Η «αδελφή» του Αλ Ζαρκάουι


Παρότι απέτυχε στην αποστολή της η Σατζίντα αλ Ρισαβί έγινε ένα σύμβολο για το ISIS. Η ιστορία της είναι χαρακτηριστική της παράνοιας που σκόρπισε τον ισλαμικό κόσμο το «Νταές»


Έχοντας οργανώσει πάνω από δέκα τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα στο Ιράκ ο Αμπου Μουσάντ αλ Ζαρκάουι έδωσε εντολή για έναν εντυπωσιακό χτύπημα εκτός της χώρας. Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, οργάνωσης που θα εξελισσόταν στο ISIS, επέλεξε την Ιορδανία και τα ξενοδοχεία της. «Χώροι στους οποίους η δυτική σήψη εισβάλει στον ισλαμικό κόσμο. Χώροι αμαρτωλών με αλκοόλ και μοιχεία» όπως θα αναφέρει μια από τις ανακοινώσεις της τρομοκρατικής ομάδας του «Σεΐχη των σφαγιαστών».

Το μακελειό και η σύλληψη

Στις 9 Νοεμβρίου 2005 η 35χρονη Σατζίντα αλ Ρισαβί και ο σύζυγος της Αλί Χουσεΐν αλ Σαμαρί μπήκαν στο ξενοδοχείο «Radisson SAS» στο Αμάν. Ήταν η μια από τις τρεις ομάδες βομβιστών αυτοκτονίας που θα επιτίθονταν την ίδια ώρα σε ξενοδοχεία στην Ιορδανία.

Μέσα από τα ρούχα τους φορούσαν γιλέκα γεμάτα εκρηκτικά αλλά κανείς δεν τους παρατήρησε. Μπήκαν στην αίθουσα «Φιλαδέλφεια» όπου γινόταν η γαμήλια δεξίωση του Ασράφ Ακράς και της Νάντια αλ Αλαμί. Στην αίθουσα βρίσκονταν περίπου 900 άτομα, κυρίως Ιορδανοί και Παλαιστίνιοι.

Η Σατζίντα υποστήριξε ότι επιχείρησε να ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά αλλά ο πυροκροτητής δεν δούλεψε. Ενημέρωσε τον σύζυγο της και αυτός της είπε να φύγει από την αίθουσα. Δεν αποκλείεται να πανικοβλήθηκε και να μην είχε τη δύναμη να το κάνει

Καθώς η σύζυγος του πήγαινε προς την έξοδο ο Αλί έπεσε πάνω στο κεντρικό τραπέζι και πάτησε το κουμπί. Συνολικά 38 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν. Η Σατζίντα αναμείχθηκε με το πανικοβλημένο πλήθος και επιχείρησε να διαφύγει. Βγήκε στο δρόμο και σταμάτησε ένα ταξί το οποίο τη μετέφερε στα βόρεια προάστια της πόλης. Αποπροσανατολισμένη ρώτησε περαστικούς για οδηγίες. Η αστυνομία ενημερώθηκε και η Ιρακινή συνελήφθη.

Ομολογία και καταδίκη

Λίγες μέρες μετά θα εμφανιζόταν στην ιορδανική τηλεόραση. Φορούσε το γιλέκο με τα εκρηκτικά και ομολόγησε τα πάντα. Είπε πως βρισκόταν σε αποστολή από την οργάνωση του Αλ Ζαρκάουι, πως είχε επισκεφθεί άλλες πέντε φορές την Ιορδανία στα πλαίσια της προετοιμασίας και στόχος της ήταν να τιμωρήσει τους άπιστους και τους αμαρτωλούς. Όπως αποκαλύφθηκε ο αδελφός της Σατζίντα ήταν ένας από τους υπασπιστές του Αμπού Μουσάντ Αλ Ζαρκάουι.

Στις 7 Ιουνίου 2006 μια αεροπορική επίθεση σκότωσε τον Αλ Ζαρκάουι και λίγους μήνες μετά (21 Σεπτεμβρίου 2006) η Σατζίντα  καταδικάστηκε σε θάνατο για την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης. Φυλακίστηκε και η υπόθεση της ξεχάστηκε. Όλα άλλαξαν όταν εμφανίστηκε το ISIS.  

«Θέλουμε την αδελφή μας…»

Στις 24 Δεκεμβρίου 2014 ένα μαχητικό της αεροπορίας της Ιορδανίας, το οποίο βρισκόταν σε αποστολή κατά του ISIS, υπέστη βλάβη. Ο πιλότος Μουάθ αλ Κασαμπέχ ενεργοποίησε τον μηχανισμό εκτίναξης και έπεσε σε μια λίμνη έξω από τη Ράκα. Το ISIS τον εντόπισε και τον συνέλαβε. Λίγες μέρες μετά η οικογένεια του Αλ Κασαμπέχ δέχθηκε μια κλήση από το κινητό του. «Έχουμε τον γιό σας, θέλουμε την αδελφή μας Σατζίντα» τους είπε μια άγνωστη φωνή.

Η «αδελφή του Αλ Ζαρκάουι», όπως την παρουσίαζε το ISIS, επανήλθε στο προσκήνιο. Το Χαλιφάτο υποστήριξε ότι η περίπτωση της αποτελεί απόδειξη ότι το Χαλιφάτο δεν ξεχνά ποτέ τους πιστούς του. «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σώσουμε την αδελφή μας» τόνιζαν τα ΜΜΕ του «Νταές». Με την οικογένεια του πιλότου να πιέζει η κυβέρνηση της Ιορδανίας επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τους τζιχαντιστές αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι δεν σκόπευε να τους δώσει την Σατζίντα.

Στις 3 Ιανουαρίου 2015 το ISIS εκτέλεσε τον Μουάθ αλ Κασαμπέχ με απίστευτη αγριότητα. Έκλεισαν τον πιλότο σε ένα σιδερένιο κλουβί και τον έκαψαν ζωντανό. Οι κάμερες κατέγραψαν τα πάντα και το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα.  

Στις 24 Ιανουαρίου 2015 το όνομα της Σατζίντα ακούστηκε και πάλι. Σε ηχητικό του «Νταές» ο Ιάπωνας όμηρος Κέντζι Γκότο είπε πως το Χαλιφάτο θα του χαρίσει τη ζωή μόνο αν απελευθερωθεί η Σατζίντα αλ Ρισαβί. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχει τη μοίρα του συμπατριώτη του Χαρούνα Γιουκάβα ο οποίος είχε ήδη αποκεφαλιστεί. «Είναι απλό. Τους δίνετε τη φυλακισμένη τους αδελφή και εγώ θα απελευθερωθώ» ακούγεται να λέει ο Γκότο.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αρνήθηκε να διαπραγματευτεί και οι Ιορδανοί ξεκαθάρισαν ότι δεν θα απελευθερώσουν τη γυναίκα. Το πρωινό της 30στής Ιανουαρίου 2015 ο Γκότο αποκεφαλίστηκε, η εκτέλεση καταγράφηκε σε βίντεο.

Το τέλος

Το ISIS χρησιμοποιούσε την Σατζίντα σαν μοχλό πίεσης και μέσο προπαγάνδας. Η  Ιορδανία αποφάσισε να βάλει τέλος σε αυτή την κατάσταση. Με εντολή του βασιλιά Αμπντάλα η εκτέλεση της προχώρησε άμεσα. Το ξημέρωμα της 4ης Φεβρουαρίου 2015 οι δεσμοφύλακες πήγαν στο κελί της Σατζίντα αλ Ρισαβί. Αρνήθηκε ένα τελευταίο γεύμα και ένα τελετουργικό μπάνιο (μουσουλμανική παράδοση πριν την εκτέλεση) και φορώντας μια κόκκινη στολή οδηγήθηκε στην αγχόνη. Όταν ο ιμάμης, που ήταν παρών, τη ρώτησε αν έχει κάποιες τελευταίες κουβέντες αυτή δεν απάντησε. Ήταν 05:05 το πρωί όταν η καταπακτή άνοιξε.