Τα ρεκόρ που καταρρίφθηκαν το 2022


Η χρονιά που φεύγει ήταν μια χρονιά γεμάτη ρεκόρ! Αυτά είναι δέκα από τα πιο σημαντικά

Το 2022 ήταν μια χρονιά που κινήθηκε στα… άκρα. Μια χρονιά που καταρρίπτονταν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Από το θερμόμετρο που «χτύπησε» κόκκινο σε πολλά σημεία του πλανήτη μέχρι τις τιμές ενέργειας που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αλλά και τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που πλέον κατοικούν στη Γη.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) συγκέντρωσε δέκα από τα πιο σημαντικά ρεκόρ που καταρρίφθηκαν την χρονιά που εκπνέει σήμερα.

Τιμές τροφίμων και ενέργειας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο προκάλεσε ένα τεράστιο άλμα στο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων, με τον δείκτη τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ να σημειώνει ιστορική κορύφωση τον Μάρτιο και το κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να φτάνει σε ιστορικά υψηλά ρεκόρ. Ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης σκαρφάλωσε σταθερά στο 10,6% τον Οκτώβριο, η μεγαλύτερη αύξηση από τη θέσπιση του δείκτη το 1997. Στη συνέχεια ωστόσο, τον Νοέμβριο, άρχισε να εμφανίζει μείωση για πρώτη φορά μετά από ενάμιση χρόνο.

Πρόσφυγες

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε επίσης το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Ουκρανοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους και κατέφυγαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ακόμα 6,9 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Παγκοσμίως, ο αριθμός των εκτοπισμένων ανθρώπων ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 εκατομμύρια.

Αφόρητη Ζέστη

Η Ευρώπη πέρασε το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ από τότε που υπάρχει η σχετική καταγραφή με το θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Αγγλίας όπου ο υδράργυρος έφθασε για πρώτη φορά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι δασικές πυρκαγιές που σχετίζονται με την υψηλή θερμοκρασία και την έλλειψη υγρασίας επίσης κατέκαψαν τις περισσότερες εκτάσεις γης —πάνω από 6 εκατομμύρια στρέμματα– από ό,τι είχε συμβεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη.

«Βροχή» από πυραύλους

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε αριθμό ρεκόρ πυραύλων στη Θάλασσα της Ιαπωνίας ως απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας που πραγματοποίησαν η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ. Στις 2 Νοεμβρίου σημειώθηκε το αποκορύφωμα με 23 πύραυλους να εκτοξεύονται μέσα σε ένα 24ωρο.

Το τέλος της Βασίλισσας

Έπειτα από 70 χρόνια στον θρόνο, η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών. Ήταν η γηραιότερη αλλά και μακροβιότερη μονάρχης στη Βρετανία. Εκτιμάται ότι, πριν από την τελετή της κηδείας της, περίπου 250.000 πολίτες προσκύνησαν το φέρετρό της, ενώ δύο εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους για να την τιμήσουν. Ρεκόρ τηλεθέασης κατάρριψε η μετάδοση της κηδείας καθώς την παρακολούθησαν περισσότεροι από 4,1 δισ. τηλεθεατές.

Το χάος με τον Μασκ

Το 2022 ήταν μια σημαντική χρονιά για τον Ίλον Μασκ, αν και κατέληξε στο τέλος τους έτους να μην είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, αφού εκτοπίστηκε στην αντίστοιχη λίστα του Forbes από τον Γάλλο επιχειρηματία της εταιρίας LVMH, Μπερνάρντ Αρνό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX πρόσθεσε τον Οκτώβριο στη… συλλογή του το Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σύντομα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις απολύοντας το μισό προσωπικό και επαναφέροντας σε λειτουργία τους λογαριασμούς προσώπων που είχαν αποκλειστεί από την πλατφόρμα —όπως ο Ντόναλντ Τραμπ (αν και ο τελευταίος αρνήθηκε να επιστρέψει).

Παρόλο που έχασε την πρωτοκαθεδρία στη λίστα των πλουσίων παραμένει ωστόσο αρκετά… ευκατάστατος καθώς η περιουσία του εκτιμάται ότι έφθανε στις αρχές Δεκεμβρίου τα σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Nέα Καλλιτεχνικά Ύψη

Η καλλιτεχνική συλλογή του συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν, που περιλαμβάνει έργα του Σεζάν, του Κλιμτ και του Βαν Γκογκ, πουλήθηκε από τον Οίκο Christies έναντι 1,62 δισεκατομμυρίου δολαρίων, το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ καταβληθεί σε δημοπρασία έργων τέχνης.

Παράλληλα, το διάσημο πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε, που φιλοτέχνησε ο Άντι Γουόρχολ το 1964 σε μεταξοτυπία, πωλήθηκε από τον οίκο Christies στην τιμή ρεκόρ των 195 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε τέσσερα λεπτά και έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης του 20ου αιώνα.

Τιτάνες του Τένις

Όταν ο Ραφαέλ Ναδάλ κέρδισε το Ρολάν Γκαρός για 14η φορά, ο Ισπανός άσος κατέρριψε το προσωπικό του ρεκόρ σε τίτλους Grand Slam σε 22 περνώντας μπροστά από τους Νόβακ Τζόκοβιτς (21) και Ρότζερ Φέντερερ (20). Το 2022 ήταν επίσης μια χρονιά αποχαιρετισμών με δύο από τους μεγαλύτερους αθλητές παγκοσμίως να κλείνουν την καριέρα τους: τον Φέντερερ και την Σερένα Γουίλιαμς, η οποία έχει κατακτήσει 23 Grand Slam.

Τα θετικά και αρνητικά ρεκόρ της Τέιλορ Σουίφτ

Το 2022 ήταν αδιαμφισβήτητα η χρονιά της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Τέιλορ Σουίφτ και στα καλά αλλά και για τα κακά! Η τραγουδίστρια κυκλοφόρησε το 10ο άλμπουμ της με τίτλο «Midnights» και προκάλεσε τέτοια φρενίτιδα που οδήγησε στην κατάρρευση του Spotify καθώς οι θαυμαστές της που επιχείρησαν να το ακούσουν μέσα σε μια μόνο ημέρα ήταν οι περισσότεροι σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο άλμπουμ. Δέκα από τα κομμάτια του (συνολικά το άλμπουμ έχει 12 τραγούδια!) μπήκαν στην πρώτη δεκάδα του Billboard Hot 100, κάτι που επίσης συμβαίνει πρώτη φορά για ένα άλμπουμ.

Ωστόσο, η τραγουδίστρια σημείωσε και μια αρνητική πρωτιά, καθώς βρέθηκε στην πρώτη θέση του καταλόγου των μεγαλύτερων ρυπαντών με ιδιωτικό τζετ μεταξύ των διασημοτήτων, καθώς χρησιμοποιεί πολύ συχνά το μέσο αυτό για τις μετακινήσεις της. Τον Αύγουστο, που της… απονεμήθηκε αυτός ο όχι και τόσο θετικός τίτλος,  μετρούσε ήδη 170 πτήσεις με το ιδιωτικό της τζετ.

Οκτώ Δισεκατομμύρια Άνθρωποι

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022, ο παγκόσμιος πληθυσμός -που αριθμούσε 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 1950- ξεπέρασε τα οκτώ δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Μέσα σε μόλις 48 χρόνια, ο παγκόσμιος πληθυσμός διπλασιάστηκε σε μέγεθος, πηδώντας από τέσσερα σε οκτώ δισεκατομμύρια. Φυσικά, οι άνθρωποι δεν είναι ίσα κατανεμημένοι σε ολόκληρο τον πλανήτη. Περισσότερη από τη μισή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού ως το 2050 θα προέρχεται από 8 μόνο χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ: τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία. Και ενώ η Ασία θα συνεχίσει να βλέπει τον πληθυσμό της να εκτοξεύεται στην Ευρώπη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πριν από έναν αιώνα, ο πληθυσμός της Ευρώπης ήταν κοντά στο 30% του παγκόσμιου συνόλου. Σήμερα, το ποσοστό αυτό είναι λιγότερο από 10%, συνολικά 750 εκατομμύρια άνθρωποι.