Τραμπ εναντίον Τραμπ


Μια σειρά από μυστικές ηχογραφήσεις φέρνουν στο φως άκρως επικριτικές δηλώσεις της αδερφής του Ντόναλντ Τραμπ, Μαριάν Τραμπ Μπάρι, για τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Λίγο περισσότερο από δύο μήνες μένουν μέχρι ο Ντόναλντ Τραμπ να μάθει αν θα εξασφαλίσει μια δεύτερη τετραετία στις ΗΠΑ και τα σημάδια δεν είναι καθόλου ευοίωνα για τον ίδιο. Πρώτα ήταν ο κοροναϊός και η αστεία αντιμετώπισή του από τον ίδιο. Στη συνέχεια ήρθε το κίνημα Black Lives Matter που σάρωσε τις ΗΠΑ μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Και τώρα έρχεται το τελειωτικό χτύπημα από την οικογένειά του.

Η πρώην δικαστής και μεγαλύτερη αδερφή του Ντόναλντ Τραμπ, Μαριάν Τραμπ Μπάρι, μίλησε γι’ αυτόν με… τα χειρότερα λόγια με τα λεγόμενα της να αποκαλύπτονται στην χειρότερη στιγμή για τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Το Σάββατο, η  Washington Post έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από έγγραφα και ηχογραφήσεις στα οποία ακούγεται ξεκάθαρα η Μαριάν Τραμπ Μπάρι να σχολιάζει άκρως επικριτικά τον αδερφό της. Οι δηλώσεις της είχαν γίνει στην ανιψιά της Μέρι Τραμπ, η οποία πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο – καταπέλτη για τον πρόεδρο των ΗΠΑ με τίτλο «Too Much and Never Enough: How My Family CreatedThe World’s Most Dangerous Man». Η Μέρι Τραμπ ηχογράφησε μυστικά τις συζητήσεις 15 περίπου ωρών που είχε κάνει με την θεία της το 2018 και το 2019 και τώρα τις έδωσε στη δημοσιότητα.

«Άσπλαχνος και ψεύτης»

Η 83χρονη αδερφή του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει μιλήσει ποτέ αρνητικά για τον αδερφό της δημόσια, ωστόσο οι ηχογραφήσεις αυτές φέρνουν στο φως μια τελείως διαφορετική εικόνα για τα όσα πιστεύει για τον 74χρονο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ένα από τα θέματα για τα οποία ασκεί έντονη κριτική στον Τραμπ είναι η μεταναστευτική του πολιτική και ο τρόπος που φέρεται στις οικογένειες μεταναστών που φτάνουν στα σύνορα των ΗΠΑ διαχωρίζοντας ακόμα και πολύ μικρά παιδιά από τους γονείς τους και τοποθετώντας τα σε διαφορετικά κέντρα κράτησης.

«Το μόνο που θέλει είναι να ικανοποιήσει την (εκλογική του) βάση», λέει η Μαριάν Τραμπ Μπάρι σ’ ένα από τα ηχογραφημένα αποσπάσματα. «Οι μόνες φορές που πάει ο Ντόναλντ στην εκκλησία είναι όταν είναι εκεί οι κάμερες. Δεν έχει καμία ηθική αρχή. Καμία. Η βάση του, Θεέ μου. Αν είσαι θρησκευόμενος άνθρωπος θες να βοηθάς άλλους ανθρώπους, όχι να κάνεις αυτό», συνεχίζει.

Η Μπάρι λέει επίσης ότι δεν πιστεύει ότι ο αδερφός της έχει διαβάσει ποτέ τις απόψεις της πάνω στα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής που του έχει στείλει. «Τι έχει διαβάσει;» την ρωτά η ανιψιά της, Μέρι, για να της απαντήσει η Μπάρι: «Όχι, δεν διαβάζει». Μάλιστα, η Μπάρι αφηγήθηκε στην ανιψιά της μια ιστορία, όταν ο Τραμπ την είχε πάρει τηλέφωνο και την είχε ρωτήσει αν βλέπει τις ειδήσεις στο Fox. Αυτή του είχε απαντήσει ότι προτιμά να διαβάζει από το να βλέπει τηλεόραση. Ο Τραμπ την ρώτησε τι διαβάζει και όταν αυτή του απάντησε «βιβλία» της είπε: «Και δεν βλέπεις Fox;».

Σύμφωνα με την Μπάρι η ρήξη μεταξύ της ίδιας και του αδερφού της είχε ξεκινήσει όταν του ζήτησε μια χάρη την δεκαετία του ’80. Από τότε ο Ντόναλντ Τραμπ πολύ συχνά χρησιμοποίησε αυτή τη χάρη ώστε να παίρνει αυτός τα εύσημα για τις δικές της επιτυχίες.

Σε ένα άλλο σημείο η Μπάρι λέει στην ανιψιά της: «Είναι η υποκρισία όλου αυτού. Η υποκρισία και η βαρβαρότητα. Ο Ντόναλντ είναι άσπλαχνος».

Φυσικά, η Μπάρι δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστα τα περιβόητα tweet του αδερφού της. «Τα αναθεματισμένα tweet και τα ψέματα, Θεέ μου. Μιλάω πολύ ανοιχτά, αλλά ξέρεις. Η αλλαγή των ιστοριών. Η έλλειψη προετοιμασίας. Τα ψέματα. Θεέ μου!».

Οι πληρωμένες εξετάσεις

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία των ηχογραφήσεων είναι όταν η Μαριάν Τραμπ Μπάρι επιβεβαιώνει αυτό που η Μέρι Τραμπ είχε αποκαλύψει στα βιβλία της: ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πληρώσει κάποιον για να δώσει αντί γι’ αυτόν τις εισαγωγικές εξετάσεις στο έγκριτο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και τη διάσημη σχολή επιχειρήσεων Wharton Business School.

Η Μπάρι ακούγεται να λέει στην Μέρι: «Πήγε στο Πανεπιστήμιο του Φόρντμαν για κανά χρόνο (δύο στην πραγματικότητα) και μετά μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια επειδή κάποιος έδωσε τις εξετάσεις γι’ αυτόν». Μπροστά στην έκπληξη της ανιψιάς της η Μπάρι συνεχίζει: «Αυτό πιστεύω. Θυμάμαι ακόμα και το όνομα. Ήταν ο Τζο Σαπίρο», είπε η Μπάρι.

Η Μέρι Τραμπ έχει πάντως διευκρινίσει πως αν και υπήρχαν υπόνοιες ότι το άτομο που έδωσε τις εξετάσεις για τον Τραμπ ήταν ο Σαπίρο, ο οποίος πλέον δεν ζει, στην πραγματικότητα ήταν κάποιος άλλος που δεν κατονομάζεται.

Πώς φτάσαμε στις ηχογραφήσεις

Ο εκπρόσωπος της Μέρι Τραμπ, Κρις Μπαστάρντι, ανέφερε στην Washington Post ότι η ίδια άρχισε να ηχογραφεί τις συζητήσεις με την θεία της επειδή οι συγγενείς της είχαν πει ξανά ψέματα στο παρελθόν πριν από δύο δεκαετίες σχετικά με την περιουσία της οικογένειας οδηγώντας σε μια μεγάλη δικαστική μάχη για την κληρονομιά της μετά τον θάνατο του πατέρα της και αδερφού του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία  την άφησε με λιγότερα απ’ όσα περίμενε.

«Η Μέρι συνειδητοποίησε ότι τα μέλη της οικογένειάς της είχαν πει ξανά ψέματα. Επειδή περίμενε ότι θα υπάρξει ξανά δικαστική διαμάχη [για τα όσα θα παρουσίαζε στο βιβλίο] θεώρησε συνετό να ηχογραφήσει τις συζητήσεις για να προστατέψει τον εαυτό της. Ποτέ δεν περίμενε να μάθει τόσα πολλά, όπως τη δήλωση της αδερφής του Ντόναλντ Τραμπ, Μαριάν που επιβεβαίωσε ότι κάποιος έδωσε τις εισαγωγικές εξετάσεις αντί γι’ αυτόν», ανέφερε ο Μπαστάρντι μιλώντας στο CNN.

Εξάλλου πράγματι ο αδερφός του Ντοναλντ Τραμπ, Ρόμπερτ, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, είχε κάνει μεγάλο δικαστικό αγώνα για να εμποδίσει την κυκλοφορία του βιβλίου της Μέρι Τραμπ χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Το βιβλίο κυκλοφόρησε και περίπου 950.000 αντίτυπά του πουλήθηκαν μέσα στην πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του. Ο Λευκός Οίκος το χαρακτήρισε «γεμάτο ψέματα».

Η αντίδραση

Μέχρι στιγμής η μόνη αντίδραση που έχει υπάρξει μετά τις ηχογραφήσεις είναι μια δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία δόθηκε μέσω ανακοίνωσης από τον Λευκό Οίκο. Σε αυτήν αναφέρεται:

«Κάθε μέρα είναι και κάτι άλλο, ποιος νοιάζεται; Μου λείπει ο αδερφός μου και θα συνεχίσω να δουλεύω σκληρά για τον αμερικανικό λαό. Δεν συμφωνούν όλοι, αλλά τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα. Η χώρα μας θα γίνει πιο ισχυρή από ποτέ».

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην ανακοίνωσή του έκανε αναφορά στον αδερφό του Ρόμπερτ, ο οποίος πέθανε πριν από λίγες μέρες. Μια μέρα πριν από την διαρροή των ηχογραφήσεων είχε τελέσει την επιμνημόσυνη δέηση για τον αδερφό του στον Λευκό Οίκο παρουσία όλης της οικογένειας.