Ο άνθρωπος που κατάφερε να φτάσει ως το υπνοδωμάτιο της Βασίλισσας

Μια απίστευτη ιστορία με πρωταγωνίστρια την βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας και έναν πολίτη που έφερε ξανά στο φως η σειρά The Crown

Στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων το κτίριο που φιλοξενεί τον πιο σημαντικό άνθρωπο του κράτους θα είναι και το πλέον απόρθητο και πιο προστατευμένο κτίριο. Στην Βρετανία το κτίριο αυτό είναι τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στα οποία μένει η Βασίλισσα Ελισάβετ και η οικογένειά της. Κι όμως το 1982 ένας άνθρωπος όχι μόνο κατάφερε να μπει δύο φορές στο παλάτι χωρίς να  τον καταλάβει κανείς, αλλά την δεύτερη έφτασε μέχρι το κρεβάτι της βασίλισσας, όπου αυτή κοιμόταν! Αυτή είναι η ιστορία της «εισβολής» που τότε είχε σοκάρει την Βρετανία και προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα σχετικά με την ασφάλεια στην χώρα. Τριάντα οχτώ χρόνια μετά, η υπόθεση ήρθε ξανά στο προσκήνιο χάρη στην δημοφιλή σειρά The Crown. Ωστόσο πόσο ακριβής είναι ο τρόπος που επέλεξαν οι δημιουργοί της σειράς για να πουν την ιστορία;

Η εισβολή της 9ης Ιουλίου

Νωρίς το πρωί της 9ης Ιουλίου, η βασίλισσα Ελισάβετ ξύπνησε στο κρεβάτι της όταν κάποιος τής άνοιξε  τις κουρτίνες του δωματίου της. Ανοίγοντας τα μάτια αντίκρισε απέναντί της έναν άγνωστο άντρα. Ήταν ο Μάικλ Φάγκαν.

Γεννημένος το 1950 στο Κλέρκενγουελ του Λονδίνου, ο Μάικλ Φάγκαν δούλευε ως ελαιοχρωματιστής και διακοσμητής εσωτερικών χώρων. Ύστερα από μια μακρά νύχτα γεμάτη με ποτά, ο Φάγκαν γύρω στις 7 το πρωί σκαρφάλωσε πάνω από τον φράκτη στην αυλή του παλατιού και έφτασε μέχρι έναν σωλήνα υδρορροής στο κτίριο. Έβγαλε τα παπούτσια και τις κάλτσες του και σκαρφάλωσε από τον σωλήνα μπαίνοντας στο παλάτι από ένα ξεκλείδωτο παράθυρο.

Για αρκετή ώρα περιφερόταν μέσα στο παλάτι και μάλιστα χαζεύοντας τη συλλογή γραμματοσήμων του Βασιλιά Γεωργίου του 5ου έθεσε δύο φορές σε λειτουργία τον συναγερμό. Οι άντρες της ασφαλείας του παλατιού ωστόσο θεωρώντας ότι η ειδοποίηση προκλήθηκε από βλάβη στο σύστημα του συναγερμού τον απενεργοποίησαν τελείως. Ο Φάγκαν ετοιμάζοντας παράλληλα και την αποχώρησή του, όπως είπε στη συνέχεια στους αστυνομικούς, έσπασε ένα τασάκι και κράτησε ένα κομμάτι γυαλί, ώστε να κόψει το σύρμα προστασίας από τα περιστέρια που βρισκόταν στην στέγη. Έτσι, έκοψε λίγο και το χέρι του.

Αφού έκανε αρκετές βόλτες στο παλάτι τελικά κατέληξε χωρίς να το θέλει στα ιδιαίτερα διαμερίσματα της οικογένειας και επέλεξε να ανοίξει μια πόρτα. Αυτή δεν ήταν άλλη από την πόρτα του υπνοδωματίου της ίδιας της βασίλισσας!

«Λένε ότι θα πρέπει να τρόμαξε πολύ. Δεν την τρόμαξα όμως πολύ, ωστόσο εγώ ήμουν αρκετά σοκαρισμένος», δήλωσε λίγο αργότερα ο ίδιος ο Φάγκαν στην εφημερίδα The Sun για την στιγμή που τράβηξε τις κουρτίνες και είδε την βασίλισσα ξαπλωμένη στο κρεβάτι της.

«Χρησιμοποίησε ένα τηλέφωνο που είχε στο κομοδίνο της, για να καλέσει την ασφάλεια αλλά όταν δεν ήρθε κανείς σηκώθηκε από το κρεβάτι. Το νυχτικό της ήταν πολύχρωμο και έφτανε ως τα γόνατά της. Μου είπε: "Περίμενε ένα λεπτό, θα φωνάξω κάποιον". Πέρασε μπροστά μου και έτρεξε έξω από το δωμάτιο με τα γυμνά της πόδια», δήλωνε ο Φάγκαν.

Λίγο αργότερα ένας από τους υπηρέτες της βασίλισσας, ο Πολ Γουίμπριου έφτασε στο δωμάτιο της βασίλισσας και συνόδευσε τον Φάγκαν έξω. «Ο τύπος φαινόταν πολύ νευρικός και του πρότεινα αν θέλει ένα ποτό. Αμέσως χαλάρωσε και μου είπε ότι θα ήθελε πολύ ένα ουίσκι», δήλωσε λίγο μετά την εισβολή ο Γουίμπριου. Εδωσε στον Φάγκαν ένα ποτήρι ουίσκι και περίμεναν την αστυνομία. Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν, οδήγησαν τον Φάγκαν εκτός του παλατιού και τον συνέλαβαν.



Η είδηση για την εισβολή στο υπνοδωμάτιο της βασίλισσας προκάλεσε ένα τεράστιο σκάνδαλο στην Βρετανία και μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Γουίλιαμ Γουάιτλο, υπέβαλε την παραίτησή του στην Ελισάβετ, η οποία ωστόσο δεν την έκανε δεκτή. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν έγινε γνωστό ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Φάγκαν κατάφερε να μπει μέσα στο παλάτι χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς!

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Φάγκαν αργότερα, λίγες εβδομάδες πριν από την συνάντησή του με την βασίλισσα είχε μπει ξανά στο παλάτι! Την πρώτη φορά, ο Φάγκαν μπήκε στο κτίριο από το ανοικτό παράθυρο μιας από τις υπηρέτριες, της Σάρα Κάρτερ, η οποία μάλιστα ήταν στο δωμάτιο και διάβαζε. Η Κάρτερ τρόμαξε και έτρεξε αμέσως να φέρει βοήθεια, ωστόσο μέχρι να επιστρέψουν ο Φάγκαν είχε βγει από το δωμάτιο και είχε πάει σε άλλο μέρος του παλατιού. Οι άντρες της ασφάλειας θεώρησαν ότι η Κάρτερ είχε φανταστεί το γεγονός και ο συναγερμός θεωρήθηκε άκυρος. Ο Φάγκαν όμως συνέχισε την βόλτα του στο παλάτι.

«Μπήκα μέσα και άρχισα να περιφέρομαι. Εξεπλάγην που δεν με συνέλαβαν αμέσως», ανέφερε αργότερα ενώπιον του δικαστή. «Θα μπορούσα να είμαι βιαστής ή οτιδήποτε. Ήξερα ότι μπορούσα να περάσω από το σύστημα ασφαλείας, γιατί ήταν τόσο αδύναμο».


Σε μια συνέντευξη που έδωσε το 2012 στον Independent, ο Φάγκαν είπε ότι καθώς εξερευνούσε το παλάτι και δοκίμασε αρκετούς θρόνους στην Αίθουσα του Θρόνου αποφάσισε να φύγει αφού κανείς δεν ήρθε να τον βρει. Όπως έγινε γνωστό σε αυτήν την πρώτη του επίσκεψη ήπιε ακόμα μισό μπουκάλι λευκό κρασί που βρήκε σε ένα δωμάτιο κι έφαγε τυρί και κρακεράκια.

«Ήταν πιο δύσκολο να φύγω απ’ ό,τι να μπω. Τελικά βρήκα μια πόρτα και βγήκα στους πίσω κήπους, σκαρφάλωσα ένα τοίχο και βγήκα στο δρόμο. Θυμάμαι ότι κοιτούσα πίσω και σκεφτόμουν ‘ουάου’. Δεν το είχα σχεδιάσει να μπω και το έκανα αμέσως τη στιγμή που το σκέφτηκα και γι’ αυτό ήμουν εντυπωσιασμένος», δήλωνε στον Independent.

Μυθοπλασία και πραγματικότητα

Στο πέμπτο επεισόδιο της τέταρτης σεζόν της πολυσυζητημένης σειράς The Crown παρουσιάζεται ακριβώς αυτή η εισβολή. Ωστόσο για χάρη της δραματοποίησης αρκετά στοιχεία από την ιστορία έχουν αλλάξει.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, ο Μάικλ Φάγκαν είναι ένας ταλαιπωρημένος άνεργος και χωρισμένος πατέρας που δεν μπορεί να επιβιώσει σε μια εποχή που η Βρετανία κατέγραφε ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά ανεργίας, ενώ πρωθυπουργός ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο Φάγκαν, τον οποίο υποδύεται ο Τομ Μπρουκ, προσπαθεί να βρει βοήθεια στις δημόσιες υπηρεσίες για τους ανέργους ή ακόμα και στον βουλευτή της περιοχής του ωστόσο όλοι τον απογοητεύουν. Έτσι, αποφασίζει να μπει στο παλάτι ώστε να πει τα προβλήματά του απευθείας στην βασίλισσα και να την κάνει να καταλάβει τι ζουν οι απλοί πολίτες που βρίσκονται άνεργοι και μέσα στη φτώχεια, ενώ εκατομμύρια λίρες σπαταλούνται για τον πόλεμο στα Φόκλαντς. Σύμφωνα με την σειρά, ο Φάγκαν μιλά για αρκετά λεπτά με την βασίλισσα Ελισάβετ, την οποία υποδύεται η Ολίβια Κόουλμαν, και αυτή τον συμπονεί ενώ προβληματίζεται για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υπήκοοι της.



Αρκετές αναφορές από την εποχή της εισβολής υποδήλωναν ότι η Ελισάβετ και ο Φάγκαν είχαν συνομιλήσει για λίγα λεπτά. Ωστόσο, αργότερα ο Φάγκαν είχε ξεκαθαρίσει ότι οι δυο τους δεν είχαν μιλήσει ποτέ κατά την συνάντησή τους.

«Μπα! Πέρασε μπροστά μου τρέχοντας έξω από το δωμάτιο ξυπόλητη», είχε πει το 2012 στον Independent.

Μετά την προβολή της σειράς The Crown και την αναπαράσταση της εισβολής με αυτόν τον τρόπο, ο Φάγκαν ρωτήθηκε ξανά από την Daily Mail και επιβεβαίωσε ότι η συνάντησή του με την βασίλισσα δεν είχε καμία σχέση με αυτό που προβλήθηκε.

«Οι άνθρωποι που γράφουν το The Crown θέλουν να πουν συγκεκριμένα πράγματα. Υποθέτω ότι και όλα τα άλλα είναι επίσης μυθοπλασία. Το κάνουν απλώς για να χτυπήσουν την Βασίλισσα. Είναι τελείως μυθοπλασία, όσα δείχνουν για μένα και το Παλάτι».

Για ακόμα μια φορά επανέλαβε ότι αυτός και η βασίλισσα δεν συζήτησαν ποτέ: «Τα πάντα είναι μυθοπλασία. Δεν μίλησα στην βασίλισσα. Μου είπε μόνο ‘Τι κάνεις εσύ εδώ;’ και βγήκε έξω πριν έρθει ένας τύπος, ο οποίος με ρώτησε αν θέλω ένα ποτό». Αρνήθηκε επίσης ότι ζήτησε από την βασίλισσα τσιγάρο, όπως γίνεται στην σειρά, γιατί «αυτό θα ήταν αγενές».

Ο Φάγκαν δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με την προβολή του στη σειρά και με το γεγονός ότι δεν τον προσέγγισε κανένας από την παραγωγή για να του ζητήσει την δική του πλευρά των γεγονότων. Μάλιστα δήλωσε στον Guardian ότι δεν συμφωνεί καθόλου με την επιλογή του ηθοποιού Τομ Μπρουκ (ΦΩΤΟ) που τον υποδύεται καθώς ο ίδιος είναι πολύ πιο όμορφος και ο ηθοποιός δεν είναι καθόλου γοητευτικός. «Ο Έντι Ρέντμεϊν δεν ήταν διαθέσιμος;», αναρωτήθηκε.


Μετά την εισβολή

Στον Φάγκαν δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες παράνομης εισόδου στο παλάτι του Μπάκινχγαμ μετά την σύλληψή του. Σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο, η κίνησή του συνιστούσε αστικό αδίκημα και όχι ποινικό και γι’ αυτό θα έπρεπε η ίδια η βασίλισσα να υποβάλλει μήνυση εναντίον του ώστε να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες.

Τον Σεπτέμβριο του 1982 τελικά κατηγορήθηκε για την κλοπή ενός μπουκαλιού κρασιού από την συλλογή του Πρίγκιπα Καρόλου με κρασιά από δώρα που του είχαν στείλει για την γέννηση του γιου του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, έναν μήνα πριν από την εισβολή. Ο Φάγκαν παραδέχθηκε ότι ήπιε το κρασί, όταν βρισκόταν στα γραφεία του Καρόλου λέγοντας στο δικαστήριο: «Περίμενα να με συλλάβουν. Το ήπια επειδή περίμενα κάποιον να έρθει». Όπως είπε αφού κατανάλωσε το μισό περίπου μπουκάλι, βαρέθηκε να περιμένει και αποφάσισε να φύγει. Το δικαστήριο συνεδρίασε για 14 λεπτά πριν τελικά απαλλάξει τον Φαγκάν ύστερα από την ψυχιατρική του εκτίμηση. Δύο γιατροί έκριναν ότι αντιμετώπιζε ψυχιατρικά θέματα και αποφασίστηκε ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρείο, όπου έμεινε για τους επόμενους μήνες ώσπου τελικά κρίθηκε ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος νοσηλείας του.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η τελευταία φορά που ο Φάγκαν κατέληξε στο δικαστήριο. Λίγο αργότερα κατηγορήθηκε για την συμμετοχή του στην κλοπή ενός αυτοκινήτου καθώς και για προσβολή δημοσίας αιδούς σε δύο ξεχωριστές υποθέσεις.

Οι λόγοι της εισβολής

Κατά τη διάρκεια των ετών μετά την εισβολή, ο Φάγκαν ανέφερε αρκετούς και διαφορετικούς λόγους που τον οδήγησαν να μπει στο παλάτι εκείνο το πρωί. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Guardian λίγο μετά το επεισόδιο, ο Φάγκαν είπε αρχικά στους αστυνομικούς ότι πήγε στο δωμάτιο της βασίλισσας γιατί ήταν ερωτευμένος μαζί της. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα με την  Sun, ανέφερε ότι πίστευε πως η βασίλισσα θα μπορούσε να τον βοηθήσει με κάποιον τρόπο. Από την άλλη, ο ίδιος είπε στην Independent ότι έλαβε την απόφαση να εισβάλει στο παλάτι γιατί για αρκετούς μήνες εκείνη την περίοδο έπαιρνε παραισθησιογόνα μανιτάρια.

Άσχετα από τους λόγους που πήρε αυτήν την απόφαση – τους οποίους πιθανόν δεν ξέρει ούτε ο ίδιος- η εισβολή του Φάγκαν έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκο στην ιστορία της προστασίας στη Μεγάλη Βρετανία. Όπως αποκαλύφθηκε, από τη μια είχαν αγνοηθεί οι συναγερμοί καθώς όλοι υπέθεταν ότι ήταν κάποια δυσλειτουργία του συστήματος, ενώ από την άλλη ο υπεύθυνος ασφαλείας που θα έπρεπε να βρίσκεται έξω από το δωμάτιο της βασίλισσας εκείνο το πρωί είχε φύγει πριν έρθει ο αντικαταστάτης του.

Πάντως, η βασίλισσα δεν θέλησε να λάβει δραστικά μέτρα τόσο κατά του Φάγκαν όσο και για την ενίσχυση της ασφάλειας. Μόλις το 2007 το Παλάτι ορίστηκε ως «διακεκριμένο μέρος» ώστε μια ανάλογη εισβολή σε αυτό να θεωρείται ποινικό αδίκημα και να επισύρει αυστηρές ποινές.


Ο Φάγκαν πέρα από τις «επαφές» που συνέχισε να έχει με την αστυνομία για διάφορα μικροπαραπτώματα, το 1983 κυκλοφόρησε επίσης τη δική του εκδοχή του τραγουδιού «God Save The Queen» με την πανκ μπάντα The Bollocks Brothers. Το 1997 καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλακή μαζί με την γυναίκα του και τον 20χρονο γιο τους για την διακίνηση ηρωίνης. Ζει μέχρι σήμερα στο Λονδίνο και η Sun το 2020 είχε αναφέρει ότι ο Φάγκαν υπέστη καρδιακή ανακοπή, ενώ νόσησε και από κοροναϊό. Ωστόσο, κατάφερε να επιβιώσει και από τα δύο.