H QAnon στη Βουλή...


Πιστοί της θεωρίας συνωμοσίας κατεβαίνουν στις εκλογές με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και οι πιθανότητες να εκλεγούν είναι πολλές



Το FBI έχει χαρακτηρίσει την QAnon ως μια πιθανή τρομοκρατική απειλή για τις ΗΠΑ. Η θεωρία συνωμοσίας που ξεκίνησε το 2016 διαδίδεται με τρομακτικούς ρυθμούς μέσω διαδικτύου και πλέον έχει πιστούς σε όλο τον πλανήτη. Σύντομα είναι πιθανό να έχει λόγο και μέσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Δεκάδες πιστοί της QAnon διεκδικούν μια θέση στο "House" όχι ως περιθωριακοί ανεξάρτητοι υποψήφιοι αλλά υποστηριζόμενοι επίσημα από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Αυτό που κάποτε ακουγόταν αστείο και αδύνατο είναι πλέον πραγματικότητα στην ισχυρότερη χώρα του κόσμου. Άνθρωποι που εκφράζουν ανοιχτά απόψεις όπως ότι πίσω από την πανδημία του κοροναϊού και το κίνημα Black Lives Matter βρίσκεται "ένα δίκτυο παιδοφιλίας και εμπόριο ανθρώπων", στηρίζονται ανοιχτά από το κόμμα που ηγείται αυτή τη στιγμή των ΗΠΑ.

"Είναι μια μοναδική ευκαιρία να ξεκάνουμε αυτή την παγκόσμια σέχτα σατανιστών παιδόφιλων" αναφέρει ένας άλλος υποψήφιος και τονίζει πως με την είσοδο των... πιστών στη Βουλή θα ξεκινήσει η παγκόσμια επανάσταση.

Σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι της QAnon υποστηρίζονται από χρήματα παραγόντων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και τους προωθεί ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ. Οι αναλυτές τονίζουν ότι ειδικά στις Πολιτείες της ενδοχώρας οι πιθανότητες να εκλεγούν είναι πάρα πολλές.

Η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, από την Τζόρτζια, είναι φανατική οπαδός της θεωρίας συνωμοσίας και όλα συνηγορούν ότι τον Νοέμβριο θα πάρει μια θέση στη Βουλή. Η Γκριν έχει εκφράσει ανοιχτά την πίστη της στην QAnon τονίζοντας ότι ο "Q" είναι "ένας πατριώτης, κάποιος που αγαπά πολύ την χώρα του και υποστηρίζει τον Τραμπ. Έχει επαφές στο πιο υψηλό επίπεδο". Ο πρόεδρος των ΗΠΑ την υποστήριξε ανοιχτά τον Ιούνιο και οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν πρώτη στην περιοχή που διεκδικεί την εκλογή της.

Πλατφόρμα διάδοσης της θεωρίας

Αναλυτές τονίζουν ότι η εκλογή πιστών σε τόσο σημαντικές θέσεις θα εκτοξεύσει τη δημοφιλία της QAnon. "Αν αυτοί οι άνθρωποι μπουν στη Βουλή και θεωρώ ότι πιθανότατα πολλοί θα τα καταφέρουν, θα συμβεί λόγω της φύσης των περιοχών που είναι υποψήφιοι. Μια τέτοια θέση θα τους δώσει μια πλατφόρμα να διαδώσουν το μήνυμα της QAnon. Θα είναι επιζήμιο για τη χώρα με διάφορους τρόπους" αναφέρει ο Γουίλιαμ Πάτριν της Data & Society, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση έρευνας.

Ήδη αρκετά περιστατικά βίας συνδέονται με την QAnon. Το 2016 πιστός της εισέβαλε σε πιτσαρία και άρχισε να πυροβολεί καθώς ήταν σίγουρος πως στο υπόγειο κρατούν φυλακισμένα παιδιά στα πλαίσια ενός δικτύου trafficking ανηλίκων του οποίου ηγούνταν η Χίλαρι Κλίντον. Το 2019 πιστός σκότωσε το πρώην αφεντικό της Μαφίας, Φραντσέσκο Κάλι θεωρώντας ότι είναι μέλος μια σκιώδους κυβέρνησης που υπονομεύει τον Ντόναλντ Τραμπ ενώ τον Απρίλιο του 2020 μια γυναίκα-πιστή της QAnon συνελήφθη στη Νέα Υόρκη. Είχε πάνω της περίπου δέκα μαχαίρια και είχε στόχο να σκοτώσει τον Τζο Μπάιντεν ο οποίος απειλεί την επανεκλογή του Τραμπ.

Δεκάδες επιθέσεις έχουν καταγραφεί με θύτες πιστούς της θεωρίας ενώ ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι μόνιμη τακτική τους. Παρ' όλα αυτά πολλοί υποψήφιοι συνεχίζουν να μιλούν για "παγκόσμια ελιτ παιδοφιλίας" και "σατανιστική σέχτα που ελέγχει τον πλανήτη". Οι αναλυτές τονίζουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί 67 υποψήφιοι που έχουν δηλώσει πιστοί της QAnon.

Η Λόπρεν Ρόμπερτ που διεκδικεί επίσης μια θέση υποστηριζόμενη από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, σε συνέντευξη της τον Μάιο, τόνισε ότι "ελπίζω να είναι αλήθεια όλα όσα έχω ακούσει για τον Q γιατί αυτό σημαίνει ότι η Αμερική γίνεται πιο ισχυρή και καλύτερη". Ο υποψήφιος Μάικ Κάργκαιλ χρησιμοποιεί πολύ συχνά το hashtagWWG1WGA” (πρόκειται για το δημοφιλέστερο ακρωνύμιο της QAnon από τη φράση “Where we go one, we go all”) και ο Μπίλι Πρέμπε ποζάρει δίπλα σε μια σημαία της QAnon.

«Έχουν ανάγκη τις ψήφους»

Ο Τράβις Βιού ερευνά το φαινόμενο εδώ και χρόνια και κάνει μια διαδικτυακή εκπομπή για αυτό. "Οι πιστοί είναι πολύ ενεργοί πολιτικά. Θα πάνε να ψηφίσουν μαζικά και προωθούν παρά πολύ τους υποψηφίους τους διαδικτυακά. Επιπλέον δεν μπορώ να βρω ούτε ένα ισχυρό μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που να λέει κάτι κακό για την QAnon. Ξέρουν πως σε αυτή την φάση δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν ούτε μια ψήφο και έτσι έχουν μπει σε αυτό τον περίεργο... χορό. Θέλουν όσες ψήφους περισσότερες γίνεται και έτσι δεν θέλουν να πουν τίποτα κακό για την QAnon και απλά προσέχουν ώστε να μην τους υποστηρίξουν ανοιχτά" τονίζει.

Η θεωρία άλλωστε παρουσιάζει τον Τραμπ ως τον εκλεκτό που θα βάλει τέλος στην "παγκόσμια δικτατορία των σατανιστών παιδόφιλων". Ο Αμερικανός πρόεδρος λοιπόν κλείνει το μάτι στους πιστούς. Όλα συνηγορούν ότι σύντομα στο Βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ανέβει ένας... πιστός και θα ζητήσει να παρθούν μέτρα κατά του δικτύου διακίνησης ανηλίκων που λειτουργεί μέσω γνωστής αλυσίδας καταστημάτων με πίτσες. Τότε ίσως όλοι κατανοήσουν πως η κατάσταση με την QAnon δεν είναι ούτε αστεία, ούτε εντελώς ακίνδυνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ το θέμα του Janus για την QAnon. Πώς γεννήθηκε, πως γιγαντώθηκε και τι πρεσβεύει.