Γκιλέιν Μάξγουελ, η... βασική φιλενάδα



Η ζωή της συντρόφου του Τζέφρι Έπστιν θυμίζει σενάριο ταινίας. Πώς η κόρη του βαθύπλουτου βαρόνου των μίντια κατέληξε να... ψαρεύει ανήλικα κορίτσια για τον επιχειρηματία και τους ισχυρούς φίλους του



Όταν ο Τζέφρι Έπστιν αναφερόταν στη σχέση του με τη Βρετανίδα, Γκιλέιν Μάξγουελ τόνιζε πως είναι η "βασική φιλενάδα". Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου παιδοφιλίας με επίκεντρο τον Αμερικάνο επενδυτή αποδείχθηκε πως η Γκιλέιν ήταν πολύ περισσότερα. Με τη φυλάκιση και στη συνέχεια την αυτοκτονία (;) του Έπστιν είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και για την 58χρονη πια Μάξγουελ. Πλέον έχει συλληφθεί και αντιμετωπίζει συνολικά έξι κατηγορίες μεταξύ των οποίων αυτή της μαστροπείας και της αποπλάνησης ανηλίκων. Πώς έφτασε όμως η "πριγκίπισσα" της υψηλής κοινωνίας της Βρετανίας να καταλήξει να "ψαρεύει" ανήλικα κορίτσια για τον διεστραμμένο σύντροφο της και τους πανίσχυρους φίλους της;
 
Βαρόνος, πράκτορας, απατεώνας

Η Γκιλέιν γεννήθηκε στη Γαλλία τα Χριστούγεννα του 1961. Πατέρας ήταν ο γεννημένος στην Τσεχοσλοβακία, Γιαν Χάιμαν Μπινιαμίν Χοτς (είχε και εβραϊκή καταγωγή) ο οποίος άλλαξε το όνομα του, το 1948, σε Ρόμπερτ Μάξγουελ. Μητέρας της η Γαλλίδα, Μπετί Μεινάρ. Ο Μάξγουελ συμμετείχε στην αντίσταση κατά των Ναζί και μετά το τέλος του πολέμου χρησιμοποίησε τις επαφές που είχε στους Συμμάχους για να γίνει ο αποκλειστικός διανομέας σε Βρετανία και ΗΠΑ  δημοφιλών βιβλίων φαντασίας. Το 1961 αγόρασε έναν μικρό εκδοτικό οίκο και τον μετονόμασε σε Pergamon Press. Από εκεί και πέρα εκτοξεύθηκε επιχειρηματικά. Το 1964 μπήκε στην πολιτική και εξελέγη βουλευτής με τους Εργατικούς. Παρέμεινε στην έδρα του έως το 1970. Εκείνη την περίοδο ένιωθε τόσο ισχυρός που το 1969 επιχείρησε να αγοράσει την κορυφαία (τότε) βρετανική εφημερίδα New of the World.

Από τα τέλη του 1960 άρχισαν να κυκλοφορούν γύρω από το όνομα του Μάξγουελ πληροφορίες για οικονομικές απάτες και κατηγορήθηκε επίσημα στα τέλη του 1969. Τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά τον αποκαλούσαν "ακάλυπτο Τσέχο". Αρχικά έχασε τον έλεγχο της εταιρίας του αλλά κατάφερε να τον ανακτήσει. Είχε πλέον τη φήμη του ανθρώπου που πάντα βρίσκει τρόπο να τη γλιτώνει.
Το 1984 αγόρασε το Mirror Group Newspapers και έγινε ένας από τους ισχυρότερους βαρόνους των μίντια στο Νησί. Μέχρι τα τέλη του 1988 ήταν ιδιοκτήτης ή μεγαλομέτοχος σε πάνω από δέκα κορυφαίες εταιρίες που σχετίζονταν με τα ΜΜΕ ή το θέαμα.

Στις 4 Νοεμβρίου 1991 ο Μάξγουελ έκανε κρουαζιέρα με το σκάφος του στα Κανάρια Νησιά. Το πλήρωμα του "Lady Ghislaine" τον είδε για τελευταία φορά το απόγευμα της 5ης Νοεμβρίου. Μετά την εξαφάνιση του ειδοποιήθηκε το τοπικό λιμενικό το οποίο βρήκε τελικά το πτώμα του να πλέει στον Ατλαντικό. Το επίσημο συμπέρασμα της έρευνας που έγινε για τον θάνατο του αναφέρει ότι ο Μάξγουελ έπαθε καρδιακή προσβολή και έπεσε από το σκάφος και στη συνέχεια πνίγηκε. Η οικογένεια του δεν αποδέχθηκε ποτέ αυτό το σενάριο και υποστηρίζει ότι δολοφονήθηκε.


Λίγες εβδομάδες μετά το θάνατο του τα σκάνδαλα άρχισαν να ξεσπούν το ένα μετά το άλλο. Δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία για τις σχέσεις του Μάξγουελ με την κυβέρνηση του Ισραήλ και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στον πόλεμο με τους Άραβες το 1948. Επιπλέον επιβεβαιώθηκε ότι το υπουργείο εξωτερικών της Αγγλίας είχε υποψίες ότι ο Μάξγουελ είχε στρατολογηθεί από τη Μοσάντ και ήταν διπλός ίσως ακόμα και τριπλός πράκτορας. Υπήρξαν στοιχεία ότι λάμβανε χρήματα και από τα ταμεία της KGB ενώ είχε επαφές και με την αγγλική υπηρεσία πληροφοριών.

Ένας πρώην πράκτορας, ο Άρι Μπεν Μενάσε υποστήριξε πως όταν ο Ισραηλινός επιστήμονας Μορντεκάι Βανούνου προσέγγισε τα Μέσα του Μάξγουελ με πληροφορίες για το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας τότε ο μεγιστάνας ειδοποίησε άμεσα τη Μοσάντ. Ακολούθησε η απαγωγή του Βανούνου, η μεταφορά του στο Ισραήλ και η καταδίκη του (18 χρόνια φυλάκιση) για προδοσία.
Στην κηδεία του Μάξγουελ ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιτζάκ Σαμίρ τόνισε ότι "έχει κάνει πολύ περισσότερα για το Ισραήλ απ' όσα μπορούν να αποκαλυφθούν".

Πέραν από το ρόλο του ως πράκτορα, μετά το θάνατο του, αποκαλύφθηκαν και οι μεγάλες οικονομικές του απάτες. Ο Μάξγουελ άφησε χρέη περίπου 560 εκατομμυρίων ευρώ και είχε υπεξαιρέσει χρήματα από τα αποθεματικά του ταμείου, το οποίο διαχειριζόταν τα λεφτά των εργαζομένων στην εφημερίδα "The Daily Mirror" με αποτέλεσμα 30 χιλιάδες συνταξιούχοι να χάσουν τις οικονομίες μιας ολόκληρης ζωής. Χρησιμοποιούσε τα χρήματα για να στηρίζει εικονικά τις εταιρίες του και να αποφεύγει την χρεοκοπία. Λίγους μήνες μετά το θάνατο του όλες οι εταιρίες δήλωσαν πτώχευση.

Γκιλέιν η... Socialite

Ο Ρόμπερτ Μάξγουελ είχε ιδιαίτερη αδυναμία στην Γκιλέιν η οποία ήταν και το δεξί χέρι του στην επιχειρήσεις. Την έκανε ακόμα και διευθύντρια της Όξφορντ Γιουνάιτεντ όταν αγόρασε το αγγλικό ποδοσφαιρικό κλαμπ.

Παράλληλα η νεαρή τότε Γκιλέιν έγινε διάσημη στην κοσμική ζωή της Βρετανίας. Συναναστρεφόταν με σταρ της εποχής και μέλη της βασιλικής οικογένειας και οι φωτογραφίες της βρίσκονταν μόνιμα στα ταμπλόιντ. Μετά το θάνατο του πατέρα της μετακόμισε αμέσως στις ΗΠΑ όπου γρήγορα κατέκτησε έναν παρόμοιο ρόλο. Ήταν προσωπική φίλη της τότε συζύγου του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνα, και σύντομα έγινε διάσημο μέλος της κοσμικής ζωής της Νέας Υόρκης.


Όταν η Γκιλέιν γνώρισε τον Τζέφρι

Στις αρχές του 1990 η Γκιλέιν είχε χωρίσει με τον κόμη Τζιανφράνκο Τσικόνια και σε ένα πάρτι γνώρισε τον Τζέφρι Έπστιν. Γοητευτικός, μυστηριώδης και βαθύπλουτος ο Έπστιν εντυπωσίασε την Γκισλέιν. Η σχέση τους εξελίχθηκε γρήγορα και από το 1992 η Γκιλέιν, εκτός από σύντροφος του Έπστιν, ήταν και αυτή που οργάνωσε τα πάντα στη ζωή του. Απέλυε και προσλάμβανε προσωπικό στις επαύλεις του, έκανε τις διακοσμήσεις και οργάνωνε τα ραντεβού του. Εκτός από "βασική φιλενάδα" του ο Έπστιν την παρουσίαζε ως "καλύτερη φίλη" του. Όσοι τη γνώριζαν μιλούσαν για την κυρία που ήλεγχε τα πάντα στο σπίτι του Έπστιν, που οργάνωνε τη ζωή του. Ήταν η "επιθετική του βοηθός" θα πουν όσοι συνεργάστηκαν μαζί της.

Η σχέση τους έφερε κοντά δύο κόσμους. Ο Έπστιν γνώρισε στη Γκιλέιν όλη την υψηλή κοινωνία των ΗΠΑ (μεταξύ των οποίων και την οικογένεια Κλίντον) και η Γκιλέιν έφερε κοντά στον Έπστιν προσωπικότητες της Βρετανίας μεταξύ των οποίων και μέλη της βασιλικής οικογένειας όπως ο πρίγκιπας Άντριου.

Από «πριγκίπισσα», προαγωγός

Φήμες για τη ζωή του Έπστιν κυκλοφορούσαν για χρόνια όμως τον Μάρτιο του 2005 έγινε η πρώτη επίσημη καταγγελία. Εκεί αποκαλύφθηκε το σύστημα που ακολουθούσε ο μεγιστάνας αλλά και ο ρόλος της Γκιλέιν.

Προσφέροντας 300 δολάρια για ένα μασάζ ο Έπστιν προσέλκυε ανήλικες κοπέλες στην έπαυλη του στο Παλμ Μπιτς. Εκεί τις υποδεχόταν η Γκιλέιν η οποία τις έκανε να νιώθουν πιο άνετα. Κατά τη διάρκεια του μασάζ ο Έπστιν ζητούσε από τα κορίτσια διάφορες σεξουαλικές χάρες ή επιχειρούσε να τις αγγίξει. Τα κορίτσια που δεν αντιδρούσαν τα αναλάμβανε η Γκιλέιν. Ουσιαστικά τις στρατολογούσε και τους ζητούσε να γίνουν "προμηθευτές" ανηλίκων του Έπστιν. Με αυτό τον τρόπο το ζευγάρι δημιούργησε μια πυραμίδα η οποία έφερνε δεκάδες κορίτσια στην έπαυλη του επιχειρηματία. Όσες κοπέλες ξεχώριζαν ζούσαν για ένα διάστημα μαζί με την Γκιλέιν και τον Έπστιν. Συμμετείχαν σε σεξουαλικά όργια και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε ισχυρούς φίλους του ζευγαριού, μεταξύ των οποίων και ο πρίγκιπας Άντριου.

O Έπστιν είχε αγοράσει ένα μικρό νησί στις Παρθένες Νήσου και εκεί είχε χτίσει μια τεράστια έπαυλη. Σε απομονωμένο και ασφαλές περιβάλλον καλούσε τους φίλους του και τους προσέφερε την ευκαιρία να συνευρεθούν με τα ανήλικα κορίτσια που είχε στρατολογήσει η Γκιλέιν και το δίκτυο της.

Οι κατηγορίες αυξάνονταν αλλά ο επιχειρηματίας μέσω των ισχυρών του γνωριμιών αλλά και εξωδικαστικών συμβιβασμών κατάφερνε όχι μόνο να αποφεύγει τις αρχές αλλά να συνεχίσει ακάθεκτος το διεστραμμένο του έργο. Μετά το 2015 όμως οι καταγγελίες πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας και πλέον στο κάδρο είχε μπει και η Γκιλέιν Μάξγουελ. Η "πριγκίπισσα" της κοσμικής ζωής ήταν τελικά προαγωγός ανήλικων.


Το... κρυφτό

Στις 6 Ιουλίου 2019 ο Τζέφρι Έπστιν συνελήφθη. Στις 23 του ίδιου μήνα βρέθηκε νεκρός στο κελί του. Η επίσημη ετυμηγορία της έρευνας μιλάει για αυτοκτονία, αλλά τα ερωτηματικά είναι πολλά. Ο Έπστιν δεν μίλησε ποτέ για το ποιοι συμμετείχαν στα όργια με ανηλίκους. Η Γκιλέιν απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις με τον επιχειρηματία μετά την πρώτη του καταδίκη το 2008. Οι μαρτυρίες όμως αναφέρουν ότι δεν είχαν διακόψει τις επαφές τους. Το 2013 και το 2014 μίλησε στα Ηνωμένα Έθνη με την ιδιότητά της ιδρύτριας του TerraMar Project, μιας ομάδας για την προστασία των ωκεανών. Από το 2015 αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή.

Ο ακριβής ρόλος της Γκιλέιν στο δίκτυο του Έπστιν αποκαλύφθηκε μέσω των καταγγελιών των κοριτσιών. Η Βρετανίδα όχι μόνο "ψάρευε" ανήλικα κορίτσια αλλά τους έδινε και συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν για να ικανοποιήσουν τον Έπστιν και τους φίλους του. Είχε επιτεθεί σεξουαλικά και η ίδια σε κάποια κορίτσια και απειλούσε όσες αρνούνταν να κάνουν ότι τους ζητούσε. Έδινε σαφείς εντολές για τα μέτρα αντισύλληψης που πρέπει να ακολουθούν και ανάγκαζε να κάνουν έκτρωση όσα κορίτσια έμειναν έγκυες.

"Μας στρατολογούσε και μας εκπαίδευε βήμα βήμα για το τι πρέπει να κάνουμε για να ικανοποιήσουμε τον Έπστιν. Μας έλεγε ότι έχουμε να κερδίσουμε πολλά αν βρίσκαμε κι άλλα κορίτσια" αναφέρει μια από τις καταγγέλλουσες. «Πράγματι με βίασε. Θα έλεγα ότι ήταν πάνω από 20 με 30 φορές. Είναι το ίδιο διαβολική όσο ο Τζέφρι Έπστιν. Είναι βιαστής» αναφέρει μια άλλη και υποστηρίζει ότι την ανάγκασε να κάνει έκτρωση και απείλησε να την σκοτώσει αν αποκαλύψει κάτι.
Μετά το 2016 η Γκιλέιν επιχείρησε να εξαφανιστεί και από το 2017 οι δικηγόροι της δήλωναν επισήμως ότι δεν γνωρίζουν που βρίσκεται. Τελικά στις 2 Ιουλίου 2020 το "κρυφτό" τελείωσε. Συνελήφθη στην κωμόπολη Μπράντφορντ στο Νέο Χάμσαϊρ των ΗΠΑ και πλέον περιμένει τη δίκη της.