Πριγκιπάτο Hutt River: Το τέλος μιας... αυτοκρατορίας

Μετά από μισό αιώνα το παλαιότερο αυτόνομο πριγκιπάτο της Αυστραλίας διαλύθηκε. Αυτή είναι η ιστορία του

Τη δεκαετία του 1960 ο Λέοναρντ Κάσλεϊ αγόρασε μια έκταση 517 χλμ βόρεια του Περθ, στην Αυστραλία. Η οικογένεια του καλλιεργούσε σιτηρά και ζούσε πολύ άνετα. Το 1970 όμως ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης περιόρισε σημαντικά τη δυνατότητα καλλιέργειας. Οι πέντε οικογένειες, στις οποίες ανήκαν όλες οι εκτάσεις της περιοχής, συνασπίστηκαν και αντέδρασαν. Το νομοσχέδιο όμως δεν αποσύρθηκε. Ο Κάσλεϊ λοιπόν αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα. Στις 21 Απριλίου 1970 ανακοίνωσε την αυτονόμηση της περιοχής που του ανήκε και αυτοανακηρύχθηκε πρίγκιπας. Έτσι γεννήθηκε το πριγκιπάτο του Hutt River. Μισό αιώνα αργότερα η... αυτοκρατορία του Κάσλεϊ αποδέχθηκε την οριστική της ήττα και ανακοίνωσε τη διάλυση της.

 Δικαστικές διαμάχες και... πόλεμος

Το πριγκιπάτο είχε έκταση περίπου 76 στρεμμάτων και ο Κάσλεϊ υποστήριζε ότι η αυτονόμηση του ήταν νόμιμη. Υπέγραψε ως Πρίγκιπας Λεόναρντ Α' του Χατ και δήλωνε ότι παρότι αποσχίστηκε από την Αυστραλία παραμένει πιστός στη Βασίλισσα Ελισάβετ. Βασιζόμενος σε νόμους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν διεθνείς συνθήκες επιχείρησε να νομιμοποιήσει δικαστικά το πριγκιπάτο του αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ. Μετά από απανωτές ήττες στις αίθουσες των δικαστηρίων, στις 2 Δεκεμβρίου 1977, κήρυξε πόλεμο στην Αυστραλία. Θεωρούσε έτσι ότι θα εκμεταλλευόταν τη διεθνή νομοθεσία και θα πετύχαινε τη νομική αναγνώριση. Απέτυχε και πάλι. Μέσα στα επόμενα χρόνια οι δικαστικές διαμάχες συνεχίζονταν με τον Κάσλεϊ να καταδικάζεται πολλές φορές για φορολογικές υποθέσεις.

Καλώς ήρθε το... δολάριο

Έχοντας σημαία και εθνικό ύμνο (It's a hard land του Κιθ Κίργουιν) το 1974 το πριγκιπάτο τύπωσε το επίσημο νόμισμα του και ο πρίγκιπας Λέοναρντ αποφάσισε πως η ισοτιμία του θα ήταν 1-1 με το δολάριο Αυστραλίας. Το δολάριο Hutt River κυκλοφόρησε αρχικά μόνο σε χαρτονομίσματα και δύο χρόνια μετά "εκδόθηκαν" και νομίσματα σε πέντε διαφορετικά μέταλλα. Μέσα στα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν επετειακές εκδόσεις του δολαρίου του Hutt River. Το 1977 για το ασημένιο ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ, το 2000 για τα 30 χρόνια ανεξαρτησίας του πριγκιπάτου και το 2007 για τα εξήντα χρόνια γάμου του Λέοναρντ Κάσλεϊ με τη σύζυγο του Σίρλεϊ. Παράλληλα το πριγκιπάτο εξέδωσε και γραμματόσημα ενώ έδινες και βίζες, οι οποίες βέβαια δεν αναγνωρίζονταν επισήμως. Κάποια από τα σπάνια νομίσματα του Hutt River έχουν αποκτήσει σήμερα σημαντική αξία.

Ο πληθυσμός του πριγκιπάτου δεν ξεπέρασε ποτέ τα 30 άτομα αν και υποστήριζε πως παγκοσμίως 14.000 άνθρωποι έχουν πάρει την ιθαγένεια. Παρότι δεν είχε στρατό σε κάποιους μόνιμους κατοίκους είχαν παραχωρηθεί στρατιωτικοί τίτλοι. Μέσα στα χρόνια απέκτησε σύνταγμα και υιοθέτησε το πολίτευμα της απόλυτης μοναρχίας. Ανακήρυξε το κεντρικό συγκρότημα κτιρίων ως πρωτεύουσα με το όνομα Ναΐμ. Εκεί υπάρχει ένα παρεκκλήσι χωρίς θρησκευτικό όνομα, το ιερό εκπαιδευτήριο της πριγκίπισσας Σίρλεϊ και ταχυδρομείο.

Τουριστική ατραξιόν

Από τη δεκαετία του 1980 το πριγκιπάτο άρχισε να προσελκύει τουρίστες, αρχικά Αυστραλούς και στη συνέχεια από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ειδικά από το 2000 το Hutt River απέκτησε μεγάλη δημοφιλία. Έγινε γνωστό μέσω του διαδικτύου και δεχόταν περίπου 40.000 τουρίστες ανά έτος. Ο επισκέπτης πλήρωνε είσοδο περίπου δύο ευρώ και ακολουθούσε ξενάγηση στα κτίρια. Μπορούσε να αγοράσει γραμματόσημα, νομίσματα και σουβενίρ. Το 2004 το Hutt River επιχείρησε να λειτουργήσει ως βάση εταιριών κάτι που απέτυχε λόγω της νομοθεσίας.

Το τέλος

Το 2013 έφυγε από τη ζωή η πριγκίπισσα Σίρλεϊ και τον Ιανουάριο του 2017 ο πρίγκιπας Λέοναρντ ανακοίνωσε ότι μετά από 45 χρόνια αποφάσισε να αποχωρήσει και να παραδώσει το... στέμμα στον νεαρότερο γιο του, Γκρέιαμ. Τον Ιούνιο της ίδια χρονιάς το ανώτατο δικαστήριο της Αυστραλίας αποφάσισε πως ο Λέοναρντ Κάσλεϊ πρέπει να πληρώσει 2,7 εκατ. δολάρια στην κυβέρνηση της Αυστραλίας, ποσό που συγκεντρώθηκε από ανεξόφλητους φόρους δεκαετιών. Κάπου εκεί ήταν και η αρχή του τέλους για το πριγκιπάτο.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2019 ο πρίγκιπας Λέοναρντ ο Α' πέθανε σε ηλικία 93 ετών και όλο το βάρος πέρασε στο Γκρέιαμ. Με τα έσοδα από τα σιτηρά και τον τουρισμό να έχουν μειωθεί σημαντικά και το χρέος να είναι τεράστιο, τον Δεκέμβριο του 2019, το πριγκιπάτο ανακοίνωσε ότι από τις 31 Ιανουαρίου 2020 κλείνει τα... σύνορα του και αναστέλλει τη λειτουργία των υπηρεσιών του.

Με την κυβέρνηση της Αυστραλίας να πιέζει για να λάβει τα χρήματα που της είχε επιδικαστεί και την πανδημία του Covid-19 να έχει νεκρώσει τον τουρισμό το πριγκιπάτο πήρε την αναπόφευκτη πλέον απόφαση. Στις 3 Αυγούστου 2020 ανακοίνωσε επίσημα τη διάλυση του. Οι εκτάσεις που ανήκουν στην οικογένεια Κάλσεϊ θα πουληθούν ώστε να καλυφθούν τα 2.7 εκατ. δολάρια που οφείλονται στην Εφορία. «Είμαι πολύ περήφανος για αυτό που πέτυχε ο πατέρας μου. Με στεναχωρεί πολύ που πρέπει να κλείσουμε. Αυτό που δημιούργησε εδώ τα τελευταία 50 χρόνια είναι καταπληκτικό, είναι πραγματικά μια μοναδική ιστορία για την οποία έχουν διαβάσει άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και δεν θα ξεχάσουν ποτέ» δήλωσε ο διάδοχος Γκρέιαμ.

Το πριγκιπάτο του Hutt River έζησε για μισό αιώνα και η μεγαλύτερη αναγνώριση του ήρθε τον Απρίλιο του 2016. Η Βασίλισσα Ελισάβετ έστειλε επιστολή με ευχές για τα 46 χρόνια από την ίδρυση του και όπως δηλώνει ο Γκρέιαμ Κάλσεϊ ήταν μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή του πατέρα του.