«Τα παιδιά μου είχαν DNA ερπετών. Τα σκότωσα για να σώσω τον κόσμο»


Βυθισμένος μέσα στον σκοτεινό κόσμο των θεωριών συνωμοσίας ο οπαδός της QAnon, Μάθιου Τέιλορ Κόουλμαν δολοφόνησε τα δύο παιδιά του γιατί είχαν «DNA ανθρώπου ερπετού»

9 Αυγούστου 2021: Ο Ήλιος είχε ανατείλει πάνω από το Ροσαρίτο στο Μεξικό όταν ένα γείτονας ενημέρωσε τον Ρομπέρτο Σαλίνας Ραμίρες ότι υπάρχουν ίχνη αίματος έξω από το σπίτι του. Ο 47χρονος ζει σε μια μικρή φάρμα δίπλα σε χωράφια με τομάτες και μαρούλια και βλέπει το μεγαλύτερο βουνό της περιοχής, το Σέρο ελ Κορονέλ.

Είναι ένα ήσυχο μέρος κοντά στην Τιχουάνα το οποίο δεν επισκέπτονται τουρίστες. Ο Ραμίρες δεν είχε ακούσει τίποτα την προηγούμενη νύχτα αλλά αποφάσισε να το ερευνήσει. Ο γείτονας έμοιαζε πολύ ταραγμένος. Πήρε τον σκύλο του γιού του, τον Κόμπε, και βγήκε για να ακολουθήσει τα ίχνη του αίματος.

Άνοιξε τον συρματένιο φράχτη και είδε το αίμα σε ένα σημείο με ξεραμένους θάμνους και πέτρες. Όσο προχωρούσε έβλεπε περισσότερο. «Τα μάτια μου είχαν καρφωθεί εκεί. Περίμενα ότι θα βρω ένα μεγάλο πτώμα. Ο Κόμπε προπορευόταν και άρχιζε να γαβγίζει. Μάλλον ήμουν τόσο νευρικός που στην αρχή δεν κατάλαβα αν είδα δύο πόδια ή τρία. Πλησίασα και συνειδητοποίησα ότι ήταν δύο μικρά παιδιά» λέει.

Τα δύο μικροσκοπικά, χλωμά σώματα βρίσκονταν κρυμμένα εκεί. Τα είχαν το τοποθετήσει πλάτη με πλάτη και φορούσαν μόνο πάνες, ενώ ήταν κρυμμένα κάτω από κλαδιά ιτιάς. Ο Καλέο, δυο ετών και η Ρόξι μόλις δέκα μηνών.

Τα σκότωσε με ψαροντούφεκο

Ήταν το φρικτό έργο του πατέρα τους, του Μάθιου Τέιλορ Κόουλμαν, ενός δασκάλου σερφ από την Σαντα Μπάρμπαρα. Στις 7 Αυγούστου ο 40χρονος έβαλε τα παιδιά στο βαν του και έφυγε από το σπίτι. Η σύζυγος του ανησύχησε καθώς δεν απαντούσε σε τηλεφωνήματα και μηνύματα με αποτέλεσμα να ενημερώσει την αστυνομία. Ο Κόουλμαν πέρασε τα σύνορα και έφτασε στο Ροσαρίτο. Έβγαλε τα παιδιά από το αυτοκίνητο και προχώρησε στην αποτρόπαιη πράξη του. Χρησιμοποίησε ένα ψαροντούφεκο. Το σώμα του Καλέο είχε 17 τραύματα και της Ρόξι, 12. Η έρευνα έδειξε ότι πριν τα δολοφονήσει τους είχε βγάλει τα ρούχα. Στη συνέχεια τοποθέτησε τα άψυχα πλέον κορμάκια τους πλάτη με πλάτη και επιχείρησε να τα κρύψει με κλαδιά. Η αστυνομία τον εντόπισε μέσω του κινητού του.

«Όταν θα μεγάλωναν θα μετατρέπονταν σε τέρατα»

Όσοι γνώριζαν τον 40χρονο μίλησαν για ένα άτομο που βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη, έναν πιστό ευαγγελιστή που πρόσεχε την οικογένεια του. Όταν λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων, συνελήφθη στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό αποκαλύφθηκε μια άλλη σκοτεινή πλευρά του. 

Ο Κόουλμαν όχι μόνο ομολόγησε την αδιανόητη πράξη του, αλλά υποστήριξε ότι ήταν δικαιολογημένη. Εμβρόντητοι οι πράκτορες του FBI τον άκουγαν να λέει ότι σκότωσε τα παιδιά του γιατί έχει αφυπνιστεί και διαφωτιστεί από την QAnon. «Δεν είχα άλλη επιλογή όταν διαπίστωσα ότι η σύζυγος μου ανήκει στους ανθρώπους-ερπετά. Τα παιδιά μου είχαν το DNA των ερπετών, το κληρονομήσαν από αυτή. Όταν θα μεγάλωναν θα μετατρέπονταν σε τέρατα. Το έκανα, για να τα σώσω αλλά και για να σώσω τον κόσμο» είπε.

Πλέον ο Κόουλμαν δηλώνει αθώος και η νομική ομάδα που τον εκπροσωπεί παίζει το... χαρτί της παραφροσύνης ελπίζοντας να τον γλιτώσει από την καταδίκη η οποία θα είναι είτε ισόβια, είτε εις θάνατο. Παράλληλα οι υπερασπιστές της QAnon επιχειρούν να αποσυνδέσουν την σέχτα από την υπόθεση τονίζοντας ότι ο Κόουλμαν είναι πιόνι που ανήκει στο «βαθύ κράτος». Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι οι δολοφονίες δεν έγιναν ποτέ και όλα είναι μια πλεκτάνη της κυβέρνησης για να βλάψει την QAnon. Άλλωστε στον συγκεκριμένο «κόσμο» τίποτα δεν είναι ακραίο ή παρανοϊκό από τη στιγμή που εξυπηρετεί την ιδεολογία.

Μπορούν οι θεωρίες συνωμοσίας να σε τρελάνουν;

Ενώ δικαστικά η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο ερώτημα έχει προκύψει σχετικά με την QAnon, τους οπαδούς της αλλά και όσους ασπάζονται άκριτα επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας. Μπορούν να απομακρυνθούν τόσο πολύ από την πραγματικότητα και να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κόουλμαν; Πόσο πιθανό είναι η βαθιά πίστη και ο συνεχής βομβαρδισμός από τέτοιου είδους πληροφορίες να σε οδηγήσει στην παραφροσύνη και τελικά στο έγκλημα;

H περίπτωση του Κόουλμαν προβληματίζει ιδιαίτερα καθώς πρόκειται για ένα άτομο που μεγάλωσε σε μια οικογένεια χωρίς προβλήματα και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής. «Ο πατέρας του είχε μια εταιρία καθαρισμού χαλιών και η μητέρα του ασχολούνταν με αγγειοπλαστική. Μπορούμε να πούμε ότι είχε μια ιδανική ζωή ως παιδί. Πηγαίναμε στο σπίτι του να παίζουμε βιντεοπαιχνίδια και να ανέβουμε στο δεντρόσπιτο που είχε στην πίσω αυλή. Αργότερα ασχολούμασταν με το σκέιτ. Πάντα ήταν δημοφιλής, αλλά πάντοτε παράμενε ταπεινός» λέει ο Άντριάν, παιδικός του φίλος.

Μετά το Γυμνάσιο απέκτησε ένα πιο έντονο ενδιαφέρον για την θρησκεία και συχνά είχε μαζί του μια βίβλο. Κανείς όμως ποτέ δεν τον είδε να γίνεται βίαιος ή να παρουσιάζει ακραία συμπεριφορά. «Του άρεσε το σερφ, οι μηχανές και έκανε εύκολα φίλους» λέει άνθρωπος από το περιβάλλον του. Τα τελευταία χρόνια πήγαινε πολύ συχνά στην εκκλησία και εκεί γνώρισε τη σύζυγο του,  Άμπι Ντρούγκσμα.

Παντρεύτηκαν στις 8 Ιανουαρίου 2017. «Όλα έγιναν γρήγορα. Το ήθελε πολύ. Ήθελε να είναι μαζί της» λέει ο πάστορας Τζον Χάρις και τονίζει πώς πάντα θεωρούσε τον Κόουλμαν ένα άτομο που αγαπούσε τους ανθρώπους και ήθελε να βοηθά. 

Μετά τον γάμο το ζευγάρι νοίκιασε ένα σπίτι κοντά σε μια δημοφιλή για τους σέρφερ παραλία και το 2019 γεννήθηκε ο γιός του Καλέο. Σχεδόν έναν χρόνο μετά γεννήθηκε και η Ρόξι. Οι γείτονες έβλεπαν την Άμπι να βγαίνει βόλτα με τα παιδιά. Ήταν κοινωνική και χαμογελαστή. «Κάθε φορά που περνούσε με τα παιδιά σταματούσε και μιλούσαμε. Ήταν καλή μητέρα, πρόσεχε και φρόντιζε τα παιδιά» λέει ένας γείτονας.

Η σχολή σέρφινγκ πήγαινε πολύ καλά και ο Κόουλμαν παρέδιδε παράλληλα και μαθήματα (κυρίως ισπανικών). Δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Τα τελευταία δύο χρόνια έγινε ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που γοητεύτηκαν από τις ακραίες θεωρίες συνωμοσίας. Οι τοποθετήσεις του στα social media δεν αφήνουν αμφιβολία όταν ήταν οπαδός της QAnon και φανατικός θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ. Πίστευε στη λεγόμενη «Μεγάλη Αφύπνιση», μια θεωρία που ήθελε τον Τραμπ να κάνει μαζικές συλλήψεις, να βάλει τέλος στην σατανιστική σέχτα παιδόφιλων που διοικεί τον πλανήτη και να οδηγεί τις ΗΠΑ σε μια νέα, χρυσή περίοδο.  

Θεωρίες συνωμοσίας ασπαζόταν και η σύζυγος του η οποία ακολουθούσε διάφορα γκρουπ κατά τον εμβολίων και έκανε like σε βίντεο που υποστήριζαν ότι η πανδημία δεν υπάρχει και είναι ένα σχέδιο πολιτικό και ότι ο Σατανάς έχει αναλάβει το Δημοκρατικό κόμμα.

Τόσο ο Κόουλμαν όμως όσο και η σύζυγος του δεν μοιράζονταν αυτές τους τις πεποιθήσεις με το περιβάλλον τους. Όπως τονίζουν άνθρωποι που τους γνωρίζουν δεν μιλούσαν για αυτά τα θέματα.

Από τη θεωρία στην... πράξη

Η περίπτωση του Μάθιου Κόουλμαν είναι σαφώς ακραία καθώς δεν διαπράττει εγκλήματα και μάλιστα τόσο ειδεχθή, ο κάθε φανατικός της QAnon και των θεωριών συνωμοσίας. Δεν είναι όμως μοναδική και λειτουργεί σαν καμπανάκι για το πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτή η ομαδική παράκρουση όταν το άτομο βυθιστεί μέσα στις συνωμοσίες και χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Πριν λίγους μήνες μια γυναίκα στο Κεντάκι σκότωσε τον δικηγόρο της γιατί, όπως είπε, συνωμοτούσε εναντίον της με κυβερνητικές δυνάμεις. Το 2020 ένας οπαδός της QAnon σκότωσε έναν άντρα για να «διαφυλάξει το αμερικάνικο τρόπο ζωής». Τέλος τον Απρίλιο του 2021, σε μια υπόθεση που συντάραξε τις ΗΠΑ, μια γυναίκα στην Καλιφόρνια έπνιξε τα τρία παιδιά της για να τα «προστατέψει» και να μην καταλήξουν θύματα της σέχτας παιδόφιλων.

«Το ψέμα αντικαταστάθηκε με τον όρο μετα-αλήθεια»

Παρά αυτά τα φρικτά φαινόμενα και παρά το γεγονός ότι διαφόρων ειδών θεωρίες συνωμοσίας ή προβλέψεις διαψεύδονται καθημερινώς, ο κόσμος δεν απομακρύνεται. «Η κοινή λογική σε άτακτη υποχώρηση. Ζούμε σε μια εποχή όπου η κοινή λογική είναι το ζητούμενο. Κυριαρχούν ακραίες θεωρίες, με αποτέλεσμα κανείς να μην αναγνωρίζει και να διακρίνει ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα. Πολλοί, για να μην πω οι περισσότεροι, βασίζουν τις ιδέες τους, τις αντιλήψεις τους και τα πιστεύω τους στα λεγόμενα και τις τοποθετήσεις που κυκλοφορούν στα social media. Κάπως έτσι διαμορφώνεται η τεθλασμένη και η λανθασμένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η αντίληψή μας για τον κόσμο. Το ψέμα αντικαταστάθηκε με τον όρο «μετα-αλήθεια» με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο, το πιο εξωφρενικό ψέμα να γίνεται πιστευτό και να υιοθετείται έστω και από ένα μικρό ακροατήριο» αναφέρει ο Έλληνας ψυχίατρος Στάθης Μπαρτζώκας

Αναφορικά με τον Κόουλμαν και το αδιανόητο έγκλημα του, η έρευνα έδειξε ότι περνούσε πολλές ώρες της ημέρας σε ιστοσελίδες για την QAnon και άλλες θεωρίες συνωμοσίας. Κάπως έτσι βυθίστηκε στην παράνοια, κάπως έτσι πείστηκε ότι η σύζυγος του ανήκει στους ανθρώπους-σαύρες και τα παιδιά τους θα γίνουν τέρατα όταν μεγαλώσουν. Αποφάσισε λοιπόν να τα σκοτώσει καθώς είχε πειστεί ότι έτσι θα τα έσωζε από τη μοίρα τους.

«Πίστεψε πολύ και έδρασε ανάλογα»

Η δικηγορική του ομάδα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπεύει να επικαλεστεί παραφροσύνη. Από τη μια μοιάζει αυτονόητο πως ένας πατέρας που σκοτώνει τα παιδιά του για να μην εξελιχθούν σε τέρατα δεν μπορεί να έχει σώας τας φρένας. Από την άλλη όμως ο τρόπος που οργάνωσε τη δολοφονία ο Κόουλμαν και το γεγονός ότι μετέφερε τα παιδιά στο Μεξικό και επιχείρησε να κρύψει τα πτώματα τους δείχνει ότι ήξερε πολύ καλά τι έκανε.

«Το να συγκρίνεις μια παραίσθηση με την πίστη σε μια θεωρία συνωμοσίας δεν είναι κάτι αθέμιτο. Μπορείς να βρεις ανθρώπους που έχουν τόσο περίεργες πεποιθήσεις όσο και ασθενείς με σχιζοφρένεια. Άνθρωποι που υποστηρίζουν αυτές τις πεποιθήσεις με τον ίδιο βαθμό αφοσίωσης. Είναι όμως πολύ σπάνιο να βρεις κάποιον που έχει βυθιστεί μέσα στις θεωρίες συνωμοσίας και νιώθει τόσο στρεσαρισμένος όσο και ένας ασθενής με σχιζοφρένεια» τονίζει ο Φίλιπ Κόρλετ, καθηγητής στο τμήμα ψυχολογίας του Γέιλ.

Ο ψυχίατρος Ζιβ Κοέν από τη μεριά του τονίζει ότι ενώ το έγκλημα του Κόουλμαν είναι τόσο παρανοϊκό δεν σημαίνει ότι και ο ίδιος θα πείσει το δικαστήριο ότι πρέπει να τον αντιμετωπίσει ως παράφρονα. «Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης σε κάνουν να σκεφτείς ότι πρόκειται για έναν τυπικό παράφρονα που σκότωσε τα παιδιά του. Όμως υπάρχει η πιθανότητα να μην πάσχει από κάποια σοβαρή ψυχική ασθένεια αλλά να χάθηκε τόσο μέσα στις θεωρίες συνωμοσίας που να μοιάζει με παράφρονα χωρίς ουσιαστικά να είναι. Απλά πίστεψε τόσο πολύ αυτές τις θεωρίες και έδρασε ανάλογα. Όταν τον ρώτησαν αν γνώριζε ότι αυτό που έκανε ήταν κακό απάντησε ναι» τονίζει ο Κοέν.

Ένα ακόμα μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από κάθε έγκλημα το οποίο σχετίζεται με θεωρίες συνωμοσίας είναι αυτό της ηθικής αυτουργίας. Βυθισμένοι σε αυτό τον σκοτεινό κόσμο αρκετοί πλέον αποφασίζουν να περάσουν στην πράξη και να χρησιμοποιήσουν βία. Όσοι όμως υποδαυλίζουν την παράνοια και οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές παραμένουν ουσιαστικά ανέγγιχτοι, συνεχίζουν το... έργο τους και όπως έχει αποδειχθεί, αποκομίζουν μεγάλα οικονομικά οφέλη.

«Θα τα κρατούσα...»

Επιστρέφοντας στο Ροσαρίτο ο Ρομπέρτο Ραμίρες λέει πως δεν κοιμήθηκε για δύο εβδομάδες από τότε που ανακάλυψε τα πτώματα των παιδιών. Έβαλε σταυρούς στο σημείο και θέλει να φτιάξει ένα μικρό μνημείο. «Ήταν η πιο θλιβερή μέρα της ζωής μου. Ο μπάσταρδος, γιατί δεν τα άφησε σε εμένα; Θα τα κρατούσα, ακόμα και γυμνά. Θα τα κρατούσα χωρίς τίποτα», λέει βουρκωμένος...