Η... αμόλυντη Μπεϊτάρ στα χέρια Αράβων


Ο ιδιοκτήτης της ομάδας, η οποία δεν αποδέχεται τους Άραβες, μιλάει με επενδυτές από τα Εμιράτα και οι φανατικοί του συλλόγου ζουν ήδη τον εφιάλτη τους

Όταν το καλοκαίρι του 2019 η Μπεϊτάρ της Ιερουσαλήμ απέκτησε τον Αλί Μοχάμεντ η οργάνωση φανατικών οπαδών της ομάδας γνωστή ως "La Familia" αντέδρασε με οργή. Η Μπεϊτάρ είναι η ομάδα των εθνικιστών του Ισραήλ και θεωρείται αδιανόητο να αποκτήσει Άραβα ποδοσφαιριστή. Ο Αλί Μοχάμεντ βέβαια ήταν από τον Νίγηρα και Χριστιανός στο θρήσκευμα όμως το όνομα του "προκαλούσε" το εθνικιστικό-ρατσιστικό αίσθημα των φανατικών του κλαμπ. Η La Familia απαίτησε από τη διοίκηση να του... αλλάξει το όνομα και να μην τυπωθεί το Αλί Μοχάμεντ σε φανέλα της ομάδας. "Δεν μπορεί ένας Μοχάμεντ να παίζει με την φανέλα της ομάδας μας", ανέφερε σε ανακοίνωση.

Η διοίκηση αρνήθηκε και τον Νοέμβριο του 2019, σε μια ανοιχτή προπόνηση της ομάδας μέλη της La Familia φώναξαν ρατσιστικά συνθήματα κατά του ποδοσφαιριστή. Ο ιδιοκτήτης, Μοσέ Χογκέγκ προστάτευσε τον Αλί Μοχάμεντ και ανακοίνωσε πως θα κινηθεί νομικά απέναντι σε όποιον δεν τον σέβεται. Ευτυχώς για τον 24χρονο μέσο οι ποδοσφαιρικές του ικανότητες "έπεισαν" τους οπαδούς της Μπεϊτάρ ότι αξίζει μια θέση στην ομάδα και έτσι τα προβλήματα έχουν εκλείψει. Ο Αλί Μοχάμεντ παραμένει στον σύλλογο.

«Άραβας όταν θα είναι δυνατό να συμβεί»

H Μπεϊτάρ παραμένει η μοναδική ομάδα στο Ισραήλ που διατηρεί την πολιτική να μην έχει στο ρόστερ της Άραβες παίκτες. "Θα καλωσορίζαμε έναν Άραβα ποδοσφαιριστή όταν όμως οι συνθήκες το καταστήσουν δυνατό να συμβεί" αναφέρουν οι άνθρωποι του κλαμπ. Στην εξέδρα της υπάρχουν πανό που γράφουν "Μπεϊτάρ για πάντα αμόλυντη" και μέχρι πρόσφατα (το φαινόμενο σταμάτησε λόγω τιμωριών) η La Familia τραγουδούσε "Θάνατος στους Άραβες".

Το οξύμωρο με τους φανατικούς οπαδούς της Μπεϊτάρ είναι πως αποδέχονται τους μουσουλμάνους και το πρόβλημα είναι κυρίως με την εθνικότητα και το χρώμα. Τη σεζόν 1989-90 ο Τατζίκος, Γκοράμ Αγιόγεφ έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος που αγωνίστηκε στο κλαμπ. Οι οπαδοί επέλεξαν να αγνοήσουν το θρήσκευμα του. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον Αλβανό, Βίκτορ Πάκο που από το 1999 έως το 2002 ήταν το αστέρι της ομάδας.

Το 2005 όμως ο Νιγηριανός, Ενταλά Ιμπραχίμ δέχθηκε επίθεση από οπαδούς της Μπεϊτάρ και έφυγε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Το 2013 ο σύλλογος απέκτησε δύο παίκτες από την Τσετσενία. Η La Familia οργάνωσε πορεία διαμαρτυρίας ζητώντας να μην ολοκληρωθούν οι μεταγραφές και στις 8 Φεβρουαρίου 2013 δύο μέλη της έβαλαν φωτιά στα γραφεία του συλλόγου. Όταν στις 3 Μαρτίου ο ένας από τους Τσετσένους ποδοσφαριστές, ο Ζαούρ Σαντάγεφ άνοιξε το σκορ σε ματς πρωταθλήματος πολλοί από τους οπαδούς της Μπεϊτάρ έφυγαν από το γήπεδο. Φανατικός οπαδός του συλλόγου δηλώνει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αν και τονίζει πως οι ρατσιστικές επιθέσεις και τα συνθήματα είναι "ντροπή" για την ομάδα.

Σε αγωνιστικό επίπεδο η Μπεϊτάρ έχει να κατακτήσει τίτλο από τη σεζόν 2008-09 όταν και πήρε το Κύπελλο Ισραήλ. Το τελευταίο της πρωτάθλημα το κατέκτησε το 2008. Την περασμένη σεζόν τερμάτισε τρίτη, 15 βαθμούς μακριά από την κορυφή και το 2018-19 ήταν 11η με αποτέλεσμα να αγωνιστεί στα πλέι οφ υποβιβασμού όπου και κατάφερε να σωθεί. Με τα τωρινά οικονομικά δεδομένα το κλαμπ είναι αδύνατο να κάνει πρωταθλητισμό. Ο ιδιοκτήτης της, Μοσέ Χογκέγκ, κάνει τεράστιες προσπάθειες αλλά είναι αδύνατο να κάνει την ομάδα τόσο ανταγωνιστική όσο τη θέλουν οι οπαδοί της.

Κάπου εδώ εμφανίζεται το δίλημμα που αποτελεί εφιάλτη για κάθε εθνικιστή οπαδό της Μπεϊτάρ. Ο Χογκέγκ αποκάλυψε ότι επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για να επενδύσουν στο κλαμπ. Μπορεί ο σύλλογος που δεν αποδέχεται τους Άραβες να αποδεχθεί τα αραβικά κεφάλαια;

Ο Χογκέγκ πιστεύει ότι μπορεί να γίνει και θυμίζει την υπόθεση του Αλί Μοχάμεντ (φωτό). "Κάποια στιγμή είδα στο γήπεδο ένα μικρό αγόρι να φορά φανέλα της Μπεϊτάρ με το όνομα του Μοχάμεντ στην πλάτη. «Ήταν κάτι καταπληκτικό για εμένα. Μίλησα με τον πατέρα του και μου είπε γελώντας: "Κοίτα το παιδί δεν ξέρει από αυτά τα πράγματα. Απλά αγαπά του ποδόσφαιρο και του αρέσει ο Αλί Μοχάμεντ γιατί είναι πολύ καλός παίκτης".

Ήταν μια όμορφη στιγμή για εμένα. Μια στιγμή νίκης» τονίζει ο Χογκέγκ.  

«Να γίνει η ομάδα σύμβολο ειρήνης»

Ενώ ετοιμάζεται να ταξιδέψει στα Εμιράτα για να μιλήσει με τους υποψήφιους επενδυτές ο ιδιοκτήτης της Μπεϊτάρ τονίζει ότι δεν τον απασχολούν οι αντιδράσεις. "Μιλάμε για μια μοναδική ευκαιρία να κάνουμε την Μπεϊτάρ ένα κυρίαρχο και ισχυρό κλαμπ στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο. Πέραν από το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει ένα πραγματικό σύμβολο αυτού του αέρα ειρήνης και συμφιλίωσης που φυσά αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή. Να γίνει παράδειγμα αυτού που λέμε πως πρέπει να αγαπάς τον γείτονα σου όπως αγαπάς τον εαυτό σου».

Ο Χογκέγκ δεν έχει αποκαλύψει την ταυτότητα τον επενδυτών αλλά λέει πως ήθελαν συγκεκριμένα την Μπεϊτάρ. «Η Ιερουσαλήμ είναι η ιερή γη, η πρωτεύουσα. Είναι το πιο ιερό μέρος στον κόσμο όχι μόνο για τους Ισραηλινούς αλλά και τους Μουσουλμάνους και τους Χριστιανούς. Οι επενδυτές ξέρουν για τον αγώνα μας κατά του ρατσισμού και θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό».

«Τα χρήματα τυφλώνουν»

Η La Familia όμως αντιδρά ήδη. Σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι δεν θα ανεχτεί μια τέτοια επένδυση. «Τα χρήματα θα τυφλώσουν τους έξυπνους ανθρώπους και θα διαστρεβλώσουν τα λόγια των σοφών. Θέλουμε να θυμίσουμε σε όλους ότι η Ιερουσαλήμ είναι η ιερή πόλη των Εβραίων και είμαστε η μοναδική ομάδα στον κόσμο που έχουμε το ιερό σύμβολο του έθνους μας στην φανέλα μας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο ιδιοκτήτης της ομάδας πάντως τονίζει ότι θα προχωρήσει: «Για να νιώσεις πραγματικά ότι υπάρχει ειρήνη ανάμεσα στις δύο χώρες πρέπει οι λαοί να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν. Το ποδόσφαιρο είναι ο κόσμος και όταν έχεις μια συνεργασία μεταξύ εθνών, μεταξύ ενός Ισραηλινού που λέγεται Μοσέ και ενός ανθρώπου από τα Εμιράτα που πανηγυρίζουν για την ίδια ομάδα χτίζεις μια κοινότητα. Δουλεύουμε, βάζουμε χρήματα και το μόνο που θέλουμε είναι να βλέπουμε τον κόσμο χαρούμενο. Οικογένειες να διασκεδάζουν μαζί. Όταν πετυχαίνουμε ένα γκολ είναι σαν να το πετυχαίνουν όλοι μαζί» αναφέρει ο Χογκέγκ (φωτό).

Ο χρόνος θα δείξει αν το εγχείρημα του θα υλοποιηθεί και ποιες αντιδράσεις θα συναντήσει.