Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν πεθαίνουμε;


Μια επιστημονική ομάδα κατέγραψε τις τελευταίες στιγμές του εγκεφάλου ενός άνδρα που πέθαινε. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά και δημιουργούν ερωτηματικά για το πώς και πότε πεθαίνει ο εγκέφαλος μας

Μια επιστημονική ομάδα κατέγραψε για πρώτη φορά τη δραστηριότητα ενός ανθρώπινου εγκεφάλου λίγο πριν τον θάνατο. Συγκεκριμένα καταγράφηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα ενός 87χρονου άνδρα ο οποίος είχε συνδεθεί με ένα μηχάνημα ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG). Ο ηλικιωμένος, που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο μετά από επιληπτική κρίση και πτώση, έπαθε έμφραγμα και κατέληξε ενώ καταγραφόταν κάθε λειτουργία του εγκεφάλου του έως τον θάνατο αλλά και μετά από αυτόν. Τα αποτελέσμα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience. 

Τα 900 δευτερόλεπτα εγκεφαλικής δραστηριότητας που καταγράφηκαν πριν ο ασθενής εκπνεύσει αποκάλυψαν ότι παρουσίαζαν τα ίδια μοτίβα με τα όνειρα, την ανάκληση μνήμης και τον διαλογισμό. Τα ευρήματα είναι εκπληκτικά και δημιουργούν νέα ερωτηματικά σχετικά με το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος κατά τη διαδικασία του θανάτου αλλά κυρίως για το πότε πεθαίνει και ο ίδιος.

«Καταγράψαμε 900 δευτερόλεπτα εγκεφαλικής λειτουργίας την ώρα του θανάτου και εστιάσαμε κυρίως στο τι συνέβη 30 δευτερόλεπτα πριν και μετά αφότου η καρδιά του ασθενούς σταμάτησε να χτυπά. Καταγράφηκαν εγκεφαλικές ταλαντώσεις. Λίγο πριν και αφού η καρδιά σταμάτησε είδαμε διαφοροποιήσεις συγκεκριμένων νευρικών ταλαντώσεων. Μέσω της δημιουργίας περιοδικών κινήσεων (ταλάντωση) που εμπλέκονται στην ανάκτηση μνήμης, ο εγκέφαλος μπορεί να κάνει μια τελευταία ανάκληση σημαντικών γεγονότων της ζωής λίγο πριν πεθάνουμε», είπε ο Δρ Αζμάλ Ζέμαρ, νευροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο του Λούιβιλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας.

O εγκέφαλος αφού σταματήσει η καρδιά μας

Προσέθεσε ότι τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό ο εγκέφαλος να παραμένει ενεργός και συντονισμένος καθώς το άτομο πεθαίνει αλλά ακόμη και μετά το θάνατό του. Ο Δρ Αζμάλ Ζέμαρ τόνισε ότι «ίσως ο εγκέφαλος μας να είναι προγραμματισμένος έτσι για να ακολουθεί τη συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτά τα ευρήματα θέτουν σε αμφισβήτηση το πότε ακριβώς τελειώνει η ζωή και δημιουργούν σημαντικά ερωτήματα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της δωρεάς οργάνων».

Είναι η πρώτη έρευνα που εξέτασε τη ζωντανή εγκεφαλική δραστηριότητα σε έναν άνθρωπο που πεθαίνει, αλλά ακολουθεί παρόμοια ευρήματα σε περιοδικές κινήσεις που παρατηρήθηκαν σε αρουραίους που βρίσκονταν σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Καθώς ο ασθενής είχε προηγουμένως υποστεί εγκεφαλικές κακώσεις λόγω πτώσης μετά από επιληπτική κρίση, οι ερευνητές δέχονται ότι τα δεδομένα είναι περίπλοκα, με τον Δρ Αζμάλ Ζέμαρ να δηλώνει ότι σχεδιάζει να διεξαγάγει περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσει την αρχική του μελέτη. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε την έρευνα μας πάνω στο θέμα και να εξετάσουμε περισσότερες παρόμοιες περιπτώσεις και εγκεφάλους που δεν είναι τόσο επιβαρυμένοι», τόνισε ο Ζέμαρ.

Κλείνοντας ανέφερε: «Κάτι που μπορούμε να μάθουμε από αυτή την έρευνα είναι ότι αν και οι αγαπημένοι μας έχουν τα μάτια τους κλειστά και είναι έτοιμοι να ξεκουραστούν, ο εγκέφαλός τους μπορεί να επαναφέρει μερικές από τις ωραιότερες στιγμές που βίωσαν στη ζωή τους».