Βόρεια Κορέα: Ναρκωτικά, όπλα και εκκαθαρίσεις

Ένας πρώην ανώτατος αξιωματούχος της Βορείου Κορέας που έχει πλέον αυτομολήσει αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στην πιο απομονωμένη χώρα του κόσμου


Ο Κιμ Κουκ-Σονγκ (Kim Kuk-song) εμφανίστηκε για την συνέντευξή του στους δημοσιογράφους του BBC φορώντας τα μαύρα του γυαλιά και δεν τα έβγαλε ούτε μια στιγμή. Στην πραγματικότητα το ‘Κιμ Κουκ-Σονγκ’ δεν είναι το πραγματικό του όνομα, το οποίο ξέρουν μόνο η  Λόρα Μπίκερ, η οποία θα του πάρει τη συνέντευξη και άλλο ένα μέλος της ομάδας. Ή τουλάχιστον νομίζουν ότι το ξέρουν. Χρειάστηκαν εβδομάδες για να τον πείσουν να τους μιλήσει καθώς ο κ.Κιμ ανησυχεί ακόμα για το ποιος μπορεί να ακούει.

Ο Κουκ-Σονγκ δεν είναι κάποιος τυχαίος. Επί 30 χρόνια άνηκε στα πιο υψηλά κλιμάκια της πανίσχυρης υπηρεσίας πληροφοριών της Βόρειας Κορέας στη θέση του Ανώτερου Συνταγματάρχη του στρατού της χώρας και ήταν «τα μάτια, τα αυτιά και το μυαλό» του Ανώτατου Ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Ισχυρίζεται ότι κρατούσε επτασφράγιστα τα μυστικά τους, έστελνε εκτελεστές για να σκοτώσουν όσους τους ασκούσαν κριτική και οργάνωσε ακόμα και ένα παράνομο εργαστήρι ναρκωτικών, ώστε να συγκεντρώσει χρήματα για τους σκοπούς της «επανάστασης». Τώρα αποφάσισε να πει την ιστορία του στο BBC και αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας ανώτατος αξιωματούχος της Πιονγιάνγκ αποφάσισε να μιλήσει σε ένα μεγάλο δίκτυο της δύσης.

Όπως λέει ο ίδιος στο BBC, ήταν «ο πιο κόκκινος από τους κόκκινους», ένας πιστός υπηρέτης του κομμουνισμού. Όμως στη Βόρεια Κορέα ούτε ο βαθμός σου, ούτε η αφοσίωσή σου μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλειά σου, υποστηρίζει. Έτσι, το 2014 έπρεπε να αυτομολήσει για να σώσει την ζωή του και από τότε ζει στην Σεούλ, την πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας, όπου κι εκεί εργάζεται για τις νοτιοκορεάτικες πλέον υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Κιμ Κουκ-Σονγκ παρουσιάζει μία βορειοκορεάτικη κυβέρνηση απελπισμένη να βγάλει χρήματα με κάθε τρόπο, από πωλήσεις ναρκωτικών μέχρι πωλήσεις όπλων στην Μέση Ανατολή και την Αφρική. Αποκαλύπτει τη στρατηγική πίσω από τις αποφάσεις της Πιονγκγιάνγκ και τις επιθέσεις κατά της Νότιας Κορέας και ισχυρίζεται ότι τα κατασκοπευτικά δίκτυα της χώρας μπορούν να φτάσουν σε κάθε σημείο του κόσμου.

Παρόλο που το BBC επισημαίνει ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του στο σύνολό τους, το δίκτυο επισημαίνει ότι κατάφερε να επαληθεύσει την ταυτότητά του, και να εντοπίσει κάποια στοιχεία που στηρίζουν τα λεγόμενά του.

Μια «τρομοκρατική ομάδα κρούσης»

Τα τελευταία χρόνια του Κιμ Κουκ-Σονγκ στην κορυφαία υπηρεσία πληροφοριών της Βόρειας Κορέας αποκαλύπτουν κάποια στοιχεία για τα πρώτα χρόνια του νυν ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ-ουν. Ο Κιμ μιλά για έναν νέο άνδρα που αδημονούσε να αποδείξει ότι είναι πολεμιστής.

Η Βόρεια Κορέα ίδρυσε μια νέα κατασκοπευτική υπηρεσία, τη Γενική Υπηρεσία Αναγνώρισης το 2009, την εποχή δηλαδή που ο Κιμ Γιονγκ-ουν προετοιμαζόταν για να διαδεχθεί τον πατέρα του, ο οποίος είχε ήδη υποστεί εγκεφαλικό. Επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών ήταν ο Κιμ Γιονγκ-τσολ, ο οποίος παραμένει ένας από τους πιο έμπιστους συμβούλους του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Ο πρώην Συνταγματάρχης υποστηρίζει ότι τον Μάιο του 2009 δέχθηκαν μια εντολή εκ των άνω να σχηματίσουν μια «τρομοκρατική δύναμη κρούσης», ώστε να δολοφονήσουν έναν αξιωματούχο που είχε αυτομολήσει στο Νότο.

«Για τον Κιμ Γιονγκ-ουν, ήταν ένας τρόπος για να ικανοποιηθεί ο Ανώτατος Ηγέτης, ο πατέρας του», εξηγεί ο κ. Κιμ. «Μια ‘Δύναμη Κρούσης’ πράγματι συστάθηκε για να δολοφονήσει μυστικά τον Χουανγκ Τζανγκ-γιοπ. Εγώ προσωπικά οργάνωσα το χτύπημα», υποστηρίζει.

Ο Χουανγκ Τζανγκ-γιοπ υπήρξε κάποτε ένας από τους πιο ισχυρούς αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας και βασική φιγούρα στην δημιουργία της τακτικής της Βορείου Κορέας. Έτσι, όταν αυτομόλησε στον Νότο το 1997 δεν του το συγχώρησε ποτέ η Πιονγκγιάνγκ. Όταν βρέθηκε πια στη Σεούλ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με το καθεστώς και η οικογένεια Κιμ ζητούσε εκδίκηση.

Ωστόσο η απόπειρα κατά της ζωής του πήγε στραβά. Οι δύο Βορειοκορεάτες λοχαγοί που συνελήφθησαν για τη συνωμοσία βρίσκονται ακόμα στη φυλακή στη Νότια Κορέα εκτίοντας μια ποινή δέκα ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Κορέα δεν παραδέχτηκε ποτέ την εμπλοκή της στην υπόθεση και κατηγορούσε τη Σεούλ ότι σκηνοθέτησε την επίθεση. Η μαρτυρία του κ. Κιμ τώρα υποδεικνύει το αντίθετο.

«Στη Νότια Κορέα, η τρομοκρατία είναι ένα πολιτικό εργαλείο που προστατεύει το υψηλό κύρος του Κιμ Γιονγκ-ιλ και του Κιμ Γιονγκ-ουν. Ήταν ένα δώρο για να αποδείξει την αφοσίωση του διαδόχου στον σπουδαίο ηγέτη του», λέει ο κ. Κιμ.

Έναν χρόνο μετά, το 2010, το νοτιοκορεατικό πλοίο Τσεονάν βυθίστηκε αφού χτυπήθηκε από τορπίλη και 46 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο. Η Βόρεια Κορέα αρνούνταν πάντα την ανάμειξή της, ωστόσο ο κ. Κιμ παραδέχεται ότι αυτοί ήταν πίσω από το χτύπημα. Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, δεκάδες βλήματα χτύπησαν το νησί Γιονπιόνγκ της Νοτίου Κορέας σκοτώνοντας δύο στρατιώτες και δυο πολίτες κα υπήρξε μεγάλη συζήτηση σχετικά με το ποιος έδωσε την εντολή της επίθεσης.

Ο κ. Κιμ ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν ενεπλάκη άμεσα σε αυτές τις δύο επιχειρήσεις, ωστόσο «δεν αποτελούσαν μυστικό στην υπηρεσία του. Αντίθετα ήταν λόγος για να καυχιούνται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, καμία από αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί χωρίς διαταγές άνωθεν.

«Στην Βόρεια Κορέα ακόμα και όταν πρέπει να κατασκευάσεις ένα δρόμο, αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς άμεση έγκριση από τον Ανώτατο Ηγέτη. Το βύθισμα του Τσεονάν και η επίθεση στο Γιονπιόνγκ δεν είναι πράξεις που θα μπορούσαν να έχουν αποφασιστεί από υφιστάμενους. Αυτού του είδους οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σχεδιάζονται και εκτελούνται υπό τις ειδικές εντολές του Κιμ Γιονγκ-ουν. Είναι ένα επίτευγμα», τονίζει.

Ένας κατάσκοπος στον Κυανό Οίκο

Ο κ. Κιμ υποστηρίζει ότι ένα από τα καθήκοντά του στον Βορρά ήταν να αναπτύσσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση της Νότιας Κορέας. «Ο στόχος ήταν η πολιτική υποταγή». Αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να έχει αυτιά και μάτια παντού.

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έστειλα κατασκόπους στη Νότια Κορέα για να εκτελέσουν αποστολές» ισχυρίζεται.

Δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αλλά δίνει ένα ενδιαφέρον παράδειγμα: «Υπήρξε μια υπόθεση στην οποία ένας Βορειοκορεάτης πράκτορας εστάλη να εργαστεί στο προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας και στη συνέχεια επέστρεψε με ασφάλεια στην πατρίδα. Αυτό συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αφού δούλεψε στον Κυανό Οίκο (το προεδρικό μέγαρο της Νοτίου Κορέας) για πέντε-έξι χρόνια, γύρισε πίσω σώος και έπιασε δουλειά στο Γραφείο Διασύνδεσης 314 του Εργατικού Κόμματος».

»Μπορώ να σας πω ότι οι πράκτορες της Βορείου Κορέας παίζουν ενεργό ρόλο σε διάφορες αστικές κοινωνικές οργανώσεις καθώς και σε σημαντικούς δημόσιους θεσμούς της Νότιας Κορέας», τονίζει. Στο σημείο αυτό το BBC διευκρινίζει ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αυτόν τον ισχυρισμό. Όπως επισημαίνει το δίκτυο στο παρελθόν συλλαμβάνονταν συχνά πράκτορες της Βορείου Κορέας στο Νότο, ωστόσο ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά πολύ από το 2017, όταν η Πιονγιάνγκ στράφηκε περισσότερο στη τεχνολογία για την συλλογή πληροφοριών.

Αν και η Βόρεια Κορέα θεωρείται μια από τις φτωχότερες και πιο απομονωμένες χώρες, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν αυτομολήσει από εκεί στη χώρα έχει δημιουργηθεί ένας στρατός από 6.000 εξαιρετικά ικανούς χάκερ. Σύμφωνα με τον κ.Κιμ, ο Κιμ Γιονγκ-ιλ είχε ζητήσει ήδη από τη δεκαετία του ’80 να εκπαιδεύεται προσωπικό ώστε «να προετοιμαζόμαστε για κυβερνοπόλεμο».

«Το πανεπιστήμιο Μόρανμπονγκ επέλεγε τους πιο έξυπνους φοιτητές από όλη τη χώρα και τους περνούσε από εξαετή ειδική εκπαίδευση», λέει ο κ. Κιμ.

Βρετανοί ειδικοί ασφαλείας πιστεύουν ότι μια βορειοκορεάτικη μονάδα γνωστή ως «Lazarus Group» βρισκόταν πίσω από μια κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε τομείς του NHS και άλλων οργανισμών σε όλον τον κόσμο το 2017. Η ίδια ομάδα θεωρείται υπεύθυνη και για μια μεγάλη επίθεση χάκερ το 2014 στην εταιρεία παραγωγής Sony Pictures.

 Ο κ. Κιμ αναφέρει ότι η μονάδα αυτή είναι γνωστή στη Βόρεια Κορέα ως Γραφείο Διασύνδεσης 414, ωστόσο μεταξύ τους της είχαν δώσει το παρατσούκλι της «Κέντρο πληροφοριών του Κιμ Γιονγκ-ουν». Όπως λέει η ομάδα αυτή είχε απευθείας γραμμή επικοινωνίας με τον Κιμ Γιονκ-ουν.

Ναρκωτικά για δολάρια

Ο Κιμ Γιονγκ-ουν πρόσφατα είχε παραδεχθεί ότι η χώρα είχε κάποτε περάσει μια «κρίση» λιμού και είπε στους πολίτες του ότι θα πρέπει να προετοιμάζονται για μια ακόμα «επίπονη περίοδο». Η φράση αυτή θεωρείται ότι αποτελούσε αναφορά στην περίοδο του εφιαλτικού μαζικού λιμού στη Βόρεια Κορέα τη δεκαετία του ’90.

Ο κ. Κιμ λέει ότι τότε εργαζόταν στο Τμήμα Επιχειρήσεων και διατάχθηκε να συγκεντρώσει «επαναστατικούς πόρους» για τον Ανώτατο Ηγέτη. Αυτό, όπως εξηγεί, σήμαινε ότι έπρεπε να κάνει παράνομο εμπόριο ναρκωτικών.

«Η παραγωγή ναρκωτικών στη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ-ιλ κορυφώθηκε την περίοδο του Μεγάλου Λιμού. Τότε το Τμήμα Επιχειρήσεων είχε ξεμείνει από επαναστατικούς πόρους για τον Ανώτατο Ηγέτη. Αφού μου ανατέθηκε αυτή η αποστολή, έφερα τρεις ξένους στη Βόρεια Κορέα από το εξωτερικό, έστησα μια βάση παραγωγής στο κέντρο εκπαίδευσης του γραφείου διασύνδεσης 715 του Εργατικού Κόμματος και παρήγαγα ναρκωτικά. Ήταν κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. Στη συνέχεια την πουλούσαμε για να βγάλουμε δολάρια που παρουσιάζαμε στον Κιμ Γιονγκ-ιλ», υποστηρίζει.

Το BBC υποστηρίζει ότι η μαρτυρία του για τα ναρκωτικά είναι αρκετά ευλογοφανής. Η Βόρεια Κορέα έχει μακρά ιστορία στην παραγωγή ναρκωτικών, κυρίως ηρωίνης και οπίου. Ανάλογες μαρτυρίες έχουν υπάρξει και από άλλους αξιωματούχους που αυτομόλησαν.

Στην ερώτηση πού κατέληγαν τα χρήματα από τα ναρκωτικά κι αν μέρος τους έφτανε στον πεινασμένο λαό, η απάντηση του κ. Κιμ ήταν η εξής: «Για να σας βοηθήσω να καταλάβετε, όλα τα χρήματα στη Βόρεια Κορέα ανήκουν στον ηγέτη της. Με αυτά τα λεφτά έφτιαχνε βίλες, αγόραζε αυτοκίνητα, φαγητό, ρούχα και απολάμβανε πολυτέλειες».

Οι υπολογισμοί για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τον λιμό στη Βόρεια Κορέα τη δεκαετία του ’90 κυμαίνονται από εκατοντάδες σε χιλιάδες μέχρι και σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Άλλη μια πηγή εισοδήματος για το καθεστώς, σύμφωνα με τον κ. Κιμ, ήταν η παράνομη πώληση όπλων στο Ιράν, την οποία είχε επίσης αναλάβει το Τμήμα Επιχειρήσεων.

«Υπήρχαν ειδικά υποβρύχια και ημιβυθιζόμενα σκάφη. Η Βόρεια Κορέα ήταν πολύ καλή στην κατασκευή τέτοιου εξοπλισμού», υποστηρίζει ο κ. Κιμ.

Οι συναλλαγές της Βορείου Κορέας με το Ιράν ήταν κοινό μυστικό από την δεκαετία του 1980 και περιελάμβαναν την πώληση ακόμα και βαλλιστικών πυραύλων. Σύμφωνα με τον κ. Κιμ, η Βόρεια Κορέα πωλούσε ακόμα όπλα και τεχνολογία σε χώρες που εμπλέκονταν σε μακροχρόνιους εμφυλίους πολέμους. Πρόσφατα μάλιστα τα Ηνωμένα Έθνη είχαν κατηγορήσει τη χώρα ότι πωλούσε όπλα στη Συρία, την Μιανμάρ, την Λιβύη και το Σουδάν.

Η προδοσία του πιστού υπηρέτη

Ο κ. Κιμ ζούσε για πολλά χρόνια μια προνομιούχα ζωή στη Βόρεια Κορέα. Μπορούσε να ταξιδεύει ελεύθερα στο εξωτερικό για να συγκεντρώνει χρήματα για τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, ενώ του επιτρεπόταν να οδηγεί την Μερσεντές της θείας του Κιμ Γιονγ-ουν. Αρκετές φορές πουλούσε σπάνια μέταλλα για εκατομμύρια και μετέφερε τα έσοδα πίσω στην πατρίδα μέσα σε βαλίτσα. Ουσιαστικά ζούσε μια ονειρική ζωή σε μια χώρα όπου η πλειονότητα του πληθυσμού πεινούσε.

Επίσης, οι πολιτικές διασυνδέσεις που απέκτησε μέσω του γάμου του τού επέτρεπαν να μετακινείται από τη μία υπηρεσία πληροφοριών στην άλλη. Ωστόσο, οι ίδιες αυτές διασυνδέσεις θα έβαζαν τελικά σε κίνδυνο τη ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του.

Λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2011, ο Κιμ Γιονγκ-ουν αποφάσισε να προχωρήσει σε «εκκαθαρίσεις» όσων θεωρούσε ότι ήταν απειλή, συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του ίδιου του θείου του, Γιανγκ Σονγκ-θεκ. Για πολύ καιρό, ο Σονγκ-θεκ θεωρούνταν de facto ηγέτης της χώρας όσο ο Κιμ Γιονγκ-ιλ ήταν άρρωστος κι αυτό έκανε τον νεαρό ηγέτη να αισθάνεται ανασφάλεια.

«Ένιωθα ότι ο Σονγκ-θεκ δεν θα αντέξει πολύ, ότι θα τον εξόριζε στην ύπαιθρο», αναφέρει ο κ. Κιμ. Ωστόσο, ο Κιμ Γιονγκ-ουν πήρε πιο δραστικά μέτρα και αποφάσισε την εκτέλεσή του, η οποία έγινε γνωστή τον Δεκέμβριο του 2013.

Ο κ. Κιμ έμαθε τα νέα της εκτέλεσης όταν βρισκόταν στο εξωτερικό. «Ήμουν κάτι περισσότερο από έκπληκτος, ήταν μεγάλο πλήγμα και είχα σοκαριστεί. Συνειδητοποίησα αμέσως ότι κινδύνευε η ζωή μου και ότι δεν θα μπορούσα πλέον να ζήσω στη Βόρεια Κορέα». Αμέσως ξεκίνησε να σχεδιάζει την απόδραση του ίδιου και της οικογένειάς του στη Νότια Κορέα.

«Το να εγκαταλείψω τη χώρα μου, εκεί όπου βρίσκονται οι τάφοι των προγόνων μου και η οικογένειά μου, και το να δραπετεύσω στη Νότια Κορέα, η οποία τότε για μένα ήταν ξένη χώρα, ήταν η πιο θλιβερή, γεμάτη πόνο απόφαση της ζωής μου», αναφέρει.

Η δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι ακόμα και πίσω από τα μαύρα του γυαλιά η θλίψη του ήταν ακόμα φανερή. Παράλληλα, ο κ. Κιμ αποφάσισε να της απαντήσει και στην ερώτηση που του έκανε συνεχώς: «γιατί αποφάσισε τώρα να μιλήσει;».

«Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να κάνω. Θα είμαι πιο ενεργός από δω και πέρα, ώστε να απελευθερωθούν οι συμπατριώτες μου από τον ζυγό της δικτατορίας και να απολαύσουν την πραγματική ελευθερία», τονίζει.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 30.000 άνθρωποι που έχουν δραπετεύσει από τη Βόρεια στη Νότια Κορέα, ωστόσο ελάχιστοι μιλούν γι’ αυτό. Εξάλλου όσο πιο χαμηλό προφίλ κρατάς, τόσο πιο ασφαλής είσαι εσύ και η οικογένειά σου, αφού αυτομολήσεις.

«Η πολιτική κοινωνία της Βορείου Κορέας, η κρίση τους, ο τρόπος σκέψης τους, όλα ακολουθούν την βεβαιότητα της απόλυτης υποταγής στον Ανώτατο Ηγέτη. Καθώς περνούν οι γενιές αυτό παράγει μια ‘πιστή καρδιά’», αναφέρει.

«Έχω φύγει χρόνια από εκεί, αλλά η Βόρεια Κορέα δεν έχει αλλάξει καθόλου. Οι στρατηγικές που χαράξαμε συνεχίζονται. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει αλλάξει ούτε 0,01%», τονίζει τη στιγμή που ο Κιμ Γιονγκ-ουν υπονόησε την πρόθεσή του να ξεκινήσει συζητήσεις με τη Νότια Κορέα «αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες».