Μηχανές, βία, ναρκωτικά: Η ζωή του ηγέτη των Hells Angels


Ο Σόνι Μπάρτζερ ήταν επί δεκαετίες ο αναμφισβήτητος ηγέτης της συμμορίας μηχανόβιων που τρομοκρατούσε τις ΗΠΑ. Πέθανε σε ηλικία 83 ετών δηλώνοντας ότι δεν μετάνιωσε για (σχεδόν) τίποτα

«Είναι ο απόλυτης ηγέτης τους. Μαχητής και φιλόσοφος που διαθέτει ατσάλινη και βαθυστόχαστη ποιότητα. Έχει μια ενστικτώδη αυτοσυγκράτηση που δίνει την εντύπωση στους άλλους ότι μπορούν να τον κατανοήσουν. Την ίδια ώρα όμως είναι και μια ήρεμη απειλή, έχει έναν εγωκεντρικό φανατισμό που έχει γαλουχηθεί μέσα από τα χρόνια στα οποία βρίσκεται στο πηδάλιο αυτής της λεγεώνας των απόκληρων» γράφει ο Χάντερ Τόμπσον στο βιβλίο του «Hells Angels: A Strange and Terrible Saga» το οποίο εκδόθηκε το 1967. Η περιγραφή του αφορά τον Ραλφ Χιούμπερ Μπάτζερ, γνωστό και ως Σόνι, ο οποίος πέθανε στις 29 Ιουνίου 2022 σε ηλικία 83 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Αποχαιρέτισε τον κόσμο με ένα μήνυμα που είχε ετοιμάσει εδώ και αρκετό διάστημα και δημοσιεύθηκε στο Facebook μια μέρα μετά τον θάνατο του. «Αν διαβάζετε αυτό το μήνυμα θα ξέρετε ότι έφυγα. Ζήτησα να δημοσιευθεί αμέσως μετά τον θάνατο μου. Παρότι είχα μια δημόσια περσόνα κυρίως ευχαριστήθηκα τον ξεχωριστό χρόνο που πέρασα με τα αδέλφια μου στο κλαμπ, την οικογένεια μου και τους κοντινούς μου φίλους.

Έζησα μια μεγάλη, καλή ζωή γεμάτη περιπέτεια και είχα το προνόμιο να είμαι μέλος αυτού του εκπληκτικού κλαμπ» έγραψε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στους Hells Angels, το κλαμπ οδηγών μηχανής που εξελίχθηκε σε συμμορία και για δεκαετίες αποτέλεσε έναν πανίσχυρο «παίκτη» στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος στις ΗΠΑ.

Επιζούσε χωρίς ηθικούς φραγμούς

Ο Σόνι Μπάρτζερ υπήρξε για δεκαετίες ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης και η φωνή των Hells Angels. Ανελίχθηκε στην ηγεσία τους κάνοντας αυτό που ήξερε καλύτερα από κάθε τι άλλο: επιζούσε χωρίς να έχει ηθικούς φραγμούς. Πήρε αυτό το μάθημα από μικρό παιδί καθώς μεγάλωσε χωρίς μητέρα (έφυγε από το σπίτι όταν ο Σόνι ήταν τεσσάρων μηνών) και με έναν αλκοολικό πατέρα. Στο σχολείο έμπλεκε συνέχεια σε καυγάδες και το παράτησε στην 1η Λυκείου. Με ψεύτικα χαρτιά κατατάχθηκε στο στρατό σε ηλικία 16 ετών. Τον ανακάλυψαν 14 μήνες μετά και αποτάχθηκε.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος «ήθελα να ανήκω σε ένα κλαμπ μηχανόβιων αφότου είδα τον Λι Μάρβιν στην ταινία του 1953 “The Wild One”. Ήθελα να οδηγώ μηχανή και να περνάω καλά». Οι Hells Angels είχαν ιδρυθεί από το 1940 στη Φοντάνα της Καλιφόρνια και ο Μπάρτζερ αποφάσισε να ανοίξει ένα παράρτημα το Όκλαντ τον Απρίλιο του 1957. Το τοπικό κλαμπ έγινε σύντομα πανίσχυρο και έθεσε τα στάνταρ για όλη την οργάνωση. Ο Σόνι έγινε ο πρόεδρος των Hells Angels σε ολόκληρη τη χώρα και η πιο αναγνωρίσιμη μορφή.

Οι πιο σκληροί που υπάρχουν

Υπό την ηγεσία του οι Hells Angels έγιναν το συνώνυμο του χάους. Ναρκωτικά, εκβιασμοί, επιθέσεις και συγκρούσεις με αστυνομία και διαδηλωτές κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Όταν τα άλλα κλαμπ αποφάσισαν να κόψουν τους δεσμούς μαζί τους και δήλωναν ότι οι Angels εκπροσωπούσαν μόλις το 1%  των μηχανόβιων τότε τα μέλη της συμμορίας άρχισαν να φορούν λογότυπα που έγραφαν One-Percenter».

Ο Μπάρτζερ μιλούσε συχνά στον Τύπο και τα μηνύματα που έστελνε ήταν συγκεχυμένα. «Απλά θέλουμε να μας αφήσουν στην ησυχία μας» υποστήριζε αλλά παράλληλα τόνισε ότι οι Angels «είναι οι πιο σκληροί που υπάρχουν, οι πιο πιστοί και δύο μέλη μας μπορούν να τα βάλουν με πέντε από κάθε άλλο κλαμπ».

Το 1969 η συμμορία βρέθηκε στο προσκήνιο όταν μέλη της δολοφόνησαν με μαχαίρι έναν νεαρό Αφροαμερικανό κατά τη διάρκεια συναυλίας των Rolling Stones. Το έγκλημα καταγράφηκε από κάμερα και προκάλεσε οργή σε όλες τις ΗΠΑ. Ο Μπάρτζερ όμως υπερασπίστηκε τους συντρόφους του υποστηρίζοντας ότι είχαν δεχθεί επίθεση νωρίτερα. Τελικά οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν καθώς αποδείχθηκε ότι το θύμα τους απείλησε με όπλο.

«Όταν ξεκίνησε ο χαμός οι Rolling Stones φοβήθηκαν και ήθελαν να σταματήσουν τη μουσική. Έβαλα το πιστόλι μου στα πλευρά του Κιθ Ρίτσαρντς και του είπα να συνεχίσει να παίζει» θα πει ο Μπάρτζερ.

«Τα 13 χρόνια δεν είναι και πολλά…»

Το 1972 κατηγορήθηκε για τη δολοφονία ενός άντρα ο οποίος είχε πουλήσει νοθευμένα ναρκωτικά στους Hells Angels. Τελικά αθωώθηκε. Παρ’ όλα αυτά πέρασε περίπου 13 χρόνια από τη ζωή του σε φυλακές. Καταδικάστηκε για επιθέσεις, απαγωγή, κατοχή όπλων και ναρκωτικών και σύσταση συμμορίας. «Ήταν κι αυτό ένα κομμάτι τη ζωή μου. Τα 13 χρόνια δεν είναι και πολλά αν σκεφτούμε το πόσο καλά πέρασα», θα πει.

Κάπνιζε τρία πακέτα τσιγάρα την ημέρα και στις αρχές του 1980 διαγνώστηκε με καρκίνο στον λάρυγγα. Υποβλήθηκε σε επέμβαση και μετά από δική του απαίτηση τού αφαιρέθηκαν οι φωνητικές χορδές. Για το υπόλοιπο της ζωής του μιλούσε μέσω τραχειοτομής.

Μιλώντας για τη ζωή του θα πει: «Ξεκινήσαμε το κλαμπ για να περνάμε καλά ως ομάδα. Τη δεκαετία του ’60 αρχίσαμε να μπαίνουμε σε φασαρίες. Το ’70 μπήκαμε λίγο στο έγκλημα και αυτά τα πράγματα και το ’80 ήμασταν όλοι στη φυλακή». Μέχρι το τέλος όμως υποστήριζε ότι οι Hells Angels είχαν δαιμονοποιηθεί. «Οι Καθολικοί πιθανότατα έκαναν περισσότερα εγκλήματα απ’ όσα μπορούμε να σκεφτούμε. Ίσως και οι πολιτικοί να κάνουν περισσότερα εγκλήματα από εμάς» τόνιζε.

Το 2000 η αυτοβιογραφία του «Hell's Angel: The Life and Times of Sonny Barger and the Hells Angels Motorcycle Club» έγινε μπεστ-σέλερ στις ΗΠΑ. Εκεί αποκάλυψε ότι δεν του άρεσαν καθόλου οι μηχανές Harley. «Αναφορικά με το πόσο καλά μηχανήματα είναι δεν μου αρέσουν. Τις οδηγώ γιατί είμαι στο κλαμπ και αυτή είναι η εικόνα μας. Αν μπορούσα όμως θα οδηγούσα μια Honda ST1100 ή μια BMW. Χάσαμε το τρένο όταν δεν αλλάξαμε σε ιαπωνικές μηχανές όταν ξεκίνησαν να κατασκευάσουν μεγαλύτερες μηχανές. Συνήθως αυτό που λέω είναι γ@μώ τις Harley-Davidson» θα αποκαλύψει.

Το 2010 συμμετείχε ως γκεστ σταρ, στο ρόλο του Lenny "The Pimp" Janowitz, στη σειρά του Sons of Anarchy. Εμφανίστηκε συνολικά τρεις φορές στη σειρά.

Φέρσου μου καλά…

Η προσωπική του ζωή ήταν επίσης πολυτάραχη. Η πρώτη του σύζυγος Έλσι Μέι πέθανε τον 1967 μετά από έκτρωση που έκανε σε παράνομη κλινική. Το 1973, ενώ βρισκόταν στις φυλακές Φόλσομ, παντρεύτηκε την Σάρον Γκρούλκε. Έμειναν μαζί περίπου μια δεκαετία. Ακολούθησε η Νοέλ την οποία το 2003 χτύπησε πολύ άσχημα και συνελήφθη.

Το 2005 παντρεύτηκε τη Ζοράνα, την τέταρτη και τελευταία σύζυγο του. Έμειναν μαζί ως το τέλος της ζωής του. Σε μια από τις συνεντεύξεις που είχε δώσει τον ρώτησαν για τη φιλοσοφία της ζωής του. «Φέρσου μου καλά και θα σου φερθώ καλύτερα. Φέρσου μου άσχημα και θα σου φερθώ χειρότερα» είπε.