Η... ανίερη συμμαχία


Ο Ναζισμός, το QAnon, ο κοροναϊός και οι λάτρεις της «Νέας Εποχής» και του πνευματισμού. Πώς συνδέονται όλα αυτά και γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Οι θεωρίες συνωμοσίες έχουν την δύναμη να «ενώνουν» τον κόσμο. Τις τελευταίες εβδομάδες στους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων έχουν κατέβει άνθρωποι που αντιτίθενται σθεναρά στην επιβολή των μέτρων κατά του κοροναϊού και κυρίως στη χρήση της μάσκας. Οι διαδηλωτές είναι ένα παράταιρο κράμα ανθρώπων με τελείως διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές, οι οποίοι ωστόσο βρίσκουν ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας υπό την σκέπη των θεωριών συνωμοσίας που επικρατούν γύρω από την πανδημία.

Από τη μια είναι η ακροδεξιά ιδεολογία που πρόσκειται πάντοτε φιλικά σε  θεωρίες συνωμοσίας βάσει των οποίων οι κυβερνώντες προσπαθούν να πολεμήσουν τον λαό. Από την άλλη είναι μια μερίδα οπαδών της «Νέας Εποχής», άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται για την πνευματικότητα και την ενότητα Νου-Σώματος-Πνεύματος δίνοντας σημασία στην ολότητα του ατόμου και τίθενται κατά όσων πραγμάτων μπλοκάρουν αυτήν την ενότητα (όπως τα εμβόλια). Εύλογα θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί πώς γίνεται οι άνθρωποι που υποστηρίζουν τις ακροδεξιές θεωρίες να βρίσκουν κοινό δίαυλο επικοινωνίας με ανθρώπους που προασπίζονται την ελευθερία της ψυχής, την πνευματικότητα, την ολότητα του ανθρώπου μακριά από μίση και αντιπαλότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι στις συγκεντρώσεις κατά της χρήσης της μάσκας που πραγματοποιήθηκαν πριν από μια εβδομάδα στο Σύνταγμα εμφανίστηκαν οπαδοί της Χρυσής Αυγής αλλά και μια διαδηλώτρια με μάσκα και πινακίδα που τασσόταν κατά της.. κρεατοφαγίας!

Φαίνεται πως αυτό που ενώνει τις δύο πλευρές σήμερα είναι το QAnon, μια απροσδιόριστης έκτασης συνωμοσιολογική ομάδα η οποία έχει γιγαντωθεί μέσω του διαδικτύου κι έχει βρει οπαδούς ακόμα και εντός της κυβέρνησης Τραμπ με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ άλλωστε να χαρακτηρίζει τους ακολούθους της QAnon ως «πραγματικούς πατριώτες». Παρακολουθώντας κανείς την QAnon μπορεί να ανακαλύψει οπαδούς του και από τις δύο πλευρές.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μια τέτοια περίεργη «ένωση». Η ιστορία εξάλλου όχι απλώς επαναλαμβάνεται, αλλά επιλέγει τις πιο μαύρες της σελίδες να έρχονται ξανά στο προσκήνιο.  Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο μπορεί κανείς να βρει ανησυχητικά πολλές ομοιότητες της σημερινής εποχής με αυτή που γέννησε το Τρίτο Ράιχ και την ναζιστική μηχανή. Σε μια άκρως ταραγμένη εποχή στην Γερμανία του ’30 οι άνθρωποι στράφηκαν στην άκρα δεξιά. Η χώρα μαστιζόταν από τον υπερπληθωρισμό και την εθνική ταπείνωση ύστερα από την ήττα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ο Αδόλφος Χίτλερ με το ναζιστικό του κόμμα εμφανίστηκε ως αυτός που θα τιμωρούσε τους υπεύθυνους και θα έφερνε ξανά στο φως το μεγαλείο της «λευκής Άριας φυλής». Την ίδια στιγμή ωστόσο πρόβαλε και ως πρωτοπόρος. Μέσα από την προπαγανδιστική τους μηχανή, οι Ναζί προωθούσαν το εσωτερισμό, την οικολογία, μίλησαν για την σημασία της ολότητας του (λευκού Γερμανού) ανθρώπου και για εναλλακτικές θεραπείες.

Ναζισμός και QAnon

«Μια μυστική σέχτα καταλαμβάνει τον κόσμο. Απαγάγουν παιδιά, τα δολοφονούν, τα τρώνε και αποκτούν δύναμη πίνοντας το αίμα τους. Έχουν διεισδύσει σε ανώτατα κλιμάκια και κατέχουν υψηλές θέσεις στην κυβέρνηση, την τράπεζα, την παγκόσμια οικονομία, τις ειδήσεις και την εκκλησία. Θέλουν να αφοπλίσουν την αστυνομία. Προωθούν την ομοφυλοφιλία και την παιδοφιλία. Προσπαθούν να αλλοιώσουν την λευκή φυλή, για να χάσει την δύναμή της».

Η παραπάνω θεωρία συνωμοσίας, η οποία ακούγεται σαν ένα τραβηγμένο σενάριο ταινίας δεύτερης διαλογής, θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τόσο στο QAnon όσο και το Τρίτο Ράιχ του Χίτλερ. Στην πραγματικότητα προέρχεται από το ψευδοβιβλίο «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών», ένα συνωμοσιολογικό κείμενο που πιθανώς γράφτηκε από Ρώσους αντισημιτιστές το 1902  στην Ρωσία και παρουσιάζει ένα υποτιθέμενο σχέδιο κυριαρχίας του κόσμου από τους Εβραίους. Το κείμενο αυτό χρησιμοποίησαν κατά κόρον οι Ναζί παρουσιάζοντάς το ως αυθεντικό  κείμενο γραμμένο από ανώτερους Σιωνιστές, ώστε να προωθήσουν την προπαγάνδα τους κατά των Εβραίων και να δικαιολογήσουν όσα θα έκαναν στη συνέχεια. Φυσικά, ο Χίτλερ παρουσιαζόταν ως ο μόνος που θα μπορούσε να σώσει τον κόσμο από αυτήν την μυστική σιωνιστική κλίκα και όσοι από τα μέσα ενημέρωσης του εναντιώνονταν απλώς ήταν υποχείρια αυτής της κλίκας και μετάδιδαν «ψεύτικες ειδήσεις».

Σήμερα, η θεωρία του QAnon υποστηρίζει ότι «υπάρχει μια παγκόσμια κλίκα σατανιστών παιδόφιλων η οποία κυβερνά τον κόσμο και ελέγχει τους πολιτικούς, τα μίντια και το Χόλιγουντ με σκοπό να εγκαθιδρύσει την παγκόσμια κυριαρχία της». Την αποκάλυψη αυτής της κλίκας την έκανε ο μυστηριώδης «Q», ένας χρήστης που υποτίθεται έχει διεισδύσει το «βαθύ κράτος» και ως κατάσκοπος του καλού μοιράζεται αυτές τις πληροφορίες. Σύμφωνα με την θεωρία της QAnon, ο Τραμπ είναι ο εκλεκτός που θα καταστρέψει την Κλίκα και θα ελευθερώσει τον κόσμο. Η κλίκα αυτή παραλίγο να πάρει την εξουσία το 2016 με την εκλογή της Χίλαρι Κλίντον, η οποία χρηματοδοτείται από τους Εβραίους, όπως ο Τζορτζ Σόρος, οι οποίοι ελέγχουν και τα μίντια. Η QAnon έχει σκοπό να αποκαλύψει τα σκοτεινά σχέδια της κλίκας και να στηρίξει τον Τραμπ στην προσπάθεια του έχοντας στο πλευρό του μια ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού, τη γνωστή ως QTeam.

Οι ομοιότητες είναι ανησυχητικά πολλές όπως και η απήχηση που έχουν ακόμα και σήμερα τέτοιες θεωρίες. Τότε, η προπαγανδιστική μηχανή του Χίτλερ φρόντισε για την διασπορά αυτών των θεωριών, ενώ σήμερα τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει το ίντερνετ. Στην Γερμανία πάνω από 200.000 νέο-ναζί βρήκαν πλέον την έκφρασή τους μέσω της QAnon, ενώ και στην Ελλάδα ένας λογαριασμός  στο YouTube με την ονομασία QAnon Greece που άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2020 έχει ήδη σχεδόν 2.000 ακολούθους και πάνω από 130.000 προβολές των βίντεο του. Στην Αμερική πολλοί φανατικοί οπαδοί της QAnon ετοιμάζονται να λάβουν μέρος στις εκλογές για την Βουλή τωνΑντιπροσώπων των ΗΠΑ και τους προωθεί ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ.

Όπως και στην Γερμανία του ’30 έτσι και σήμερα ζούμε σε μια εποχή οικονομικής και πολιτικής αστάθειας, τα οποία επιδεινώθηκαν από την έλευση της πανδημίας και πολλοί τείνουν να βρουν υπαίτιους γι’ αυτό μια μυστική κλίκα που ελέγχει τον κόσμο, όποια ταυτότητα κι αν της δίνει κανείς. Ο Γκρέκορι Χ. Στάντον, ο ιδρυτής και πρόεδρος του οργανισμού Genocide Watch και καθηγητής μελετών και πρόληψης γενοκτονιών στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον των ΗΠΑ είναι κατηγορηματικός: «Ο κόσμος έχει δει ξανά το QAnon. Τότε ονομαζόταν Ναζισμός. Με το QAnon, ο Ναζισμός θέλει να επιστρέψει».

Ναζισμός και Νέα Εποχή

Όσο κι αν μοιάζει παράταιρο, ο Ναζισμός πέρα από τις ακραίες θεωρίες του πρόβαλε έντονα και ένα διαφορετικό πρόσωπο εντός της Γερμανίας. Αν και ακόμα δεν είχε εμφανιστεί ο όρος της «Νέας Εποχής», ο Χίτλερ και οι συνεργάτες του ασχολούνταν και προωθούσαν την πνευματικότητα, την εσωτερικότητα και την ολότητα του ατόμου, αρκεί βέβαια το άτομο να πληρούσε τις προδιαγραφές του Άριου. Ο συγγραφέας Τζουλς Έβανς με ένα άρθρο του Gen Medium παρουσιάζει τις εναλλακτικές θεωρίες που προωθούσαν οι Ναζί σε συνδυασμό με τις ακροδεξιές τους θεωρίες.

Αστρολογία

Οι δύο μεγαλύτεροι αστρολογικοί οργανισμοί της Γερμανίας ενέκριναν το ναζιστικό κόμμα, όπως και ο Έρικ Γιαν Χάνουσεν, ο κορυφαίος αστρολόγος της χώρας. Το ναζιστικό καθεστώς ενέκρινε επίσης μια Εργατική Κοινότητα Γερμανών Αστρολόγων. Ο Ρούντολφ Ες και ο Χάινριχ Χίμλερ είχαν και οι δύο εμμονή με την αστρολογία. Ο Χίμλερ μάλιστα προσέλαβε αρκετούς αστρολόγους για να προσπαθήσουν να βρουν τον Μουσολίνι όταν ο Ιταλός ηγέτης εξαφανίστηκε.

Οι Ναζί δημιούργησαν επίσης μια «ομάδα εργασίας για την κοσμοβιολογική έρευνα» στο Επιμελητήριο Πολιτισμού του Γιόζεφ Γκέμπελς. Ο Γκέμπελς γοητεύτηκε από τις προφητείες του Νοστράδαμου, οι οποίες πίστευε ότι προέβλεπαν επιτυχία των Ναζί. Οργάνωσε μάλιστα και εκστρατείες προπαγάνδας για τη διάδοση αυτών των προφητειών σε εχθρικές χώρες.

Ραβδοσκοπία

Οι Ναζί υποστήριξαν έναν οργανισμό που ονομάζεται Society for Scientific Pendulum Research για να ερευνήσουν τη ραβδοσκοπία χρησιμοποιώντας ένα εκκρεμές. Η ραβδοσκοπία είναι μια μέθοδος ανίχνευσης πληροφοριών και του καθαρισμού της αρνητικής ενέργειας μέσω του εκκρεμούς ή των ράβδων. Με την ραβδοσκοπία υποτίθεται ότι μπορεί κανείς να ανιχνεύσει στο υπέδαφος μέταλλα ή πηγές νερού αλλά και να συνδεθεί με τον Ανώτερο Εαυτό μέσω του εκκρεμούς, που λειτουργεί ως δέκτης και πομπός πληροφοριών, υπερβαίνει τον συνειδητό νου και αντλεί πληροφορίες από το υποσυνείδητο.

 Το 1934, ο Χίτλερ προσέλαβε τον πιο διάσημο ραβδοσκόπο της Γερμανίας, τον φον Πολ, για να ερευνήσει την Καγκελαρία του Ράιχ για επιβλαβείς ακτίνες. Ο Γερμανός καπετάνιος υποβρυχίων Χανς Ρέντερ δημιούργησε ένα Ινστιτούτο για Εκκρεμές για να προσπαθήσει να βοηθήσει το γερμανικό ναυτικό να κερδίσει τον πόλεμο στον Ατλαντικό. Κάθε ραβδοσκόπος αναγκάζονταν από τους SS να σταθεί «με τα χέρια τεντωμένα απέναντι στους ναυτικούς χάρτες» σε περίπτωση που το εκκρεμές έκανε την παραμικρή κίνηση. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε κάποια επιτυχία.

Γραμμές Λέι

Οι SS του Χίμλερ πραγματοποίησαν εκτεταμένη έρευνα για τη γεωμαντεία και τις γραμμές Λέι. Ορισμένες έρευνες περιλάμβαναν τους «Ατλαντιδο-γερμανικούς κύκλους», «τα τρίγωνα του Πνεύματος» και το «αριανό πεντάγραμμο».

Εναλλακτική φαρμακευτική

Ο Χίτλερ, ο Ες, ο Χίμλερ και πολλοί άλλοι κορυφαίοι Ναζί ακολουθούσαν την εναλλακτική ιατρική, βιολογικές και χορτοφαγικές δίαιτες, την ομοιοπαθητική, ήταν αντιεμβολιαστές και εφάρμοζαν φυσικές θεραπείες. Ο Ες, ο αναπληρωτής Φύρερ, άνοιξε ένα κέντρο εναλλακτικών ιατρικών πρακτικών στη Δρέσδη το 1934. Ο Χίμλερ υποστήριξε την εναλλακτική ιατρική, όπως τη χρήση φυτικών εκχυλισμάτων για τη θεραπεία του καρκίνου και ενέκρινε πειράματα σε κρατούμενους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για αυτήν την έρευνα.

Παραψυχολογία

Το πρώτο ινστιτούτο αφιερωμένο στην έρευνα παραψυχολογίας - το Ινστιτούτο Paracelsus - ιδρύθηκε από τους Ναζί στο Ναζιστικό Πανεπιστήμιο Ράιχ του Στρασβούργου. Οι Ναζί ίδρυσαν επίσης ένα Ινστιτούτο Αποκρυφιστικών Πολεμικών Επιχειρήσεων.

Ολισμός - οικοφασισμός

Οι Ναζί, όπως και πολλοί άλλοι Γερμανοί, γοητεύτηκαν από τον ολισμό, από την ιδέα της «ολότητας» του ατόμου και της κοινωνίας ως τρόπο θεραπείας των διαιρέσεων που προκαλούνται από τον ορθολογισμό, τον υλισμό, τον βιομηχανισμό και τη στρατιωτική ήττα. Αυτή η αναζήτηση της ολότητας τους οδήγησε σε ένα είδος πρώιμου περιβαλλοντικού ολισμού. Ψήφισαν νομοθεσία για την προστασία των δασών και των ποταμών και προχώρησαν στην απαγόρευση πειραμάτων σε ζώα. Την ίδια στιγμή βέβαια εξουσιοδότησαν πειράματα σε φυλακισμένους στρατοπέδων.

Στην περίπτωση των Ναζί, η οικοβιοπολιτική σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι είναι ένα ζώο όπως κάθε άλλο δημιούργησε την ευγονική. Όπως και με οποιοδήποτε άλλο ζώο, τα αδύναμα και άρρωστα δείγματα θα πρέπει να θανατωθούν και οι ανώτερες φυλές (δηλαδή, οι Άριοι) θα πρέπει να προστατεύονται από διεισδυτικά είδη (Εβραίοι).

Οι Ναζί ήταν επίσης μεγάλοι λάτρεις της βιολογικής γεωργίας και της βιοδυναμικής γεωργίας του Ρούντολφ Στάινερ, η οποία βλέπει τη γεωργία ως μυστικιστική κοινωνία με τη γη και τα πνεύματα / ενέργειές της. Αρκετοί κορυφαίοι Ναζί υποστήριξαν αυτήν τη θεωρία και ο Χίμλερ ενέκρινε σχετικά πειράματα χρησιμοποιώντας τους κρατούμενους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ως εργάτες- σκλάβους.

Προωθούσαν επίσης μορφές μυστικισμού και λατρείας της φύσης ενώ υπερασπίζονταν προχριστιανικές ειδωλολατρικές τελετές όπως τα φεστιβάλ ηλιοστασίου.

Ναρκωτικά που αλλάζουν το μυαλό

Η ναζιστική κυβέρνηση χρηματοδότησε έρευνα σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών που αλλάζουν το μυαλό για τη βελτίωση της απόδοσης των στρατιωτών και υποστήριξε την ευρεία χρήση μεθαμφεταμίνης από στρατιώτες για να διατηρήσει το ηθικό υψηλό. Ήταν επίσης η πρώτη κυβέρνηση που υποστήριξε την ψυχεδελική έρευνα και πειραματίστηκε με μεσκαλίνη σε τροφίμους για να δει αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σπάσει τη θέλησή τους.

Απόκρυφες θεωρίες

Πολλοί Ναζί επηρεάστηκαν από παραλλαγές της θεοσοφίας, μια αποκρυφιστική «πνευματική επιστήμη» που εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, η οποία παρουσίασε μια πνευματική θεωρία της εξέλιξης σύμφωνα με την οποία η πνευματική πρόοδος των ανθρώπων καθοδηγείται από «κρυμμένους δασκάλους» μέσω διαδοχικών αγώνων. Η θεοσοφία ήταν δημοφιλής τόσο στους «προοδευτικούς» της εποχής, ωστόσο οι φυλετικές και αυταρχικές της πτυχές προσέλκυσαν κι εκείνους στα δεξιά.

Οι Ναζί προσελκύονταν από γερμανικές μορφές της θεοσοφίας, όπως η Αριοσόφια και η «Παγκόσμια Θεωρία των Παγετώνων», οι οποίες ήταν αντιδημοκρατικές και έβλεπαν την φυλή των Αρίων ως πνευματικά ανώτερη, εγκλωβισμένη σε έναν κοσμικό πόλεμο με κατώτερες ανθρώπινες φυλές. Αυτές οι θεωρίες υποδήλωναν ότι άλλες φυλές, όπως οι Θιβετιανοί ή η τάξη των Βραχμάνων στην Ινδία, ήταν πραγματικά Άριοι και ότι ο Βούδας ήταν στην πραγματικότητα ένας ξανθός «Σκανδιναβός».

Οι Ναζί ενέδωσαν στην γοητεία των ανατολικών θρησκειών: ο Χίμλερ πάντα έφερε ένα αντίγραφο του Μπαγκαβάτ Γκίτα και ενθάρρυνε τους αξιωματικούς των SS να κάνουν γιόγκα, θεωρώντας τους ως τους σύγχρονους απογόνους της πολεμικής κάστας των Ινδών. Έστειλε επίσης μια αποστολή στο Θιβέτ για να συναντήσει τον Δαλάι Λάμα και να εντρυφήσει στη θιβετιανή μαγεία.

Ο Χίλτερ ως γκουρού

Αν όλα αυτά κάνουν τους Ναζί να ακούγονται λίγο σαν λατρεία της New Age κουλτούρας, τότε ο Χίτλερ ήταν σε μεγάλο βαθμό ο απόλυτος γκουρού τους. Ήταν ένας ενθουσιώδης αναγνώστης κειμένων για τη μαγεία και το απόκρυφο, όπως το βιβλίο του Ερνστ Σέρτελ το 1923 «Magic: History, Theory, Practice», στο οποίο ο Χίτλερ υπογράμμιζε χωρία όπως: «Ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη δύναμη φαντασίας διοικεί τον κόσμο και δημιουργεί πραγματικότητες σύμφωνα με τη θέλησή του αντί να είναι σκλάβος ενός ανυπόστατου, σωματικού εμπειρισμού».

Πολλοί Γερμανοί συνέκριναν τον Χίτλερ με έναν μάγο, έναν υπνωτιστή, έναν ιατρό, ο οποίος μάγευε τους ακροατές του στις ομιλίες του σαν τους έριχνε κάποιο ξόρκι. Ένας Γερμανός, ο Κουρτ Λούντεκε θυμάται ότι αφού άκουσε τον Χίτλερ, η «κριτική μου ικανότητα παρασύρθηκε» από την «έντονη βούληση του ανθρώπου…. Βίωσα μια εξύψωση που θα μπορούσε να εξομοιωθεί μόνο με μια θρησκευτική μετατροπή. Ένιωσα σίγουρος ότι κανείς από όσους είχαν ακούσει τον Χίτλερ εκείνο το απόγευμα δεν θα μπορούσε να αμφιβάλλει ότι ήταν άνθρωπος του πεπρωμένου, η ζωτική δύναμη για το μέλλον της Γερμανίας».

Οι οπαδοί του τού απέδωσαν τις αποκρυφιστικές δυνάμεις της διορατικότητας, της προφητείας και του αλάθητου, όπως και οι πιο φανατικοί οπαδοί του Τραμπ που υποδηλώνουν ότι παίζει «σκάκι τεσσάρων διαστάσεων. Έτσι ακόμη και τα λανθασμένα tweets του να περιέχουν απόκρυφη σοφία.

Στην πραγματικότητα, ο Χίτλερ ήταν εντελώς ανίκανος στη διαχείριση του πολέμου, απορρίπτοντας τις γνώμες των ειδικών και στηριζόμενος στη δική του υποτιθέμενη αλάνθαστη διαίσθηση. Όπως και με τον Τραμπ, αυτή η μαγική άγνοια εξόργισε τους στρατηγούς του και κόστισε πολλές ζωές.

Όπως και άλλοι γκουρού, ο Χίτλερ ήταν υπερβολικά νάρκισσος, πρόθυμος να οδηγήσει ολόκληρο το έθνος σε θάνατο και καταστροφή παρά να υποχωρήσει και να παραδεχτεί ότι οι μαγικές προφητείες του για ένα χιλιόχρονο Ράιχ ήταν φαντασίωση.

Θεωρίες συνωμοσίας και η κοσμική μάχη

Εν κατακλείδι, σημειώνει ο Έβανς, ο Χίτλερ και οι Ναζί πούλησαν στο γερμανικό λαό μια απλοϊκή, υπερφυσική θεωρία φαντασίας και συνωμοσίας, στην οποία όλα τα προβλήματά τους προκλήθηκαν από μια κρυφή παγκόσμια ελίτ τεράτων / βαμπίρ / δαιμόνων- δηλαδή των Εβραίων- αλλά οι μαγικοί πολεμιστές του φωτός του ναζιστικού κόμματος θα τους νικούσαν σε μια κοσμική μάχη, οδηγώντας σε μια χρυσή εποχή ειρήνης και αγάπης. Οι Ναζί υιοθέτησαν πλήρως τις θεωρίες συνωμοσίας, όπως τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, τα οποία ο Χίτλερ πίστευε ότι ήταν γνήσια, αλλά στην πραγματικότητα γράφτηκαν και διαδόθηκαν από Ρώσους γύρω στο 1900, για να προωθήσουν το αντιεβραϊκό συναίσθημα.

Σύμφωνα με τον Έβανς, όλα αυτά φαίνεται να παραπέμπουν ευθέως στη θεωρία QAnon. Όλα τα προβλήματά μας προκαλούνται από μια κρυφή σατανική ελίτ, μια μυστική ομάδα που αποτελείται από δαιμονικούς φιλελεύθερους από το Χόλιγουντ, το Δημοκρατικό Κόμμα και το βαθύ κράτος. Αλλά ο Τραμπ, ο Q, και μερικοί άλλοι ήρωες θα νικήσουν αυτά τα τέρατα, θα απελευθερώσουν την υποδουλωμένη ανθρωπότητα και θα οδηγήσουν σε μια ένδοξη εποχή ειρήνης και αγάπης. Οποιαδήποτε πληροφορία κατά του Τραμπ φυτεύεται από τα «ψευδόμενα ΜΜΕ» -έναν αγαπημένο όρο των Ναζί αλλά και του Τραμπ.

Όπως σημειώνει ο Έβανς, η σχέση που υπάρχει σήμερα μεταξύ της Νέας Εποχής και των ακραίων θεωριών συνωμοσίας δεν θα πρέπει να μας προκαλεί τόσο μεγάλη έκπληξη, καθώς τελικά το έχουμε δει ξανά.