H Αμερική σκοτώνει τα παιδιά της


Μέσα στο 2020, 5.143  παιδιά κάτω των 18 ετών πυροβολήθηκαν. Τα 1.300 από αυτά δεν επέζησαν. Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ πωλούνται επισήμως 40εκατ. όπλα τον χρόνο

Ο 5χρονος Κλάριον Γουίλιαμς καθόταν στον καναπέ με τον πατέρα του και έπαιζε με το iPad όταν μια ριπή από σφαίρες μπήκε από το παράθυρο του διαμερίσματος. Μια από αυτές βρήκε τον Κλάριον στο κεφάλι.

«Μόλις άκουσα τις σφαίρες άρπαξα τον γιό μου και πέσαμε κάτω αλλά ήταν πολύ αργά.. Ξέσπασα σε κλάματα ότι είδα στο ασθενοφόρο το 5χρονο αγόρι μου που φορούσε τη στολή του Captain America» λέει ο 40χρονος Κλάρενς Γουίλιαμς.

Ο 5χρονος υποβλήθηκε σε τρεις επεμβάσεις και έμεινε σε κώμα για τρεις μήνες. Όταν ξύπνησε δεν μπορούσε να θυμηθεί τη μητέρα. Πλέον, δέκα μήνες μετά το περιστατικό, ο Κλάριον μαθαίνει ξανά να περπατά, να μιλά και να τρώει. Ο πατέρας του τον πηγαίνει για φυσιοθεραπεία δύο φορές την εβδομάδας. Έχει έναν ειδικό γύψο στο πόδι, ένα σωληνάκι στο στομάχι και ένα στο κεφάλι.

«Λέμε τον Κλάριον το παιδί-θαύμα. Αυτό συμβαίνει σε τόσα παιδιά και κάποια από αυτά δεν τα καταφέρνουν» λέει ο πατέρας του.

Η εκτεταμένη χρήση όπλων που επηρεάζει τα παιδιά είναι ένα αποκλειστικό πρόβλημα για τις ΗΠΑ. Στην Αμερική τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πυροβολισμό εν συγκρίσει με το συνολικό (!) ποσοστό 31 άλλων χωρών του λεγόμενου προηγμένου κόσμου.

Μάλιστα μετά την εμφάνιση της πανδημίας η κατάσταση έχει χειροτερέψει.Ο περασμένος χρόνος (2020) ήταν ο πιο θανατηφόρος της τελευταίας εικοσαετίας αναφορικά με τα θύματα όπλων. Συγκεκριμένα το 2020, 5.143  παιδιά κάτω των 18 ετών πυροβολήθηκαν. Τα 1.300 από αυτά δεν επέζησαν. Οι αριθμοί δείχνουν τρομακτική αύξηση.

Τα μικρότερα παιδιά είχαν και τα μεγαλύτερα ποσοστά θνητότητας. Περίπου 300 παιδιά από έντεκα ετών και κάτω σκοτώθηκαν το 2020,  νούμερο αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το 2019. Το 2021 ήδη έχουν πυροβοληθεί ήδη 4057 παιδιά κάτω των 18.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η αύξηση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων και η πανδημία. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί οι θάνατοι και οι τραυματισμοί παιδιών που βρήκαν τυχαία ένα όπλο στο σπίτι, αλλά και οι αυτοκτονίες. Επίσης μεγάλος αριθμός παιδιών-θυμάτων είχε απλά την ατυχία να βρεθεί σε διασταυρούμενα πυρά. «Έχει έρθει η ώρα για αλλαγή. Κάτι πρέπει να γίνει» τονίζει ο πατέρας του Κλάριον.

Περισσότερες από 1.000 πόλεις και κομητείες των ΗΠΑ κατέγραψαν τουλάχιστον έναν πυροβολισμό παιδιού μέσα στο 2020. Περίπου 25 από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας κατέγραψαν, μέσα σε μια χρονιά, διψήφια αύξηση στα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από όπλα. Το Σικάγο, το Σεντ Λούις και η Φιλαδέλφεια κατέγραψαν τα χειρότερα νούμερα με 50, 30 και 25 νεκρά παιδιά μέσα στο 2020. Αντίστοιχα στο Σικάγο τραυματίστηκαν 250 παιδιά, στη Φιλαδέλφεια 130 και στο Σεντ Λουις 90.

Η ακτιβίστρια Ασιάχα Μπάτλερ καθόταν στην βεράντα της τον Ιούλιο όταν ξαφνικά  άκουσε έναν καταιγισμό πυρών. «Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν πυροτεχνήματα αλλά τελικά έμαθα ότι επτά άτομα τραυματίστηκαν. Μεταξύ τους και ένα βρέφος ενός μήνα που δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι. Αν είχαμε συγκρούσεις παλιότερα τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί. Αν είχαμε όπλα παλιότερα έχουν πολλαπλασιαστεί επίσης».

«Φέτος κάναμε τη μια κηδεία μετά την άλλη. Πρόσφατα χάσαμε έναν 9χρονο αγόρι. Ήθελαν να πυροβολήσουν τον πατέρα του και πέτυχαν το παιδί. Πιστεύαμε ότι η πανδημία θα ρίξει τα νούμερα. Ο κόσμος έμενε στο σπίτι του. Τελικά είδαμε το αντίθετο» λέει ο πάστορας Ντάριλ Γκρέι που ζει στο Σεντ Λούις.

«Με την πανδημία είδαμε μεγάλη πτώση στις εισαγωγές για άλλους λόγους, εκτός από τους τραυματισμούς από όπλα. Είμαστε πλέον σε ρυθμούς να ξεπεράσουμε ακόμα και τα νούμερα του 2020» λέει η γιατρός Κρίστεν Μίλερ που εργάζεται στο νοσοκομείο Παίδων του Σεντ Λουις. Για δραματική αύξηση μιλάει και η γιατρός Ντόροθι Νόβικ που εργάζεται στη Φιλαδέλφεια.

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η οικονομική ανασφάλεια, η ανεργία και το γεγονός ότι οι οικογένειες αναγκάστηκαν να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αύξηση της οικογενειακής βίας και των τραυματισμών από όπλο. Η Νόβικ τονίζει ότι από τη μια ανεβαίνουν οι αριθμοί σε αυτοκτονίες και ατυχήματα με όπλα στο σπίτι και από την άλλη βλέπουν μεγάλη αύξηση στις ανθρωποκτονίες.

Οι θάνατοι παιδιών από ατύχημα με όπλο ανέβηκαν 31% από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Τα παιδιά έμειναν σπίτι και είχαν εύκολη πρόσβαση σε όπλα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα καταστροφικό μείγμα.

Όλα αυτά ενώ τον περασμένο χρόνο στις ΗΠΑ καταγράφηκαν συνολικά 40.000.000 πωλήσεις όπλων. Σε αυτό το νούμερο φυσικά δεν υπολογίζονται οι παράνομες πωλήσεις ή τα μη καταγεγραμμένα όπλα. Η Αμερική πληρώνει φόρο αίματος για τον πάθος που έχει με  τον οπλισμό.

 

To μεγαλύτερο το πληρώνουν οι γειτονιές όπου μένουν κυρίως οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, μαύροι και Λατινοαμερικάνοι. Εκεί καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση της ένοπλης βίας.

Η Έρικα Άτγουντ, διευθύντρια του δημοτικού γραφείου της Φιλαδέλφεια για την εγκληματικότητα και την δημόσια ασφάλεια τονίζει ότι το πρόβλημα προκύπτει μέσα από μια σειρά άλλων παραγόντων όπως η κακή εκπαίδευση, η περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα υγείας και το χαμηλό εισόδημα. «Η ένοπλη βία δεν είναι το κεντρικό πρόβλημα. Είναι το πιο επικίνδυνο σύμπτωμα των κεντρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαύρες και... καφέ γειτονιές σε όλη τη χώρα» τονίζει.

Ο ΤζαΜαλ Γκριν, ένας ακτιβιστής από το Σικάγο δίνει το δικό του αγώνα για να φέρει το μεγάλο πρόβλημα στο προσκήνιο. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το μόνο που ακούμε από την ηγεσία είναι για το νομικό μας σύστημα, τις συμμορίες και τα όπλα. Δεν μιλούν ποτέ για την πραγματική ρίζα του προβλήματος που είναι το γεγονός ότι δεν επενδύουν στη νεολαία μας» τονίζει.

Ο πάστορας Γκρέι από το Σεντ Λούις συμφωνεί: «Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα ποσοστά δολοφονιών των παιδιών μας πρέπει να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση. Πρέπει να τους παρέχουμε ασφαλή μέρη όπου μπορούν να πηγαίνουν όταν βγαίνουν από το σπίτι».

Στη δυτική Φιλαδέλφεια το ίδρυμα Τσαρλς έχει θεσπίσει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα για παιδιά στο οποίο καθαρίζουν ένα τετράγωνο μιας γειτονιάς και μοιράζουν φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη. Πληρώνονται με 100 δολάρια σε κάθε συμμετοχή. «Αν δημιουργήσουμε κι άλλα παρόμοια προγράμματα τότε θα δούμε λιγότερη βία» λέει ο 35χρονος Νταντάι Χόλεϊ του οποίου ο γιός συμμετέχει στη δράση.

Για ιστορικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους η Αμερική παραμένει σε μεγάλο βαθμό «ερωτευμένη» με τα όπλα και βρίσκεται μόνιμα σε έναν ακήρυχτο πόλεμο με χιλιάδες θύματα κάθε χρόνο. Δεν την σοκάρουν ούτε τα 1.300 παιδιά που σκοτώθηκαν μέσα στο 2020 και επιμένει πως ο κόσμος πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση στα όπλα.