Ο Τακαχίρο Σιραΐσι προσέλκυε μέσω του διαδικτύου νεαρά κορίτσια και τα σκότωνε στο διαμέρισμα του. Η υπόθεση έφερε στο προσκήνιο τη σκοτεινή πλευρά του ίντερνετ αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιαπωνική κοινωνία
Σε μια ασφυκτικά γεμάτη δικαστική αίθουσα στην πόλη Ζάμα της Ιαπωνίας, έκλεισε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 η υπόθεση του 27χρονου Τακαχίρο Σιραΐσι. Ο γνωστός ως Twitter Killer καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία εννέα ατόμων. Η περίπτωση του συγκλόνισε την χώρα και έφερε στο προσκήνιο μια σκοτεινή πλευρά της ιαπωνικής κοινωνίας. Ο Σιραΐσι εκμεταλλεύτηκε το διαδίκτυο και μια κουλτούρα μοναξιάς και θανάτου που εξαπλώνεται στη νεολαία της Ιαπωνίας και απειλεί ακόμα και το μέλλον της.
Σκάουτερ
Ο Σιραΐσι εργαζόταν ως «Καόρι Σκόουτο». Πληρωνόταν για να
βρει κορίτσια πρόθυμα να εργαστούν στη βιομηχανία του σεξ και συγκεκριμένα στην
Καμπούκιτσο, την... κόκκινη περιοχή του Τόκιο. Όσοι τον γνώριζαν μιλούν για ένα
άτομο που απολάμβανε τη δουλειά του και την έκανε με πολύ επιθετικό τρόπο. Το
καλοκαίρι του 2017 μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στη Ζάμα, μια μικρή πόλη
Τα εγκλήματα
Το πρώτο του θύμα ήταν ένας νεαρός άντρας ο οποίος αναζητούσε την κοπέλα του. Ο Σιραΐσι του είπε ότι μπορεί να τον βοηθήσει και τον κάλεσε στο διαμέρισμα του και τον στραγγάλισε. Στη συνέχεια διαμέλισε το πτώμα του. Κράτησε κάποια κομμάτια και πέταξε τα υπόλοιπα στα σκουπίδια. «Την πρώτη φορά μου πήρε τρεις μέρες να το κάνω. Στη συνέχεια τελείωνα σε μια μέρα» θα πει στην αστυνομία.
Μετά την πρώτη δολοφονία (τον Αύγουστο του 2017) έψαξε μεθοδικά για το επόμενο θύμα του. Στόχος του ήταν νεαρά κορίτσια. Μέσα σε λίγους μήνες (έως τα τέλη Οκτωβρίου 2017) είχε σκοτώσει οκτώ ακόμα άτομα. Ήταν όλες γυναίκες από 15 έως 26 ετών. Η μέθοδος που χρησιμοποίησε ήταν πάντα η ίδια. Έβρισκε ευάλωτα κορίτσια στο διαδίκτυο και μιλούσε μαζί τους. Σε κάποιες περιπτώσεις τους έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσουν μαζί και σε κάποιες άλλες πως θέλει να τις δει να αυτοκτονούν. Όταν τα κορίτσια πήγαιναν στο διαμέρισμά του τις στραγγάλιζε και στη συνέχεια τις διαμέλιζε. Κρατούσε όλα τα κεφάλια και κάποια άκρα των θυμάτων του.
Η σύλληψη
Οι εξαφανίσεις κοριτσιών είχαν ήδη απασχολήσει την αστυνομία της Ζάμα αλλά τελικά τον Σιραΐσι αποκάλυψε ο αδελφός ενός από τα θύματα. Βρήκε στον λογαριασμό της στο Twitter συζητήσεις που είχε κάνει με τον δολοφόνο και ενημέρωσε τις αρχές. Στις 31 Οκτωβρίου 2017 μια ομάδα αστυνομικών πήγε στο σπίτι του Σιραΐσι για να τον συλλάβει. Δεν προέβαλε αντίσταση και όταν τον ρώτησαν που είναι τα κορίτσια τους έδειξε τον καταψύκτη και κάποια μεγάλα δοχεία. Στο διαμέρισμα βρήκαν και τα κεφάλια και των εννέα θυμάτων του και αρκετά μέλη τους. Άλλα βρίσκονταν μέσα στον καταψύκτη και άλλα, σκεπασμένα με άμμο, στα δοχεία. «Προσπάθησα να καλύψω τη μυρωδιά αλλά δεν το πέτυχα» είπε στις αρχές.
Αρχικά ο Σιραΐσι υποστήριξε ότι όλα τα θύματα του πέθαναν εθελοντικά. Τόνισε πως είτε αυτοκτόνησαν μπροστά του χωρίς να παρέμβει, είτε απλά τα βοήθησε να αυτοκτονήσουν όπως είχαν συμφωνήσει από πριν. Αυτή ήταν και η γραμμή που ακολούθησε η υπεράσπιση του. Ενώ η δίκη όμως βρισκόταν σε εξέλιξη παραδέχθηκε πως κανέναν από τα θύματα δεν ήθελε να πεθάνει. Τα κορίτσια ήθελαν απλά να συζητήσουν αλλά αυτός τις σκότωσε.
Οι προεκτάσεις
Η υπόθεση του Twitter Killer κατέδειξε με τον πλέον φρικτό τρόπο τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία. Εδώ και αρκετά χρόνια μια κουλτούρα μοναξιάς και θανάτου έχει γίνει επικίνδυνα δημοφιλής στη νεολαία της χώρας. Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι απαρνούνται όχι μόνο τη συντροφικότητα αλλά ακόμα και το σεξ ενώ ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι έχει γοητευτεί από τον θάνατο. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι έρευνες δείχνουν ότι μέσα στις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός της Ιαπωνίας θα μειωθεί δραματικά. Χιλιάδες νέοι στη χώρα ζουν ουσιαστικά μόνο διαδικτυακά, δεν έχουν προσωπική ζωή, ούτε κύκλο φίλων.
Μέσα σε αυτό τον σκοτεινό ιντερνετικό κόσμο υπάρχουν ιστοσελίδες όπου ακόμα και μαθητές συζητούν για την έλξη που νιώθουν προς τον θάνατο και την αυτοκτονία. Την κουλτούρα αυτή και την ευκολία πρόσβασης που χαρίζει το διαδίκτυο εκμεταλλεύτηκε ο Σιραΐσι και κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να βρει οκτώ κορίτσια πρόθυμα να τον επισκεφθούν στο σπίτι του για να συζητήσουν για την... ομορφιά του θανάτου και της αυτοχειρίας.