Το... βασίλειο των ερωτικών βίντεο είναι γυμνό


Βίντεο με ανήλικους, βίντεο με βιασμούς και εκδίκησης ανέβαιναν χωρίς έλεγχο στην δημοφιλέστερη ιστοσελίδα ερωτικών βίντεο

Τα ερωτικά βίντεο και το διαδίκτυο μοιάζουν πλέον να είναι κάτι αλληλένδετο. Μια ολόκληρη βιομηχανία με χιλιάδες εργαζομένους και κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ δραστηριοποιείται και... ανθεί στο ίντερνετ. Όμως μια ιστοσελίδα κατάφερε ουσιαστικά να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο κόσμος το πoρνό. Την επηρέασε τόσο που είναι λες και η διαδικτυακή ερωτική βιομηχανία χωρίζεται στην προ και μετά Pornhub εποχή.

Η ιστοσελίδα με έδρα τον Καναδά κατάφερε αυτό που έμοιαζε αδύνατο: απενοχοποίησε σε μεγάλο βαθμό το πoρνό. Με πανέξυπνη επικοινωνιακή πολιτική, χιούμορ και επενδύσεις έκανε τον χρήστη να νιώθει πιο άνετα. Παράλληλα κατάφερε να πείσει πως το υλικό της είτε είναι επαγγελματικό, είτε ερασιτεχνικό είναι πάντα απολύτως ελεγχόμενο και ποτέ δεν θα παραβίαζε τα δικαιώματα αυτών που συμμετέχουν.

H μεγαλύτερη επιτυχία και διαφήμιση του Pornhub είναι πως έφτασε να αντιμετωπίζεται ως ένα mainstream μέσο. Μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες το αναφέρουν, έρευνες γίνονται πάνω στις προτιμήσεις των χρηστών του και οι χρήστες δεν ντρέπονται να που ότι το επισκέπτονται.

Τα πράγματα όμως δεν ήταν τόσο ρόδινα στο βασίλειο του διαδικτυακού πορνό. Παρά τα τεράστια κέρδη και τη φαινομενικά εξαιρετική οργάνωση η ιστοσελίδα είχε αφήσει ανεξέλεγκτο τον κάθε χρήστη της να ανεβάζει υλικό χωρίς κανέναν έλεγχο . Βίντεο με ανηλίκους, βίντεο εκδίκησης αλλά και βίντεο που οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν ότι καταγράφονταν ανέβαιναν καθημερινώς από χρήστες και έμεναν στην πλατφόρμα μέχρι κάποιος να κάνει αναφορά. Καθημερινώς εκατοντάδες άτομα διασύρονταν στην ιστοσελίδα με τις δισεκατομμύρια επισκέψεις η οποία επέτρεπε στους χρήστες να αναζητούν και να παρακολουθούν βίντεο με παιδιά 14 ετών.

Το τεράστιο ζήτημα έφτασε στους New York Times. Με ένα εκπληκτικό ερευνητικό άρθρο από τον Νίκολας Κριστόφ παρουσίασαν το πρόβλημα και ανάγκασαν την ιστοσελίδα να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές. Λίγες μέρες μετά την δημοσιοποίηση του άρθρου, το Pornhub αν και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του άρθρου «ανεύθυνους και κατάφωρα αναληθείς», αναγκάστηκε να λάβει μέτρα.

Ήδη το Pornhub ανακοίνωσε ότι οι χρήστες θα πρέπει πλέον να είναι πιστοποιημένοι για να έχουν την δυνατότητα να ανεβάζουν το δικό τους υλικό ενώ αφαίρεσε την δυνατότητα να κατεβάζει κανείς τα βίντεο, όπως ίσχυε ως τώρα.

Η δυνατότητα για πιστοποίηση του λογαριασμού θα είναι έτοιμη από τη νέα χρονιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, και ως τότε κανένας χρήστης δεν θα έχει δυνατότητα να ανεβάζει βίντεο εκτός από τους επαγγελματίες της ροζ βιομηχανίας. Επιπλέον, η εταιρεία προανήγγειλε ότι θα κάνει «τεράστια επιπλέον βήματα για να προστατέψει την κοινότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Visa και η Mastercard, οι οποίες είναι οι βασικοί συνεργάτες για τις συνδρομές στην ιστοσελίδα ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν τις δικές τους έρευνες. Αν οι δύο υπηρεσίες πληρωμών αποσυρθούν από την ιστοσελίδα-όπως τις προέτρεψε το άρθρο των New York Times- θα είναι ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα για την μητρική εταιρία Mindgeek. Το Pornhub είναι κατά κύριο λόγο δωρεάν και βασίζει τα κέρδη του κυρίως στις διαφημίσεις, ωστόσο έχει και μια Premium συνδρομητική έκδοση επί πληρωμή στην οποία προσφέρει επιπλέον υλικό και βίντεο υψηλής ανάλυσης.

Update 1: Τελικά, η Visa και η Mastercard στις 11/12 ανακοίνωσαν ότι σταματούν την συνεργασία τους με το Pornhub επισημαίνοντας ότι συνεχίζουν τις έρευνές τους.

Update 2: To Pornhub στις 14/12 προχώρησε στην διαγραφή εκατομμυρίων βίντεο, τα οποία προέρχονταν από μη επιβεβαιωμένους χρήστες. Συνολικά υπολογίζεται ότι μειώσε το περιεχόμενό του από 13 εκατομμύρια βίντεο σε μόλις 4 εκατομμύρια. Πρακτικά, πλέον, τα μόνο τα βίντεο που θα είναι διαθέσιμα και θα μεταφορτώνονται στο Pornhub προέρχονται από επαληθευμένους συνεργάτες και άτομα που εμφανίζονται στα βίντεο τα οποία είναι μέλη του «Προγράμματος Μοντέλων».

Το άρθρο του Νίκολας Κριστόφ 

Το Pornhub περηφανεύεται ότι είναι η χαρούμενη και άτακτη πλευρά του διαδικτύου που μας κλείνει το μάτι και μπορεί να αγοράζει μια διαφημιστική πινακίδα στην κεντρικότερη πλατεία της Νέας Υόρκης, Times Square, ή να δωρίζει εκχιονιστικά στην Βοστώνη με το λογότυπό του ώστε να καθαρίζουν τους δρόμους από το χιόνι. Κάνει δωρεές σε οργανισμούς που παλεύουν για την φυλετική ισότητα και την ίδια στιγμή παρέχει «καυτό» υλικό δωρεάν για να περνά ο κόσμος τις ώρες του lockdown.

Αυτή η «υγιής πλευρά» του Pornhub προσελκύει κάθε μήνα 3,5 δισεκατομμύρια επισκέπτες, πολύ περισσότερους από το το Netflix, το Yahoo ή την Amazon κερδίζοντας κατ’ επέκταση και δισεκατομμύρια από τις περίπου 3 δισ. εμφανίσεις διαφημίσεων την ημέρα. Μάλιστα, η ιστοσελίδα θεωρείται ο δέκατος πιο δημοφιλής ιστότοπος στον κόσμο σε επισκεψιμότητα.  

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά της εταιρείας: Η ιστοσελίδα της είναι γεμάτη με βίντεο βιασμών. Βγάζει χρήματα από βιασμούς παιδιών, εκδικητική πoρνoγραφία, βίντεο παράνομα τραβηγμένα από ανυποψίαστες γυναίκες που κάνουν ντους, ρατσιστικό και μισογυνικό περιεχόμενο και βίντεο γυναικών που τους προκαλούν ασφυξία με πλαστικές σακούλες.  Μια απλή αναζήτηση για «κορίτσια κάτω των 18» (girls under18) ή η περίφημη αναζήτηση «14yo» (14χρονα) εμφανίζει αμέσως πάνω από 100.000 βίντεο. Τα περισσότερα δεν απεικονίζουν πράγματι ανήλικα που κακοποιούνται, αλλά πολλά δείχνουν αυτό ακριβώς.

Πριν από λίγο καιρό, όταν ένα 15χρονο κορίτσι εξαφανίστηκε στη Φλόριντα, η μητέρα της την εντόπισε στο Pornhub σε περίπου 58 βίντεο που την έδειχναν να κάνει επιδίδεται σε ερωτικές πράξεις. Οι επιθέσεις σε μια 14χρονη από την Καλιφόρνια είχαν «ανέβει» στο Pornhub, μέχρι που καταγγέλθηκε στην αστυνομία όχι από την ίδια την εταιρεία αλλά από έναν συμμαθητή της κοπέλας που τα εντόπισε. Και στις δύο περιπτώσεις, οι παραβάτες συνελήφθησαν, αλλά το Pornhub φυσικά δεν είχε καμία επίπτωση, ενώ κράτησε όλα τα έσοδα από τις διαφημίσεις στα συγκεκριμένα βίντεο.

Το Pornhub μοιάζει αρκετά με το YouTube, καθώς επιτρέπει στα μέλη του να δημοσιεύουν τα δικά τους βίντεο. Η πλειονότητα των περίπου 6,8 εκατ. βίντεο που ανεβαίνουν κάθε χρόνο στην ιστοσελίδα πιθανότατα έχουν την συγκατάθεση των ενήλικων πρωταγωνιστών τους, ωστόσο πολλά από αυτά απεικονίζουν παιδική κακοποίηση και μη συναινετική συνεύρεση. Επειδή είναι αδύνατον να μπορείς να ξεχωρίσεις αν ένας νέος που εμφανίζεται σε βίντεο είναι 14 ή 18 ετών, ούτε το Pornhub ούτε κανείς άλλος δεν μπορεί να είναι σίγουρος πόσο από το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο.

Σε αντίθεση με το YouTube, το Pornhub επιτρέπει τη λήψη αυτών των βίντεο απευθείας από τον ιστότοπό του. Έτσι, ακόμη και αν καταργηθεί ένα βίντεο που απεικονίζει βιασμό ύστερα από εντολή των αρχών μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά. Το βίντεο αυτό συνεχίζει να υπάρχει και να κοινοποιείται από σελίδα σε σελίδα και πιθανότατα να μεταφορτώνεται στο Pornhub ξανά και ξανά.

Το Pornhub έγινε ο προαγωγός μου

«Το Pornhub έγινε ο προαγωγός μου», μου αποκάλυψε μια γυναίκα με το όνομα Κάλι. Όπως λέει την υιοθέτησε μια οικογένεια στις ΗΠΑ από την Κίνα, απ’ όπου κατάγεται. Η θετή της οικογένεια την εξώθησε στην πoρνεία και την ανάγκασε να εμφανίζεται σε πoρνογραφικά βίντεο σε ηλικία μόλις εννέα ετών. Κάποια από τα βίντεο της κακοποίησής της εμφανίστηκαν στο Pornhub και από τότε εμφανίζονται εκεί ξανά και ξανά, αναφέρει η ίδια.   

«Εξακολουθούν να με πουλάνε, ενώ έχω ξεφύγει από αυτόν τον τρόπο ζωής εδώ και πέντε χρόνια», λέει η ίδια. Στα 23 της πια σπουδάζει στο πανεπιστήμιο και ελπίζει να γίνει δικηγόρος, αλλά αυτά τα παλιά βίντεο ακόμα την στοιχειώνουν.

«Μπορεί να μην καταφέρω ποτέ να ξεφύγω από αυτό. Μπορεί να είμαι 40 χρονών με οκτώ παιδιά και να υπάρχει ακόμη κόσμος που αυτοϊκανοποείται με τα βίντεό μου. Αν πληκτρολογήσετε "Young Asian" («νεαρές Ασιάτισσες») πιθανότατα θα με βρείτε», αναφέρει.

Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι και τόσο πιθανό. Κι αυτό γιατί σε αυτήν την αναζήτηση το Pornhub προσφέρει τώρα 26.000 αποτελέσματα. Και σ’ αυτό δεν συνυπολογίζονται τα βίντεο που εμφανίζονται στις «σχετικές αναζητήσεις» που μας προτείνει η ιστοσελίδα και στις οποίες περιλαμβάνονται τα «νέα μικροκαμωμένη έφηβη», «εξαιρετικά μικροσκοπική έφηβη», «μικροσκοπική Ασιάτισσα έφηβη» ή απλώς «νέο κορίτσι». Κι επίσης δεν περιλαμβάνει αναγκαστικά βίντεο από το κανάλι του Pornhub που ονομάζεται «exploited teen Asia» (έφηβες Ασιάτισσες θύματα εκμετάλλευσης).

Το θέμα φυσικά δεν είναι η πoρνoγραφία, αλλά ο βιασμός. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η προώθηση επιθέσεων σε παιδιά ή σε οποιονδήποτε χωρίς την συναίνεσή του είναι ανήθικο. Το πρόβλημα με τον Μπιλ Κόσμπι ή τον Χάρβι Γουάινστον ή τον Τζέφρι Έπστιν δεν ήταν οι ερωτικές τους πράξεις, αλλά η έλλειψη συναίνεσης. Αυτό ισχύει και με το Pornhub.

Έπεσα πάνω σε πολλά βίντεο στο Pornhub, τα οποία κατέγραφαν επιθέσεις σε αναίσθητες γυναίκες και κορίτσια. Οι βιαστές άνοιγαν με τα δάχτυλα τους τα βλέφαρα των θυμάτων τους και ακουμπούσαν τους βολβούς των ματιών τους για να αποδείξουν ότι όντως δεν έχουν τις αισθήσεις τους.

Το Pornhub αποκόμισε μεγάλο κέρδος φέτος το φθινόπωρο από ένα βίντεο μιας γυμνής γυναίκας που βασανίζεται από μια ομάδα αντρών στην Κίνα. (σημ. το συγκεκριμένο βίντεο απεικονίζει μια γυναίκα σε ένα μπαλκόνι να κακοποιείται από πολλούς άντρες και να την βυθίζουν σε παγωμένο νερό ενώ η ίδια φωνάζει συνεχώς να σταματήσουν. Οι άντρες απαντούν ουρώντας στο πρόσωπό της). Η ιστοσελίδα βγάζει χρήματα από σειρά βίντεο με τίτλους όπως «Screaming Teen» (Έφηβες που Ουρλιάζουν) «Degraded Teen» (Έφηβες που Ταπεινώνονται»), «Extreme Choking» («Ακραίοι στραγγαλισμοί»). Αν δεις ένα βίντεο στραγγαλισμού πιθανότατα θα σου προτείνει να ψάξεις για «She Can’t Breathe» (Δεν μπορεί να αναπνεύσει).

Το Pornhub αρνήθηκε να μιλήσει μαζι μου επίσημα κάποιο υψηλά ιστάμενο στέλεχός του, ωστόσο παραχώρησε μια δήλωση: «Το Pornhub έχει δεσμευτεί κατηγορηματικά για την καταπολέμηση του υλικού κακοποίησης ανηλίκων και έχει θεσπίσει μια ολοκληρωμένη, κορυφαία πολιτική εμπιστοσύνης και ασφάλειας για τον εντοπισμό και την εξάλειψη του παράνομου υλικού από την κοινότητά μας», αναφέρει. Το Pornhub συμπλήρωσε ότι κάθε ισχυρισμός ότι η εταιρεία επιτρέπει την φόρτωση βίντεο με ανήλικους είναι «ανεύθυνος και κατάφωρα αναληθής».

Ένα μικρό λάθος μπορεί να καταστρέψει μια ζωή

Στα 14 της, η Σερένα Κ. Φλέιτες ήταν άριστη μαθήτρια στο Μπέικερσφιλντ της Καλιφόρνια που δεν είχε κάνει ποτέ της δεσμό με αγόρι. Όμως, στην Β’ Γυμνασίου τα έφτιαξε με ένα αγόρι μόλις έναν χρόνο μεγαλύτερο της και κάποια στιγμή αυτός της ζήτησε να του στείλει ένα γυμνό της βίντεο. Του το έστειλε κι αυτό άλλαξε όλη της τη ζωή.

Ζήτησε και άλλο και ακόμα ένα. Αισθανόταν άβολα, αλλά κολακευμένη. «Τότε κατάλαβα ότι άρχισαν να με κοιτάνε περίεργα στο σχολείο», θυμάται. Ο φίλος της είχε στείλει τα βίντεο σε άλλα αγόρια και κάποιος τα ανέβασε στο Pornhub.

Ο κόσμος της Φλέιτες κατέρρευσε. Είναι ήδη δύσκολο να είσαι 14 ετών και χωρίς να έχεις τους συμμαθητές τους να διασκεδάζουν τους εαυτούς σου βλέποντας βίντεο με εσένα γυμνή και μετά να σε κοροϊδεύουν αποκαλώντας σε «τσoύλα». «Όλοι πια μου έστελναν μήνυμα, και με απειλούσαν ότι αν δεν τους έστελνα ακόμη ένα γυμνό βίντεο, θα έστελναν τα βίντεο στη μητέρα μου», λέει.

Το πρώην αγόρι της αποβλήθηκε από το σχολείο, όμως η Φλέιτες άρχισε να κάνει κοπάνες επειδή δεν μπορούσε να αντέξει την ντροπή. Η μητέρα της έπεισε το Pornhub να αφαιρέσει τα βίντεο και η Φλέιτες άλλαξε σχολείο. Όμως, οι φήμες έφτασαν και εκεί και σύντομα τα βίντεο άρχισαν να ανεβαίνουν ξανά τόσο στο Pornhub όσο και σε άλλες πορνογραφικές ιστοσελίδες.

Η Φλέιτες ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με την μητέρα της και άρχισε να τραυματίζει τον εαυτό της. Μια μέρα πήγε στο φαρμακείο του σπιτιού και πήρε όσα αντικαταθλιπτικά βρήκε εκεί. Τρεις μέρες μετά ξύπνησε στο νοσοκομείο, απορημένη που ζούσε ακόμα. Αργότερα κρεμάστηκε στο μπάνιο του σπιτιού της. Την βρήκε η μικρή της αδερφή και οι διασώστες την επανέφεραν στη ζωή.

Ενώ βρισκόταν ήδη σε τραγική ψυχολογική κατάσταση, ένας φίλος της τής έδωσε μεθαμφεταμίνη και οπιοειδή και σύντομα εθίστηκε και στα δύο. Παράτησε το σχολείο, έφυγε από το σπίτι της και κατέληξε άστεγη. Στα 16 της και χωρίς σπίτι να μείνει άρχισε να πουλά γυμνές φωτογραφίες και βίντεο της στο διαδίκτυο. Ήταν ένας τρόπος για να βγάλει χρήματα και ίσως ένας τρόπος να τιμωρήσει τον εαυτό της. Σκέφτηκε «Δεν αξίζω τίποτα πια επειδή όλοι έχουν ήδη δει το κορμί μου», μου είπε.

Αυτά τα βίντεο επίσης κατέληξαν στο Pornhub και η Φλέιτες ζητά κάθε φορά να αφαιρεθούν. Συνήθως αυτό συμβαίνει, λέει, αλλά λίγο αργότερα τα βίντεο ανεβαίνουν ξανά. Ένα βίντεο που την εμφανίζει γυμνά στα 14 της έχει 400.000 προβολές κι αυτό την κάνει να φοβάται να αιτηθεί για εργασία ακόμα και σε εστιατόρια fast food καθώς μπορεί οποιοσδήποτε να την αναγνωρίσει.

Σήμερα, η Φλέιτες (ΦΩΤΟ) είναι 19 χρονών και καθαρή από τα ναρκωτικά εδώ και έναν χρόνο. Ωστόσο είναι άνεργη και βαθιά τραυματισμένη ψυχικά. Ζει στο αυτοκίνητό της κάπου στο Μπέικερσφιλντ μαζί με τρία σκυλιά, τα οποία αποδείχτηκαν πιο πιστά από τους ανθρώπους. Ονειρεύεται να γίνει βοηθός κτηνιάτρου αλλά δεν ξέρει πώς να τα καταφέρει. «Είναι κάπως δύσκολο να πας στο σχολείο, όταν ζεις σε ένα αυτοκίνητο με σκυλιά», λέει.


«Ήμουν χαζή», παραδέχεται σημειώνοντας ότι ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι αυτά τα βίντεο θα ανέβαιναν στο ίντερνετ. «Ήταν κάτι ασήμαντο που μπορεί να κάνει ένας έφηβος, αλλά είναι τρελό πώς κατέληξε να είναι τόσο μεγάλο. Μια ολόκληρη ζωή μπορεί να αλλάξει εξαιτίας ενός μικρού λάθους».

Φυσικά, το πρόβλημα πηγαίνει πολύ πιο πέρα από μια μόνο εταιρεία. Μια αντίπαλη ιστοσελίδα του Pornhub, το XVideos, το οποίο έχει ακόμα λιγότερους περιορισμούς, μπορεί να προσελκύει ακόμα περισσότερους επισκέπτες. Απεικονίσεις παιδικής κακοποίησης εμφανίζονται επίσης και σε mainstream μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, το Reddit και το Facebook, ενώ και η Google φαίνεται να στηρίζει τα επιχειρηματικά μοντέλα εταιρειών στις οποίες ακμάζει η κακοποίηση παιδιών.   

Αν αναζητήσει κανείς στο Google «εφηβικό πoρνό» θα βρεθεί μπροστά σε 920 εκ. βίντεο. Τα πιο διάσημα είναι αυτά με τους γυμνούς «πολύ νέους έφηβους» που επιδίδονται σε ερωτικές πράξεις στο XVideos μαζί με ένα βίντεο στο Pornhub, το οποίο έχει τίτλο που δεν μπορεί να γραφτεί εδώ.

Ζήτησα από το Εθνικό Κέντρο για Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά των ΗΠΑ να μου δώσει μια λίστα με τον αριθμό των εικόνων, των βίντεο και άλλου υλικού που σχετίζεται με παιδική κακοποίηση που καταγγέλλονται ετησίως. Το 2015 το Κέντρο είχε λάβει αναφορές για 6,5 εκατομμύρια τέτοια βίντεο ή άλλα αρχεία, το 2017 για 20,6 εκατ. και το 2019 για 69,2 εκατ.

Την ίδια στιγμή, το Facebook κατάργησε 12,4 εκατομμύρια εικόνες κακοποίησης παιδιών σε μία περίοδο τριών μηνών μέσα στο 2020. Το Twitter έκλεισε 264.000 λογαριασμούς σε έξι μήνες πέρυσι που συνδέονταν με παιδική κακοποίηση. Από την άλλη όμως, το Pornhub – σύμφωνα και με το Παρατηρητήριο του Διαδικτύου- έχει αναφέρει μόλις 118 περιπτώσεις εικόνων κακοποίησης παιδιών στον ιστότοπό του μέσα σε τρία χρόνια, ένας αριθμός που μοιάζει «αμελητέος».

Οι άνθρωποι του Παρατηρητηρίου δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς γίνεται τα νούμερα του Pornhub να είναι τόσο χαμηλά. Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι στην ιστοσελίδα είναι εξοικειωμένοι με το υλικό και είναι δύσκολο να το καταγγείλουν. Αλλά αν ξέρεις τι να ψάξεις, είναι πιθανό να ανακαλύψεις εκατοντάδες βίντεο με πιθανή κακοποίηση ανηλίκου μέσα σε 30 λεπτά. Το Pornhub πρόσφατα πρόσφερε λίστες βίντεο με ονόματα όπως  «κάτω των 18», «ανήλικα», «οι καλύτερες συλλογές με μικρά αγόρια».

Το Κογκρέσο και συνεχόμενοι Πρόεδροι (σημ. των ΗΠΑ) δεν έκαναν σχεδόν τίποτα καθώς το πρόβλημα γιγαντωνόταν. Ο κόσμος της τεχνολογίας που έκανε όλο αυτό δυνατό έμεινε κυρίως απαθής σε μια κατάσταση άμυνας. Ωστόσο, τα πρωτοποριακά ρεπορτάζ το 2019 από τους συναδέρφους μου στους Times ανάγκασαν το Κογκρέσο να ξεκινήσει τη συζήτηση για δυναμικές στρατηγικές που θα καταπολεμούσαν την παιδική κακοποίηση.

Οι προβληματισμοί γύρω από το Pornhub έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Μια συλλογή υπογραφών για να κλείσει η ιστοσελίδα έλαβε 2,1 εκατ. υπογραφές. Ο γερουσιαστής Μπεν Σάσσε, Ρεπουμπλικανός της Νεμπράσκα, είχε ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει το Pornhub. Το PayPal σταμάτησε την συνεργασία του με την ιστοσελίδα, ενώ το ίδιο είχε ζητηθεί και από εταιρείες πιστωτικών καρτών. Την ίδια στιγμή, ένας οργανισμός που ονομάζεται Traffickinghub, με επικεφαλής την ακτιβίστρια Λάιλα Μικελγουάιτ, εδώ και καιρό καταγράφει παραβάσεις και εκκλήσεις ατόμων που ζητούν να κλείσει ο ιστότοπος. Την ίδια στιγμή είκοσι μέλη του Κοινοβουλίου του Καναδά ζήτησαν από την κυβέρνησή να πάρει αυστηρότερα μέτρα για το Pornhub, το οποίο εδρεύει κατά βάση στο Μόντρεαλ.  

«Έβγαλαν λεφτά από τον πόνο και τον βασανισμό μου», μου λέει μια 18χρονη κοπέλα που ονομάζεται Τέιλορ. Ένα αγόρι της την τράβηξε κρυφά βίντεο ενώ έκαναν έρωτα στα 14 και αυτό κατέληξε στο Pornhub, όπως μου επιβεβαίωσε και  η αστυνομία. «Πήγα στο σχολείο την επόμενη μέρα και όλοι κοιτούσαν τα κινητά τους και εμένα καθώς περπατούσα στον διάδρομο», προσθέτει κλαίγοντας καθώς μιλά. «Αυτοί γελούσαν».

Η Τέιλορ ανέφερε ότι έχει προσπαθήσει δύο φορές να αυτοκτονήσει εξαιτίας της ταπείνωσης και του τραύματος. Όπως άλλοι ανέφεραν εδώ, συμφώνησε να πει την ιστορία της και να βοηθήσει στην καταγραφή της επειδή σκέφτηκε ότι ίσως βοηθούσε άλλα κορίτσια να αποφύγουν τον πόνο που πέρασε αυτή.

Τιτάνας του πορνό

Το Pornhub ανήκει στον Mindgeek, έναν ιδιωτικό πορνογραφικό όμιλο με περισσότερες από 100 ιστοσελίδες, εταιρίες παραγωγής και brands. Μερικές από τις ιστοσελίδες του είναι τα δημοφιλή Redtube, Youporn, XTube, SpankWire, ExtremeTube, Men.com, My Dirty Hobby, Thumbzilla, PornMD, Brazzers και GayTube. Υπάρχουν κι άλλοι σημαντικοί «παίκτες» στο πoρνό εκτός της ομπρέλας του Mindgeek, όπως τα XHamster και XVideos, ωστόσο το Mindgeek είναι ο τιτάνας του πoρνό. Αν λειτουργούσε σε οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα έχτιζε εναντίον του μια υπόθεση μονοπωλίου.

Το Pornhub και ο Mindgeek ξεχωρίζουν επίσης λόγω της επιρροής τους. Σύμφωνα με μια φετινή μελέτη μιας εταιρείας digital marketing, το Pornhub είναι η τεχνολογική εταιρία με την τρίτη μεγαλύτερη επίδραση στην κοινωνία τον 21ο αιώνα μετά το Facebook και την Google, ενώ εταιρίες όπως η Microsoft, η Apple και η Amazon ακολουθούν.

Νομικά, ο όμιλος εδράζεται για φορολογικούς λόγους στο Λουξεμβούργο, αλλά ουσιαστικά λειτουργεί από το Μόντρεαλ. Δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον ανήκει, αλλά διοικείται από τους Φέρας Άντουν και Ντέιβιντ Τασίλο- και οι δύο Καναδοί- οι οποίοι αρνήθηκαν να δώσουν συνέντευξη.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, αποκαλεί τον εαυτό του φεμινιστή και είναι περήφανος για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να ισχυροποιήσει τις γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Οπότε μια ερώτηση για τον Τριντό και όλους τους Καναδούς: Γιατί ο Καναδάς φιλοξενεί μια εταιρία που επιβάλλει βίντεο βιασμού σε όλον τον κόσμο;

Οι επόπτες (moderators) του Mindgeek αναλαμβάνουν να φιλτράρουν και να διαγράφουν βίντεο με παιδιά, αλλά το μοντέλο της επιχείρησης κερδίζει από ροζ βίντεο στα οποία πρωταγωνιστούν νέοι άνθρωποι.

«Ο στόχος για έναν επόπτη περιεχομένου είναι να αφήσει να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό», μου λέει ένας πρώην υπάλληλος της Mindgeek. Όπως λέει πιστεύει ότι οι επικεφαλής δεν ήταν κακοί, αλλά έχουν εστιάσει πάνω απ’ όλα στην αύξηση των εσόδων.

Κι ενώ το Pornhub δεν μου αποκάλυψε πόσους επόπτες έχει στην δούλεψή του, μίλησα με έναν που ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 80 επόπτες σε όλον τον κόσμο που εργάζονται για τις ιστοσελίδες του Mindgeek (συγκριτικά, το Facebook μου είπε ότι έχει περίπου 15.000 επόπτες). Με 1,36 εκατ. νέες ώρες βίντεο να ανεβαίνουν σε έναν χρόνο μόνο στο Pornhub, αυτό σημαίνει ότι κάθε επόπτης πρέπει να ελέγχει εκατοντάδες ώρες περιεχομένου κάθε εβδομάδα.

Οι επόπτες περνάνε γρήγορα τα βίντεο, αλλά είναι συχνά δύσκολο να ξεχωρίσεις αν το άτομο είναι 14 ή 18 ή αν ο βασανισμός είναι αληθινός ή ψεύτικος. Το περισσότερο υλικό με ανήλικους αφορά εφήβους, ανέφερε ο επόπτης με τον οποίο μίλησα, αλλά κάποια προέρχονται από  κρυφές κάμερες σε τουαλέτες ή δοκιμαστήρια και δείχνουν παιδιά ακόμα και 8 ή 12 ετών.

«Η δουλειά αυτή σε καταστρέφει ψυχικά», ανέφερε ο επόπτης.

Το Pornhub εμφανίζεται πλέον αρκετά ανήσυχο σχετικά με κατηγορίες για αστικές ή ποινικές ευθύνες. Πρόσφατα εννέα γυναίκες μήνυσαν την εταιρία σε ομοσπονδιακό δικαστήριο αφού εμφανίστηκαν βίντεο τους από κρυφή κάμερα στο Pornhub. Τα βίντεο είχαν τραβηχτεί σε αποδυτήρια του Κολεγίου Λάιμστοουν στην Νότια Καρολίνα και έδειχνε τις γυναίκες να κάνουν μπάνιο και να αλλάζουν ρούχα.

Οι υπεύθυνοι του Pornhub φαίνεται ότι στο παρελθόν θεωρούσαν ότι έχουν ασυλία υπό το άρθρο 230 του νόμου Communications Decency Act (Αξιοπρέπεια των Τηλεπικοινωνιών), το οποίο προστατεύει τις διαδικτυακές πλατφόρμες στις οποίες οι χρήστες δημοσιεύουν δημόσια υλικό. Αλλά το 2018, το Κογκρέσο περιόρισε τις ελευθερίες που έδινε το άρθρο ώστε να μην μπορεί μια εταιρία να κρύβεται πίσω από αυτόν, οδηγώντας τον Mindgeek να είναι πιο προσεκτικός.

Τα τελευταία χρόνια διπλασίασε τον αριθμό των εποπτών, μου είπε ο επόπτης, και φέτος το Pornhub ξεκίνησε εθελοντικά να καταγγέλλει παράνομο υλικό στο Εθνικό Κέντρο για Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά των ΗΠΑ. Ενώ προηγουμένως κωλυσιεργούσε για την αφαίρεση υλικού με παιδιά ή για πράξεις χωρίς συναίνεση, το Pornhub τώρα κινείται πιο γρήγορα.

Επίσης, έχει δημιουργήσει μια λίστα με απαγορευμένο υλικό. Έλαβα ένα αντίγραφο αυτής της λίστας και σύμφωνα με αυτή απαγορεύονται βίντεο με τους όρους ή θεματολογία όπως «βιασμοί», «προεφηβεία», «παιδοφιλία» και «κτηνοβασία» (διευκρινίζει μάλιστα ότι αυτό περιλαμβάνει και χέλια, ψάρια, χταπόδια, έντομα). Οι πάνες είναι αποδεκτές «αν δεν περιλαμβάνουν κοπρολαγνεία». Οι ακρωτηριασμοί εξαρτώνται από το περικείμενο, αλλά «δεν μπορεί να απεικονίζεται ο ακρωτηριασμός μερών του σώματος».

Ωστόσο, αν και δεν μπορείς να ψάξεις πλέον αυτούς τους όρους στα αγγλικά, η εταιρία δεν έχει κάνει πολλά για να μειώσει τέτοια βίντεο. Ένα μέλος του Pornhub με όνομα «13yoboyteen» (13χρονο έφηβο αγόρι) μπορεί να ανεβάζει βίντεο. Μια αναζήτηση για τον όρο «r*pe» (αντί για rape) φέρνει 1.901 αποτελέσματα. Η αναζήτηση για «Girl with braces» (Κορίτσι με σιδεράκια) φέρνει 1.913 αποτελέσματα και σου προτείνει να ψάξεις και για «exxxtra small teens» (ποοοολυ μικροί έφηβοι). Η αναζήτηση για «13yo» δίνει 155.000 βίντεο. Για να είμαστε ξεκάθαροι, τα περισσότερα δεν είναι με 13χρονα, αλλά το γεγονός ότι προωθούνται με τέτοια γλώσσα μοιάζει σαν μια προσπάθεια να προσελκύσεις παιδόφιλους.

Επιπλέον, κάποια βίντεο φαίνεται να εμφανίζονται σε αντίθεση με το απαγορευμένο περιεχόμενο. «Runaway Girl Gets Ultimatum, Anal or the Streets» (Κορίτσι που το έχει σκάσει παίρνει τελεσίγραφο,  πρωκτικο ή τους δρόμους), είναι ο τίτλος ενός βίντεο. Ένας άλλος χρήστης έχει ανεβάσει βίντεο στο οποίο καταγράφει ερωτικές πράξεις με έφηβα κορίτσια ενώ αυτά κλαίνε, διαμαρτύρονται και φωνάζουν από τον πόνο.

Κι ενώ το Pornhub έχει γίνει πιο προσεκτικό σχετικά με τα βίντεο που παρουσιάζουν παράνομο περιεχόμενο με πρωταγωνιστές Αμερικανούς, παραμένει αδιάφορο για τα θύματά του σε άλλα μέρη. Ένα βίντεο από την Ινδονησία ονομάζεται «Junior High School Girl After Class» (Κορίτσι Γυμνασίου μετά το Σχολείο) και παρουσιάζει ένα κορίτσι που μοιάζει έφηβο να κάνει επιδίδεται σε ερωτικές πράξεις. Ένα άλλο βίντεο από την Κίνα, που μόλις το κατέβασαν, ονομαζόταν «Beautiful High School Girl Is Tricked by Classmates and Taken to the Top of a Building Where She Is Insulted and Raped» (Όμορφο κορίτσι Γυμνασίου πέφτει θύμα των συμμαθητών της και οδηγείται σε μια ταράτσα, όπου την προσβάλουν και την βιάζουν).

«Βγάζουν λεφτά από την χειρότερη στιγμή της ζωής μου, από το σώμα μου», λέει μια έφηβη από την Κολομβία που ζήτησε να την γράψω Χέλα, ένα ψευδώνυμο. Δύο άντρες από την Αμερική την πλήρωσαν όταν ήταν 16 χρονών για να συνευρεθούν, ωστόσο την μαγνητοσκόπησαν και ανέβασαν το βίντεο στο Pornhub (χωρίς την συγκατάθεσή της). Είναι ένα από τα αρκετά θύματα του Pornhub που μου είπαν ότι σκέφτηκαν ή προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν.

Τις τελευταίες μέρες καθώς ολοκλήρωνα αυτό το άρθρο, δύο νέα βίντεο με κορίτσια στην προεφηβεία που κακοποιούνταν ανέβηκαν μαζί με το βίντεο ενός 15χρονου κοριτσιού που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει όταν το βίντεο ανέβηκε online. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς επόπτες με καλή θέληση θα επέτρεπαν αυτά τα βίντεο.

«Θα είναι για πάντα στο διαδίκτυο», μου λέει η Νικόλ, μια γυναίκα από την Βρετανία, τα γυμνά βίντεο της οποίας ανεβαίνουν ξανά και ξανά στο Pornhub. «Αυτός είναι ο φόβος μου αν κάνω παιδιά, ότι θα τα δουν».

Αυτό είναι ένα θέμα που επανέρχεται στα θύματα. Μια επίθεση κάποια στιγμή τελειώνει, αλλά το  Pornhub συνεχίζει το βασανιστήριό τους ατέρμονα.

Τα γυμνά βίντεο της Νικόλ ανέβηκαν στο Pornhub, όταν ήταν 15. Τώρα είναι 19 και προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να τα εξαφανίσει.

«Γιατί τα βίντεό μου από τότε που ήμουν 15 και με εκβίαζαν, κάτι που είναι παιδική πορνογραφία, συνεχίζουν να ανεβαίνουν όλη την ώρα;», διαμαρτυρήθηκε η Νικόλ σε ένα μήνυμα στο  Pornhub πριν λίγο καιρό. «Χρειάζεστε πραγματικά ένα καλύτερο σύστημα. Προσπάθησα να αυτοκτονήσω αρκετές φορές αφού βρήκα τα βίντεό μου να έχουν ανέβει ξανά και ξανά στην ιστοσελίδα σας».

Ο δικηγόρος της Νικόλ, Ντάνι Πίντερ, λέει ότι υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον τρία βίντεο της Νικόλ από την ηλικία των 15 ή 16 ετών στο Pornhub που προσπαθούν να τα κατεβάσουν.

«Δεν θα τελειώσει ποτέ. Βγάζουν τόσα πολλά λεφτά από το δικό μας τραύμα», λέει η Νικόλ.

Το Pornhub έχει δημιουργήσει ένα λογισμικό, το οποίο υποτίθεται ότι μπορεί να ανιχνεύει βίντεο βιασμού και να αποτρέπει το ανέβασμά τους ξανά. Ωστόσο, το Vice απέδειξε ότι το λογισμικό μπορεί εύκολα να παρακαμφθεί.

Ένα από τα σκάνδαλα του Pornhub αφορούσε την εταιρία παραγωγής Girls Do Porn, η οποία προσέγγιζε κοριτσια για μόντελινγκ, αλλά τα ωθούσε να κάνουν ερωτικά βίντεο με την υπόσχεση ότι τα βίντεο αυτά τα βγουν μόνο σε DVD και θα πωληθούν σε άλλες χώρες. Κάποια κορίτσια συμφώνησαν υπό αυτούς τους όρους καθώς πίστευαν ότι δεν θα το μάθαινε κανείς. Ωστόσο τα βίντεο ανέβηκαν στο Pornhub και διαφημίστηκαν έντονα.

Η Girls Do Porn διώχθηκε για trafficking και έκλεισε. Αλλά τα βίντεο συνεχίζουν να εμφανίζονται ξανά και ξανά στο Pornhub. Την τελευταία φορά που έλεγξα βίντεο έξι θυμάτων της Girls Do Porn βρίσκονταν στην ιστοσελίδα, η οποία συνεχίζει να βγάζει κέρδος από αυτά.

Οπότε ποια είναι η λύση;

Περίμενα ότι τα θύματα θα ήθελαν να κλείσει το Pornhub και να στείλουν τα ανώτατα στελέχη του στη φυλακή. Κάποιοι όντως το ήθελαν, όμως άλλοι δεν συμφωνούσαν με αυτό. Η Λίντια, τώρα 20 χρονών, ήταν θύμα trafficking ως παιδί και πολλά βίντεο βιασμού της υπάρχουν στην ιστοσελίδα. «Το στομάχι μου πονάει συνεχώς» από την ένταση, μου είπε, αλλά δεν θέλει να είναι εχθρική απέναντι στο πoρνό γενικά.

«Δεν θέλω οι άνθρωποι να ακούσουν (από αυτήν την ιστορία) ‘Όχι στο πoρνό’. Περισσότερο είναι ‘σταματήστε να κακοποιείτε τα παιδιά’», λέει η Λίντια.

Η Σούζαν Πάντρον μου είπε ότι θεωρούσε πως η πoρνoγραφία ήταν συναινετική, μέχρι που ένας φίλος της την μαγνητοσκοπησε κατά τη διάρκεια της συνεύρεσής τους σε ηλικία 15 ετών και το ανέβασε στο Pornhub. Από τότε παλεύει με αυτό και πιστεύει ότι μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει στα στοιχεία τους θα πρέπει να μπορούν να ανεβάζουν βίντεο.

Η Τζέσικα Σουμγεϊ, η οποία ήταν θύμα trafficking και ένας πελάτης της ανέβασε ένα βίντεο στο Pornhub, συμφωνεί: «Πρέπει να καταλαβαίνουν ποιος είναι ανήλικος και ότι υπάρχει συναίνεση απ’ όλους όσοι συμμετέχουν».

Ρώτησα τον Λίο, 18 ετών, τι προτείνει. Στο Pornhub υπάρχει ένα βίντεο με αυτόν από τότε που ήταν 14.

«Είναι δύσκολο. Η λύση μου θα ήταν να αφήσω το πoρνό στις επίσημες εταιρίες παραγωγής», επειδή απαιτούν απόδειξη της ηλικίας και της συναίνεσης.

Αυτή τη στιγμή οι εταιρίες δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα δωρεάν σάιτ, όπως το Pornhub και το XVideos.

«Το Pornhub έχει ήδη καταστρέψει το μοντέλο των επιχειρήσεων με σάιτ επί πληρωμή», αναφέρει η Στόγια, μια ηθοποιός ταινιών ενηλίκων και συγγραφέας. Πιστεύει κι αυτή ότι όλες οι πλατφόρμες –από το YouTube ως το Pornhub- πρέπει να απαιτούν απόδειξη της συναίνεσης του κάθε συμμετέχοντα, όταν ανεβαίνει ένα βίντεο.

Οι αρθρογράφοι θεωρείται ότι πρέπει να προσφέρουν απαντήσεις, αλλά παλεύω να βρω τις λύσεις. Αν το Pornhub ελέγχει το υλικό του πιο ενεργά, το πιο ακραίο από αυτό το υλικό ίσως μετακινηθεί στο dark web ή σε άλλες ιστοσελίδες σε χώρες με λιγότερους αυστηρούς κανόνες. Τουλάχιστον τότε δεν θα «νομιμοποιούνταν» σε ένα κυρίαρχο, αποδεικτό σάιτ. Περισσότερη πίεση και λιγότερη ατιμωρησία θα βοηθούσε. Βλέπουμε ήδη ότι οι περιορισμοί του Άρθρου 230 έχει οδηγήσει σε καλύτερους ελέγχους.

Και πείτε με σεμνότυφο, αλλά δεν βλέπω το λόγο γιατί οι μηχανές αναζήτησης, οι τράπεζες ή οι υπηρεσίες πιστωτικών καρτών πρέπει να υποστηρίζουν μια εταιρία που βγάζει κέρδος από τις επιθέσεις σε παιδιά ή αναίσθητες γυναίκες. Αν το PayPal μπορεί να σταματήσει τη συνεργασία του με το Pornhub, το ίδιο μπορούν να κάνουν και η American Express, η Mastercard και η Visa.

Δεν βρίσκω μια τέλεια λύση. Αλλά πέρα από το να περιορίσεις την ασυλία ώστε οι εταιρίες να αναγκαστούν να λειτουργούν καλύτερα, αυτά είναι τρία βήματα που θα βοηθούσαν: 1. Να επιτρέπονται μόνο πιστοποιημένοι χρήστες να ανεβάζουν βίντεο 2. Απαγόρευση των download 3. Αύξηση του ελέγχου.

Αυτά τα μέτρα δεν θα σκοτώσουν το πoρνό ούτε θα ενοχλήσουν τους καταναλωτές. Το YouTube διαπρέπει χωρίς τα downloads.

Ο κόσμος συχνά έκλεινε τα μάτια στην παιδική κακοποίηση, από την Καθολική Εκκλησία μέχρι τους προσκόπους. Πολύ αργά οδηγούμε στη δικαιοσύνη μεμονωμένα άτομα, όπως ο Τζέφρι Έπστιν ή ο Ρ. Κέλι. Αλλά πρέπει επίσης να εναντιωθούμε σε επιχειρήσεις που συστηματικά κακοποιούν παιδιά. Με το Pornhub, έχουμε τον Τζέφρι Έπστιν 1.000 φορές.

Όλο το άρθρο των New York Times εδώ