Η σφαγή των παίδων


Το χρονικό του μακελειού στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ. Πώς ο 20χρονος Άνταμ Λάντζα έκανε ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα στη σύγχρονη ιστορία 

Ο Άνταμ Λάντζα ήταν 20 ετών και σίγουρος πλέον πως δεν έχει θέση σε αυτό τον κόσμο. Το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου 2002 ξύπνησε νωρίς. Είχε έρθει η ώρα να πάρει την εκδίκηση του. Η συσσωρευμένη οργή ετών θα ξεσπούσε πάνω στα πιο αθώα μέλη της κοινωνίας. Στο διαταραγμένο μυαλό του ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος εκδίκησης ήταν να σκοτώσει παιδιά. Το σύστημα, το οποίο ένιωθε ότι τον είχε αποβάλει, του είχε δώσει τα εργαλεία για να υλοποιήσει τη φρικτή αποστολή του.

Είχε οργανώσει τα πάντα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Σηκώθηκε και φόρεσε μόνο μαύρα. Παπούτσια, κάλτσες, παντελόνι, μπλουζάκι, πουκάμισο και γάντια κομμένα στα δάχτυλα. Μόνο η κίτρινες ωτασπίδες του ξεχώριζαν. Η μητέρα του, Νάνσι Λάντζα, ήταν ακόμα στο κρεβάτι της. Πήγε στο υπνοδωμάτιο και την πυροβόλησε τέσσερις φορές στο κεφάλι.

Πήρε τα γυαλιά ηλίου του και φόρεσε ένα χακί γιλέκο. Στις τσέπες του είχε δέκα γεμιστήρες των 30 σφαιρών η κάθε μια. Το αγαπημένο πολυβόλο της μητέρας του, ένα Bushmaster XM15-E2S ήταν ιδανικό για την αποστολή του. Πήρε όμως μαζί του και δύο πιστόλια.

Μπήκε στο αυτοκίνητο της μητέρας του και οδήγησε προς το δημοτικό σχολείο του Σάντι Χουκ στην πόλη Νιούτον της πολιτείας του Κονέκτικατ που απείχε οκτώ χιλιόμετρα.

Ήταν περίπου 9:35 το πρωί όταν έφτασε στο σχολείο. Πυροβόλησε μια τζαμαρία, δίπλα στην κεντρική πόρτα και μπήκε. Φορούσε τα γυαλιά ηλίου. Η διευθύντρια, η σχολική ψυχολόγος και μια δασκάλα άκουσαν τον θόρυβο και βγήκαν στο χολ για να δουν τι συμβαίνει. Βρέθηκαν μπροστά στον Άνταμ Λάντζα.

Κάποια από τις τρεις γυναίκες πρόλαβε να φωνάξει: «Οπλοφόρος, μην κουνιέστε». Ο Λάντζα πυροβόλησε. Η διευθύντρια και η ψυχολόγος σκοτώθηκαν επί τόπου. Η δασκάλα τραυματίστηκε και γλίτωσε γιατί προσποιήθηκε πως ήταν επίσης νεκρή. Ένας δάσκαλος που κρυβόταν στο εργαστήριο μαθηματικών φώναξε στον Λάντζα: «Άσε κάτω το όπλο». Τον αγνόησε και συνέχισε.

Για λίγα δευτερόλεπτα επικράτησε σιωπή. Ξαφνικά η φωνή του Λάντζα ακούστηκε για πρώτη φορά. «Σήκωσε ψηλά τα χέρια σου», είπε. Κάποιος του απάντησε: «Μην πυροβολήσεις». Δεν τον λυπήθηκε. Ακολούθησε μια σειρά πυροβολισμών και φωνές παιδιών.

Ο Λάντζα μπήκε στο κεντρικό γραφείο αλλά δεν εντόπισε κάποιους που είχαν κρυφτεί εκεί. Μια νοσοκόμα, η οποία βρισκόταν κάτω από ένα γραφείο, θα πει πως έβλεπε τις μαύρες μπότες του Λάντζα. «Μπήκε και στάθηκε για λίγα δευτερόλεπτα. Κοίταξε τον χώρο και έφυγε» θα πει.

Κατευθύνθηκε προς την αίθουσα της πρώτης τάξης. Μια δασκάλα και ένας ψυχολόγος προσπαθούσαν να κρύψουν τα παιδιά στο μπάνιο της αίθουσας. Σήκωσε το πολυβόλο και τους σκότωσε όλους. Δύο ενήλικες και 15 παιδιά νεκρά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Γλίτωσε μόνο μια 6χρονη που είχε κρυφτεί σε μια γωνία της τουαλέτας. Τα υπόλοιπα παιδιά έπεσαν πάνω της και ο Λάντζα δεν την πρόσεξε. «Μανούλα είμαι καλά, αλλά όλοι οι φίλοι μου πέθαναν. Ήταν ένας πολύ θυμωμένος άντρας» θα πει μετά στη μητέρα της.

Ένα άλλο παιδί, που κρύφτηκε σε τουαλέτα μαζί με δύο καθηγητές και γλίτωσε, θα καταθέσει: «Άκουσα από μια τάξη ένα αγόρι να ουρλιάζει: Βοηθήστε με, δεν θέλω να είμαι εδώ. Ο Λάντζα του απάντησε: Όμως είσαι. Στη συνέχεια ακούστηκαν πυροβολισμοί».

Μια δασκάλα πήγαινε προς την τάξη της με σκοπό να κλειδώσει την πόρτα. Είδε τον Λάντζα να μπαίνει. Κάποια παιδιά που κρύβονταν κάτω από τα θρανία, τα εντόπισε και τα πυροβόλησε. Μια εξάχρονη φώναζε στους συμμαθητές να τρέξουν και να κρυφτούν. Ο Λάντζα την είδε και την σκότωσε.

Σύμφωνα με μια μαρτυρία ο 20χρονος μπήκε σε μια άλλη τάξη και είδε στο πάτωμα μια δασκάλα και μαθητές. Τους κοίταξε, σήκωσε το όπλο και σημάδεψε ένα αγόρι. Όμως δεν πυροβόλησε και το παιδί έφυγε τρέχοντας. Πιθανότατα το πολυβόλο είχε μπλοκάρει. Πολλά παιδιά προσπάθησαν να ξεφύγουν. Ο Λάντζα ξεμπλόκαρε το όπλο και άρχισε και πάλι να ρίχνει. Μια δασκάλα προσπάθησε να μπει μπροστά και να τον σταματήσει. Την εκτέλεσε επί τόπου.  Οι επιζήσαντες θα πουν ότι ο Λάντζα γέμισε αρκετές φορές το όπλο του, πυροβολούσε πολλές φορές το κάθε θύμα και τον άκουγαν να λέει συχνά: «Κοίταξε με, έλα εδώ και κοίταξε τους».  

Έμοιαζε να έχει περάσει ένας αιώνας, όμως ήταν μόλις πέντε λεπτά. Στις 9:40 ακούστηκε ο τελευταίος πυροβολισμός. Ο Λάντζα αυτοκτόνησε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Είχε χρησιμοποιήσει ένα από τα πιστόλια που είχε μαζί του, ένα Glock 20SF.

Η πορεία προς το μακελειό

Ο Άνταμ Λάντζα ζούσε με την μητέρα του Νάνσι η οποία είχε εμμονή με τα όπλα. Τον πήγαινε πολύ συχνά για σκοποβολή και ήταν εξοικειωμένος από πολύ μικρός. Στο σπίτι τους πάντα υπήρχαν όπλα.

Για περίπου πέντε χρόνια φοίτησε στο δημοτικό Σάντι Χουκ. Παρουσίασε όμως προβλήματα προσαρμογής και του προκαλούσε τεράστιο άγχος το γεγονός ότι άλλαζαν συχνά αίθουσες για το κάθε μάθημα.

Η μητέρα του τού άλλαξε σχολείο αλλά τα προβλήματα παρέμειναν. Όσοι τον γνώριζαν μιλούν για ένα παιδί πολύ μοναχικό που προσπαθούσε να μην τραβάει την προσοχή και δεν του άρεσε καθόλου να τον αγγίζουν.

Τελείωσε το σχολείο με μαθήματα κατ' οίκον καθώς διαγνώστηκε με διάφορες μορφές αυτισμού και σύνδρομο Άσπεργκερ.

Μετά τα 14 του χρόνια παρουσίασε εμμονές. Δεν μπορούσε να αγγίζει το πόμολο της πόρτας και χρησιμοποιούσε κάθε φορά διαφορετικό χαρτομάντιλο, άλλαζε είκοσι ζευγάρια κάλτσες την ημέρα και έπλενε συνέχεια τα χέρια του.

Η μητέρα του τον χαρακτήριζε «κοινωνικά παράλυτο» και ζήτησε την βοήθεια ειδικών. Δεν εντόπισαν όμως σημάδια ότι ο Άνταμ μπορεί να γίνει επικίνδυνος για τον εαυτό του ή τους γύρω του. Συνέστησαν μια ήπια φαρμακευτική αγωγή και συνεδρίες με ψυχολόγους ώστε να διατηρεί την ισορροπία του. Ο Άνταμ πήρε για λίγες μέρες κάποια χάπια, όμως η κατάσταση του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και τα σταμάτησε.

Στην εφηβεία του απέκτησε εμμονή με τις μαζικές δολοφονίες. Διάβαζε τα πάντα για το μακελειό στο γυμνάσιο του Columbine και τις δολοφονίες στο Virginia Tech. Στο δωμάτιο του είχε κρεμάσει ένα άρθρο των The New York Times για έναν άντρα ο οποίος το 1891 είχε πυροβολήσει μαθητές. Στον υπολογιστή του βρέθηκαν δύο βίντεο με αυτοκτονίες με πιστόλι, ταινίες με θέμα τις μαζικές δολοφονίες και δύο φωτογραφίες του στις οποίες πόζαρε σημαδεύοντας το κεφάλι του με όπλα. Εντοπίστηκε επίσης έγγραφο στο οποίο εξέφραζε την οργή του για «το πόσο εγωίστριες είναι οι γυναίκες». Όλα αυτά αποκαλύφθηκαν μετά την επίθεση στο Σάντι Χουκ καθώς δεν επέτρεπε στη μητέρα του να μπαίνει στο δωμάτιο. Είχε καλύψει μάλιστα τα παράθυρα με μαύρες σακούλες για να μην περνά το φως.

Ο Άνταμ είχε κλειστεί στον σκοτεινό του κόσμο και μάλιστα αρνούνταν να έρθει σε επαφή με τον πατέρα και τον αδελφό του. Παρότι έμεναν στο ίδιο σπίτι για μεγάλα διαστήματα επικοινωνούσε με τη μητέρα του μόνο με email.

Τους τελευταίες μήνες πριν την επίθεση στο σχολείο ο Άνταμ έτρωγε ελάχιστα και είχε χάσει πολύ βάρος. Ήταν 1,83 και είχε βάρος μόλις 51 κιλά. Περνούσε τις περισσότερες μέρες κλεισμένος στο δωμάτιο του παίζοντας παιχνίδια ή διαβάζοντας για τα... αγαπημένα του θέματα.

Λίγες εβδομάδες πριν το μακελειό η μητέρα του τού ανακοίνωσε ότι σκόπευε να πουλήσει το σπίτι και να μετακομίσουν. Του είπε πως θα αγόραζε ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο στο οποίο θα μπορούσε να μένει μέχρι να πουληθεί το σπίτι.

Όπως αναφέρουν ειδικοί αυτό πιθανότατα έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να πάρει ο Άνταμ την απόφαση. Νιώθοντας ήδη ότι η κοινωνία τον είχε αποβάλει τώρα έβλεπε την καθημερινότητα του να απειλείται. Αυτό τον οδήγησε σε ψυχολογική κατάρρευση η οποία σε συνδυασμό με την εμμονή του για τη βία και την εύκολη πρόσβαση σε όπλα δημιούργησε ένα καταστροφικό κοκτέιλ. Ο Άνταμ ένιωθε ότι του είχαν κάνει κακό και έπρεπε να το ανταποδώσει.


Τα θύματα

Το μακελειό στον δημοτικό Σάντι Χουκ επανέφερε στο προσκήνιο την συζήτηση για τις ρωγμές στο σύστημα ψυχιατρικής βοήθειας αλλά φυσικά και για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ και το πόσο εύκολη πρόσβαση έχουν σε όπλα ακόμα και διαταραγμένα άτομα. Η τότε κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε να κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες για την αγορά και κατοχή όπλων αλλά στην πραγματικότητα λίγα άλλαξαν. Το κατεστημένο αντιστάθηκε και τελικά επικράτησε ακόμα και μετά από ένα τόσο φρικτό έγκλημα. Κάποιοι κατηγόρησαν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και κάποιοι (δυστυχώς όχι λίγοι) μίλησαν ακόμα και για συνωμοσία της κυβέρνησης για να «στερήσει» τα όπλα από τον λαό. Μάλιστα πρόσφατα δικαστήριο τιμώρησε συγκεκριμένα άτομα που διέσπειραν θεωρίες ότι το μακελειό στο Σαντι Χουκ δεν συνέβη ποτέ. 

Το δεδομένο παραμένει ότι ο Άνταμ Λάντζα είχε άνετη πρόσβαση σε βαρύ οπλισμό και σκότωσε συνολικά 26 άτομα, στην πλειονότητα τους παιδιά. Όμως ούτε αυτό στάθηκε ικανό για να ταράξει τα θεμέλια της κουλτούρας της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Τα θύματα της επίθεσης του Άνταμ Λάντζα ήταν οι:

Nancy Lanza, 52 ετών - μητέρα του θύματος

Rachel D'Avino, 29, θεραπεύτρια

Dawn Hochsprung, 47 ετών - διευθύντρια

Anne Marie Murphy, 52 ετών δασκάλα ειδικής αγωγής

Lauren Rousseau, 30 ετών - δασκάλα

Mary Sherlach, 56 ετών - σχολική ψυχολόγος

Victoria Leigh Soto, 27 ετών - δασκάλα

Οι μαθητές:

Charlotte Bacon, 6 ετών

Daniel Barden, 7 ετών

Olivia Engel, 6 ετών

Josephine Gay, 7 ετών

Dylan Hockley, 6 ετών

Madeleine Hsu, 6 ετών

Catherine Hubbard, 6 ετών

Chase Kowalski, 7 ετών

Jesse Lewis, 6 ετών

Ana Márquez-Greene, 6 ετών

James Mattioli, 6 ετών

Grace McDonnell, 7 ετών

Emilie Parker, 6 ετών

Jack Pinto, 6 ετών

Noah Pozner, 6 ετών

Caroline Previdi, 6 ετών

Jessica Rekos, 6 ετών

Avielle Richman, 6 ετών

Benjamin Wheeler, 6 ετών

Allison Wyatt, 6 ετών