Το δόντι του... Προφήτη


Περίπου 60 χρόνια μετά τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα η οικογένεια του θα παραλάβει το μοναδικό λείψανο που διασώθηκε. Ένα δόντι που είχε κρατήσει ένας από τους ανθρώπους που εξαφάνισαν το πτώμα του

Στο βιβλίο του "Η Αρένα", το οποίο κυκλοφόρησε το 1978, ο πρώην αστυνομικός Γκέραρντ Σέτε τιτλοφορεί ένα κεφάλαιο "Στα Βάθη της Κολάσεως". Ο Βέλγος αφηγείται πώς διαμελίστηκε το άψυχο σώμα του Πατρίς Λουμούμπα. Πώς έγινε αυτό που ονομάζει η "διαβολική δουλειά" ώστε να εξαφανιστεί κάθε ίχνος του ηγέτη του Κονγκό. Δεν χρησιμοποιεί πραγματικά ονόματα αλλά όλοι γνωρίζουν σε τι ακριβώς αναφέρεται.

«Είκοσι μέτρα από το δρόμο, στο μέρος της εκτέλεσης στη μέση της σαβάνας το παγωμένο χέρι του Προφήτη σηκώνεται προς τον ουρανό. Μια τελευταία προσπάθεια να κατηγορήσει, να καλέσει τα καταστρεπτικά του στρατεύματα.

Δεν μπορούν να σκοτώσουν με αξιοπρέπεια, δεν σκέφτονται το πτώμα που απομένει μετά την καταστροφή ενός ανθρώπινου όντος.

Μόλις βάζουν τα πτώματα δίπλα στα άδεια βαρέλια και μαζεύουν τα εργαλεία συνειδητοποιούν ότι δεν είναι έτοιμοι για μια τέτοια δουλειά. Πάνε πίσω στο αυτοκίνητο και πίνουν ουίσκι.

Ασυνήθιστοι σε αυτή τη δουλειά ξεκινούν κόβοντας σαν μανιακοί τα πτώματα σε κομμάτια. Αυτό δεν τους οδηγεί πουθενά εκτός από δυσωδία και βρώμα. Αποφασίζουν να δέσουν πετσέτες γύρω από το στόμα και τη μύτη τους.

Ο Σάφερ αρπάζει το πριόνι και το πόδι του Προφήτη. Αρχίζει να το πριονίζει λίγο πάνω από το γόνατο σαν να ήταν κλαδί ενός δέντρου. Βάζει προσεκτικά το κομμάτι του ποδιού στον πάτο του βαρελιού και συνεχίζει να χωρίζει τα άκρα από τον κορμό ένα, ένα...

Όταν έχει μείνει μόνο με τον κορμό και το κεφάλι συνειδητοποιεί ξαφνικά τη φρίκη αυτού που κάνει. Ο Ντένις παρέμενε ακίνητος σαν μαρμάρινο άγαλμα, κρατά έναν δαυλό για να φωτίζει το σκηνικό. Είναι ο Σάφερ που ξυπνά το μίσος του, το πάθος ανακατεύεται με το μεθύσι. Τα δάχτυλα του αρπάζουν δυνατά τα σγουρά μαλλιά, είναι η κρίσιμη κίνηση...

Βάζει στην άκρη το πριόνι. Δεν ταιριάζει γι' αυτό το τεράστιο κεφάλι. Παίρνει το τσεκούρι, βάζει το πόδι του στο σαγόνι και κόβει το κεφάλι. Του έχει κοπεί η ανάσα, ιδρώνει ακατάσχετα, καταριέται τους πάντες, τα αδέλφια της ράτσας του.

"Το κάνω εγώ αντί για εσάς λευκοί δειλοί". Είναι ένα οργισμένος όρκος που βγαίνει από τα σφιγμένα δόντια του και την βαμβακερή πετσέτα.

Ξαφνικά κυριευμένος από μια τεράστια περιφρόνηση καταριέται όλους τους εθνικιστές προφήτες με μούσι και μεγάλα γυαλιά, όλους του ματαιόδοξους της χώρας του με τα μεταξωτά καπέλα και τις ψεύτικες υποσχέσεις» γράφει ο Σέτε.

Η παραδοχή

Έπρεπε να φτάσουμε στις 5 Οκτωβρίου 1999 για να παραδεχθεί, σε συνέντευξη του σε περιοδικό, ότι οι δύο Ευρωπαίοι που έκαναν την "διαβολική δουλειά" ήταν αυτός και ο αδελφός του Μισέλ. Με εντολές τις βελγικής κυβέρνησης και τις... ευλογίες της CIA και της Μ16 ξέθαψαν τα πτώματα των Πατρίς Λουμούμπα, Μορίς Εμπολό και Τζόζεφ Οκίτο. Τα διαμέλισαν και τα έβαλαν σε βαρέλια με οξύ για να τα εξαφανίσουν τελείως.

Στις 21 και 28 Οκτωβρίου το βελγικό κανάλι VRT-Canvas παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα. Ο Σέτε εμφανίζεται και λέει στην κάμερα πως ήταν μέλος της ομάδας που εξαφάνισε τα πτώματα. Ο δημοσιογράφος του λέει πως στο Κονγκο ο μύθος λέει πως ο Λουμούμπα ζει και κάποια μέρα θα επιστρέψει. Γελώντας ο Σέτε απαντάει: «Αν επιστρέψει τότε σίγουρα θα του λείπουν δύο δόντια. Του τα έβγαλα και τα έχω κρατήσει». Λίγους μήνες αργότερα, σε ντοκιμαντέρ της γερμανικής τηλεόρασης, ο Σέτε θα δείξει τα δόντια στην κάμερα.

Η αποκάλυψη προκάλεσε οργή σε Βέλγιο και Κονγκό. Η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας ζήτησε από του Βέλγους να διεξάγουν επίσημη έρευνα για όλες τις καταγγελίες. Οι αρχές ζήτησαν από τον Σέτε τα δόντια αλλά υποστήριξε ότι τα πέταξε κάπου στη Βόρεια Θάλασσα λίγες μέρες μετά την μετάδοση του ντοκιμαντέρ. Ο Σέτε πέθανε ξαφνικά τον Ιούνιο του 2000 και το θέμα ουσιαστικά έκλεισε με τη βελγική κυβέρνηση να στέλνει μια επίσημη απολογία στον Κονγκό για τη δολοφονία του Λουμούμπα.

Ξανά στο προσκήνιο

Το 2016 η κόρη του Σέτε έδωσε συνέντευξη σε εφημερίδα και παρουσίασε ένα δόντι με σε χρυσή θήκη. Υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα από τα δόντια του Λουμούμπα. Ο κοινωνιολόγος Λούντο Ντε Βίτε, που είχε παρουσιάσει την υπόθεση στο εξαιρετικό του βιβλίο "Η δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα" (1999), κατέθεσε μήνυση κατά της κόρης του Σέτε και της ζήτησε να παραδώσει το δόντι. Τον περασμένο Ιούνιο η κόρη του Λουμούμπα, Τζουλιάνα ζήτησε από το Βέλγιο να επιστρέψει ό,τι λείψανα του πατέρα της διαθέτει.

Η υπόθεση πήρε τελικά τη νομική οδό. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 Βέλγος δικαστής ανακοίνωσε ότι το δόντι πρέπει να επιστραφεί στην οικογένεια του Λουμούμπα. "Είναι μια συμβολική κίνηση καθώς δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι είναι πράγματι δόντι του Λουμούμπα. Δεν μπορούν να γίνουν τεστ DNA γιατί θα το καταστρέψουν" ανακοίνωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου. Είναι το πρώτο και πιθανότατα μοναδικό λείψανο του Λουμούμπα που θα έχει η οικογένεια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ την ιστορία του... μαύρου αγίου της Αφρικής.