Ο Τραμπ έδωσε χάρη στους μακελάρηδες του Ιράκ



Τέσσερις μισθοφόροι της διαβόητης εταιρίας Blackwater, οι οποίοι είχαν σκοτώσει 17 Ιρακινούς αμάχους πήραν χάρη από τον πρόεδρο και το έγκλημα στην πλατεία Νισούρ θα μείνει ατιμώρητο

 Ο Άχμεντ Χαϊθέμ βρισκόταν στο αυτοκίνητο με τη μητέρα του Μοχασίν. Πήγαιναν στο νοσοκομείο όπου δούλευε ο πατέρας του για να τον παραλάβουν. Όταν έφτασαν στην πλατεία Νισούρ της Βαγδάτης ήταν μεσημέρι της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Δεν γνώριζαν ότι πριν από λίγη ώρα μια βόμβα είχε εκραγεί στην περιοχή. Ήδη στη Νισούρ βρισκόταν η ομάδα «Raven 23», μισθοφόροι της διαβόητης εταιρίας Blackwater η οποία είχε συμβόλαιο με την αμερικανική κυβέρνηση για να διαφυλάττει την τάξη στο Ιράκ.

Κάποιος από την ομάδα είδε το KIA του Χαϊθέμ να πλησιάζει. Θεώρησε ότι αποτελεί απειλή και πυροβόλησε. Η σφαίρα βρήκε τον νεαρό στο κεφάλι και τον σκότωσε ακαριαία. Το πόδι του κόλλησε στο γκάζι και το όχημα συνέχισε την πορεία του. Ακολούθησε κόλαση, ένα «σύγχρονο Μι Λάι», όπως ανέφεραν οι ερευνητές που ανέλαβαν στη συνέχεια την υπόθεση.

Οι μισθοφόροι, αφού γάζωσαν το αυτοκίνητο και σκότωσαν και τη μητέρα του Χαϊθέμ, άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως στα άλλα οχήματα και το πλήθος που βρίσκονταν στην πλατεία. Με πολυβόλα αλλά ακόμα και εκτοξευτές χειροβομβίδων θέρισαν τους αμάχους που βρίσκονταν είτε κλεισμένοι στα οχήματα τους, είτε σε ανοιχτό χώρο και δεν μπορούσαν να προστατευτούν. Όταν τα όλα σίγησαν η πλατεία θύμιζε σφαγείο. Το αμόκ των στρατιωτών της Blackwater είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 17 άτομα και να τραυματιστούν 24. Μέσα στους νεκρούς και δύο παιδιά.

«Είδα μια γυναίκα να τραβά το παιδί της. Ήταν νεκρό»

Η αναίτια επίθεση κατά άοπλων πολιτών προκάλεσε οργή στο Ιράκ που ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και ανακοίνωσε ότι η Blackwater δεν έχει πλέον δικαίωμα να δραστηριοποιείται στη χώρα. Η επίσημη έρευνα που διεξήγαγαν οι Ιρακινοί σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές έδειξε ότι οι μισθοφόροι απλά έχασαν την ψυχραιμία τους και έδρασαν σαν ψυχροί δολοφόνοι. Δεν δέχθηκαν πυρά, δεν προκλήθηκαν και κανένα από τα θύματα δεν οπλοφορούσε.

Η Blackwater σε... συνεργασία με μερίδα του αμερικανικού Τύπου επιχείρησε να παρουσιάσει ένα διαφορετικό σενάριο. Υποστήριξαν ότι η ομάδα «Raven 23» δέχθηκε βομβιστική επίθεση (κάποια στιγμή μίλησαν για βολή όλμου) και στη συνέχεια πυρά από οπλοφόρους που βρίσκονταν γύρω από την πλατεία. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι έριξαν προειδοποιητικά πυρά καθώς πλησίαζε το αυτοκίνητο και το πυροβόλησαν μόνο όταν πλέον ήταν σε απόσταση που μπορούσε να αποτελεί απειλή. Οι μαρτυρίες και τα στοιχεία διέψευσαν αυτό το σενάριο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποια μέλη της ομάδας προσπάθησαν να σταματήσουν τους συναδέλφους τους φωνάζοντας «όχι, όχι, όχι» και κάνοντας χειρονομίες αλλά αυτοί συνέχισαν να πυροβολούν. 

«Άκουσα πυροβολισμούς και είδα ένα αυτοκίνητο κοντά μου να έχει χτυπηθεί. Είδα έναν νεαρό άντρα. Προσπαθήσαμε να τον βοηθήσουμε. Είδα ότι το αριστερό μέρος του κεφαλιού του είχε διαλυθεί και η μητέρα του φώναζε: Ο γιός μου, ο γιός μου, βοηθήστε με. Κάποιοι προσπάθησαν να τον βγάλουν αλλά το αυτοκίνητο συνέχιζε να κινείται. Ακολούθησε καταιγισμός πυρών» αναφέρει ο τροχονόμος και αυτόπτης μάρτυρας Σαρχάν Θιάμπ.

«Ακούγαμε τους πυροβολισμούς αλλά ήμασταν εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητα μας. Προσπάθησα να γυρίσω για να φύγω αλλά δεν είχα χώρο. Βγήκα από την πόρτα του συνοδηγού και έπεσα στην άσφαλτο για να σωθώ» ανέφερε ένας ταξιτζής που γλίτωσε τη ζωή του.

«Οι βροχές έπεφταν βροχή και όλοι προσπαθούσαν να βγουν από τα αυτοκίνητα. Είδα μια γυναίκα να τραβά το παιδί της. Ήταν ένα αγόρι περίπου δέκα χρονών, ήταν νεκρό. Το τράβαγε από το ένα χέρι για να το σώσει, ήλπιζε ότι είναι ακόμα ζωντανό» τονίζει ένα οδηγός φορτηγού.

Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Με την έρευνα να έχει ολοκληρωθεί η υπόθεση οδηγήθηκε στα αμερικανικά δικαστήρια. Δύο χρόνια μετά το μακελειό, στις 31 Δεκεμβρίου 2009, ένας δικαστής απέρριψε όλες τις κατηγορίες θεωρώντας ότι η υπόθεση κατά των μισθοφόρων της Blackwater έχει στηριχθεί σε στοιχεία που έχουν παρθεί από μάρτυρες στους οποίους είχε προσφερθεί ασυλία. Ασκήθηκε έφεση πάνω στη συγκεκριμένη απόφαση και τον Απρίλιο του 2011 απαγγέλθηκαν εκ νέου κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε τέσσερις μισθοφόρους της εταιρίας. Αρχικά είχαν κατηγορηθεί έξι άτομα αλλά ο ένας έκανε συμφωνία με τις αρχές και δήλωσε ένοχος με μικρότερη ποινή και ο ένας απαλλάχθηκε.

Στις 22 Οκτωβρίου 2014 οι τέσσερις μισθοφόροι καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Ο ένας έλαβε ισόβια και οι άλλοι τρεις ποινή φυλάκισης τριάντα ετών.

Τον Αύγουστο του 2017 απόφαση έκρινε ότι ένας εκ των μισθοφόρων πρέπει να περάσει εκ νέου από δίκη. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2019 με την ίδια καταδίκη, ισόβια κάθειρξη.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως οι τέσσερις μισθοφόροι που σκότωσαν 17 αθώους πολίτες και τραυμάτισαν 24 λαμβάνουν προεδρική χάρη και θα είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν τη ζωή τους. Οι Νικ Σλάτεν, Πολ Σλο, Ίβαν Λίμπερτι και Ντάστιν Χερντ ουσιαστικά δεν θα τιμωρηθούν ποτέ για το έγκλημα τους.

Η χάρη στους μισθοφόρους της Blackwater δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός για την απερχόμενη κυβέρνηση .Στη διάρκεια της θητείας του ο Τραμπ έδωσε χάρη σε αρκετούς Αμερικάνους πολίτες που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά αμάχων. Τον Νοέμβριο του 2019 ανακοίνωσε ότι δίνει χάρη σε έναν Αμερικάνο κομάντο που θα δικαζόταν για τη δολοφονία ενός Αφγανού αλλά και έναν πρώην υπολογαγό που είχε δώσει εντολή στην ομάδα του να σκοτώσουν τρεις πολίτες, επίσης στο Αφγανιστάν.