«Οι γυμνές φωτογραφίες μου πληρώνουν το ενοίκιο και το φαγητό μου»


Όταν οι γυμνές φωτογραφίες γίνονται το μέσο για να βγάλει κανείς χρήματα χωρίς να βγει από το σπίτι του, μια νέα... βιομηχανία αναπτύσσεται

Το διαδίκτυο αποτέλεσε για τους περισσότερους ανθρώπους μια καταφυγή κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Σχεδόν σε όλον τον πλανήτη οι άνθρωποι κλείστηκαν στο σπίτι και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο ήταν η πιο ασφαλής επιλογή για να «έρθουμε σε επαφή». Έτσι, δεν ήταν λίγες οι εφαρμογές και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που είδαν τους χρήστες τους να εκτοξεύονται. Την ίδια στιγμή πάρα πολλοί άνθρωποι έμειναν άνεργοι καθώς οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο και στράφηκαν στο διαδίκτυο για να βγάλουν εύκολα και γρήγορα χρήματα. Η  ιστοσελίδα OnlyFans ήταν εκεί γι’ αυτούς, αλλά όχι χωρίς κόστος…

Πουλώντας γυμνά κορμιά

Το 2016 στο διαδίκτυο έφτασε αθόρυβα σχεδόν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης OnlyFans από την Βρετανία. Η λειτουργία του είναι απλή: ένας χρήστης μπορεί να ανεβάζει πονηρές, ημίγυμνες ή και τελείως γυμνές φωτογραφίες του και οι ακόλουθοί του πληρώνουν ένα ποσό για να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα κάποιος ακόλουθος να ζητήσει την δημιουργία περιεχομένου κατά παραγγελία πληρώνοντας… κάτι παραπάνω.

Την περίοδο της καραντίνας πάρα πολλοί άνθρωποι έχασαν την δουλειά τους, προσωρινά ή μόνιμα. Έτσι, ορισμένοι βρήκαν το OnlyFans ως μια ευκαιρία για να βγάλουν γρήγορα και εύκολα από το σπίτι τους τα απαραίτητα χρήματα για να ζήσουν. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να δείξουν το σώμα τους. Το OnlyFans σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο δεν απαγορεύει το σεξουαλικό περιεχόμενο, αλλά το ενθαρρύνει.

Η 20χρονη φοιτήτρια από την Βρετανία Ρόουζ Τζονς (κεντρική ΦΩΤΟ) κατά την διάρκεια της καραντίνας βρήκε χρόνο για να διαβάσει περισσότερο για τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Oxford Brookes. Την ίδια στιγμή όμως στον επάνω όροφο του πατρικού σπιτιού της ετοιμάζεται και φορά τα σέξι εσώρουχά της, για να βγάλει φωτογραφίες για τους πιστούς της ακολούθους. Τα εσώρουχα δεν αργούν να βγουν τελείως για ακόμα πιο «ακατάλληλες» φωτογραφίες.

Η Ρόουζ ανταποκρίνεται σε «ειδικά» αιτήματα των θαυμαστών της και προωθεί τον εαυτό της σε όσο το δυνατόν περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων δικτύωσης - ήδη μετρά πάνω από 2.800 ακόλουθους στο Instagram, ενώ στο OnlyFans περίπου 330 άτομα της πληρώνουν από 4 ως 12 λίρες για να έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες και τα βίντεό της. Όπως λέει η ίδια στην εφημερίδα «Daily Mail»  από τον Απρίλιο που έκανε τον λογαριασμό της στο μέσο έχει αποκομίσει από αυτά περισσότερες από 8 χιλιάδες λίρες, πολύ περισσότερα απ’ ό,τι θα έβγαζε αν εργαζόταν σε μπαρ ή στην καφετέρια του Πανεπιστημίου. Υπολογίζει ότι σε έναν χρόνο μπορεί να κερδίσει έως και 33.000 λίρες.

Ο 32χρονος Μαρκ από την άλλη τονίζει στο BBC ότι δημιούργησε τον λογαριασμό του στο OnlyFans από «ανάγκη, χρειαζόμουν ένα εισόδημα. Δεν ήταν ότι ήθελα να βγάζω και να ποστάρω γυμνές φωτογραφίες του σώματός μου. Ο ίδιος αναφέρει ότι έχασε την δουλειά του σε μια εταιρεία με πεντάστερα ξενοδοχεία εξαιτίας του κοροναϊού τον Μάρτιο.

«Έκανα αίτηση για όποια δουλειά μπορούσα να βρω, σε όλα τα σούπερ μάρκετ, σε όλες τις εργασίες που ήταν αναρτημένες στο Κέντρο Εργασίας χωρίς όμως αποτέλεσμα». Λίγο αργότερα ένας φίλος του τον παρότρυνε να δημιουργήσει ένα λογαριασμό OnlyFans.

Παρόλο που ο Μαρκ δηλώνει ξεκάθαρα στην σελίδα του ότι δεν πρόκειται να ανεβάσει ολόγυμνες φωτογραφίες του μέσα σε αυτούς τους τέσσερις μήνες υπολογίζει ότι έχει κερδίσει περίπου πάνω από 1.500 λίρες.

«Το OnlyFans πληρώνει το ενοίκιό μου. Πληρώνει το φαγητό μου. Πληρώνει το αυτοκίνητό μου. Πληρώνει κυριολεκτικά τις βασικές μου ανάγκες», υποστηρίζει ο Μαρκ.

Ωστόσο, όπως τονίζει υπάρχει και η αρνητική πλευρά. Όπως λέει λάμβανε συχνά επιθετικά μηνύματα από φίλους όταν πρωτοδημιούργησε την σελίδα. «Μου είπαν ότι πωλούσα την ψυχή μου. Υπέθεσαν ότι θα έκανα σεξ με όλους και θα ανέβαζα βίντεο στο ιντερνετ. Η σελίδα μου δεν έχει καμία σχέση με αυτό».

Ωστόσο, παρόλο που ο Μαρκ αρνείται να ανεβάσει πολύ αποκαλυπτικές φωτογραφίες ή βίντεο με σεξουαλικές πράξεις, ανησυχεί ότι άλλοι χρήστες μπορεί να νιώσουν αναγκασμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο για να αποκομίσουν χρήματα.

«Τα νέα παιδιά αυτήν την εποχή ανεβάζουν τα πάντα στα κοινωνικά δίκτυα. Το γυμνό είναι μόνο ένα βήμα παραπέρα και επίσης σου αποφέρει χρήματα. Νομίζω ότι απευθύνεται σε πολλούς ανθρώπους για τους οποίους είναι δύσκολο να βρουν δουλειά», τονίζει ο Μαρκ.

Από την άλλη η 22χρονη Ρεμπέκα (δεν είναι το αληθινό της όνομα) από την Σκοτία τον Απρίλιο έχασε τη δουλειά της και αναγκάστηκε να μετακομίσει στους γονείς της. Στο παρελθόν είχε πουλήσει ξανά γυμνές της φωτογραφίες κι έτσι ήταν εύκολη απόφαση να καταφύγει τώρα στο OnlyFans. Όπως λέει όμως δεν είναι η μόνη από τους φίλους της που έχασαν τη δουλειά τους και κατέφυγαν σε αυτή τη λύση. Τώρα η Ρεμπέκα κάνει τις αισθησιακές της φωτογραφίσεις όταν οι γονείς της λείπουν από το σπίτι και κάθε ακόλουθός της της δίνει 5,55 λίρες το μήνα.

Υπάρχουν και οι δημιουργοί που έχουν βγάλει μια...μικρή περιουσία από αυτήν την δουλειά. Η 23χρονη Κάγια Κόρμπριτζ αναφέρει ότι αναγκάστηκε να αφήσει τις σπουδές της και να αφοσιωθεί στον λογαριασμό της καθώς έβγαζε πλέον περισσότερα λεφτά ακόμα και από τους καθηγητές της! Πλέον υπολογίζει ότι βγάζει περίπου 70.000 λίρες το μήνα, ενώ πέρυσι μπόρεσε να αγοράσει το δικό της σπίτι στη νότια Αγγλία. Ένας ακόλουθός της μπορεί να πληρώσει ως και 1.000 λίρες σε μια μέρα για να την κάνει ό,τι θέλει για ένα εικοσιτετράωρο διατάζοντάς την τι θα φορέσει, τι θα φάει και τι θα κάνει. Ωστόσο από την άλλη λέει ότι έχει δεχθεί απειλές για την ζωή της, αφού έγινε γνωστή η επιτυχία της και πλέον έχει πάντα ανοιχτό τον συναγερμό στο σπίτι της και κοιμάται με ένα ρόπαλο πίσω από το κρεβάτι της.

Μερικές φορές, οι λογαριασμοί είναι… οικογενειακή υπόθεση. Ένας αναγνώστης του Guardian αναφέρει ότι ο ίδιος διαχειρίζεται τον λογαριασμό της γυναίκας του στο OnlyFans. Ξεκίνησαν μέσα στην καραντίνα, όταν δεν δούλευαν, και ο ίδιος το είδε ως την εκπλήρωση μιας ερωτικής φαντασίας. Τελικά κατέληξε να σκηνοθετεί τις φωτογραφίσεις της γυναικας του, να οργανώνει το μάρκετινγκ του λογαριασμού, ακόμα και να απαντά στους φαν της. Όπως λέει μάλιστα κάποια στιγμή βαθμολόγησε και το μόριο ενός φαν πάντα υποδυόμενος την γυναίκα του.

«Μπορεί να γίνει επικίνδυνο»

Η Ρεμπέκα ελέγχει με ποιους και πότε μιλάει και ο λογαριασμός της της φέρνει ένα καλό εισόδημα, αλλα όπως λέει δεν είναι χωρίς ρίσκο.

«Περιλαμβάνει πολύ συναισθηματικό μόχθο. Πρέπει πραγματικά να ανοιχτείς και γίνεσαι ευάλωτος κι αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο», τονίζει.

Η Λέξι (δεν είναι το αληθινό της όνομα) από το Μάντσεστερ λέει ότι χρειάζεται πολλή δουλειά πίσω από κάθε φωτογραφία: η προετοιμασία, η φωτογράφιση, η προώθηση, οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν στους πελάτες. Η ίδια, εκπαιδεύτρια χορού pole dance και στρίπερ, λέει ότι στον πρώτο μήνα έβγαλε 1.000 λίρες και μπόρεσε να πληρώσει με αυτά το ενοίκιο και τους λογαριασμούς της.

«Ουσιαστικά είσαι αυτοαπασχολούμενος. Αν δεν κάνεις δουλειά, δεν θα πληρωθείς», αναφέρει ωστόσο τονίζει ότι η άνοδος αυτού τους είδους των μέσων είναι δίκοπο μαχαίρι.

«Είναι θετικό επειδή βοηθά να εξαφανιστεί το στίγμα γύρω από τέτοιες εργασίες καθώς πλέον γίνονται πιο mainstream, αλλά από την άλλη οι πελάτες αναζητούν όλο και πιο φθηνό περιεχόμενο καθώς αυξάνονται οι δημιουργοί και η αγορά έχει κορεστεί», τονίζει.

Την ίδια στιγμή υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα παρενόχλησης από τους ακολούθους ή η παραβίαση της ασφαλείας των δημιουργών περιεχομένου. Είναι πολύ δύσκολο να κρύψεις την ταυτότητά σου ή είναι πιθανό το περιεχόμενό σου να κλαπεί. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τέτοιες πλατφόρμες μπορούν να αντιγραφούν και να μοιραστούν σε άλλα σημεία του διαδικτύου. Έτσι, οι δημιουργοί χάνουν την δυνατότητα να πληρώνονται από το περιεχόμενό τους, ενώ μπορεί η δουλειά τους να αποκαλυφθεί σε ανθρώπους που οι ίδιοι δεν ήθελα να το ξέρουν, όπως η οικογένεια, οι φίλοι ή και οι εργοδότες των κανονικών τους εργασιών.

Παρόλο που η ιστοσελίδα απαγορεύει την διανομή του περιεχομένου εκτός αυτής, έχει ήδη σημειωθεί διαρροή του νωρίτερα φέτος. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1,6ΤΒ βίντεο και φωτογραφιών διέρρευσαν με την εταιρεία να επιμένει πάντως ότι δεν υπήρξε χακάρισμα, αλλά παράνομη αντιγραφή. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πιο γνωστή ιστοσελίδα βίντεο ερωτικού περιεχομένου πλέον υπάρχει κατηγορία «leaked OnlyFans videos» (βίντεο που έχουν διαρρεύσει από το OnlyFans )

Παράλληλα, σύμφωνα με μια έρευνα του BBC Three, βρέθηκαν στοιχεία ότι στην ιστοσελίδα ήταν μέλη και ανήλικοι κατά παράβαση των όρων της και μπορούσαν να πουλούν γυμνές φωτογραφίες τους. Μεταξύ άλλων, μια 17χρονη με το όνομα "Χάνα" υποστήριξε ότι στα 16 της έβγαζε 15.000-20.000 λίρες το μήνα από τα βίντεο και τις φωτογραφίες της στην πλατφόρμα. Το OnlyFans απάντησε ότι κάθε φορά που εντοπίζει παράνομη πρόσβαση ανηλίκων αμέσως λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για τον αποκλεισμό τους. 

Εκτόξευση εγγραφών

Ο κοροναϊός ευνόησε το OnlyFans, όπως άλλωστε έκανε και με το TikTok και πολλές ακόμα πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα, η ιστοσελίδα είχε πάνω από 50 εκατ. χρήστες και  6750.000 δημιουργούς περιεχομένου από 450.000 που είχε πριν τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με τον CEO της πλατφόρμας, τον Τιμ Στόκελι, «το σάιτ έχει 200.000 νέους χρήστες-ακολούθους κάθε 24 ώρες και 7.000-8.000 χρήστες-δημιουργούς κάθε μέρα». Μόνο τον Απρίλιο είχε 75% περισσότερες νέες εγγραφές σε σχέση με ένα "απλο" μήνα.

Η εταιρεία λέει ότι οι δημιουργοί με 10.000 ακολούθους μπορούν να κερδίζουν μεταξύ 400 και 2.000 λιρών το μήνα. Η πλατφόρμα παίρνει το 20% των κερδών του, αλλά υπολογίζει ότι έχει δώσει περίπου 770 εκατ. λίρες στους δημιουργούς.

Την ίδια στιγμή, το OnlyFan αρχισε να χρεώνει ΦΠΑ στους χρήστες για πρώτη φορά αυτόν τον μην από το 2016 που λειτουργεί και ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνες αν έχει αποδώσει το ΦΠΑ για όλα αυτά τα κέρδη εκατομμυρίων τα τέσσερα χρόνια που λειτουργεί.