Τελικά ο κοροναϊός σκοτώνει περισσότερο από την γρίπη;


Επιστημονική μελέτη καταρρίπτει με στοιχεία ότι ο κοροναϊός δεν είναι «απλώς μια γριπούλα»

Μια από τις βασικότερες θέσεις όσων προσπαθούν επισταμένως να υποβαθμίσουν την σοβαρότητα της πανδημίας του κοροναϊού είναι ότι η ασθένεια αυτή δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια «γριπούλα».

Ωστόσο, όπως πάντα, η επιστήμη έρχεται για να παρουσιάσει τις απαντήσεις βασισμένες σε ακλόνητα στοιχεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ερευνητές από την Γαλλία δημοσίευσαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet μια εκτεταμένη μελέτη στην οποία συγκρίνονται στοιχεία που αφορούν ασθενείς που νόσησαν με Covid-19 και ασθενείς που νόσησαν με γρίπη στην Γαλλία.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές μελέτησαν 89.530 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία της Γαλλίας με Covid-19 από την 1η Μαρτίου ως τις 30 Απριλίου 2020 και 45.819 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με γρίπη στα γαλλικά νοσοκομεία από την 1η Δεκεμβρίου 2018 ως και στις 28 Φεβρουαρίου 2019. Ήδη φυσικά γίνεται φανερό ότι μέσα σε δύο μήνες εισήχθησαν στα νοσοκομεία της Γαλλίας διπλάσιοι ασθενείς από όσους εισήχθησαν με γρίπη σε μια περίοδο τριών μηνών. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στον εμβολιασμό κατά της γρίπης που συντελείται κάθε χρόνο καθώς και στα πιο αποτελεσματικά φάρμακα που υπάρχουν γι’ αυτήν.

Τρεις φορές περισσότεροι θάνατοι

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ποσοστό θνητότητας των ασθενών με Covid-19 ήταν τριπλάσιο σε σχέση με αυτό των ασθενών που είχαν γρίπη.  Συγκεκριμένα, το 16,9% των ασθενών με κοροναϊό που νοσηλεύτηκαν έχασαν τη ζωή τους καθώς καταγράφηκαν περισσότεροι από 15.000 θάνατοι. Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς με γρίπη που πέθαναν έφτασαν το 5,8% των νοσηλευμένων ασθενών, σημειώθηκαν δηλαδή περισσότεροι από 2.600 θάνατοι.

«Η έρευνά μας είναι η ευρύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για να συγκρίνει τις δύο ασθένειες και επιβεβαιώνει ότι η Covid-19 είναι πολύ πιο σοβαρή από τη γρίπη», σχολίασε σε ανακοίνωσή της μία από τις συντάκτριες της έρευνας, η δρ Κατρίν Καντέν, ερευνήτρια στο Insem.

«Το γεγονός ότι το ποσοστό θνητότητας της Covid-19 είναι περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της εποχικής γρίπης είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό γνωρίζοντας ότι η γρίπη τον χειμώνα 2018-2019 ήταν η χειρότερη των τελευταίων πέντε ετών στη Γαλλία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών», πρόσθεσε.

Περισσότερη ανάγκη για νοσηλεία και εισαγωγή σε ΜΕΘ

Η έρευνα δεν εστίασε μόνο στο ποσοστό θνητότητας των ασθενών αλλά και σε άλλα στοιχεία όπως η συχνότητα της ανάγκης να εισαχθούν οι ασθενείς σε ΜΕΘ αλλά και ο χρόνος παραμονής τους σε αυτές. Όλα επιβεβαίωσαν ότι οι ασθενείς με κοροναϊό ήταν πολύ πιο επιβαρημένοι.

Σύμφωνα με την έρευνα φαίνεται ότι όσοι νοσηλεύτηκαν με Covid-19 ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με όσους είχαν νοσήσει από τον ιό της γρίπης. Συγκεκριμένα, το 16,3% των ασθενών με κοροναϊό χρειάστηκε κάποια στιγμή να εισαχθεί σε ΜΕΘ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους ασθενείς με γρίπη ήταν στο 10,8%. Παράλληλα, διπλάσιος ήταν και ο χρόνος που οι ασθενείς με κοροναϊό χρειάστηκε να παραμείνουν στις ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, έμειναν κατά μέσο όρο 15 μέρες, ενώ οι ασθενείς με γρίπη μόνο 8 ημέρες. Το ένα τέταρτο των ασθενών με κοροναϊό έμεινε μάλιστα στην εντατική για περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Μάλιστα, οι ασθενείς με κοροναϊό ήταν πολύ πιο πιθανό να χρειαστούν διασωλήνωση σε σχέση με τους ασθενείς με γρίπη, ειδικά σε περίπτωση που οδηγούνταν σε ΜΕΘ.

Αντίθετη εικόνα στα παιδιά

Την ίδια στιγμή η έρευνα κατέγραψε κι αυτό που ήταν ήδη γνωστό: ότι τα παιδιά προσβάλλονται λιγότερο συχνά από κοροναϊό σε σχέση με την γρίπη. Ωστόσο, απέδειξε ταυτόχρονα ότι είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από κοροναϊό εφόσον παρουσιάστει ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας από τους 89.530 ασθενείς με κοροναϊό μόλις το 1,4% (1227) ήταν ανήλικοι, ενώ από τους 45.819 ασθενείς με γρίπη τα παιδιά αποτελούσαν το 19,5% (8942) αυτών.

Αναλυτικότερα, όσα παιδιά κάτω των πέντε ετών ασθένησαν με κοροναϊό είχαν πιθανότητα 2,3% να μεταφερθούν σε ΜΕΘ (14 από τα 613), ενώ στα τόσο μικρά παιδιά με γρίπη το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 0,9% (65 από τα 6973). Η θνησιμότητα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν παρόμοια και στις δύο ασθένεις (3 θάνατοι παιδιών με κοροναϊό – 0,5% -έναντι 13 θανάτων παιδιών με γρίπη - 0,2%)

Στους εφήβους από την άλλη (11-17 ετών) που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με κοροναϊό η πιθανότητα θανάτου ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη σε σχέση με αυτών που είχαν γρίπη. Συγκεκριμένα, από τους 458 εφήβους που νοσηλεύτηκαν με κοροναϊό πέθαναν οι πέντε (1,1%), ενώ από τους 804 εφήβους που νοσηλεύτηκαν με γρίπη έφυγε από τη ζωή μόνο ένας (0,1%).

Η «ταυτότητα» των ασθενών

Η μελέτη των στοιχείων από τους νοσηλευθέντες ασθενείς με κοροναϊό και τους ασθενείς με γρίπης απέδειξε παράλληλα ότι η Covid-19 μοιάζει να προτιμά τους άντρες. Συγκεκριμένα, το 53% των ασθενών με κοροναϊό ήταν άντρες, ενώ το 47% ήταν γυναίκες. Από την άλλη, στην γρίπη τα πράγματα είναι πιο «μοιρασμένα» με ένα μικρό προβάδισμα στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, το 51,7% των ασθενών με γρίπη ήταν γυναίκες, ενώ το 48,3% ήταν άντρες.

Η μέση ηλικία των νοσηλευθέντων με κοροναϊό ήταν τα 68 χρόνια, ενώ όσων νοσηλεύθηκαν με γρίπη ήταν τα 71 χρόνια. Οι ασθενείς με κοροναϊό ήταν πιο συχνά άνθρωποι υπέρβαροι ή με παχυσαρκία και έπασχαν συχνότερα από ασθένειες όπως διαβήτης, υπέρταση και δυσλιπιδαιμία (χοληστερίνη κ.α.). Από την άλλη, οι ασθενείς με γρίπη είχαν συχνότερα καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνιες αναπνευστικές νόσους, κίρρωση και σιδηροπενική αναιμία.

Οι ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με Covid-19 ανέπτυξαν συχνότερα προβλήματα όπως οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, πνευμονική εμβολή, σηπτικό σοκ ή αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους ασθενείς με γρίπη, αλλά λιγότερο συχνά υπέστησαν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή κολπική μαρμαρυγή.