Τελικά κανείς δεν είχε καταλάβει τι ήθελε να μας πει το Matrix


Είκοσι ένα χρόνια μετά την πρώτη ταινία Matrix, μια εκ των δημιουργών της αποκάλυψε την πραγματική ιστορία... πίσω από την ιστορία

Η τριλογία ταινιών Matrix είναι μια από τις πιο εμβληματικές των τελευταίων δεκαετιών έχοντας προκαλέσει πολλές συζητήσεις γύρω από τη σημασία του «matrix» και του κόσμου στον οποίο ζούμε όλοι, ο οποίος πολλές φορές μοιάζει ψεύτικος και τεχνητός.

Και τελικά η πραγματική ιστορία… πίσω από την ιστορία κρύβει μια διαφορετική αλήθεια από αυτή που φαίνεται όπως ακριβώς συνέβαινε στον κόσμο του Matrix. Οι δημιουργοί των ταινιών αδερφοί Γουατσόφσκι ήταν τότε δύο άνθρωποι σε «λάθος σώμα» και θέλησαν μέσα από το έργο τους ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνουν οι ίδιοι καλά καλά να μιλήσουν για την αλήθεια τους με έναν τρόπο που δεν θα έκανε την «καθεστηκυία τάξη» να αντιδράσει και να το λογοκρίνει.

Η Λίλι Γουατσόφκσι γεννήθηκε ως Άντριου και το 2016 αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας το 1999 δήλωσε ότι θέλει πλέον να αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα. Το ίδιο είχε κάνει και η αδερφή της Λάνα το 2012, η οποία είχε γεννηθεί ως Λόρενς. Οι δυο τους έγραψαν και σκηνοθέτησαν μαζί τις ταινίες Matrix. Μετά την μετάβαση των δυο αδερφών, ήδη είχαν ξεκινήσει οι θεωρίες που συνέδεαν την ιστορία του Matrix με αυτήν ακριβώς την απόφαση των δύο δημιουργών.

Τώρα, η Λίλι Γουατσόφσκι μιλώντας σε μια πρόσφατη διαδικτυακή της συνέντευξη στο Netflix Film Club αποκάλυψε ότι τελικά οι ταινίες πράγματι αποτελούν μια αλληγορία για την αλλαγή φύλου, μια τρανς ιστορία την οποία άλλωστε οι ίδιες γνωρίζουν καλά.

«Χαίρομαι πολύ που πλέον δεν κρυβόμαστε, ναι, αυτή ήταν πάντα η αυθεντική ανάγνωση του Matrix. Ήταν πάντα για την αλλαγή φύλλου, για την μεταμόρφωση, για ένα σύμπαν που σου επιτρέπει να είσαι αυτό ακριβώς που θέλεις», ανέφερε η Λίλι.

Ωστόσο, όπως προσέθεσε, αν και η αρχική πρόθεση ήταν αυτή όλα έπρεπε να προβληθούν με έναν προσεκτικό τρόπο. «Ο κόσμος τότε δεν ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Και σίγουρα η βιομηχανία δεν ήταν έτοιμη για κάτι τέτοιο».

Η Λίλι Γουατσόφκι αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στον χαρακτήρα της ταινίας «Switch», το όνομα του οποίου σημαίνει «Αλλαγή». Το αρχικό σενάριο όριζε ότι ο χαρακτήρας άλλαζε φύλο όταν μετέβαινε από το Matrix στον πραγματικό κόσμο. Στον κόσμο του Matrix ήταν γυναίκα, ενώ στον πραγματικό κόσμο ήταν άντρας. Τελικά όμως η εταιρεία παραγωγής Warner Bros αποφάσισε ο χαρακτήρας να έχει το ίδιο φύλο και στους δύο κόσμους. Η Switch  ήταν πλέον μόνο γυναίκα και την υποδύθηκε η Μελίντα ΜακΚλόρι ωστόσο ως φόρο τιμής στο αρχικό σενάριο οι Γουατσόφσκι της έδωσαν ένα ξεκάθαρα ανδρόγυνο στυλ.

Παρόλο που η τρανς θεματολογία των ταινιών δεν ήταν ξεκάθαρη, η Λίλι Γουατσόφσκι ανέφερε ότι οι ταινίες είχαν πάντα ένα ιδιαίτερο νόημα για τους τρανς ανθρώπους. «Πάντα κάποιοι φανς έβλεπαν στο σύμπαν του "Matrix" την κινηματογραφική μεταφορά μιας τρανς ιστορίας. Κι αγαπώ πολύ που η τριλογία έγινε τόσο σημαντική στην τρανς κοινότητα. Έρχονται άνθρωποι και μου λένε "αυτές οι ταινίες μού έσωσαν τη ζωή". Είμαι χαρούμενη που μπόρεσα να τους ‘πετάξω’ ένα σκοινί για να πιαστούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους», αναφέρει.

Η επιλογή

Λίγο μετά την συνέντευξη της Γουατσόφσκι, το Netflix με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter εξήγησε ακόμα πιο βαθιά το τρανς θέμα των ταινιών Matrix. Στις αναρτήσεις τονίζεται ότι ο κεντρικός χαρακτήρας των ταινιών, ο Νίο, τον οποίο υποδύεται ο Κιάνου Ριβς, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα  της τρανς θεματολογίας των ταινιών.

«Κατά τη διάρκεια της ‘αφύπνισης’ ο Νιο ξεκινά την διαδικασία της μεταμόρφωσης από την μια ταυτότητα – του Τόμας Άντερσον, την οποία του έχουν δώσει οι μηχανές- σε αυτή που ο ίδιος χτίζει για τον εαυτό του- του Νίο, του ονόματος που αυτός επιλέγει», αναφέρει το Netflix.

Ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της αλληγορίας είναι και η χαρακτηριστική σκηνή με το κόκκινο και το μπλε χάπι. Ο αρχηγός της αντίστασης των ανθρώπων, ο Μορφέας, προσφέρει στο Νίο την επιλογή μεταξύ του μπλε ή του κόκκινου χαπιού. Ο Νίο επιλέγει το κόκκινο χάπι, το οποίο θα του επιτρέψει να δει την αλήθεια και όχι το μπλε, το οποίο θα τον άφηνε στην άγνοια. Πολλοί είχαν παρομοιάσει το χάπι αυτό με τα χάπια ορμονών που παίρνουν οι άνθρωποι που θέλουν να αλλάξουν φύλο, ωστόσο η Λίλι Γουατσόφσκι δεν είναι σίγουρη ότι η αλληγορία τους φτάνει ως εκεί.

Όπως λέει και η ίδια ακόμα δεν ξέρει μέχρι σήμερα «πόσο παρούσα ήταν η επιθυμία για την φυλετική μου μετάλλαξη στο πίσω μέρος του μυαλού μου την εποχή που γράφαμε το Matrix».

Το Matrix αναμένεται να επανέλθει και για μια τέταρτη ταινία με πολλούς από το αρχικό καστ να συμμετέχουν ξανά. Ήδη έχει συμφωνήσει ο Κιάνου Ρις και η Κάρι-Αν Μος για την επιστροφή τους, ωστόσο την σκηνοθεσία θα αναλάβει μόνη της η Λάνα Γουατσόφσκι καθώς η Λίλι είναι απασχολημένη σε άλλα πρότζεκτ. Αν και τα γυρίσματα της ταινίας έχουν καθυστερήσει λόγω κοροναϊού αναμένεται να βγει στους κινηματογράφους την επόμενη χρονιά.