Οι επιστήμονες αποκάλυψαν το πρόσωπο ενός… βαμπίρ


Ο Τζον Μπάρμπερ πέθανε σε ηλικία 55 ετών από φυματίωση. Οι κάτοικοι όμως της περιοχής έλαβαν μέτρα για να μην επιστρέψει από τον τάφο


Το 1990 μια παρέα παιδιών που έπαιζε στο Γκρίσγουολντ (στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ) ανακάλυψε ένα νεκροταφείο του 19ου αιώνα. Από την αρχαιολογική έρευνα που ακολούθησε ένα εύρημα ξεχώρισε. Μέσα σε έναν από τους τάφους βρέθηκε ένας σκελετός με τα μηριαία οστά του να έχουν τοποθετηθεί σε σχήμα σταυρού στο στήθος του.

Όπως ανέφεραν ιστορικοί, οι οποίοι ειδικεύονται στη συγκεκριμένη περίοδο, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούσαν ότι ο νεκρός ήταν βαμπίρ.

Αρκετά χρόνια μετά τον θάνατο του ο τάφος του «βαμπίρ» έπρεπε να ανοίξει και τα κόκκαλα του να τοποθετηθούν στη συγκεκριμένη θέση. Έτσι δεν θα μπορούσε να επιστρέψει και να βλάψει τους ζωντανούς.

Το 2019 μια ομάδα ερευνητών κατάφερε να ταυτοποιήσει τον «βρικόλακα». Ήταν ο 55χρονος αγρότης Τζον Μπάρμπερ ο οποίος είχε πεθάνει από φυματίωση. Η έρευνα δεν σταμάτησε εκεί. Μια άλλη ομάδα σκανάροντας το κρανίο και εκμεταλλευόμενη τη σύγχρονη τεχνολογία «έδωσε» στο βαμπίρ του Γκρίσγουολντ… πρόσωπο.

Μετά από μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία συνέθεσαν και παρουσίασαν την εικόνα του 55χρονου. Όπως τόνισαν πιθανότατα είχε ανοιχτό δέρμα, καστανά μάτια και καστανά ή μαύρα μαλλιά.

Ο αγρότης εκτός από θύμα της φυματίωσης ήταν και θύμα του πανικού με τα βαμπίρ που «σάρωσε» τη Νέα Αγγλία εκείνη την περίοδο. Δεν ήταν τυχαίο πως αυτή η μαζική υστερία συνέπεσε με το ξέσπασμα φυματίωσης.  

Οι κοινότητες. τις οποίες χτυπούσαν οι επιδημίες, στρέφονταν σε λαϊκούς μύθους για να δώσουν εξηγήσεις. Συχνά κατηγορούσαν τον «βαμπιρισμό» για να εξηγήσουν αλλαγές στην εμφάνιση και την συμπεριφορά και να για δικαιολογήσουν θανάτους φίλων και συγγενών. Άτομα που έπασχαν από φυματίωση, πορυφρία, πελλάγρα ή λύσσα θεωρούνταν βαμπίρ.

Όταν ο Μπάρμπερ πέθανε η κοινότητα του πίστευε ότι μπορεί να επιστρέψει από το τάφο. Λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του τον ξέθαψαν και άλλαξαν τη θέση των μηριαίων οστών ώστε να μην μπορεί να επανέλθει και να γυρίζει στην περιοχή κάνοντας κακό στους ζωντανούς. Σε διπλανό τάφο βρέθηκε η σορός του εξαδέλφου του Τζόν Μπάρμπερ, Νέιθαν. Ο σκελετός ήταν ανέγγιχτος κάτι που σημαίνει ότι μόνο ο Τζον θεωρούταν βαμπίρ και μόνο γι’ αυτόν πάρθηκαν μέτρα.