Εσείς θα αγοράζατε ένα καταφύγιο για το τέλος του κόσμου;


H... βιομηχανία των πανάκριβων καταφυγίων ανθεί στην εποχή μας. 

Κλειστά καταστήματα και σχολεία, δρόμοι σχεδόν άδειοι με τους λιγοστούς ανθρώπους που κυκλοφορούν να φορούν μάσκες και γάντια και να κρατούν αποστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την εικόνα αυτής της χρονιάς. Για πολλούς η χρονιά αυτή ήταν ό,τι πιο κοντινό σε σκηνικό ταινιών «post-apocalyptic», όπου η ανθρωπότητα έχει σχεδόν εξαφανιστεί εξαιτίας – πολλές φορές – κάποιας πανδημίας.

Στις ταινίες μόνο λιγοστοί έχουν επιζήσει. Είναι αυτοί που προετοιμάζονταν από πριν για κάποιο ακραίο φαινόμενο καταστροφής ή αυτοί που ζούσαν σε καταφύγια. Ήδη, εδώ και πολλά χρόνια πριν τον κοροναϊό, η ομάδα  των «Preppers» όπως ονομάζονται έκαναν όλες τις προετοιμασίες για κάθε ενδεχόμενο απειλής μαζεύοντας προμήθειες και χτίζοντας καταφύγια.

Δείτε αναλυτικά για τους Preppers ΕΔΩ

Από την άλλη όμως υπάρχουν κι αυτοί που ίσως δεν είχαν σκεφτεί τόσο σοβαρά κάποιο ενδεχόμενο καταστροφής και με την έλευση του κοροναϊού ένιωσαν ότι τα περιθώρια τους στενεύουν. Γι’ αυτούς υπάρχουν τα «καταφύγια του τρόμου»! Σε αυτά τα καταφύγια μπορούν να βρουν ένα μέρος για να μείνουν άνθρωποι ή ολόκληρες οικογένειες που φοβούνται ότι το τέλος του κόσμου είναι κοντά. Όπως γίνεται μάλιστα γνωστό υπάρχει αύξηση κατά 2.000% στο ενδιαφέρον για τέτοιου είδους καταφύγια!

Κάντο όπως ο Νώε

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών των καταφυγίων είναι τα καταφύγια Vivos, τα οποία βρίσκονται στην Νότια Ντακότα και την Ιντιάνα των ΗΠΑ, την Ευρώπη, αλλά μπορούν να χτιστούν και παντού στον κόσμο όπως διαφημίζεται!

Η Vivos περιγράφεται ως ένα «επικό έργο ανθρωπιστικής επιβίωσης» και μετράει τώρα σχεδόν ένα εκατομμύριο μέλη σε όλον τον κόσμο και τουλάχιστον 1.000 με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Από αυτά τα μέλη γίνεται η επιλογή όσων διαθέτουν τα κατάλληλα κριτήρια ώστε τελικά να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα από τα καταφύγια. Τους τελευταίους μήνες όμως η αναζήτηση για τα καταφύγια αυτά, αλλά και οι αιτήσεις για νέες συνδρομές έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί!

Πίσω από αυτά βρίσκεται ο Ρόμπερτ Βιτσίνο, ένας επιχειρηματίας στον χώρο των κατασκευών, ο οποίος όπως λέει είχε οραματιστεί τα καταφύγια αυτά πριν από τέσσερις δεκαετίες περίπου. «Η ιδέα ήρθε το 1982», είπε στο nine.com.au. «Ήταν μια φωνή που είχα στο μυαλό μου», συμπλήρωσε.

«Η φωνή μου είπε ότι έπρεπε να χτίσω μεγάλα, βαθιά, υπόγεια και αποθήκες, για να σώσω χιλιάδες ανθρώπους από κάτι που έρχεται, που βρίσκεται στον δρόμο μας. Και το 2007 είχα ένα πολύ, πολύ δυνατό συναίσθημα ότι έπρεπε να κάνω πράξη αυτήν τη φωνή. Κάτι ερχόταν, και σύντομα, ο κόσμος θα αισθανόταν ότι βυθίζεται στο χάος», ανέφερε τονίζοντας ότι σκοπός του ήταν να φτιάξει σύγχρονες κιβωτούς που θα σώσουν την ανθρωπότητα από την εξαφάνιση ως άλλος Νώε.

Η αρχή έγινε το 2008, όταν ο Βιτσίνο ξεκίνησε από ιδιωτικές επενδύσεις το φιλόδοξο εγχείρημά του να παρέχει «μια λύση καταφυγίου που θα εξασφαλίζει την ζωή σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί μπροστά σε οποιαδήποτε καταστροφή», όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Vivos.

Μια μέρα θα εύχεσαι να είχες μπει μέσα

Σε μια τεράστια έκταση στη Νότια Ντακόντα κοντά στην πόλη του Έντζμοντ κατά μήκος της πεδιάδας ξεπροβάλλουν μικρές προεξοχές από το έδαφος. Εκεί, ο αμερικανικός στρατός από το 1942 ως το 1967 λειτουργούσε ένα οχυρό στο οποίο αποθήκευε βόμβες και πυρομαχικά. Στη συνέχεια, ο στρατός πούλησε την έκταση στον δήμο του Έντζμοντ, ο οποίος με την σειρά του την πούλησε σε ντόπιους κτηνοτρόφους. Τα καταφύγια του στρατού ωστόσο παρέμειναν πάντα εκεί και έτσι ο Βιτσίνο το 2016 αποφάσισε να επενδύσει αγοράζοντας την έκταση και ανακαινίζοντας πλήρως τα καταφύγια. Έτσι δημιουργήθηκαν τα Vivos xPoint.


Σήμερα, έχουν μεταμορφωθεί σε 575 ιδιωτικά καταφύγια, τα οποία προσφέρουν προστασία από κάθε είδους καταστροφική: πυρηνική, τρομοκρατική, περιβαλλοντική, ηλιακής καταιγίδας, ηφαίστεια, τσουνάμι, κοινωνικές αναταραχές και εγκληματικότητα, κομήτες, εναλλαγή των πόλων (!) ή ακόμα και «επίθεση» από άλλον πλανήτη!

Το συγκεκριμένο σύμπλεγμα καταφυγίων μπορεί να φιλοξενήσει έως και 5.000 άτομα με την Vivos να ονομάζει το Vivos xPoint ως τη «μεγαλύτερη κοινότητα καταφυγίων επιβίωσης στον κόσμο» (η έκταση έχει περίπου μέγεθος όσο τα ¾ του Μανχάταν), ενώ το μότο της είναι ότι «Μια μέρα θα εύχεσαι να είχες μπει μέσα».


Το συγκεκριμένο σύμπλεγμα παρέχει τη δυνατότητα να μείνει κανείς σε ένα ιδιωτικό καταφύγιο με την οικογένειά του ή και σε ομαδικά ώστε να μειωθεί το κόστος. Το κάθε καταφύγιο χωρά από 10 έως 24 άτομα και προσφέρει όλες τις απαραίτητες παροχές για να μπορεί να επιβιώσει κάποιος για τουλάχιστον έναν χρόνο εντελώς αυτόνομα με γεύματα 2.500 θερμίδων την ημέρα και καθαρό γλυκό νερό από βαθιά υπόγεια πηγάδια. Παράλληλα, οι κάτοικοι έχουν την ικανότητα να καλλιεργούν φρέσκα τρόφιμα και να αναπνέουν χάρη στα  φίλτρα που καθαρίζουν τον αέρα.


Παράλληλα υπάρχουν για τους κατοίκους τους γυμναστήρια, μικρά ιατρεία επεμβάσεων και ακόμα και… φυλακή σε περίπτωση που κάποιος ξεφύγει!

Επιβίωση με υψηλό κόστος

Φυσικά, η επιβίωση δεν είναι για όλους καθώς έρχεται με ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος. Στο Vivos xPoint το κάθε καταφύγιο μπορεί να κοστίζει από 35.000 δολάρια (συνολικά) συν 1.000 δολάρια τον χρόνο ως ενοίκιο, όταν περιλαμβάνει μόνο βασική επίπλωση και ανέσεις. Ωστόσο, ένα πιο μεγάλο και πιο εξοπλισμένο καταφύγιο μπορεί να φτάσει ως και τα 110.000 δολάρια.

Από την άλλη υπάρχει και το πιο… πολυτελές καταφύγιο στην Ιντιάνα, το οποίο προηγήθηκε χρονικά του Vivos xPoint και η Vivos το χαρακτηρίζει «σαν ένα άνετο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων». Χτισμένο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου μπορεί να αντέξει εκρήξεις ως και 20 μεγατόνων, ενώ φιλοξενεί μέχρι 80 άτομα. Η παραμονή σε αυτό ξεκινά από 35.000 δολάρια το άτομο, οπότε για μια οικογένεια το κόστος ανεβαίνει αρκετά.


Από την άλλη, το καταφύγιο στην Ευρώπη βρίσκεται στην Γερμανία και το Vivos το χαρακτηρίζει σαν μια «υπόγεια Κιβωτό του Νώε». Όπως αναφέρεται ήταν χτισμένο από τους Σοβιετικούς στο κέντρο της Ευρώπης και ακριβώς κάτω από ένα βουνό 120 μέτρων. Πρόκειται για ένα τελείως υπόγειο καταφύγιο 23.000 τμ, το οποίο διαφημίζεται ως το μεγαλύτερο υπόγειο καταφύγιο του κόσμου και περιέχει πολυτελή διαμερίσματα, γραφεία, χώρους διασκέδασης ακόμα και πισίνες. Φυσικά και πάλι προσφέρει αυτονομία ενός έτους, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει ως και 500 άτομα. Το κόστος ξεκινά κι εδώ από τα 35.000 ευρώ ανά άτομο, ενώ για ένα πλήρως εξοπλισμένο πολυτελές διαμέρισμα το κόστος φτάνει ως και τα 2 εκατ. ευρώ!

«Η κύρια προστασία που χρειάζεστε είναι από τους ανθρώπους»

Ο Βιτσίνο από την δεκαετία του ’80 πάντα πίστευε ότι θα έρθει μια καταστροφή και γι’ αυτό όνειρό του ήταν πάντα να δημιουργήσει ένα καταφύγιο. Τον Απρίλιο, στα μέσα του πρώτου κύματος της πανδημίας, προέβλεπε ότι η κατάσταση θα κατέληγε στο απόλυτο χάος.

«Όταν οι άνθρωποι ξεμείνουν από λεφτά, θα πάνε να ψάξουν φαγητό. Και τότε θα γίνει πραγματικά άσχημο», είπε. «Σε αυτό το σημείο θέλεις να είσαι στη Vivos. Σκεφτείτε το ως φρούριο. Είστε ασφαλείς από όλους τους κακοποιούς», ανέφερε.

Αν και οι τιμές είναι αρκετά υψηλές, ο Βιτσίνο αναφέρει ότι οι περισσότεροι πελάτες του είναι μεσαίας τάξης.

«Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μορφωμένοι, καθημερινοί άνθρωποι με μια αυξημένη αντίληψη της σημερινής παγκόσμιας κατάστασης και μια αίσθηση ευθύνης καθώς γνωρίζουν ότι πρέπει να προστατεύσουν τις οικογένειές τους κατά την διάρκεια αυτών των πιθανώς επικών και καταστροφικών καιρών», αναφέρει ο Βιτσίνο στο The Verge.

Μιλώντας στο Sky News από την άλλη, ένας αγοραστής καταφυγίου, ο Τομ Σόουλσμπι, είπε ότι η ανοσοκατεσταλμένη σύζυγός του «τρομοκρατήθηκε» από την πανδημία του κοροναϊού. Έτσι, όπως λέει ο ίδιος, αποφάσισαν να ξεφύγουν από τα «εκατομμύρια ανθρώπων που θα μπορούσαν να μας μολύνουν μέσα σε λίγες μέρες». «Πάνω από οτιδήποτε άλλο, η κύρια προστασία που χρειάζεστε είναι από τους ανθρώπους», είπε. «Δεν νομίζω ότι είναι πιο παρανοϊκό από το να έχεις έναν πυροσβεστήρα στο σπίτι σου». Όπως πολλοί πελάτες της Vivos, ο κ. Σόουλσμπι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση ότι θα τον προστατεύσει σε περίπτωση μεγάλης καταστροφής.

Ανάγκη για… καταφύγια

Πάντως, την ανάγκη για να σωθούν κρυμμένοι στα καταφύγια φαίνεται ότι την νιώθουν αρκετοί δισεκατομμυριούχοι αυτού του κόσμου και κυρίως «ένοικοι» της Σίλικον Βάλεϊ, της κοιλάδας των τεχνολογικών κολοσσών της Καλιφόρνια.

Ήδη από το 2017, πολύ πριν την πανδημία, ο συνιδρυτής του LinkedIn, Ρέιντ Χόφμαν, είχε δηλώσει μιλώντας στο The New Yorker πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του το 50% των δισεκατομμυριούχων της κοιλάδας είχαν κάνει κάποιου είδους επένδυση της «Αποκάλυψης», όπως κάποιο δωμάτιο ασφαλείας, καταφύγιο ή υπερπόντιο μέρος για διαφυγή.

Την ίδια στιγμή πλούσιοι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν αγοράσει ολόκληρα νησιά στον Ειρηνικό για να καταφύγουν εκεί σε περίπτωση ανάγκης και διάσημες προσωπικότητες όπως ο Μπιλ Γκέιτς και η Κιμ Καρντάσιαν έχουν νοικιάσει καταφύγια. Ο Ντόναλντ Τραμπ πριν λίγο καιρό περηφανευόταν ότι έχει αρκετά καταφύγια κάτω από κτίριά του στη Νέα Υόρκη και στο θέρετρο του Μαρ-α-Λάγκο, ενώ μια εταιρεία παραγωγής ροζ ταινιών αποφάσισε να χτίσει τα κεντρικά της γραφεία σε ένα υπόγειο καταφύγιο βομβαρδισμών για να είναι έτοιμη για κάθε περίσταση.

Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο  κεντρικό Κάνσας βρίσκεται άλλωστε και αυτό που θεωρείται ως το πιο πολυτελές ιδιωτικό καταφύγιο του κόσμου. Το Survival Condo είναι χτισμένο από τον Λάρι Χολ, έναν πρώην εργολάβο της κυβέρνησης και πιστό prepper. Το καταφύγιο χτίστηκε στις πρώην αποθήκες της αμερικανικής κυβέρνησης που είχαν εγκαταλειφτεί. Ο Χολ αγόρασε τις εγκαταστάσεις το 2008 για 300.000 δολάρια και ως το 2010 τις είχε μετατρέψει σε ένα πολυτελές καταφύγιο αξίας 15 εκατ., το οποίο βρίσκεται 60 μέτρα κάτω από την γη και στους 15 ορόφους του θα μπορούσε να φιλοξενήσει ως και 75 άτομα για πέντε χρόνια με όλες τις ανέσεις.


Όπως λέει ο Χολ στον Guardian, τα διαμερίσματα των μεσαίων ορόφων κοστίζουν 1,5 δισεκ. δολάρια, όταν μοιράζονται τον όροφο με ακόμα ένα διαμέρισμα, ενώ τα οροφοδιαμερίσματα φτάνουν τα 3 εκατ. δολάρια. Στον δεύτερο όροφο ένα διαμέρισμα 330 τμ πουλήθηκε για 4,5 εκατ. δολάρια. Συνολικά, 57 άνθρωποι ζουν σε 12 διαμερίσματα πληρώνοντας παράλληλα και 5.000 δολάρια το μήνα για τα τρέχοντα έξοδα.

Πιθανότατα επηρεασμένοι από τις ταινίες post-apocalyptic ή απλώς επειδή βλέπουν… μπροστά, φαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να προετοιμαστούν για την καταστροφή που είναι σίγουροι ότι θα έρθει. Αν τελικά δικαιωθούν αυτοί πιθανότατα θα είναι οι τελευταίοι που θα μείνουν ώστε να το μάθουν.