόοδο στην καταπολέμηση και την ταυτοποίηση του ιού. «Στρατιωτικά ιατρικά κέντρα στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών του στρατού για Μολυσματικές Ασθένειες (USAMRIID) στο Fort Detrick στο Μέριλαντ έχουν δημιουργήσει μυστικά πολύ αποτελεσματικά τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και κατάλληλη αγωγή γι’ αυτό το στάδιο,  μειώνοντας δραματικά τον αριθμό των απωλειών μεταξύ των στρατιωτών», τονίζεται συγκεκριμένα.


Όλα τα «στοιχεία» που περιέχονται στο έγγραφο φυσικά δεν συνοδεύονται από καμία επιστημονική απόδειξη, ωστόσο η βουλγαρική μυστική υπηρεσία οφείλει να τα μεταδώσει όπως δίνονται από την KGB εντός της χώρας και σε χώρες που η ίδια έχει επαφή.

Η συμβολή της Στάζι

Όπως μάλιστα αποκαλύφθηκε στη συνέχεια μια από τις υπηρεσίες που πρόσφεραν τα μέγιστα σε αυτή την επιχείρηση δυσφήμισης ήταν το Υπουργείο Κρατικής Ασφαλείας της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, δηλαδή η Στάζι. Μάλιστα, η Στάζι χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία «Ντένβερ» όταν αναφερόταν στην συγκεκριμένη επιχείρηση και φαίνεται ότι μετά από κάποιο σημείο είχε αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου την διεξαγωγή και ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Ένα χρόνο μετά το αρχικό έγγραφο της KGB στις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες, η Στάζι τους έστειλε ακόμα ένα. Σε ένα προσχέδιο αυτού, το οποίο ανακάλυψε στα ίδια αρχεία ο Κρίστοφερ Νέρινγκ, ο επικεφαλής της Στάζι γράφει προς την βουλγαρική πλευρά: «Με στόχο να αποκαλύψουμε τους κινδύνους για την ανθρωπότητα από την έρευνα, παραγωγή και χρήση των βιολογικών όπλων και επίσης να ενισχύσουμε τα αντι-αμερικανικά αισθήματα παγκοσμίως και να πυροδοτήσουμε πολιτικές αντιπαραθέσεις εντός των ΗΠΑ, η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας θα παραθέσει επιστημονικές μελέτες και άλλο υλικό που θα αποδεικνύει ότι το AIDS προέρχεται από τις ΗΠΑ και όχι από την Αφρική και είναι αποτέλεσμα ερευνών για βιολογικά όπλα».

Σε άλλη επιστολή από το 1987 η Στάζι αναφέρει ότι «Φαίνεται ότι οι Βούλγαροι φίλοι μας θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτές τις ενέργειες (για την προώθηση της προπαγάνδας περί AIDS-αμερικανικού στρατού). Συγκεκριμένα, θα ήταν σκόπιμο να συζητήσουμε τις προοπτικές να χρησιμοποιήσουν τους φίλους στις κοινότητες της Τουρκίας και οι πηγές τους να έρθουν σε επαφή με το τουρκικό κοινό και πολιτικούς κύκλους ώστε να ενεργοποιήσουμε αντι-αμερικανικά συναισθήματα στην Τουρκία». Πιθανότατα ανάλογες επιστολές έλαβαν οι περισσότερες υπηρεσίες των χωρών του ανατολικού μπλοκ με προτροπή να επηρεάσουν χώρες της δύσης με τις οποίες είχε η καθεμία φιλικές σχέσεις.

Η KGB και η Στάζι βασίστηκαν σε πλαστά έγγραφα και ανακριβείς μαρτυρίες από υποτιθέμενους ειδικούς που υποστήριζαν ότι ο ιός HIV δεν έχει προέλθει από ζώα αλλά από μια έρευνα για βιολογικά όπλα που διεξήγαγε ο αμερικανικός στρατός στο Fort Detrick στο Μέριλαντ.

Οι «επιστημονικές μελέτες» που παραθέτει τελικά η Στάζι είναι αυτή του Ανατολικογερμανού βιολόγου Τζάκομπ Σίγκαλ και της γυναίκας του Λίλι, «AIDS: Η φύση και η προέλευσή του». Η Στάζι φρόντισε να δημιουργήσει πολλά αντίτυπα της έρευνας και να τα διανείμει σε ένα συνέδριο των χωρών του Κινήματος των Αδεσμεύτων (ομάδα αναπτυσσόμενων κυρίως χωρών των οποίων η πολιτική δεν ευθυγραμμιζόταν με αυτή των μεγάλων δυνάμεων) στο Χαράρε της Ζιμπάμπουε τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 1986. Η μελέτη είχε πλέον τον τίτλο «AIDS: Κακό φτιαγμένο από τις ΗΠΑ, ΟΧΙ εισαγόμενο από την Αφρική». Οι Σίγκαλ στη μελέτη τους υποστήριζαν ότι ο HIV «ξέφυγε» από ένα εργαστήριο μελέτης βιολογικών όπλων του αμερικανικού στρατού στην στρατιωτική βάση του Fort Detrick στο Μέριλαντ. Σύμφωνα με την μελέτη, ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε την πολύ νέα τεχνολογία της γενετικής για να δημιουργήσει τον HIV από δύο προϋπάρχοντες επικίνδυνους ιούς, μεταξύ των οποίων και ένας που μόλυνε τα πρόβατα. Πάντως, ακόμα και οι ίδιοι Σίγκαλ στη μελέτη τους αναφέρουν ότι η υπόθεσή τους βασίζεται κυρίως σε εικασίες, εξαγωγές συμπερασμάτων και στοιχείων που άκουσαν και όχι σε ακριβή επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο, αυτό λήγει σημασία είχε για την σοβιετική προπαγάνδα, αλλά και όσους ενστερνίστηκαν αυτήν την συνωμοσία.



Οι σχέσεις Σίγκαλ και Στάζι δεν είναι ξεκάθαρες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η KGB και η Στάζι ήδη από το 1985 είχαν επαφή με τους Σίγκαλ, οι οποίοι ήταν καταγεγραμμένοι ως «πρόσωπα επικοινωνίας». Ίσως και εν αγνοία τους, οι Σίγκαλ μπορεί να κατευθύνθηκαν από τις σοβιετικές και ανατολικογερμανικές μυστικές υπηρεσίες αν και ο Τζάκομπ Σίγκαλ υποστήριζε πάντα ότι ξεκίνησε την έρευνα μόνος του.

Η «Επιχείρηση Ντένβερ» αποδείχθηκε τελικά άκρως αποτελεσματική, όπως αναφέρει και ο ιστορικός Ντάγκλας Σέλβατζ, ο οποίος μελέτησε την προπαγάνδα της KGB για το AIDS. Στην πραγματικότητα η επιχείρηση ήταν πιο επιτυχημένη απ’ όσο περίμεναν ή εύχονταν η Στάζι και η KGB. Πολύ σύντομα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο – ακόμα και στις ίδιες τις ΗΠΑ – δήλωναν βέβαιοι ότι για το AIDS ευθύνεται η αμερικανική κυβέρνηση παρόλο που ακόμα και Σοβιετικοί επιστήμονες χαρακτήριζαν την μελέτη του Σίγκαλ "ανοησίες".

Το 1992 το 15% των Αμερικανών δήλωναν σίγουροι ότι ο ιός του AIDS έχει δημιουργηθεί σε κυβερνητικά εργαστήρια. Το 2005, μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Όρεγκον έδειξε ότι σχεδόν το 50% των Αφροαμερικάνων θεωρούν ότι ο HIV έχει δημιουργηθεί από άνθρωπο. Από αυτούς, το 25% πίστευε ότι έχει δημιουργηθεί σε κυβερνητικά εργαστήρια, το 12% ότι φτιάχτηκε από την CIA και το 15% θεωρούσαν ότι το AIDS είναι μια μορφή γενοκτονίας κατά των Αφροαμερικάνων, οι οποίοι έχουν χτυπηθεί στατιστικά περισσότερο από την ασθένεια.

Μάλιστα, μόλις τον Φεβρουάριο του 2018, η γαλλική έκδοση του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik παρουσίασε ένα θέμα για τους μυστικούς κινδύνους που συνδέονται με τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Σε αυτό παρέθεσε μεταξύ άλλων και την έρευνα του Τζάκομπ Σίγκαλ για το Fort Detrick επαναλαμβάνοντας τις πληροφορίες για τη σχέση του αμερικανικού στρατού με τη δημιουργία του AIDS.

Παρόλο που η εποχή της KGB έχει περάσει προ πολλού, παρόμοιες συνωμοσίες για σχέσεις του αμερικανικού στρατού με μολυσματικές ασθένειες έχουν «ξεπηδήσει» από ρωσικά κυρίως μέσα κατά καιρούς. Το 2014 στο ξέσπασμα της επιδημίας ρωσικά μέσα όπως η Pravda.gr σε άρθρο τους υποστήριζαν ότι ο ιός του Έμπολα δημιουργήθηκε ως βιολογικό όπλο από τις ΗΠΑ.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Η αποκάλυψη αυτή είναι ενδεικτική για το πώς δημιουργούνται και παίρνουν ζωή οι θεωρίες συνωμοσίας, κάτι που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται συνεχώς μέχρι και σήμερα. Εξάλλου και στην περίπτωση του κοροναϊού, οι ΗΠΑ και η Κίνα χρησιμοποίησαν την πανδημία ως ένα ακόμα όπλο για τον σύγχρονο «Ψυχρό Πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.


Στην αρχή ακόμα της πανδημίας, δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ ανέφεραν ότι ο κοροναϊός κατασκευάστηκε στο  Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, όπου μελετούν συνεχώς ιογενείς ασθένειες ενώ έχουν αποθηκευμένα παθογόνα και κοροναϊούς διαφόρων ειδών. Παράλληλα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχανε ευκαιρία να χαρακτηρίζει στον Sars COV-2 ως «κινεζικό ιό». Και η Κίνα σύντομα πέρασε στην αντεπίθεση. Οι εκεί συνωμοσιολόγοι άρχισαν να υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ κατασκεύασαν τον νέο κοροναϊό σε κάποιο εργαστήριο του στρατού και στη συνέχεια τον μετέφεραν στην Κίνα με σκοπό την οικονομική καταστροφή του μεγαλύτερου οικονομικού αντιπάλου τους!

Η εποχή του Ψυχρού Πολέμου μοιάζει μακρινή, ωστόσο η ιστορία συνεχώς επαναλαμβάνεται. Όπως και κάθε φορά που ξεσπά κάποια πανδημία, οι θεωρίες συνωμοσίας δεν αργούν να εμφανιστούν. Είτε πρόκειται για ενορχηστρωμένες προσπάθειες προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων είτε ως μια προσπάθεια επίρριψης ευθυνών σε κάτι άλλο, οι συνωμοσίες βρίσκουν πάντα φανατικούς πιστούς. Πιθανότατα, όπως λέει και ο ιστορικός Ντάγκλας Σέλβατζ, πρόκειται για την αντίδραση των θυμάτων καταπίεσης και αληθινών συνωμοσιών που αντιδρούν δημιουργώντας ή πιστεύοντας τις δικές τους θεωρίες συνωμοσίας σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν το ανεξήγητο.