Σύριος μισθοφόρος: Η Τουρκία μας έστειλε στο Αζερμπαϊτζάν


Όπως αποκάλυψε μια δύναμη χιλίων Σύριων μισθοφόρων, η οποία πληρώνεται από την Τουρκία, βρίσκεται ήδη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στηρίζει τους Αζέρους

Με τις μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ να μαίνονται και τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί ως συνήθως αμήχανα ένας Σύριος μισθοφόρος αποκαλύπτει την άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στη διαμάχη. Ο στρατιώτης, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Αζερμπαϊτζάν και συμμετείχε σε μάχες. μίλησε για το πώς στρατολογήθηκε από τους Τούρκους και πώς κατέληξε να πολεμά στο πλευρό των Αζέρων.

Ο Σύριος, ο οποίος χρησιμοποιεί το όνομα Μουσταφά Καλίντ και όχι το πραγματικό του τόνισε πως ανήκει σε μια δύναμη συνολικά χιλίων ατόμων η οποία εργάζεται για μια ιδιωτική τουρκική εταιρία μισθοφόρων. Με το εμφύλιο να έχει καταστρέψει τη χώρα οι Τούρκοι βρήκαν στη Συρία εύφορο έδαφος για να δημιουργήσουν μικρούς στρατούς οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τους λεγόμενους proxy wars (πόλεμοι δια αντιπροσώπου). Με αυτό σύστημα το τουρκικό καθεστώς έχει στη διάθεση του μια σημαντική στρατιωτική δύναμη την οποία μπορεί να μεταφέρει ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα αποφεύγει την εμπλοκή τουρκικού στρατού σε μέρη όπου δεν δικαιολογείται η παρουσία του. Ήδη πάνω από 10.000 Σύριοι μισθοφόροι πολεμούν στη Λιβύη για τα τουρκικά συμφέροντα και πλέον βρίσκονται και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Παίρνουμε πάνω από 1000 ευρώ τον μήνα»

Όπως αποκαλύπτει ο Καλίντ ο μηνιαίος μισθός είναι πάνω από 1000 ευρώ τον μήνα, ποσό τεράστιο για τη Συρία. Τόνισε ότι υπέγραψε το συμβόλαιο του στις 18 Σεπτεμβρίου και στις 23 του ίδιου μήνα μεταφέρθηκε σε στρατιωτική βάση στο Γκαζιάντεπ της Τουρκίας. "Συνολικά ήμασταν χίλιοι Σύριοι μισθοφόροι που περάσαμε τα σύνορα" τονίζει. Στις 24 Σεπτεμβρίου ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό αεροπλάνο στο Αζερμπαϊτζάν. Οι Τούρκοι τους έδωσαν και φόρεσαν τις μπλε στολές της συνοριοφρουράς των Αζέρων ώστε να μην ξεχωρίζουν. Στοιχεία από την ιστοσελίδα Flight Radar η οποία καταγράφει κάθε πτήση επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του. Πλέον ο Καλίντ βρίσκεται, μαζί με τους υπόλοιπους μισθοφόρους, στη γραμμή των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Στην αρχή ήμουν διστακτικός να έρθω εδώ γιατί δεν ήξερα τίποτα για αυτή τη χώρα και δεν γνωρίζω τη γλώσσα. Ήξερα ότι υπήρχαν αψιμαχίες μεταξύ των χωρών αλλά δεν γνώριζα ότι θα πήγαινα σε πόλεμο. Πίστευα ότι είναι απλά μια δουλειά φύλαξης. Ήρθα για να βγάλω λεφτά και να έχω καλύτερη ζωή στη Συρία όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες. Όλο αυτό το βλέπω σαν μια δουλειά και τίποτα άλλο» λέει ο Καλιντ στην εφημερίδα Guardian και αποκαλύπτει πως «δούλεψε» για τέσσερις μήνες και στη Λιβύη.

«Δύο χώρες, ένα έθνος»

Όπως αποκαλύπτεται εδώ και περίπου 15 μέρες η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια επιθετική καμπάνια στρατολόγησης στην Ιμπλίπ, πόλη η οποία ελέγχεται από την συριακή αντιπολίτευση με τουρκική υποστήριξη. Υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματικοί και στρατολόγοι ιδιωτικών εταιριών προσφέρουν συμβόλαια τριών ή έξι μηνών σε όποιον είναι διατεθειμένος να ταξιδέψει στο Αζερμπαϊτζάν. Τονίζουν στους ενδιαφερόμενους ότι θα μεταβούν στην ασιατική χώρα για να προστατεύσουν είτε τα σύνορα, είτε εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου. Τελικά στέλνονται στην πρώτη γραμμή. Ήδη περίπου 30 Σύριοι μισθοφόροι έχουν σκοτωθεί στις μάχες με το Αζερμπαϊτζάν να συνεχίσει να αρνείται την παρουσία τους.

Το μότο των Αζέρων για τις σχέσεις τους με την Τουρκία είναι: «Δύο χώρες, ένα έθνος». Πέραν όμως των πολιτισμικών δεσμών οι Τούρκοι έχουν ισχυρά συμφέροντα στην χώρα. Επιπλέον είναι μια καλή ευκαιρία για τον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει μια ακόμα επίδειξη δύναμης στο κοινό του σε μια εποχή μάλιστα που επικοινωνιακά, προς το παρόν τουλάχιστον, βγήκε χαμένος από τη διαμάχη με την Ελλάδα.

Έχει κόκκινη γραμμή η Ρωσία;

Η μόνη ισχυρή χώρα από τη διεθνή κοινότητα που πήρε ξεκάθαρη θέση είναι η Γαλλία με τον πρόεδρο Μακρόν να τονίζει ότι η Τουρκία "πέρασε την κόκκινη γραμμή και πρέπει να δώσει εξηγήσεις". Οι υπόλοιποι περιορίζονται να τονίζουν ότι πρέπει να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η Αρμενία από την πλευρά της περιμένει πολλά από τη Ρωσία η οποία όμως δεν δείχνει διατεθειμένη να χαλάσει τις άριστες σχέσεις της με την Τουρκία. Σε πρόσφατη ανακοίνωση τους οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών, Λαβρόφ και Τσαβούσογλου, τόνισαν ότι δεν θα επιτραπεί κανενός είδους εξωτερική παρέμβαση. Μια ανακοίνωση-εμπαιγμός για τους Αρμένιους που βλέπουν ήδη Σύριους μισθοφόρους να πολεμούν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Ρωσία έχει ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν το οποίο αποτελεί και μόνιμο αγοραστή όπλων. Το θέμα είναι σε ποιο σημείο έχει βάλει την κόκκινη γραμμή της στη σχέση της τόσο με τους Αζέρους όσο και με τους Τούρκους.

"Το πολύ ενδιαφέρον με τις Ρωσοτουρκικές σχέσεις είναι ότι παρότι έχουν ξεκάθαρες διαφορές σε πολλά θέματα συνήθως βρίσκουν κοινό έδαφος και συνεννοούνται. Βέβαια με κάθε νέα πρόκληση αυτό γίνεται πιο δύσκολο. Ως τώρα η Μόσχα ζήτησε άμεση αποκλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τόνισε ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή για αυτούς. Αν αυτή η νέα διαμάχη κλιμακωθεί τότε θα διαταράξει μια εύθραυστη ισορροπία» αναφέρει ο Τούρκος αναλυτής, Σινάν Ιλγκέν.