Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου: Η απίστευτη ιστορία της Ντι Ντι Μπλανσάρντ και της Τζίπσι


Όταν η ζωή ξεπερνά κάθε κινηματογραφικό σενάριο. Μια ψυχοπαθής μητέρα που βασάνιζε το παιδί της, μια ζωή-κόλαση που οδήγησε σε φόνο

Όλοι όσοι γνώριζαν την Ντι Ντι Μπλανσάρντ τη θεωρούσαν αξιοθαύμαστη. Είχε αφιερώσει τη ζωή της στο να φροντίζει την κόρη της Τζίπσι η οποία, από τη γέννηση της, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. «Έχει χρωμοσωματικά ελαττώματα, μυική δυστροφία, χαμηλή νοημοσήνη, επιληψία, οξύ άσθμα, υπνική άπνοια, προβλήματα όρασης και πέρασε λευχαιμία» έλεγε η Μπλανσάρντ σε όποιον ρωτούσε για το μικροκαμωμένο κορίτσι το οποίο πραγματικά έδειχνε πολύ άρρωστο.

Η Τζίπσι μετακινούταν μόνο με αναπηρικό καροτσάκι, δεν είχε μαλλιά, της είχαν απομείνει ελάχιστα δόντια, ανέπνεε με τη βοήθεια συσκευής, σιτιζόταν με σωλήνα και ήταν μόνιμα πολύ αδύνατη και χλωμή. Η ιστορία της είχε παρουσιαστεί από μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα και όλοι μιλούσαν για την ηρωική Ντι Ντι Μπλανσάρντ που στεκόταν δίπλα στο παιδί της. Ακόμα και ο πρώην σύζυγος της και πατέρας της Τζίπσι, Ντον Μπλανσάρντ έλεγε πως αυτό που κάνει η Ντι Ντι είναι πραγματικά σπάνιο. Όταν με τον πλέον τραγικό τρόπο αποκαλύφθηκε η αλήθεια προκάλεσε σοκ.

Επεμβάσεις, θεραπείες και φάρμακα

Η Κλοντίν Πιτρέ γεννήθηκε το 1967 στη Λουιζιάνα. Παντρεύτηκε τον Ντον Μπλανσάρντ και το 1991 γέννησε την κόρη τους Τζίπσι Ρόουζ. Το ζευγάρι χώρισε λίγο μετά το ερχομό του κοριτσιού το οποίο μεγάλωσε μόνο με τη μητέρα του. Η Ντι Ντι (όπως συστηνόταν η Κλοντίν Μπλανσάρντ), η οποία είχε προσπαθήσει να γίνει νοσοκόμα, υποστήριζε ότι το παιδί ήταν σοβαρά άρρωστο.

Την σταμάτησε από το σχολείο μόλις στη 2α Δημοτικού και την κρατούσε στο σπίτι. Μόνιμα επισκεπτόταν γιατρούς και επέμενε ότι η Τζίπσι έχει ανάγκη από θεραπεία. Μοιάζει αδιανόητο αλλά κατάφερε να πείσει αρκετούς γιατρούς ότι το κοριτσάκι είχε πράγματι μια σειρά από ασθένειες.

Χωρίς να αντιμετωπίζει ουσιαστικά κανένα πρόβλημα η Τζίπσι υποβλήθηκε σε επεμβάσεις και έπαιρνε μόνιμα φαρμακευτική αγωγή. Κοιμόταν φορώντας αναπνευστήρα, σιτιζόταν για ένα διάστημα με σωλήνα και χρησιμοποιούσε αναπηρικό καροτσάκι για τις μετακινήσεις της. Το παιδί είχε μόνιμα ξυρισμένο κεφάλι, φορούσε πολύ χοντρά γυαλιά και είχε κατεστραμμένα δόντια λόγω των πολλών φαρμάκων που έπαιρνε. Η Ντι Ντι έπεισε γιατρούς ότι το πρόβλημα στα δόντια οφειλόταν σε κάτι άλλο με αποτέλεσμα η Τζίπσι να υποβληθεί σε επέμβαση και να τις αφαιρεθούν οι σιελογόνοι αδένες.

Μητέρα και κόρη περνούσαν τη ζωή τους μεταξύ σπιτιού και νοσοκομείου. Η περίπτωση τους συγκίνησε και αρκετά ΜΜΕ ενδιαφέρθηκαν για τη γυναίκα που άφησε τα πάντα για να φροντίσει το πολύπαθο παιδί της.

Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου

Στην πραγματικότητα ό,τι πρόβλημα αντιμετώπιζε η Τζίπσι της το είχε προκαλέσει η ψυχοπάθεια της μητέρας της. Η Ντι Ντι Μπλανσάρντ έπασχε από το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου και τα προβλήματα υγείας της κόρης της ήταν ένα δημιούργημα του άρρωστου μυαλού της. Έτσι κέρδιζε την προσοχή και τη συμπάθεια του κόσμου.

Η Τζίπσι μπορούσε να περπατήσει κανονικά, δεν χρειαζόταν ούτε αναπνευστήρα αλλά ούτε σωλήνα σίτισης και δεν είχε μαλλιά γιατί η Ντι Ντι της ξύριζε πολύ συχνά το κεφάλι. Όταν κάποιοι γιατροί ή φίλοι άρχισαν να αμφισβητούν το αφήγημα η Ντί Ντι τους απέκοβε άμεσα.

Το 2005 η οικογένεια ζούσε στη Λουιζιάνα και η Ντί Ντι υποστήριξε ότι το σπίτι τους καταστράφηκε από το τυφώνα Κατρίνα. Τόνισε μάλιστα πώς χάθηκαν και τα ιατρικά αρχεία της Τζίπσι. Μάνα και κόρη μετακόμισαν στο Μιζούρι. Το 2008 η οργάνωση «Habitat for Humanity» τους έχτισε ένα πανέμορφο σπίτι στο Σπρίνγκφιλντ (Μιζούρι) και έμειναν εκεί. Η Ντι Ντι είχε καταφέρει να εξασφαλίσει αρκετά επιδόματα για τα προβλήματα της Τζίπσι και ζούσαν άνετα.

Ένας νευρολόγος που εξέτασε την Τζίπσι το 2005 υποπτεύθηκε ότι είναι θύμα του συνδρόμου Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου αλλά δεν κατέθεσε επίσημη αναφορά. Αργότερα θα υποστηρίζει ότι δεν είχε αρκετά στοιχεία. Τελικά το 2009 θα γίνει η πρώτη αναφορά στις αρχές για την υπόθεση. Ήταν ανώνυμη και ανέφερε ότι όσα υποστηρίζει η Ντι Ντι για τις ασθένειες της Τζίπσι δεν έχουν ιατρική βάση. Δύο κοινωνικοί λειτουργοί επισκέφθηκαν το σπίτι αλλά έκριναν ότι δεν ευσταθεί η καταγγελία.

Ενώ το κορίτσι είχε μπει πλέον σε εφηβική ηλικία η μητέρα της υποστήριζε ότι είναι πολύ μικρότερη. Έφτασε στο σημείο μάλιστα να πλαστογραφήσει το πιστοποιητικό γέννησης της. Παρ' όλα αυτά ήταν πλέον δύσκολο να ελέγξει την Τζίπσι που είχε καταλάβει ότι οι ασθένειες υπήρχαν μόνο στο μυαλό της μητέρας της.

Η απόπειρα και η σχέση

Το 2011 έκανε την μια και μοναδική απόπειρα να το σκάσει. Ήταν 19 ετών και έφυγε με έναν άντρα που είχε γνωρίσει σε ένα συνέδριο επιστημονικής φαντασίας. Η Ντι Ντι κατάφερε να τους εντοπίσει και έπεισε τον άντρα ότι η Τζίσπι είναι ανήλικη. Η απόπειρα απέτυχε.

Το κορίτσι όμως βρήκε έναν τρόπο διαφυγής από την πραγματικότητα μέσω του διαδικτύου. Μπήκε σε μια ιστοσελίδα γνωριμιών για Χριστιανούς και το 2012 γνώρισε τον Νίκολας Γκόντιτζον. Ο νεαρός ζούσε στο Ουισκόνσιν, είχε διαγνωστεί με μια μορφή αυτισμού και είχε καταδικαστεί για μια περίεργη υπόθεση όταν συνελήφθη μέσα σε εστιατόριο να παρακολουθεί πορνό στο λάπτοπ του και να αυνανίζεται.

Η Τζίπσι του αποκάλυψε τα πάντα για τη ζωή της και η γνωριμία εξελίχθηκε σε ερωτική διαδικτυακή σχέση. Το ζευγάρι μιλούσε καθημερινώς και αντάλλασσε ερωτικές φωτογραφίες. Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα άρεσε και στους δύο ο σαδομαζοχισμός και ανέπτυξαν μια σχέση «αφέντη-σκλάβου».

Η Τζίπσι πίστεψε πως αν η μητέρα της γνωρίσει από κοντά τον Γκόντιτζον θα έδινε τη συγκατάθεση της για τη σχέση. Τον Μάρτιο του 2015 κανόνισε λοιπόν να συναντηθούν οι τρεις τους σε ένα σινεμά. Στην τουαλέτα του κινηματογράφου το ζευγάρι έκανε για πρώτη φορά σεξ. Το σχέδιο όμως της Τζίπσι απέτυχε καθώς η Ντι Ντι αντιπάθησε τον νεαρό και όταν επέστρεψαν στο σπίτι την τιμώρησε. «Ζήλευε γιατί δεν της άρεσε που του έδινα προσοχή. Μου είπε να μείνω μακριά του. Για δύο εβδομάδες κράτησε αυτός ο καυγάς. Φωνές, βρισιές και πράγματα να εκτοξεύονται. Τότε ήταν που αποφάσισα ότι η Ντι Ντι πρέπει να πεθάνει. Όχι επειδή τη μισούσα αλλά επειδή ήθελα να ξεφύγω από αυτή» υποστήριξε η Τζίπσι.

Η δολοφονία

Είπε στον Γκόντιζον ότι ο μόνος τρόπος για να ζήσουν μαζί είναι να φύγει η Ντί Ντι από τη μέση. Αυτός συμφώνησε να τη βοηθήσει. Θα σκότωνε την Ντι Ντι Μπλανσάρντ και θα εξαφανιζόταν με την Τζίπσι.

Στις 14 Ιουνίου 2015 ο Γκόντιτζον ταξίδεψε στο Μιζούρι και έκλεισε δωμάτιο σε ένα μοτέλ. Περίμενε ειδοποίηση από την Τζίπσι. Όταν του επιβεβαίωσε ότι η Ντι Ντι κοιμήθηκε, πήγε στο σπίτι.

Η Τζίπσι του έδωσε ένα μαχαίρι και του είπε να προχωρήσει. «Ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα το κάνει. Την είχα ακούσει να ουρλιάζει αλλά ποτέ έτσι. Ήταν σαν ταινία τρόμου. Ούρλιαξε και μετά ρώτησε ποιος είναι στην κρεβατοκάμαρα της. Την άκουσα να φωνάζει το όνομα μου 3-4 φορές και εκείνη τη στιγμή ήθελα να σηκωθώ να πάω να τη βοηθήσω αλλά φοβόμουν. Το σώμα μου δεν μπορούσε να κουνηθεί. Μετά όλα έγιναν ήσυχα» θα πει σε συνέντευξη της.

Ο Γκόντιτζον μαχαίρωσε την Ντι Ντι δεκαεπτά φορές. «Όταν μπήκα στο σπίτι ήταν μια από εκείνες τις στιγμές που ζεις μια φορά στη ζωή σου. Μου μιλούσε ένα άγγελος και ένας δαίμονας. Ο άγγελος μου έλεγε πάρε το κορίτσι και τρέξε μακριά. Ο διάβολος όμως μου έλεγε σκότωσε τη σκύλα. Η σκοτεινή μου πλευρά βγήκε στην επιφάνεια. Όταν την μαχαίρωσα για πρώτη φορά, ξύπνησε. Με ρώτησε ποιος είμαι και της απάντησα "είμαι ο καταραμένος εφιάλτης σου". Θα το έκανα ξανά. Με διαφορετικό τρόπο αλλά θα το ξαναέκανα. Δεν μπορούσα άλλο να βλέπω την Τζίπσι να υποφέρει» θα αποκαλύψει ο Γκόντιζον.

Η σύλληψη

Με την Ντί Ντι πλέον νεκρή το ζευγάρι έκανε σεξ στο δωμάτιο της Τζίπσι. «Ήμουν γυμνός και της ζήτησα να καθαρίσει το αίμα που έτρεχε από το χέρι μου. Το είχα κόψει από το μαχαίρι. Ήταν μια σεξουαλική φαντασίωση που είχα» θα πει ο Γκόντιζον και ουσιαστικά θα διαψεύσει το αφήγημα που επιχείρησε να παρουσιάσει η Τζίπσι ότι ήταν σοκαρισμένη μετά τη δολοφονία της μητέρας της. Η αλήθεια είναι ότι ένιωσε απελευθερωμένη.

Το ζευγάρι πήρε 4.000 δολάρια που υπήρχαν στο σπίτι και έφυγε. Έμειναν σε ένα μοτέλ έξω από το Σπρινγκφιλντ. Από εκεί η Τζίπσι ανέβασε το πρώτο μήνυμα στο κοινό προφίλ που είχε με τη μητέρα της στο Facebook. «Η σκύλα είναι νεκρή» έγραψε. Το δεύτερο δεν άφησε περιθώρια για αμφιβολίες: «Πετσόκοψα αυτό το χοντρό γουρούνι και βίασα την γλυκιά αθώα κόρη. Η κραυγή της ήταν τόοοοσο δυνατή lol». Η αστυνομία ειδοποιήθηκε και πήγε στο σπίτι όπου βρήκε το πτώμα της Ντι Ντι Μπλανσάρντ.

Η Τζίπσι υποστηρίζει ότι ανέβασε τα μηνύματα για να βρεθεί άμεσα το πτώμα. «Δεν άντεχα στη σκέψη ότι θα έμενε έτσι εκεί. Μπορεί να περνούσαν μήνες μέχρι να τη βρουν και ήθελα να έχει μια κανονική ταφή» υποστήριξε.

Το ζευγάρι πέρασε το βράδυ στο μοτέλ και το πρωί ταχυδρόμησαν το φονικό όπλο στο σπίτι του Γκόντιζον στον Ουισκόνσιν. Θεωρούσαν ότι είχαν καταφέρει να ξεφύγουν αλλά η αστυνομία βρισκόταν ήδη στα ίχνη τους. Μια γειτόνισσα των Μπλασάρντ, στην οποία η Τζίπσι είχε εκμυστηρευτεί τη σχέση της με τον Γκόντιτζον, μίλησε στις αρχές. Παράλληλα μάρτυρες είδαν την κοπέλα σε σταθμό λεωφορείον. Φορούσε ξανθιά περούκα και περπατούσε κανονικά. Μέσω του προφίλ του Γκόντιζον στο Facebook βρήκαν τη διεύθυνση του στο Ουισκόνσιν.

Στις 15 Ιουνίου ομάδα αστυνομικών εισέβαλε στο σπίτι. Το ζευγάρι ήταν εκεί και τους συνέλαβαν. Αρχικά όλοι θεώρησαν ότι η Τζίπσι είναι θύμα του Γκόντιζον και ότι τον είχε ακολουθήσει παρά τη θέληση της. Όταν όμως ο σερίφης Τζιμ Αρνότ ανακοίνωσε τη διπλή σύλληψη είπε: «Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Ζητώ από τον κόσμο να μην στέλνει χρήματα στην οικογένεια και να μην κάνει δωρεές μέχρι η έρευνα να ολοκληρωθεί και να ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί»

«Στη φυλακή νιώθω πιο ελέυθερη»

Όταν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης αποκαλύφθηκαν προκάλεσαν σοκ σε όλες τις ΗΠΑ. Ένα κύμα συμπαράστασης στην Τζίπσι σάρωσε όλη τη χώρα. Ακόμα και ο δημόσιος κατήγορος παραδέχθηκε ότι είναι μια υπόθεση «ασυνήθιστη και περίεργη» και ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει τη θανατική ποινή για το ζευγάρι. Μάλιστα για την Τζίπσι ζήτησε καταδίκη για φόνο β' βαθμού.  

Κατά τη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε ότι η Ντι Ντι Μπλανσάρντ βασάνιζε και χτυπούσε την κόρη της κάθε φορά που δημόσια έλεγε ή έκανε κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποκαλύψει την απάτη. Σκόπιμα δεν την τάιζε σωστά για να δείχνει άρρωστη. Άτομα της οικογένειας Μπλανσάρντ υποστήριξαν επίσης πως στο παρελθόν η Ντι Ντι έδινε μικρές δόσεις δηλητηρίου στην μητριά της για να είναι μόνιμα άρρωστη και έτσι να την φροντίζει και να τρέφει την ψυχοπάθεια της. 

Τον Ιούλιο του 2015 η νομική ομάδα της Τζίπσι έκανε συμφωνία με την Πολιτεία για καταδίκη δέκα ετών. Θα έχει δικαίωμα να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης με αναστολή το 2024.

Οι δικηγόροι του Γκόντιτζον υποστήριξαν στο δικαστήριο πως ο αυτισμός, το χαμηλό του IQ και ο έρωτας του για την Τζίπσι τον οδήγησαν στο έγκλημα. Τελικά όμως η ποινή του ήταν ισόβια κάθειρξη χωρίς το δικαίωμα αναστολής.


Σε συνέντευξη που έδωσε το 2018 η Τζίπσι Μπανσάρντ απάντησε στο ερώτημα γιατί απλά δεν έφυγε: «Η Ντι Ντι θα ήταν η τέλεια μητέρα για κάποιον όμως που θα ήταν πραγματικά άρρωστος. Αυτή ήταν η ζωή μου και είχε εγκλωβιστεί εκεί. Είχα πιστέψει ότι πραγματικά είχα καρκίνο. Ήξερα όμως ότι μπορώ να περπατήσω και να φάω κανονικά. Πάντα ήλπιζα ότι ένα από τους γιατρούς θα έβλεπε τι πραγματικά συμβαίνει και θα τελείωνε όλο αυτό. Τελικά δεν έγινε και ήταν απογοητευτικό. Στη φυλακή νιώθω πιο ελεύθερη από τότε που ζούσα με τη μητέρα μου. Τώρα μου επιτρέπεται να ζήσω σαν κανονική γυναίκα».