Ο πραγματικός μύκητας-ζόμπι που ενέπνευσε το «The Last of Us»


Πίσω από τον δυστοπικό κόσμο του παιχνιδιού που έγινε σειρά υπάρχει ένα πραγματικός μύκητας που μολύνει και ελέγχει έντομα. Κινδυνεύει από κάτι τέτοιο ο άνθρωπος;

Στις τυπικές ιστορίες με ζόμπι, όπως το Walkind Dead, World War Z και το «28 Μέρες Μετά», ένα επιθετικός ιός μεταμορφώνει ταχύτατα τους ανθρώπους σε αιμοδιψή τέρατα. Το «The Last Of Us» όμως, το παιχνίδι της NaughtyDog που έγινε τηλεοπτική σειρά από το ΗΒΟ, αυτό το στερεότυπο σπάει.

Οι μολυσμένοι δεν είναι «νεκροζώντανοι», όπως συνήθως σε αυτού του τύπου της ιστορίας. Παραμένουν ζωντανοί και δεν είναι ένας ιός που οδήγησε στη μετάλλαξη τους αλλά ένας μύκητας.

Το πιο τρομακτικό είναι ότι ο συγκεκριμένος μύκητας δεν είναι αποκύημα της φαντασίας των δημιουργών του «Last Of Us» αλλά υπάρχει στην πραγματικότητα. Όπως έχουν δηλώσει οι ίδιοι οι δημιουργοί εμπνεύστηκαν από το ντοκιμαντέρ του BBC, «Planet Earth». Σε ένα από τα επεισόδια της σειράς παρουσιάζεται ένας μύκητας που καταλαμβάνει το μυαλό ενός μυρμηγκιού.

Συγκεκριμένα το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει πως ένας μύκητας «Ophiocordyceps» μολύνει «ένα μυρμήγκι σφαίρα». Ο μύκητας μεγαλώνει μέσα στο σώμα του εντόμου και φτάνει στο σημείο να καλύψει το μισό του σώμα μεταλλάσσοντας το. Ο μύκητας κατά κάποιο τρόπο ελέγχει τον εγκέφαλο του μυρμηγκιού και χειραγωγεί την συμπεριφορά του. Οδηγεί το έντομο να ανέβει σε ένα κλαδί όπου και πεθαίνει. Εκεί ο μύκητας αναπτύσσεται και δημιουργεί σπόρους ώστε να μολύνει και άλλους ξενιστές.

Τουλάχιστον 35 γνωστά είδη «Ophiocordyceps» μπορούν να επηρεάσουν την συμπεριφορά των εντόμων που μολύνουν. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα ανακαλυφθούν εκατοντάδες ακόμα τέτοιοι μύκητες.

«Σίγουρα πολλά κομμάτια του Last Of Us ανήκουν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας. Με τα δεδομένα που έχουμε είναι αδύνατο ένας μύκητας να μολύνει και να ελέγχει το μυαλό των ανθρώπων όπως γίνεται στο σόου» αναφέρει ο εντομολόγος του Πανεπιστημίου Πεν Στέιτ, Ντέιβιν Χιουζ ο οποίος ήταν σύμβουλος κατά τη δημιουργία του παιχνιδιού.

Η επιστημονική κοινότητα δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο μετάλλαξης και εξέλιξης στο σημείο που οι μύκητες θα μπορούν να μολύνουν και να ελέγχουν τους ανθρώπους. «Οι άνθρωποι έχουν πολύ διαφορετικά σώματα από τα έντομα. Εισπνέουμε συνέχεια σπόρους μυκήτων αλλά δεν μας επηρεάζουν σημαντικά. Από τα εκατομμύρια είδη που υπάρχουν μόλις μερικές εκατοντάδες μύκητες είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τον άνθρωπο και κυρίως τα άτομα σε ανοσοκαταστολή» αναφέρει η Καρίσα Μπέκερ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Αναγνωρίζει όμως ότι η έρευνα για τις μολύνσεις από μύκητες δεν έχει προχωρήσει πολύ και όταν ένα άτομο μολυνθεί η αντιμετώπιση είναι δύσκολη.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ετησίως πάνω από 300 εκατ. άτομα μολύνονται από μύκητες και περίπου 1,5εκατ. πεθαίνουν. Αυτό που κάνει τις μολύνσεις θανατηφόρες είναι ότι η αντιμετώπιση και θεραπεία είναι συνήθως χρονοβόρο και δύσκολη.

«Οι μύκητες έχουν μεγαλύτερη συγγένεια με τα ζώα παρά τα φυτά. Είναι δύσκολο να τους πολεμήσεις χωρίς να κάνεις κακό σε αυτόν που έχει μολυνθεί. Πρέπει λοιπόν να βρούμε ειδικού τύπου θεραπείες που θα σκοτώνουν τον μύκητα χωρίς να είναι επιβλαβείς για τον ξενιστή» αναφέρει ο μυκητολόγος, Μάθιου Κάσον. Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι η ανθρωπότητα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην έρευνα του τεράστιου… βασιλείου των μυκήτων.

Αν και η μόλυνση-έλεγχος των ανθρώπων είναι μάλλον απίθανοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο «Last Of Us» παρουσιάζει κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες για το πως η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες ασθένειές.

Το παιχνίδι (που εξελίχθηκε σε σειρά) αναφέρει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δημιούργησε τις βάσεις για την ταχύτατη ανάπτυξη των μυκήτων.

Οι μύκητες προτιμούν χαμηλότερες θερμοκρασίας από το 36,6 του ανθρώπινου σώματος. Στο «Last Of Us» όμως έχουν προσαρμοστεί στην ανεβασμένη θερμοκρασία του πλανήτη και πλέον το σώμα μας τους φαίνεται πιο φιλόξενο. Οι επιστήμονες δεν απορρίπτουν αυτή τη θεωρία.

«Δεν είναι εντελώς ανεδαφική η θεωρία ότι η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει την ανοχή που έχουν οι μύκητες στη θερμοκρασία. Δεν έχει αποδειχθεί αλλά είναι μια υπόθεση. Κάτι τέτοιο θα συμβεί μέσα από μια πολύ αργή διαδικασία αλλά είναι πιθανό» αναφέρει ο Ιλάν Σουάρτς, ερευνητής μολύνσεων από μύκητες.

Ο Δημήτρης Κοντιογιάννης, μυκητολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας τονίζει όμως ότι μια μυκητιακή πανδημία είναι απίθανο να συμβεί λόγω του τρόπου της διασποράς της μόλυνσης ανάμεσα στους ανθρώπους. «Υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι για να ανησυχούμε σε αυτό τον κόσμο αλλά μια πανδημία λόγω μύκητα δεν είναι μια από αυτές» αναφέρει ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής.