O χρόνος δεν αγγίζει τους ThunderCats

Μια μέρα σαν σήμερα το 1989 έπεσε η αυλαία για τη σειρά που αποτελεί σημείο αναφοράς στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων. Οι "Γάτες της Θαντέρα" είναι πλέον 35 ετών και το... Μάτι τους παραμένει άγρυπνο 

Την 29η Σεπτεμβρίου 1989 οι θρυλικοί ThunderCats (τουλάχιστον με την αρχική μορφή τους) έριξαν τηλεοπτική αυλαία. Το "The Book of Omens" ήταν το 130στό και τελευταίο επεισόδιο της σειράς κινουμένων σχεδίων. Το φινάλε ήρθε με μια κλαστική μάχη καλού εναντίον κακού με τον Λάιον-Ο να αντιμετωπίζει τον Μαμ Ρα. Οι περιπέτειες των ThunderCats καθήλωσαν μπροστά στη τηλεόραση μικρούς και αρκετούς μεγάλους για συνολικά τέσσερις σεζόν με τη σειρά να γίνεται φέτος 35 ετών. Έκανε πρεμιέρα (στην Αμερική) στις 23 Ιανουαρίου 1985 με το επεισόδιο-πιλότο "Exodus". Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και βγήκε από τα αμερικανικά σύνορα. Τελικά ταξίδεψε σε κάθε μέρος του κόσμου. Παιδιά σε περίπου τριάντα χώρες μεγάλωσαν με τις "Γάτες της Θαντέρα". 

Στην Ελλάδα ήρθαν το 1987 και η σειρά μεταδιδόταν κάθε βράδυ στις 20:00 από την ΕΡΤ2. Στη δημόσια τηλεόραση η σειρά έμεινε έως το 1990 ενώ από το 1991 έως το 1993 μεταδόθηκε από το Mega Channel. Κάποια χρόνια μετά, το Star μετέδωσε και τα 130 επεισόδια.  Στην αρχική ελληνική μεταγλώττιση τις φωνές τους δάνειζαν οι ηθοποιοί Ακίνδυνος Γκίκας (Λάιον-Ο, Σλάιθ), Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (Μαμ Ρα, Τζάγκα), Ηλίας Ζερβός (Πάνθρο, Μόνκιαν, Βούλτουρμαν), Κώστας Σφυρικίδης (Τίγκρα, Τζάκαλμαν), Ράνια Οικονομίδου (Τσιτάρα, Γουίλικιτ), Κλεοπάτρα Ροντήρη (Σναρφ-Γουίλικατ). Όταν η σειρά μεταδόθηκε από το Star είχε γίνει νέα μεταγλώττιση με διαφορετικούς ηθοποιούς.

«Πατέρας» των ThunderCats είναι ο Τεντ Γουλφ. Ο συγγραφέας-εφευρέτης είχε την ιδέα και τη συζήτησε με την κόρη του Τζάνις η οποία θυμάται: "Καθίσαμε σε ένα τραπέζι και σχεδιάσαμε μαζί τους χαρακτήρες. Είναι εκπληκτικό ότι μέσα στον χρόνο οι ήρωες έμειναν σχεδόν ίδιοι με τον αρχικό σχεδιασμό". Την υλοποίηση της σειράς ανέλαβε ο διάσημος καρτουνίστας Λέοναρντ Σταρ και η παραγωγή γινόταν σε ιαπωνικό στούντιο το οποίο έστελνε την εικόνα στις ΗΠΑ και εκεί έμπαινε ο ήχος.

Για όσους δεν γνωρίζουν τίποτα για την πλοκή της σειράς, οι ThunderCats είναι επιζήσαντες του πλανήτη Θαντέρα ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς. Διέφυγαν με ένα διαστημόπλοιο το οποίο δέχθηκε επίθεση και αναγκάστηκε να προσγειωθεί σε έναν άγνωστο πλανήτη. Εκεί ο Λάιον-Ο, ο Πάνθρο, η Τσιτάρα, ο Τίγκρα, η Γουίλικιτ, ο Γουίλικατ και ο Σναρφ (οι οποίοι βρίσκονταν σε κατάσταση ύπνωσης) διαπιστώνουν ότι όχι μόνο δεν έχουν φτάσει στο προορισμό τους αλλά και ότι ο κυβερνήτης του σκάφους, ο Τζάγκα, έχει πεθάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Σύντομα διαπιστώνουν επίσης ότι  δεν είναι ευπρόσδεκτοι στον νέο πλανήτη.


Και το όνομα αυτής: Τσιτάρα

Τα ονόματα των ηρώων είναι αυτά που επιλέχθηκαν αρχικά εκτός από αυτό του πρωταγωνιστή. Ο Λάιον-Ο είχε... βαφτιστεί αρχικά Λάιον-Ελ αλλά το όνομα άλλαξε λόγω πνευματικών δικαιωμάτων. Αλλαγές έγιναν και στον μεγάλο κακό της σειράς. Ο Μαμ Ρα ήταν αρχικά ο Μούμια Ράα (κακή μούμια στα εβραϊκά) αλλά το όνομα συντομεύτηκε πριν το πρώτο επεισόδιο.

Πέραν από τα ονόματα αλλαγές έγιναν και στην εμφάνιση των ηρώων. Αρχικά οι "γάτες της Θαντέρα" εμφανίστηκαν χωρίς ρούχα αλλά σύντομα οι παραγωγοί αποφάσισαν ότι θα ήταν καλύτερο να τους ντύσουν.

Όσο για τη δημοφιλία των ThunderCats, αυτή ήταν τόσο μεγάλη που κάποιοι γονείς επέλεξαν να δώσουν τα ονόματα τους στα παιδιά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το 1984 στις ΗΠΑ δεν υπήρχε σε επίσημο έγγραφο το όνομα Τσιτάρα μέσα στα επόμενα χρόνια συνολικά 81 κορίτσια πήραν το όνομα της εντυπωσιακής ηρωίδας των ThunderCats.

Ο ψυχολόγος...

Με μια πρωτοποριακή για την εποχή πολιτική οι παραγωγοί της σειράς στόχευσαν κυρίως τους γονείς και όχι τα παιδιά. Οι διαφημίσεις ανέφεραν ότι οι ThunderCats "έχουν όλοι τη δράση και την περιπέτεια που αγαπούν τα παιδιά αλλά και κάτι άλλο. Μαθήματα για τον σεβασμό την φιλία, την αλήθεια, την τιμή και τη δικαιοσύνη". Τόνιζαν ότι οι γονείς θέλουν κάποιες φορές βοήθεια για να αναθρέψουν σωστά τα παιδιά τους και αυτό ακριβώς θα έκαναν οι ThunderCats.

Τις δύο πρώτες σεζόν το σενάριο κάθε επεισοδίου αξιολογούσε ο ψυχολόγος Ρόμπερτ Κουίσις ο οποίος είχε προσληφθεί ώστε να εξασφαλίσει ότι η σειρά έστελνε ισχυρά μαθήματα ηθικής. Ο δρ. Κουίσις συνιστούσε αλλαγές και έγραφε μια μικρή αναφορά για κάθε επεισόδιο η οποία στελνόταν στους σταθμούς που τη μετέδιδαν.

Η παραγωγή έφτασε στο σημείο να τυπώσει φύλλα εργασιών, τα οποία προωθήθηκαν στα σχολεία της Αμερικής. Ζήτησε στους καθηγητές να αναθέσουν στους μαθητές τους να δουν τη σειρά και να συζητήσουν την επόμενη ημέρα στην τάξη τα ηθικά ζητήματα που έθετε το επεισόδιο.

Τρίτη αλλά Γη

Ο πλανήτης που βρέθηκαν από ατύχημα οι ThunderCats ονομάζεται Τρίτη Γη. Όπως όμως θα έχει παρατηρήσει κάποιος φανατικός της σειράς η Τρίτη Γη είναι ο πλανήτης μας σε κάποιο πολύ μακρινό δυστοπικό μέλλον. Ο μοναδικός επιζώντας της φυλής μας είναι ο Μαμ Ρα ο Παντοτινός. Πρόκειται για έναν αρχαίο Αιγύπτιο μάγο που ζει στην πυραμίδα του και υπηρετεί τα αρχαία πνεύματα του κακού τα οποία και τον κρατούν ζωντανό. Αν σκεφτούμε ότι οι ThunderCats εισέβαλαν στον πλανήτη του Μαμ Ρα και προσπαθούν να του επιβληθούν είναι λογικό να μην τους συμπαθεί.

Κόμικ, παιχνίδια και σόου

Με τη σειρά να γνωρίζει τεράστια επιτυχία γρήγορα κυκλοφόρησαν ρούχα, παιχνίδια και κόμικ βασισμένα πάνω της. Η Marvel πήρε τα δικαιώματα και δημιούργησε το περιοδικό των ThunderCats. Κυκλοφόρησε 24 τεύχη στις ΗΠΑ και 129 στην Αγγλία. Το 1987 κυκλοφόρησε το βιντεοπαιχνιδι  ThunderCats: The Lost Eye of Thundera ενώ αρκετά ήταν και τα επιτραπέζια με θέμα τη σειρά. Αρκετές φιγούρες των ThunderCats που κυκλοφόρησαν στα τέλη της δεκαετίας του '80 θεωρούνται σήμερα συλλεκτικές και έχουν αξία χιλιάδων δολαρίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια σπάνια φιγούρα του Mad Bubbler η οποία πουλήθηκε 25.000 δολάρια.

Στο απόγειο της δημοφιλίας των ThunderCats η παραγωγή οργάνωσε και ζωντανό σόου με θέμα τη σειρά. Ηθοποιοί με στολές που... έμοιαζαν στους ήρωες της Θαντέρα περιόδευαν στις ΗΠΑ και έδιναν παραστάσεις σε θέατρα και γυμναστήρια. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένο. 


Το τέλος και οι προσπάθειες... ανάνηψης

Σταδιακά η σειρά έχασε το ευρύ κοινό της. Παρότι διατηρούσε αξιοπρεπή νούμερα τηλεθέασης η παραγωγή αποφάσισε να ρίξει αυλαία στους ThunderCats τον Σεπτέμβριο του 1989. Η σειρά όμως συνέχισε να παίζει σε επανάληψη σε πολλές χώρες του κόσμου (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα). Οι ThunderCats είχαν πλέον αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές κινουμένων σχεδίων στην ιστορία της τηλεόρασης.  Το 2002 η DC, που έχει πλέον τα δικαιώματα για τα κομικ, εξέδωσε μια μίνι σειρά με ήρωες τους ThunderCats. Σε ένα τεύχος του 2004 ο Λάιον-Ο συναντά τον Σούπερμαν ενώ το 2016 κυκλοφόρησε μια ιστορία όπου διασταυρώνεται το σύμπαν των ThunderCats με αυτό του He-Man.

Το 2011, η Warner Bros. Animation επιχείρησε να αναβιώσει τις "Γάτες της Θαντέρα". Ο νέος σχεδιασμός που στόχευε σε πολύ μικρές ηλικίες και οι μεγάλες αποκλίσεις από την αρχική μυθολογία δεν άρεσαν καθόλου. Η σειρά κόπηκε μετά από μόλις μια σεζόν. Παράλληλα με το σόου η Nintendo κυκλοφόρησε το 2012 και ένα παιχνίδι το οποίο επίσης δεν είχε επιτυχία.

Τον Ιανουάριο του 2020 έκανε πρεμιέρα το ThunderCats Roar, μια σειρά κινουμένων σχεδίων όπου παρουσιάζει τους ThunderCats με εντελώς διαφορετική οπτική. Οι κριτικές που έχει λάβει δεν είναι καθόλου καλές.

Την τελευταία δεκαετία έγιναν και κάποιες προσπάθειες να κυκλοφορήσουν νέες φιγούρες των ThunderCats. Η τελευταία έγινε από την Mezco Toyz το 2011 και δεν βρήκε ανταπόκριση στο αγοραστικό κοινό.   

Η ταινία που όλο ξεκινά και δεν ξεκινά ποτέ 

Η ταινία ThunderCats αποτελεί πλέον αστικό μύθο στον κόσμο του κινηματογράφου. Εδώ και πάνω από μια δεκαετία κυκλοφορούν φήμες ότι η Warner Bros πήρε τη μεγάλη απόφαση και θα ξεκινήσει την παραγωγή της. Η αλήθεια είναι ότι το στούντιο είχε πράγματι το 2009 κάνει έναν σχεδιασμό και παρουσίασε μάλιστα κάποιες αφίσες. Τελικά το πλάνο "πάγωσε" και από τότε δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Αρκετοί διάσημοι ηθοποιοί έχουν εκφράσει κατά καιρούς την επιθυμία να συμμετάσχουν σε μια ταινία ThunderCats. Μίλα Γιόβοβιτς και Τζέσικα Άλμπα έχουν δηλώσει πως θα ήθελαν να παίξουν την Τσιτάρα και ο Τζέιμς ΜακΆβοϊ έχει τονίσει πως σίγουρα θα έλεγε ναι αν του πρότειναν έναν ρόλο. Θεωρείται δεδομένο ότι με την τεχνολογία CGI να έχει εκπληκτική εξέλιξη κάποια στιγμή θα δούμε μια ταινία με τους ThunderCats. Το αν αυτό θα γίνει σύντομα ή όχι παραμένει άγνωστο.

Κομμάτι της ποπ κουλτούρας

35 χρόνια μετά τη γέννηση τους οι ThunderCats παραμένουν σημείο αναφοράς στο κόσμο των κινουμένων σχεδίων. Ο σχεδιασμός που ισορροπούσε μεταξύ παιδικού και εφηβικού κόμικ και... έκλεινε το μάτι στους ενήλικες, οι ήρωες με τον ξεχωριστό χαρακτήρα και το έξυπνο χιούμορ οδήγησαν τη σειρά πέρα από τα όρια των κινουμένων σχεδίων και την έκαναν αναπόσπαστο κομμάτι της ποπ κουλτούρας.

Η μαγεία της αρχικής σειράς πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί ποτέ ξανά, όμως οι ThunderCats θα συνεχίσουν να απασχολούν και να έχουν φανατικούς θαυμαστές. Το μάτι της Θαντέρα παραμένει άγρυπνο και για εκατομμύρια κόσμο αποτελεί ένα από τα σύμβολα της παιδικής του ηλικίας.