«Τζιχαντιστές μένουν στα σπίτια μας. Έκοψαν τις ελιές και πούλησαν τα ξύλα»


Τι συμβαίνει στα τουρκοκρατούμενα εδάφη της βόρειας Συρίας; Μια δασκάλα κουρδικής καταγωγής μιλάει για τη ζωή μετά την εισβολή των Τούρκων

Όταν οι ΗΠΑ συνειδητοποίησαν ότι το τέρας που έθρεψαν ξέφυγε από τον έλεγχο τους αναζήτησαν συμμάχους για να το πολεμήσουν. Το ISIS δεν ήταν πλέον μια ακραία ομάδα φανατικών που μπορούσαν να χειραγωγήσουν προς το συμφέρον τους. Είχε ιδρύσει Χαλιφάτο και απειλούσε ολόκληρο τον πλανήτη. Τότε οι Αμερικάνοι στράφηκαν στους Κούρδους. Τους ζήτησαν να γίνουν η «λόγχη» τους στη μάχη με το Daesh (όπως προφέρεται στα αραβικά το ISIS). Εξοπλισμένοι με αμερικάνικα όπλα και με το όνειρο ενός αυτόνομου κράτους να καίει μέσα τους οι Κούρδοι πολέμησαν λυσσαλέα. Παρά την αγριότητα των τζιχαντιστών, παρότι θέριζαν αμάχους και εξαφάνιζαν οικισμούς οι κουρδικές δυνάμεις έκαναν το χρέος τους στο απόλυτο. Σταμάτησαν την προέλαση των μαχητών του ISIS και κατά κοινή ομολογία έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη διάλυση του Χαλιφάτου.

Έχοντας εκτελέσει την αποστολή τους οι Κούρδοι περίμεναν από τις ΗΠΑ μια ανταπόδοση. Ο πρόεδρος Τραμπ όμως τους έδωσε αυτό που Αμερικάνοι στρατηγοί χαρακτήρισαν δημόσια «μια από τις μεγαλύτερες προδοσίες στη στρατιωτική ιστορία της χώρας». Δεν αντέδρασε στην εισβολή στην Αφρίν το 2018 και τον Οκτώβριο του 2019, σε συνεννόηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, διέταξε τις δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή να διευκολύνουν την τουρκική επίθεση.

Αξιωματικοί και στρατιώτες των ΗΠΑ που εκπαίδευαν ή πολεμούσαν μαζί με τους Κούρδους διατάχθηκαν να μείνουν αμέτοχοι απέναντι στην... εθνοκάθαρση που διεξήγαγαν οι τουρκικές δυνάμεις. Εκτελέσεις, βιασμοί και εκτοπίσεις του κουρδικού πληθυσμού υπό το βλέμμα των συμμάχων.

Ο Άρθουρ Μίλερ έχει γράψει πως «η προδοσία είναι η μόνη αλήθεια που μένει» όμως ο Δυτικός Κόσμος (ίσως όχι τυχαία) δείχνει να έχει ξεχάσει αυτή την υπόθεση. Έναν χρόνο μετά την τουρκική εισβολή ελάχιστες είναι οι αναφορές για το τι συμβαίνει στα τουρκοκρατούμενα ουσιαστικά εδάφη της βόρειας Συρίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς ουσιαστικά να υποστεί καμία συνέπεια, εισέβαλε σε μια άλλη χώρα και ελέγχει πόλεις της. Η κυβέρνηση Τραμπ του παρέδωσε τον κουρδικό πληθυσμό και του εξασφάλισε ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να συλλάβει το μέγεθος της τραγωδίας»

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Πάτρικ Κόκμπερν έκανε έρευνα για το τι πραγματικά συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις τουρκοκρατούμενες περιοχές και ποια είναι η μοίρα των Κούρδων. «Δολοφονίες, απαγωγές, εξαφανίσεις και εκτόπιση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Μια τραγωδία τέτοιου μεγέθους που θολώνει το μυαλό του κόσμου ο οποίος δεν μπορεί να συλλάβει θηριωδίες πέραν τις προσωπικής του εμπειρίας. Κατεστραμμένες ζωές τόσων πολλών ατόμων. Οι υπεύθυνοι για την ακραία βία και αυτοί που τους διευκόλυναν, όπως ο Τραμπ, προσπαθούν να θολώσουν τα νερά με αβάσιμες διαψεύσεις μέχρι η ατζέντα της ειδησιογραφίας να προχωρήσει και μόνο τα θύματα που επέζησαν να θυμούνται τα εγκλήματα που έγιναν» τονίζει σε άρθρο του στην Independent.

 «Σκοτώνουν όποιον επιχειρήσει να φύγει»

Παρότι είναι αδύνατο ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι να επισκεφθούν την Αφρίν και τις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν, που ελέγχουν οι Τούρκοι, ο Κόκμπερν κατάφερε να επικοινωνήσει με μια γυναίκα κουρδικής καταγωγής που παραμένει στην περιοχή. Η 34χρονη Ροχιλάτ Αουάρ ήταν δασκάλα μαθηματικών στην Αφρίν, πριν την τουρκική εισβολή. Έχει τρία παιδιά και τον Φεβρουάριο του 2018 επιχείρησε να φύγει. «Κάθε μέρα οι Τούρκοι μας βομβάρδιζαν. Επιχείρησα να περάσω σε εδάφη που ελέγχει η Συρία αλλά δεν μου το επέτρεψαν» λέει.

Επέστρεψε στην Αφρίν και ουσιαστικά παγιδεύτηκε στο σπίτι της στο οποίο είχε ήδη γίνει πλιάτσικο. «Οι Σύριοι τζιχαντιστές που έφεραν και υποστηρίζουν οι Τούρκοι εκτελούν όποιον προσπαθήσει να φύγει. Μια φίλη μου με το μόλις δέκα ετών παιδί της δολοφονήθηκε ενώ προσπαθούσε να δραπετεύσει» τονίζει.

Η ζωή για τους Κουρδους στην περιοχή είναι πλέον αφόρητη. Τα περισσότερα σπίτια στη γειτονία της Ροχιλάτ έχουν καταληφθεί από τζιχαντιστές και τις οικογένειες τους. Δεν μπορεί να μιλήσει δημόσια τη γλώσσα της. Ο τουρκικός στρατός αντιμετωπίζει όλους τους Κούρδους σαν τρομοκράτες αλλά οι πιο επικίνδυνοι είναι οι τζιχαντιστές. «Για αυτούς οι Κούρδοι είναι παγανιστές, άπιστοι που πρέπει να πεθάνουν με εντολή του Θεού» λέει.

Χιτζάμπ και εξευτελισμοί

Η Ροχιλάτ αναγκάστηκε να φορέσει χιτζάμπ. Στην αρχή δεν το έκανε όμως την ανάγκασαν τζιχαντιστές που ήρθαν στη γειτονιά της. Ο Τούρκος αξιωματικός που ελέγχει την περιοχή της είπε ότι πρέπει να σέβεται τους κανόνες. «Έπρεπε να τη βάλω. Τα παιδιά μου γελούσαν και με κορόιδευαν στην αρχή αλλά πλέον την έχουν συνηθίσει» τονίζει.

Οι τζιχαντιστές δεν σέβονται τους Κούρδους που έχουν μείνει στην περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι ένα περιστατικό που αφηγείται η Ροχιλάτ: «Πριν από λίγες μέρες στην αγορά δύο κορίτσια κουρδικής καταγωγής περπατούσαν μαζί. Τις ακολουθούσε αργά μια μηχανή με δύο οπλισμένους στρατιωτικούς. Ξαφνικά τις πλησίασαν και αυτός που καθόταν στην πίσω θέση έπιασε το στήθος τους ενός κοριτσιού. Οι κοπέλες άρχισαν να κλαίνε αλλά οι στρατιωτικοί κατέβηκαν από τη μηχανή και τις θώπευαν. Τις άφησαν όταν πλέον είχε συγκεντρωθεί πλήθος γύρω τους. Σε μια άλλη περίπτωση αγόραζα ψωμί, όταν είδα έναν τζιχαντιστή με όπλο να λέει σε έναν Κούρδο να φύγει από την πόλη. Του απάντησε πως δεν έχει πού να πάει και ο τζιχαντιστής τον χαστούκισε και του είπε: Εσείς οι Κούρδοι είστε παγανιστές και άπιστοι».

Η ζωή δεν έχει πλέον καμία σχέση με την εποχή πριν την εισβολή. Ο κουρδικός πληθυσμός εργαζόταν κυρίως στα χωράφια. Βασική καλλιέργεια ήταν οι ελιές. Οι τζιχαντιστές που έφεραν οι Τούρκοι για να εποικίσουν τις πόλεις έκοψαν τα δέντρα και πούλησαν τα ξύλα. Πλέον οι τιμές των βασικών προϊόντων έχουν ανέβει πολύ και αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίσουν πρόβλημα διαβίωσης.

Εθνοκάθαρση δια αντιπροσώπου

Το πλάνο της τουρκικής κυβέρνησης είναι να κάνει εθνοκάθαρση χωρίς να εμπλακεί άμεσα. Τζιχαντιστές που έπαιρναν 100 δολάρια το μήνα από το τουρκικό καθεστώς, ανέλαβαν αυτό το έργο. Με δολοφονίες, τρομοκρατία και δήμευση των περιουσιών θέλουν να εξαφανίσουν τους Κούρδους από την περιοχή.

Τους τελευταίους μήνες η παρουσία των τζιχαντιστών είχε μειωθεί. Πολλοί έφυγαν για τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ λόγω του καλύτερου μισθού. Όπως λέει η Ροχιλάτ είδε πολλές οικογένειες τζιχαντιστών να θρηνούν τους δικούς τους που έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα δύο μέτωπα που έχει εμπλακεί η Τουρκία.

Μέσα σε όλα η Ροχιλάτ πέρασε και κοροναϊό. Αναγκάστηκε να πάει σε ένα νοσοκομείο για να κάνει το τεστ. «Οι περισσότεροι δεν πάνε στα στρατιωτικά νοσοκομεία για θεραπεία γιατί λίγοι επιστρέφουν ζωντανοί από εκεί. Επιλέγουν να μείνουν σπίτι, να πάρουν παυσίπονα και να φάνε σούπες. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα για μάσκες» τονίζει.

Η Ροχιλάτ λέει πως η ζωή της είναι δύσκολη αλλά τουλάχιστον έχει καταφέρει να επιζήσει. Χιλιάδες Κούρδοι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν. Όλα αυτά ενώ στην περιοχή κυκλοφορούν πληροφορίες πως το καθεστώς Ερντογάν θα πραγματοποιήσει μια ακόμα εισβολή ώστε να ολοκληρώσει το... έργο της εθνοκάθαρσης.

Πλέον οι Κούρδοι ελπίζουν στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Θεωρούν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι πιο σκληρός από τον προκάτοχο του απέναντι στο τουρκικό καθεστώς. 

Αυτή τη στιγμή όμως μια επιστροφή στη ζωή πριν την εισβολή μοιάζει ουτοπία. Οι Τούρκοι έχουν θέσει τις βάσεις για να μονιμοποιήσουν τον έλεγχο της περιοχής. Κανείς δεν πρόκειται να λογοδοτήσει για την προδοσία και τα εγκλήματα κατά των Κούρδων. Τουλάχιστον ο κόσμος οφείλει να μην ξεχάσει.