Δέκα λεπτά... τσιφτετέλι την έφτασαν στα όρια της αυτοκτονίας

 


Μια δασκάλα στην Αίγυπτο βρέθηκε στο στόχαστρο, απολύθηκε και την χώρισε ο άντρας της επειδή χόρεψε


Εκείνη την ημέρα η Άγια Γιούσεφ βρισκόταν σε μια επαγγελματική εκδρομή μαζί με τους συναδέρφους της δασκάλους στην Αίγυπτο. Όλοι ήταν χαλαροί και χαρούμενοι και όταν μπήκε η μουσική, η Άγια δεν κρατήθηκε και σηκώθηκε από την καρέκλα της και άρχισε να χορεύει, όπως και οι άντρες συνάδερφοί της. Μια κάμερα απαθανάτισε τη στιγμή και όταν το βίντεο λίγων λεπτών ανέβηκε στο διαδίκτυο, η ζωή της Άγια επρόκειτο να καταστραφεί.

Το βίντεο με την Άγια να χορεύει στους ρυθμούς της μουσικής μαζί με τους συναδέρφους της βιντεοσκοπήθηκε χωρίς την άδειά της από έναν συνάδελφό της δάσκαλο. Όλοι βρίσκονταν εν πλω σε ένα ποταμόπλοιο που εκτελούσε ημερήσια εκδρομή στον ποταμό Νείλο. 

Η Άγια φαίνεται να φοράει ένα μαντίλι στο κεφάλι, παντελόνι και μακρυμάνικη μπλούζα, ενώ χορεύει, μια εικόνα που σίγουρα δεν είναι ούτε στο ελάχιστο προκλητική για τα δυτικά πρότυπα.

Αν και το τσιφτετέλι, που χόρευε εκείνη την ημέρα η Άγια ντυμένη τόσο σεμνά κατά τα ισλαμικά πρότυπα, χρονολογείται τουλάχιστον από την εποχή των Φαραώ και είναι συνυφασμένος με την παράδοση του τόπου, σήμερα τόσο στην Αίγυπτο όσο και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες συχνά αποδοκιμάζονται οι γυναίκες που χορεύουν δημόσια.


Έτσι, όταν το βίντεο «ανέβηκε» στο διαδίκτυο και κοινοποιήθηκε ευρέως σε αραβικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής, προκάλεσε την κατακραυγή των Αιγύπτιων συντηρητικών.

Οι επικριτές της ισχυρίστηκαν ότι είχε συμπεριφερθεί επαίσχυντα: «Εκφράζει ξεκάθαρα πόσο έχουν ξεπέσει τα ήθη αυτή την εποχή που ζούμε!! Όλα επιτρέπονται», έγραψε ένας χρήστης του Twitter. «Η εκπαίδευση έχει πέσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο στην Αίγυπτο», σχολίασε άλλος, ζητώντας την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών!

Και οι αρχές πράγματι έδρασαν. Η Άγια με συνοπτικές διαδικασίες απολύθηκε από το δημοτικό σχολείο στο οποίο δίδασκε επί σειρά ετών την αραβική γλώσσα στην περιοχή Ντακάχλια. Σα να μην έφτανε αυτό, ο σύζυγός της τής ζήτησε διαζύγιο και την χώρισε εξαιτίας της κατακραυγής.

Έτσι, η γυναίκα έφτασε στο σημείο να ορκίζεται πως δεν θα χορέψει ποτέ ξανά και να δηλώνει ότι σκέφτηκε να αυτοκτονήσει μετά το κύμα των αντιδράσεων. «Δέκα λεπτά σε ένα σκάφος στο Νείλο μου κόστισαν όλη μου τη ζωή», είπε στους δημοσιογράφους.

Από την άλλη, η Άγια βρήκε στήριξη στους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών στην Αίγυπτο, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στην κριτική που ασκήθηκε σε βάρος της τονίζοντας ότι η δασκάλα δεν έκανε τίποτα κακό. Όπως υποστηρίζουν η όλη υπόθεση θυμίζει κυνήγι μαγισσών και πάει τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών δεκαετίες πίσω.

Προς υποστήριξή της και για την υπεράσπιση των προσωπικών ελευθεριών, η αναπληρώτρια διευθύντρια ενός άλλου σχολείου δημοσίευσε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες επίσης εμφανίζεται να χορεύει στον γάμο της κόρης της.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Αιγυπτιακού Κέντρου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Δρ Νιχάντ Αμπού Κουμσάν  πρόσφερε στην Άγια δουλειά στο γραφείο της και της ζήτησε να της προσκομίσει τη σύμβασή της με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να το μελετήσουν και να προσφύγουν νομικά εναντίον της παράνομης απόλυσής της.

Ισχύς εν τη ενώσει

Η συντεταγμένη αντίδραση απέναντι στην απόλυση και την κατακραυγή που αντιμετώπισε η Άγια φαίνεται τελικά πως άλλαξε τα δεδομένα. Η απόλυσή της ανακλήθηκε και οι τοπικές αρχές διόρισαν την Άγια σε άλλο σχολείο.

Η δασκάλα καταγγέλλει πως η όλη υπόθεση και η αντίδραση του σχολείου από το οποίο απολύθηκε συνιστά «παραβίαση της ιδιωτικής ζωής της». Επισήμανε ότι δεν χόρεψε σε κάποιο δημόσιο ίδρυμα ή μπροστά σε μαθητές και είπε ότι σχεδίαζε να μηνύσει το άτομο που τράβηξε το βίντεο.

Μετά την επαναπρόσληψή της, η Άγια μιλώντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ-Μάσρι Αλ-Γιουμ ανέφερε: «Η ζωή μου καταστράφηκε εξαιτίας ενός βίντεο που τραβήχθηκε από ένα αδίστακτο άτομο που προσπάθησε να αμαυρώσει το όνομά μου και εστίαζε σε εμένα μόνο για να με δείξει ως ένα ανήθικο άτομο. Έκανα ένα λάθος επειδή ήμουν χαρούμενη και έπαιξα με ανθρώπους που δεν ήταν ειλικρινείς. Ο κόσμος μού επιτέθηκε και με προσέβαλε. Έχασα τη δουλειά μου, το σπίτι μου, τον άντρα μου και η μητέρα μου αρρώστησε. Η οικογένειά μου επηρεάστηκε βαθιά από αυτό που συνέβη», ανέφερε.

«Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας της Ντακάχλια να μου δώσει πίσω τη δουλειά μου με έκανε να νιώσω ότι ένα μέρος της ζωής μου μπορεί να επιστρέψει στο φυσιολογικό και ότι ένα μέρος της αξιοπρέπειάς μου αποκαταστάθηκε. Εύχομαι όλα να γίνουν φυσιολογικά ξανά και οι άνθρωποι να σταματήσουν να γίνονται δικαστές και δήμιοι απέναντι στους άλλους» , συμπλήρωσε.

Τόνισε παράλληλα την ευγνωμοσύνη της απέναντι σε όσους την στήριξαν σε αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές καθώς, όπως είπε, τώρα κατάλαβε ποιοι ήταν πραγματικοί της φίλοι. Όπως είπε, το γεγονός ότι επαναπροσλήφθηκε ήταν ένα τεράστιο δώρο καθώς μετά το διαζύγιό της δεν έχει άλλη πηγή εισοδήματος για να ζήσει αυτή και τα τρία της παιδιά.

«Ο κόσμος είπε πολύ άσχημα πράγματα στη μητέρα και την οικογένειά μου, παρόλο που με μεγάλωσαν σωστά. Το να γελάς και να παίζεις δεν σε κάνει κακό άνθρωπο. Αντέδρασα αυθόρμητα και γελούσα και αστειευόμουν με τους συναδέρφους μου στη δουλειά μπροστά στις οικογένειές τους και τις συζύγους τους επειδή όλοι περνούσαμε καλά», αναφέρει με δάκρυα στα μάτια.

«Ήμουν σε μια εκδρομή για δασκάλους και τις οικογένειές τους και όλοι γελούσαμε, παίζαμε, χορεύαμε και αστειευόμασταν, αλλά ο κόσμος είδαμε τα πράγματα από την δική τους οπτική γωνία. Αν το πλάνο ήταν μεγαλύτερο θα φαινόταν ότι πολλοί ακόμα χόρευαν και γελούσαν».

Η υπόθεση της Άγια έχει ένα σχετικά καλό τέλος, ωστόσο ανέδειξε για ακόμα μια φορά πόσο προβληματική είναι η θέση των γυναικών σε πολλές ακόμα περιοχές του κόσμου. Παρόλο που η Άγια πήρε πίσω τη δουλειά της και πολλοί άνθρωποι τη στήριξαν, η γυναίκα αυτή πρέπει ακόμα να απολογείται για το γεγονός ότι… τόλμησε να χορέψει, να γελάσει και να περάσει καλά σε έναν κόσμο που φαίνεται ότι στο προνόμιο αυτό έχουν πρόσβαση μόνο οι άντρες.