«Συνέχεια σκέφτομαι τι θα είχε γίνει αν απλά δεν του είχα δώσει τα τσιγάρα»


Ο Κρίστοφερ Μάρτιν, ο υπάλληλος που ενημέρωσε για το πλαστό 20δόλαρο του Τζορτζ Φλόιντ, μιλάει για τις ενοχές που ένιωθε για μεγάλο διάστημα

25η Μαΐου 2020: Ο Κρίστοφερ Μάρτιν έκανε την βάρδια του στο παντοπωλείο Cup Foods. Έμενε πάνω από το κατάστημα και ήξερε τους πάντες στη γειτονιά. «Γνώριζα τι τσιγάρα καπνίζουν, τι καφέ πίνουν και τι αγοράζουν πιο συχνά» θα πει.

Τον μεγαλόσωμο πελάτη που του ζήτησε ένα πακέτο τσιγάρα δεν τον είχε ξαναδεί. Του τα έδωσε και τον πλήρωσε με ένα χαρτονόμισμα 20 δολαρίων. Όταν το κοίταξε του φάνηκε ύποπτο, φαινόταν ότι είναι πλαστό. Ο πελάτης ήταν ο Τζορτζ Φλόιντ και αυτή τη μικρή συνδιαλλαγή θα του στερούσε τελικά τη ζωή.

«Τον παρατήρησα γιατί ήταν τεράστιος. Ανταλλάξαμε δύο κουβέντες και τον βρήκα συμπαθητικό. Μου έδωσε ένα χαρτονόμισμα 20 δολαρίων. Είδα μια μπλε μπογιά, το θεώρησα παράξενο και σκέφτηκα ότι ήταν πλαστό. Αν ο ταμίας δεχτεί ένα πλαστό χαρτονόμισμα, το ποσό αφαιρείται από τον μισθό του. Το σκέφτηκα λίγο και μίλησα με τον υπεύθυνο του παντοπωλείου. Μου είπε να ζητήσω από τον Φλόιντ να επιστρέψει στο κατάστημα. Βγήκα έξω μαζί με άλλους υπαλλήλους. Τον είδα σε ένα σταθμευμένο όχημα, μπροστά στο κατάστημα, μαζί με φίλους του. Του είπα ότι πρέπει να επιστρέψει στο κατάστημα αλλά δεν το έκανε. Ο υπεύθυνος κάλεσε τελικά την αστυνομία κα τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε» θυμάται ο Κρίστοφερ.


Η αστυνομία έφτασε στο παντοπωλείο και στην προσπάθεια της να ακινητοποιήσει και να συλλάβει τον Φλόιντ, τον δολοφόνησε. Ο Ντέρεκ Τσόβιν επί 9 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα πατούσε με το γόνατο τον λαιμό του Φλόιντ που έσβησε πάνω στην άσφαλτο.  

'Έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Φλόιντ η ζωή του Κρίστοφερ Μάρτιν έχει επηρεαστεί με κάθε τρόπο. Άφησε τη δουλειά του, άλλαξε περιοχή και για μεγάλο χρονικό διάστημα ένιωθε ενοχές για ό,τι συνέβη.

«Επέτρεψα στον εαυτό μου για πάρα πολύ καιρό να νιώθει ένοχος. Συνέχεια γυρίζει στο μυαλό μου η απόφαση που πήρα τότε. Τι θα είχε γίνει αν του είχα πει απλά, ότι δεν μπορεί να αγοράσει τσιγάρα;» λέει και όταν τον ρωτούν για τις στιγμές που ο Φλόιντ δολοφονήθηκε τονίζει: «Πως είναι να βλέπεις κάποιον να πεθαίνει μπροστά σου; Είναι… εξωπραγματικό. Ανεξήγητο. Ξέρεις ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που δεν έχεις τον έλεγχο. Αλλά είναι ακόμη χειρότερο όταν γίνεται ακριβώς μπροστά σου. Και ξέρετε κάτι; Απλά εύχεσαι να είχες πάρει πίσω τις αποφάσεις σου».

Ο Κρίστοφερ αποκαλύπτει πως όσο ο Τσόβιν πίεζε με το γόνατο τον λαιμό του Φλόιντ σήκωσε το κινητό του και τράβηξε ένα βίντεο. «Το ίδιο βράδυ όμως το έσβησα γιατί δεν ήθελα κανείς να δει αυτές τις εικόνες» λέει.

Αφού κατέθεσε στη δίκη της υπόθεσης βγήκε έξω έκατσε σε ένα παγκάκι και έβαλε τα κλάματα. «Δεν είχα κλάψει όλο αυτό το διάστημα αλλά ήταν σαν ένα κύμα θλίψης που με κατέκλυσε. Ήταν ένα καλό ξέσπασμα. Ήταν σαν μια ανακούφιση» τονίζει.

Όταν πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε η καταδίκη του Τσόβιν, ο Κρίστοφερ επέστρεψε το Cup Food και στάθηκε μπροστά από την τοιχογραφία του Τζορτζ Φλόιντ που είχαν ζωγραφίσει δίπλα από το μαγαζί.  Η καταδίκη λειτούργησε καθαρτικά για τον νεαρό και τον έκανε να δει την υπόθεση στις σωστές της βάσεις.

«Πλέον συνειδητοποίησα ότι ο μόνος υπεύθυνος είναι ο Ντέρεκ Τσόβιν. Ακούγοντας ότι ήταν ένοχος, πήρε το συναίσθημα της ενοχής από εμένα» λέει

Ο Κρίστοφερ γνωρίζει ότι πλέον για πάντα η υπόθεση της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ θα τον ακολουθεί. «Δεν μου αρέσει που θα πρέπει να καταθέσω ξανά αλλά πρέπει να το κάνω» τονίζει και προσθέτει: «Μεγάλωσα χωρίς πατέρα και το γεγονός ότι κάποιος άλλος πρέπει να μεγαλώσει με τον ίδιο τρόπο πάντα με πληγώνει. Απλά προσεύχομαι για τις οικογένειες και ελπίζω να τα καταφέρουν μετά από αυτό που βίωσαν».