Την Πρωτοχρονιά του 2021 το πτώμα του μόλις 18 μηνών Αρτίν βρέθηκε σε ακτή στη Νορβηγία. Το μπουφάν που φορούσε βοήθησε να ξετυλιχθεί το κουβάρι της τραγωδίας
Στις 7 Αυγούστου 2020 η οικογένεια του Αρτίν έφυγε από τη μικρή πόλη Σαρντάστ, στο Ιράν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Την Πρωτοχρονιά του 2021 οι αρχές στη Νορβηγία βρήκαν το πτώμα ενός παιδιού σε μια ακτή δίπλα στο Καρμέι. Το νήμα της ζωής του Αρτίν είχε κοπεί μόλις στους 15 μήνες.
Όταν τον εντόπισαν οι νορβηγικές αρχές φορούσε ένα γαλάζιο μπουφάν με λευκές λεπτομέρειες. Αυτό βοήθησε να λυθεί το... μυστήριο του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στην παραλία. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ξετιλύχθηκε το κουβάρι της ιστορίας του Αρτίν Ιράν Νεζχάντ.
Ο Αρτίν είχε φωτογραφηθεί με το ίδιο μπουφάν σε έναν καταυλισμό προσφύγων στο Καλέ. Εκεί έμενε με την οικογένεια του και η φωτογραφία είχε βγει λίγο πριν αποφασίσουν να περάσουν το Στενό της Μάγχης.
Η πενταμελής οικογένεια του Αρτίν είχε περάσει από το Ιράν στην Τουρκία και από εκεί είχε επιβιβαστεί σε πλοίο που τους μετέφερε στην Ιταλία. Το Φθινόπωρο του 2020 έφτασαν στη Γαλλία και αναζητήσουν τρόπο να περάσουν τη Μάγχη και να εγκατασταθούν στην Αγγλία. Για αρκετό διάστημα έμεναν στο Καλέ. Ο Αρτίν με την εννιάχρονη αδελφή του Ανίτα, τον εξάχρονο αδελφό του Άρμιν και τους γονείς του Ρασούλ και Σίβα.
Η κουρδικής καταγωγής οικογένεια διαπραγματευόταν για αρκετό με τους λεγόμενους «μεταφορείς» για μια ασφαλή διέλευση της θάλασσας. Στις 27 Οκτωβρίου 2020 το επιχείρησαν.
Η θάλασσα ήταν ταραγμένη και το σκάφος τους βούλιαξε. Τα πτώματα των γονιών και των δύο παιδιών βρέθηκαν σχεδόν άμεσα. Ο Αρτίν είχε χαθεί. Τα ρεύματα τον μετέφεραν στις νορβηγικές ακτές και έπρεπε να περάσουν πάνω από δύο μήνες για να εντοπιστεί και περίπου επτά για να αναγνωριστεί.
Η ανακοίνωση της νορβηγικής αστυνομίας ήταν το τελευταίο κεφάλαιο στη σύντομη ζωή του Αρτίν που σημαδεύτηκε από ένα τεράστιο ταξίδι που έγινε με το όνειρο μιας καλύτερης πραγματικότητας. Δεκάδες χιλιάδες άτομα κάνουν παρόμοια ταξίδια κάθε χρόνο και πολλοί από αυτούς χάνουν τη ζωή τους.
Ένας μετανάστης, ο οποίος ζει πλέον στην Αγγλία, λέει πως γνώριζε την οικογένεια του Αρτίν. Είχαν μείνει δίπλα-δίπλα στο Καλέ το διάστημα που περίμεναν να περάσουν την Μάγχη. Αποκάλυψε πως ένιωθαν πιεσμένοι και πώς πρέπει να περάσουν όσο πιο σύντομα γίνεται το στενό.
«Αν είχαν περισσότερα χρήματα για να πληρώσουν έναν πιο ακριβό μεταφορέα πιθανότατα θα ήταν ζωντανοί σήμερα. Αν δεν έχεις χρήματα δεν μπορείς να σώσεις τη ζωή σου. Θα πεθάνεις» λέει.
Ο μετανάστης τονίζει ότι γνώριζε τον Αρτίν και περνούσε χρόνο μαζί του. «Έπαιζα μαζί του κάθε μέρα. Ήταν τόσο γλυκό παιδί και τρελαινόταν για παιχνίδι. Ειδικά του άρεσε να παίζει με το νερό. Ήθελε να πηγαίνει σε μια βρύση που είχαμε στον καταυλισμό».
Αποκαλύπτει ότι η οικογένεια ζούσε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Ο πατέρας, Ρασούλ Ιράν Νεζχάντ, μετέφερε οικιακά σκεύη και συσκευές χωρίς να έχει σχετική άδεια μεταφορέα και το ρίσκο ήταν τεράστιο. Επιπλέον το γεγονός ότι ήταν Κούρδοι έκανε τη ζωή τους στην περιοχή επικίνδυνη. Αποφάσισαν λοιπόν να μεταναστεύσουν και τα παιδιά να έχουν μια καλύτερη ζωή.
«Είχαν πολλά όνειρα και ελπίδες για μια νέα ζωή στην Αγγλία. Η Σίβα έκανε όνειρα για τα παιδιά της. Ήθελε να σπουδάσουν και να τελειώσουν πανεπιστήμιο. Η μικρή Ανίτα ήθελε να γίνει ηθοποιός. Ο Αρτίν δεν καταλάβαινε τι γινόταν. Δεν ήξερε τι σημαίνει ότι θα περάσουν τη Μάγχη. Τα άλλα δύο παιδιά το είχαν συνειδητοποιήσει.
Είχαν καταλάβει ότι από τη στιγμή που άφησαν το Ιράν πλέον δεν έχουν σπίτι. Πίστευαν όμως ότι αν καταφέρουν να φτάσουν στην Αγγλία η κατάσταση θα αλλάξει» αναφέρει ο μετανάστης που γνώριζε την οικογένεια.
Στη βόρεια Γαλλία δραστηριοποιούνται πολλοί «μεταφορείς» εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό είναι κουρδικής καταγωγής. Όσοι θέλουν να περάσουν το στενό καταθέτουν ένα συγκεκριμένο ποσό σε ιδιοκτήτες καταστημάτων που λειτουργούν σαν θυρίδα ασφαλείας. Αν η μεταφορά είναι επιτυχής τότε τα χρήματα πηγαίνουν στον «μεταφορέα». Σε αντίθετη περίπτωση επιστρέφονται στον... πελάτη ή δίνονται σε πρόσωπο που έχει υποδείξει. Όσο περισσότερα χρήματα έχεις τόσο πιο ασφαλή τρόπο μεταφοράς εξασφαλίζεις. Αυτοί που δεν έχουν χρήματα αναγκάζονται να δουλέψουν για τους μεταφορείς. Αν βοηθήσεις σε τρία έως και δέκα περάσματα τότε κερδίζεις ένα πέρασμα δωρεάν.
Σύμφωνα με τον μετανάστη η οικογένεια του Αρτίν προσέγγισε πρώτα έναν «μεταφορέα» που μπορούσε να τους περάσει στην Αγγλία με σχετικά ασφαλές μέσο αλλά τους ζήτησε παραπάνω χρήματα απ' όσα είχαν.
«Δεν είχαν πολλά λεφτά. Ικέτευσαν οικογενειακούς φίλους και κατάφεραν να συγκεντρώσουν 5.000 ευρώ για να περάσει όλη η οικογένεια. Ο μεταφορέας όμως τους είπε ότι δεν είναι αρκετά. Έχω ακόμα το μήνυμα της Σίνα που μου έλεγε ότι τελικά του απέρριψε. Μου έγραψε: "Οι μεταφορείς ήταν άτιμοι. Δεν μας πήραν. Πήραν μόνο κάποιους φίλους μας που είχαν περισσότερα λεφτά".
Η Σίβα ήταν απογοητευμένη, απελπισμένη. Έδωσαν τα λεφτά σε κάποιον
που χρέωνε λιγότερα. Τους ανάγκασε όμως να περάσουν το στενό όταν ο καιρός ήταν
κακός και η βάρκα αναποδογύρισε. Η οικογένεια βιαζόταν να περάσει γιατί είχε ήδη
χρέος σε έναν άλλο μεταφορέα. Όλοι όσοι θέλουν να περάσουν τη Μάγχη έχουν έναν
κανόνα. Δεν προσπαθείς ποτέ όταν τα κύματα είναι ψηλότερα από δέκα εκατοστά. Εκείνη
τη νύχτα έφτασαν στα
Οι νορβηγικές αρχές χρειάστηκαν περίπου πέντε μήνες από τον εντοπισμό του πτώματος του Αρτίν για να τον αναγνωρίσουν. «Δεν είχαμε κάποια αναφορά για χαμένο παιδί στη Νορβηγία και όταν ανακοινώσαμε ότι βρέθηκε κανείς δεν επικοινώνησε μαζί μας. Το μπουφάν του δεν είχε φτιαχτεί στη Νορβηγία και αυτό μας έκανε να σκεφτούμε ότι δεν είναι από τη χώρα μας» αναφέρει η εκπρόσωπος της νορβηγικής αστυνομίας, Τιέλε Βάαγκε.
Οι συγγενείς του Αρτίν έχουν ειδοποιηθεί πως το πτώμα του παιδιού βρέθηκε και θα μεταφερθεί στο Ιράν για να ταφεί.