Ο «κανίβαλος αστυνομικός» που τιμωρήθηκε για τις φαντασιώσεις του


Ο Γκιλ Βάλε συνελήφθη και καταδικάστηκε όχι για αυτά που έκανε αλλά για αυτά που φαντασιωνόταν στο διαδίκτυο. Μια υπόθεση που προκαλεί συζητήσεις μέχρι σήμερα.

Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο αλλά μια μέρα ο Γκιλμπέρτο Βάλε «ξύπνησε» από την πραγματικότητα και κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη φρίκη των φαντασιώσεων του. Ο πρώην αστυνομικός καταδικάστηκε και πέρασε 21 μήνες στη φυλακή όχι για αυτά που έκανε αλλά γι’ αυτά που φαντασιωνόταν. Η υπόθεση του θυμίζει κινηματογραφικό σενάριο και προκάλεσε έντονο διαξιφισμό σε νομικό και κοινωνικό επίπεδο. Γίνεται να τιμωρούμε τις φαντασιώσεις, όσο φρικτές κι αν είναι, με τη δικαιολογία ότι προλαμβάνουμε έτσι την υλοποίηση τους;

Βυθισμένος στο «σκοτεινό» διαδίκτυο

Ο Γκιλ Βάλε γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1984 και μεγάλωσε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν πολύ μικρός. Φοίτησε σε Καθολικό σχολείο και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Το 2006 πήρε πτυχίο στην ψυχολογία και μήνες μετά την αποφοίτηση του μπήκε στο αστυνομικό σώμα της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στο τμήμα του Μόρνιγκσαϊτ Χάιτς στο Μανχάταν. Το διαδίκτυο έπαιζε μεγάλο ρόλο στη ζωή του και εκεί γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγο του. «Συναντήθηκαν» στην ιστοσελίδα γνωριμιών OKCupid και παντρεύτηκαν το 2010. Στις αρχές του 2012 γεννήθηκε η κόρη τους.

Σταδιακά ο Βάλε βυθίστηκε μέσα στον κόσμο του διαδικτύου και περνούσε τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο του μπροστά στο υπολογιστή. Λίγο μετά τη γέννηση της κόρης του έγινε ιδιαίτερα ενεργός στο φόρουμ Dark Fetish Net το οποίο αφορούσε ακραία σεξουαλικά φετίχ  και φαντασιώσεις. Οι χρήστες μιλούσαν για απαγωγές, βιασμούς, βασανιστήρια, δολοφονίες και κανιβαλισμό.

Ο Βάλε μοιραζόταν τις δικές του φαντασιώσεις με άλλους χρήστες. Μιλούσε για το πώς ήθελε να απαγάγει γυναίκες, να τις βασανίσει, να τις σκοτώσει και να τις ψήσει. Μιλούσε ακόμα και για τη σύζυγο του και χρησιμοποιούσε φωτογραφίες της όπως και εικόνες γυναικών που γνώριζε. Επέστρεφε στο σπίτι από τη βάρδια του και κλεινόταν στο δωμάτιο του με τη δικαιολογία ότι θέλει να ηρεμήσει.

Αποκάλυψη και σύλληψη

«Η γυναίκα μου άρχισε να υποπτεύεται. Πίστεψε ότι έχω κάποια σχέση και μου έβαλε ένα ειδικό λογισμικό στον υπολογιστή για να δει τι ακριβώς κάνω» λέει ο ίδιος και συνεχίζει:

«Αυτό που βρήκε δεν ήταν κάποια σχέση αλλά οι συζητήσεις μου με άλλους χρήστες για κανιβαλισμό, βασανιστήριο και φωτογραφίες άλλων γυναικών. Ήταν σοκαρισμένη και έκλαιγε καθώς αναφερόμουν ακόμα και στην ίδια. Προσπάθησα να την ηρεμήσω και τις έλεγα ότι δεν είναι κάτι αληθινό αλλά συνέχιζε να κλαίει. Έφυγε από το σπίτι και μου έστειλε ένα μήνυμα από το αεροδρόμιο. Πίστεψα ότι θα φύγει για μικρό διάστημα και όταν γυρίσει θα πάμε σε έναν θεραπευτή και όλα θα πάνε καλά. Δεν έγιναν όμως έτσι τα πράγματα».

Η σύζυγος του Βάλε επικοινώνησε με το FBI και έδωσε λεπτομέρειες για τη δραστηριότητα του αστυνομικού. Τους έδωσε τις συζητήσεις που είχε κάνει στο Dark Fetish Net. Σε μερικές από αυτές σχεδίαζε με άλλους χρήστες την απαγωγή συγκεκριμένων γυναικών. Μιλούσαν για το πώς χρησιμοποιείται το χλωροφόρμιο, πού θα ήταν το ιδανικό σημείο απαγωγής αλλά και το τι θα έκαναν μετά στο θύμα.

Οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα και συνέλαβαν τον Βάλε στις 25 Οκτωβρίου 2012. Του άσκησαν κατηγορίες με την πιο βαριά από αυτές να είναι η «συνομωσία για απαγωγή». Είχαν πειστεί ότι ο αστυνομικός ήταν έτοιμος να περάσει από το επίπεδο της φαντασίωσης σε αυτό της υλοποίησης. Η υπόθεση έγινε πρώτο θέμα στα κορυφαία ΜΜΕ των ΗΠΑ και ο Βάλε παρουσιαζόταν σαν ένα τέρας το οποίο ήταν έτοιμο να σκοτώσει και να κανιβαλίσει γυναίκες. «Θα χρησιμοποιούσε τον εξοπλισμό της αστυνομίας για να κυνηγήσει γυναίκες και να τις φάει» έλεγαν με τρόμο οι παρουσιαστές των τηλεοπτικών σταθμών.

«Ήταν εφιάλτης. Ο κόσμος είχε τρομοκρατηθεί. Ένας αστυνομικός που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή της δουλειάς του για να συλλέξει πληροφορίες για τα μελλοντικά του θύματα. Βέβαια ποτέ δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο» λέει ο Βάλε ο οποίος χρησιμοποιούσε μόνο τον προσωπικό του υπολογιστή για να μπει στο Dark Fetish Net και δεν είχε αναζητήσει διευθύνσεις στο δίκτυο της αστυνομίας.

Η καταδίκη

Ο Γκιλ Βάλε κάθισε στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο να καταδικαστεί σε ισόβια για την κατηγορία της συνομωσίας για απαγωγή. Η σύζυγος του κατέθεσε εναντίον του και όταν παρουσιάστηκαν οι συζητήσεις του στο διαδίκτυο το δικαστήριο πάγωσε. Ο ίδιος επέμενε ότι ήταν απλά φαντασιώσεις και δεν σκόπευε ποτέ να τις υλοποιήσει. Δεν έπεισε όμως τον Μάρτιο του 2013 κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες.

Ο Βάλε οδηγήθηκε στη φυλακή αλλά κατάθεσε έφεση. Τον Ιούνιο του 2014 το δικαστήριο ανέτρεψε την ποινή του και μετά από 21 μήνες εγκλεισμού απελευθερώθηκε. Ο δικαστής έκρινε ότι τα στοιχεία έδειχναν ότι οι συζητήσεις του αστυνομικού έγιναν στα πλαίσια των φαντασιώσεων του και ενός ρόλου που του άρεσε να παίζει. Αποκαλύφθηκε ότι στις περισσότερες από τις συζητήσεις ο Βάλε έλεγε ότι είναι ένα «κόσμος που έχει στο κεφάλι του» και ότι προσποιείται. Όσο για τον υπολογιστή της αστυνομίας τον είχε χρησιμοποιήσει για να δει ένα ατύχημα στο οποίο είχε εμπλακεί μια φίλη του. Η καταδίκη για κακή χρήση του αστυνομικού δικτύου δεν κατέπεσε.

Η κυβέρνηση άσκησε έφεση στην απόφαση του 2014 και η υπόθεση πήγε σε δεύτερο βαθμό.  Τον Δεκέμβριο του 2015 ανακοινώθηκε πως η έφεση απορρίπτεται και διατηρείται η απόφαση που κρίνει αθώο τον Βάλε για την κατηγορία της συνομωσίας για απαγωγή.

«Έχει μείνει το στίγμα»

«Δεν είναι έγκλημα να φαντασιώνεσαι, δεν είναι έγκλημα να έχεις φαντασιώσεις για ανθρώπους που γνωρίζεις. Δεν είναι έγκλημα να φαντασιώνεσαι ακόμα και τα πιο άρρωστα πράγματα όσο αυτό παραμένει φαντασίωση. Ήταν ξεκάθαρα φαντασία ό,τι έκανα» θα δηλώσει ο Γκιλ Βάλε και σε ερώτηση αν μπαίνει ακόμα σε φόρουμ σαν το Dark Fetish Net θα παραδεχθεί: «Κάποιες φορές ναι».  

Μετά την αποφυλάκιση του ο Βάλε προσπάθησε να φτιάξει ξανά τη ζωή του. Είχε χάσει τη δουλειά του στην αστυνομία και είχε χωρίσει. Επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τις άρρωστες φαντασιώσεις του και έως σήμερα έχει γράψει τέσσερα βιβλία. Στο πρώτο με τίτλο «Raw Deal» παρουσιάζει την προσωπική του ιστορία και τα άλλα τρία είναι μυθιστορήματα τρόμου.

«Πλέον δουλεύω σε μια κατασκευαστική εταιρία. Ευτυχώς ο ιδιοκτήτης με ήξερε από πριν και μου έδωσε την ευκαιρία. Το μητρώο μου είναι απολύτως καθαρό πλέον αλλά έχει μείνει το στίγμα. Πάντως για να είμαι ειλικρινής έχει πάει καλύτερα από ό,τι περίμενα» τόνισε ο Βάλε σε συνέντευξη του το 2019.

Η υπόθεση του ξεχωρίζει ως σήμερα καθώς ένας άνθρωπος, έστω και πρόσκαιρα, τιμωρήθηκε για τις, αδιαμφισβήτητα άρρωστες, φαντασιώσεις του με τον φόβο ότι στο μέλλον θα προσπαθήσει να τις υλοποιήσει.