Το κυνήγι των κρυμμένων θησαυρών του ISIS


Οι τζιχαντιστές είχαν κρύψει χρυσό, κοσμήματα και χρήματα. Σε Ιράκ και Συρία εξελίσσεται ένα «κυνήγι» για αυτούς τους θησαυρούς. Οι πληροφορίες, οι μάχες και οι προδοσίες

Ο πρώην αξιωματικός του ιρακινού στρατού, δέχθηκε ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ένα άτομο το οποίο, μέχρι πριν λίγο καιρό, ήταν εχθρός του. Ένας βοσκός που είχε συνεργαστεί με το ISIS, την περίοδο που το Χαλιφάτο ήλεγχε μεγάλο μέρος του Ιράκ.

Ζούσε στην πόλη Μπαάζ η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο του «Νταές» από το 2014. Προσέχοντας το κοπάδι του παρακολουθούσε και τις κινήσεις των τζιχαντιστών και υπήρξε μάρτυρας της πτώσης τους μετά τη σαρωτική επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων.

Ο βοσκός είπε στον Αγιάν ότι γνώριζε ένα μυστικό που μπορούσε να τους αλλάξει τη ζωή. Φεύγοντας βιαστικά για να γλιτώσουν οι τζιχαντιστές είχαν κρύψει ένα τεράστιο ποσό. «Τουλάχιστον 3εκατ. δολάρια» του είπε. Επικοινώνησε με τον Αγιάντ γιατί φοβόταν να κάνει κάτι τέτοιο μόνος του και θεωρούσε ότι ο πρώην αξιωματικός είχε τη δύναμη και τις επαφές ώστε να πάρουν τον… θησαυρό χωρίς παρεμβάσεις.

«Και τότε ήταν που έκανα το μεγάλο λάθος» λέει ο Αγιάντ και συνεχίζει: «Τηλεφώνησα στον εξάδελφο μου ο οποίος εργαζόταν στις μυστικές υπηρεσίες του Ιράκ. Μπορούσε να το κάνει πιο εύκολα από εμένα. Του ζήτησα να βρει τα χρήματα και συμφώνησε».

Θαμμένοι θησαυροί

Είναι μια από τις πολλές παρόμοιες ιστορίες που ακούγονται στο Ιράκ και τη Συρία τα τελευταία χρόνια. Μέσα στο χάος της επίθεσης των συμμαχικών δυνάμεων οι τζιχαντιστές άφησαν πίσω χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα, θεωρώντας ότι θα επιστρέψουν σύντομα. Το Χαλιφάτο με τις πωλήσεις πετρελαίου και τους εκβιασμούς είχε αποκτήσει σημαντική οικονομική ισχύ. Πολλά από τα χρήματα του βρίσκονται ακόμα θαμμένα.

Κυνηγοί των «θησαυρών» αυτών σαρώνουν τις περιοχές ψάχνοντας για πληροφορίες. Αναζητούν μια ευκαιρία να εντοπίσουν τον χρυσό, τα κοσμήματα και τα χρήματα που άφησε πίσω το ISIS. Κανείς δεν γνωρίζει πόσα έκρυψαν-έθαψαν οι τζιχαντιστές φεύγοντας. Τα ποσά όμως που έχουν βρεθεί ως τώρα έχουν δικαιολογημένα οδηγήσει όλο και περισσότερο κόσμο να μπει στο κυνήγι των «θησαυρών».

«Αυτό δεν είναι μύθος. Έχουμε μείνει όμως ελάχιστοι άνθρωποι ζωντανοί που γνωρίζουν πού βρίσκονται αυτές οι… καβάτζες» θα παραδεχθεί πρώην μέλος του ISIS.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αιχμάλωτοι τζιχαντιστές έκαναν συμφωνίες με τους φύλακες τους. Διαπραγματεύτηκαν την ελευθερία τους για μια πληροφορία. Αναφορές μιλούν για σκληρές μάχες γύρω από μια τοποθεσία που θεωρητικά ήταν κρυμμένα μεγάλα ποσά. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να μοιραστεί.

«Να τα βγάλεις είναι εύκολο, να τα κρατήσεις αδύνατο»

Η Μοσούλη είναι το επίκεντρο αυτού του κυνηγιού των κρυμμένων θησαυρών. Το 2021 ένας Ιρακινός αστυνομικός βρήκε σε ένα κατεστραμμένο σπίτι μια σακούλα με 1,5εκατ. δολάρια. «Τα μέτρησα και αποφάσισα να τα παραδώσω στην κυβέρνηση. Σκέφτηκα ότι αυτό ήταν το καθήκον μου. Ξέρετε τι μου είπαν; ‘’Που είναι τα υπόλοιπα;’’

Αντί να με ευχαριστήσουν αντιμετώπισα καχυποψία και προβλήματα. Μακάρι να μην τους είχα δώσει τα χρήματα. Την επόμενη φορά σίγουρα δεν θα το κάνω. Έχω πέντε τραύματα από τον πόλεμο, τρεις σφαίρες και δύο θραύσματα. Τι μας έδωσε το κράτος για τη θυσία μας; Όχι πολλά» λέει.

Υποστηρίζει ότι γνωρίζει για δύο ακόμα σημεία όπου βρίσκονται κρυμμένα χρήματα. «Είναι σε ένα σπίτι που το είχε η UNESCO και ένα δίπλα του. Κανείς δεν τολμάει να πάει γιατί υπάρχουν κάμερες στην περιοχή αλλά και γιατί δεν μπορούν να συμφωνήσουν στη μοιρασιά».

Φυλακισμένοι αποκάλυψαν ότι κοντά στην πόλη Αλ Καΐμ έχουν θάψει μικρά ψυγεία γεμάτα χρήματα και χρυσό. Εκατοντάδες είναι εκείνοι που ψάχνουν τους θησαυρούς οι οποίοι ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί.

Μια πληροφορία μιλάει για 16εκατ. δολάρια μέσα σε ένα συγκεκριμένο πηγάδι. Τα έβαλαν εκεί στα τέλη του 2018. Παραστρατιωτικοί, αξιωματικοί, τοπικές φυλές και πρώην τζιχαντιστές βρίσκονται γύρω από το συγκεκριμένο σημείο αλλά κανείς δεν έχει τολμήσει ακόμα να πάει και να σκάψει. Όλοι γνωρίζουν πως όποιος βρει τα χρήματα θα πρέπει να αντιμετωπίσει όλους τους υπόλοιπους. Παίζεται λοιπόν ένα παιχνίδι υπομονής.

«Αν μια ομάδα προσπαθήσει να τα πάρει οι υπόλοιποι θα τους σκοτώσουν. Δεν είναι τόσο δύσκολο να τα βγάλεις από το πηγάδι αλλά να φύγεις με ασφάλεια και να τα κρατήσεις είναι αδύνατο. Θα χρειαστεί ξανά ο αμερικανικός στρατός για να ηρεμήσει την κατάσταση» αναφέρει μια πηγή στην αγγλική εφημερίδα Guardian.

Η προδοσία

Επιστρέφοντας στην ιστορία του βοσκού ο Αγιάντ λέει: «Συμμετείχε στο ISIS γιατί απλά αποδέχθηκε την πραγματικότητα. Όταν έφτασαν οι τζιχαντιστές στην περιοχή του απλά πήρε με τα νερά τους. Τώρα μου ζητούσε ένα μερίδιο. Ήταν κάτι δίκαιο».

Στα τέλη του 2019 ο εξάδελφος του Αγιάντ μπήγε στην Μπαάζ μαζί με δύο ακόμα άντρες. Ακολούθησε τις οδηγίες που είχε δώσει ο βοσκός. «Του είπα να περπατήσει μέχρι το τέλος του αρδευτικού σωλήνα, να στρίψει δεξιά, να περπατήσει για λίγο και να αρχίσει το σκάψιμο. Το έκανε και βρήκε ένα μικρό μπλε πλαστικό βαρέλι. Μου τηλεφώνησε και με ρώτησε τι να κάνει. Επειδή είμαι ειδικός στα εκρηκτικά του είπα να προσέξει να μην είναι παγιδευμένο. Δεν το άνοιξαν αλλά το έκοψαν. Όλα τα λεφτά ήταν εκεί μέσα. Σε σακούλες δεμένες σφιχτά» λέει ο Αγιάντ.

Όταν ο ξάδελφος του επέστρεψε από την Μπααζ υποστήριξε ότι τα νέα δεν ήταν καλά. «Μου είπε ότι δεν βρήκε τίποτα και ότι η αποστολή απέτυχε. Δεν τον πίστεψα φυσικά. Αργότερα η σύζυγος του μου εκμυστηρεύτηκε ότι είχε δει όλα τα χρήματα στο σπίτι τους. Ήταν συνολικά 3εκατ. δολάρια. Αγόρασε τέσσερα πολυτελή σπίτια και ακόμα επιμένει ότι δεν βρήκε τίποτα. Τόσο εγώ όσο και ο βοσκός μείναμε με άδεια χέρια.

Το μετανιώνω όσο τίποτα άλλο στη ζωή μου που εμπιστεύτηκα τον ξάδελφο μου. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα θησαυροί αλλά ήταν η μοναδική πληροφορία που είχα. Ήμουν αξιωματικός όταν έπεσε η Μοσούλη. Επέστρεψα για να πολεμήσω το ISIS. Όλοι πληρώσαμε τεράστιο τίμημα για να χτίσουμε και πάλι αυτή την χώρα. Όμως το μεγαλύτερο τίμημα το πλήρωσα από την ίδια την οικογένεια μου» λέει ο Αγιάντ.