Οι τουρίστες απειλούν το ψηλότερο δέντρο στον πλανήτη



Η επίσκεψη πλέον στον «Υπερίωνα» τιμωρείται με πρόστιμο ή φυλάκιση καθώς η τουριστική μανία απειλεί το οικοσύστημα αλλά και το ίδιο το δέντρο

Στις 25 Αυγούστου 2006 οι φυσιοδίφες Κρις Άτκινς, και Μάικλ Τέιλορ περπατούσαν σε μια απομακρυσμένη περιοχή των εθνικών πάρκων Redwood, στη Βόρεια Καλιφόρνια, όταν βρέθηκαν μπροστά σε ένα μεγαλειώδες θέαμα. Ήταν η πρώτη τους συνάντηση με τον Υπερίωνα, το ψηλότερο εν ζωή δέντρο του πλανήτη μας. Αρχικά η θέση του Υπερίωνα, του οποίου το ύψος φτάνει τα 155,55 μέτρα, παρέμεινε κρυφή για να προστατευτεί. Η επιμονή όμως κάποιων πεζοπόρων-τουριστών αποκάλυψε το μυστικό.

Η μανία των ανθρώπων να αγγίξουν το δέντρο και να πάρουν ένα.. σουβενίρ είχε ως αποτέλεσμα, δεκαέξι χρόνια μετά την ανακάλυψη του, να αναγκάσει την κυβέρνηση να το προστατέψει. Η επίσκεψη πλέον στον Υπερίωνα απαγορεύεται αυστηρά και μπορεί να επιφέρει πρόστιμο 5.000 δολαρίων ή φυλάκιση έξι μηνών.  

Σε ανακοίνωση της η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων τόνισε ότι οι τουρίστες είχε προκαλέσει μεγάλη ζημία τόσο στο δέντρο όσο και στην περιοχή γύρω από αυτό. «Ως επισκέπτης πρέπει να αποφασίσεις αν θα είσαι μέρος της προσπάθειας να διατηρηθεί αυτό το μοναδικό τοπίο ή θα είσαι μέρος της καταστροφής του» τονίζει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

«Δεν σέβονταν την εύθραυστη ισορροπία του οικοσυστήματος, δεν χρησιμοποιούσαν μόνο τα μονοπάτια και σε κάποιες περιπτώσεις δεν σέβονταν ούτε το ίδιο το δέντρο» ανέφερε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας. Αναζητώντας τον Υπερίωνα χιλιάδες άνθρωποι άφηναν τα μονοπάτια και το δάσος υπέστη σοβαρές ζημιές.

Παρά το τεράστιο μέγεθος τους οι σεκόιες έχουν ένα απίστευτα «ρηχό» ριζικό σύστημα το οποίο φτάνει μόλις τα τέσσερα μέτρα. Κυρίως συλλέγουν υγρασία από την επιφάνεια του δάσους και μέσω του φυλλώματος του. Περπατώντας οι επισκέπτες ουσιαστικά αποψίλωναν την περιοχή και δημιουργούσαν σοβαρό πρόβλημα ακόμα και στα ίδια τα δέντρα.

«Η συνεχής χρήση τελικά επηρέαζε, εκτός από τη χαμηλή βλάστηση, και το ριζικό σύστημα των δέντρων τα οποία ο κόσμος ήθελε να επισκεφθεί. Πολύ συχνά βρίσκαμε σκουπίδια και μονοπάτια που είχαν δημιουργήσει οι επισκέπτες με κατάληξη αυτοσχέδιες τουαλέτες. Εκτός από κόπρανα, βρίσκαμε χαρτιά τουαλέτας. Δεν ήταν καθόλου ωραία θέαμα» αναφέρει ο Λιονέλ Αργκουέλο, υπεύθυνος στα Εθνικά Πάρκα Redwood.

Ο Υπερίωνας πήρε τον όνομα του από τον Τιτάνα της ελληνικής μυθολογίας. Παρά το τεράστιο του ύψος (αν οι δρυοκολάπτες δεν ήταν ροκανίζει την κορυφή θα μπορούσε να είναι λίγο ψηλότερο) δεν έχει εξίσου μεγάλο κορμό κάτι που απογοητεύει τους επισκέπτες. Σε όγκο όχι μόνο δεν είναι το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο αλλά ούτε καν το μεγαλύτερο στο είδος του. Υπάρχουν σεκόιες με πολύ μεγαλύτερη σε πλάτος κορμό.

Παράλληλα ο Υπερίωνα είναι ένα σχετικά νέο, για τα δεδομένα του, δέντρο. Η ηλικία του υπολογίζεται από 600 έως 800 χρόνια όταν o «Μαθουσάλας», το αρχαιότερο δέντρο στον πλανήτη, είναι 4,853 ετών.

Πέραν από τους τουρίστες αυτό που τρομάζει τους… προστάτες του Υπερίωνα είναι οι πυρκαγιές. Οι σεκόιες έχουν τεράστια αντοχή στη φωτιά και πολύ μεγάλη ικανότητα αναγέννησης. Μέσα στους αιώνες έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να επιζούν και τελικά να ακμάζουν. Όμως οι συνεχώς αυξανόμενη ένταση των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια έχει πλέον ξεπεράσει ακόμα και τα δικά τους όρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 οι φωτιές στην περιοχή κατέστρεψαν το 10 έως 14% του παγκόσμιο «πληθυσμού» σεκόιας στον κόσμο.