Ρόι ΝτεΜέο: Ο Χασάπης της Μαφίας και η μέθοδος Τζέμινι


Ο ΝτεΜέο και η ομάδα του θεωρούνται υπεύθυνοι για περίπου 200 φόνους. Ο βοηθός χασάπη που έγινε ο απόλυτος εκτελεστής της Μαφίας με τη δική του μέθοδο εξαφάνισης πτωμάτων

Στη λίστα με τους εκτελεστές της αμερικάνικης Μαφίας το όνομα του Ρότι ΝτεΜέο πάντα ξεχωρίζει. Αδίστακτος, αποτελεσματικός, ψυχοπαθής. Δημιούργησε την απόλυτη μηχανή φόνων η οποία τελικά εκτέλεσε και τον ίδιο. Όχι γιατί πρόδωσε ή συνεργάστηκε με τις αρχές αλλά γιατί έφτασε στο σημείο να είναι επικίνδυνος ακόμα και για τους συντρόφους του. Αυτή είναι η ιστορία του αρχηγού των εκτελεστών.

Βοηθός χασάπη

Ο Ρόι Άλμπερ Ντε Μέο γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1940 στο Μπρούκλιν. Οι γονείς του ήταν Ιταλοί μετανάστες από τη Νάπολη και είχε τέσσερα αδέλφια. Πήγε στο Γυμνάσιο του Μάντισον όπου ήταν συμμαθητής με τον Μπέρνι Σάντερς, μετέπειτα υποψήφιο για την προεδρεία των ΗΠΑ. Από τα 15 του εργαζόταν ως βοηθός χασάπη ενώ παράλληλα έκανε κλοπές. Στα 19 του έμεινε ουσιαστικά μόνος του. Ο μεγάλος του αδελφός σκοτώθηκε στον πόλεμο της Κορέας, ο πατέρας του πέθανε από καρδιακή προσβολή και η μητέρα του με τον νεαρότερο αδελφό του επέστρεψαν στην Ιταλία.

DeMeo Crew

Η πρώτη του επαφή με τη Μαφία ήταν μέσω της οικογένειας Λουκέζε για την οποία έκανε… θελήματα.  Ο φίλος του Νίνο Γκάτζι του πρότεινε να δουλέψει για την οικογένεια Γκαμπίνο όπου τα χρήματα ήταν περισσότερα. Σταδιακά ο ΝτεΜέο έφτιαξε τη δική του ομάδα η οποία έγινε γνωστή στον χώρο του εγκλήματος ως «DeMeo crew».

Αρχικά η ομάδα αποτελούταν από τους ΝτεΜέο, Γκάτζι και τον 16χρονο Κρις Ρόζενμπεργκ. Σταδιακά όμως προστέθηκαν κι άλλα μέλη και το «DeMeo crew» έφτασε τα 14 άτομα. Δραστηριοποιούνταν σε οτιδήποτε μπορούσε να τους αποφέρει χρήματα. Ναρκωτικά, εκβιασμούς, κλοπές αυτοκινήτων, τζόγο και τοκογλυφία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ΝτεΜέο και Γκάτζι έκαναν τον πρώτο τους φόνο τον Ιούλιο του 1973. Σκότωσαν με δύο σφαίρες στο κεφάλι τον Πολ Ρόθενμπεργκ τον οποίο υποπτεύονταν ότι δίνει πληροφορίες στην αστυνομία.

Το 1975 ο δυσαρεστημένος συνεργάτης της ομάδας, Αντρέι Κατς ήρθε σε επαφή με τις Αρχές. Ο ΝτεΜέο ενημερώθηκε άμεσα και ζήτησε από τη φίλη του Τζούντιθ Κουέστελ να λειτουργήσει ως δόλωμα. Τον κάλεσε σε ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν όπου τον περίμενε ο ΝτεΜέο και η ομάδα του. Τον πήγαν στο κρεοπωλείο ενός σουπερμάρκετ όπου τον μαχαίρωσαν. Διαμέλισαν το πτώμα και πέταξαν τα κομμάτια στους κάδους απορριμμάτων έξω από το κατάστημα.

Ο ΝτεΜέο και η ομάδα του είχαν πλέον αποκτήσει τη φήμη των αποτελεσματικών και αδίστακτων. Ο αρχηγός της οικογένειας Γκαμπίνο, Πολ Καστελάνο τους ανέθεσε τη δολοφονία του Βίτο Μπορέλι. Η εντολή δόθηκε γιατί ο Μπορέλι είχε κάνει ένα υποτιμητικό σχόλιο για την εμφάνιση του Καστελάνο. Ο ΝτεΜέο εκτέλεσε με πιστόλι τον Μπορέλι και στη συνέχεια διαμέλισε το πτώμα.

The Gemini Method

Το «DeMeo crew» έγινε η απόλυτη φονική μηχανή και πολλοί ήταν εκείνοι που απευθύνθηκαν σε αυτούς. Σταδιακά δημιούργησαν  μια μέθοδο ώστε να σκοτώνουν γρήγορα τα θύματα τους και να εξαφανίζουν τα ίχνη τους. Την ονόμασαν «μέθοδο Τζέμινι» από το «Gemini Lounge» το μπαρ που σύχναζε ο ΝτεΜέο και οι συνεργάτες του.

Καλούσαν το θύμα στο μπαρ και με κάποια πρόφαση το πήγαιναν στο δωμάτιο που υπήρχε στο πίσω μέρος του κτιρίου. Όταν έμπαινε στο δωμάτιο αναλάμβανε ο εκτελεστής (στη συντριπτική πλειοψηφία των δολοφονιών ο Ρόι ΝτεΜέο). Προσέγγιζε το θύμα από πίσω κρατώντας ένα πιστόλι με σιγαστήρα και μια πετσέτα. Το πυροβολούσε στο κεφάλι και αμέσως του φορούσε την πετσέτα σαν τουρμπάνι. Με αυτό τον τρόπο δεν γέμιζε αίματα το δωμάτιο. Αμέσως ένα άλλο μέλος της ομάδας (συνήθως ο Κρις Ρόζενμπεργκ) μαχαίρωνε το θύμα στην καρδιά για να σταματήσει να βγαίνει περισσότερο αίμα από το τραύμα. Στη συνέχεια έβαζαν το σώμα στην μπανιέρα και περίμεναν να φύγει όλο το αίμα. Το επόμενο στάδιο ήταν ο διαμελισμός πάνω σε κομμάτια πλαστικού. Αφού έκοβαν τα άκρα και το κεφάλι έβαζαν τα κομμάτια πρώτα σε σακούλες και μετά σε χάρτινα κουτιά. Τα μετέφεραν σε μια τεράστια χωματερή όπου καθημερινώς υποδεχόταν χιλιάδες τόνους σκουπιδιών. Ο εντοπισμός των σορών ήταν πρακτικά αδύνατος.

Αδίστακτος χωρίς όρια…

Στα τέλη του 1975 ο Ρόι ΝτεΜέο μπήκε στον κόσμο της πορνογραφίας για να αποδειχθεί για πολλοστή φορά ότι δεν είχε κανένα όριο. Η εταιρία στην οποία συμμετείχε γύριζε ταινίες με ανήλικους και κτηνοβασίες. Όταν ο Νίνο Γκάτζι το έμαθε ζήτησε από τον Ντε Μέο να σταματήσει αλλά αυτός τον αγνόησε. Παράλληλα ο Ντε Μέο πωλούσε κοκαΐνη και μαριχουάνα παρά τις ρητές εντολές της οικογένειας Γκαμπίνο για τα ναρκωτικά. Στο κόσμο της Μαφίας απέκτησε την πάντα επικίνδυνη ταμπέλα του ανθρώπου που δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες. Του το συγχωρούσαν όμως γιατί ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός…

Ο Γκάτζι επιχείρησε πολλές φορές να πείσει τον Πολ Καστελάνο να «χρίσει» τον ΝτεΜέο αλλά το αφεντικό της οικογένειας τόνιζε πώς πρόκειται για ένα άτομο εκτός ελέγχου.

Ο Καστελάνο πείστηκε όταν ο ΝτεΜέο έκλεισε μια ιδιαίτερα επικερδή συμφωνία με τη Ιρλανδοαμερικανική συμμορία Westies. Στα μέσα του 1977 ο ΝτεΜέο πήρε το «χρίσμα» και τέθηκε επικεφαλής των δοσοληψιών με τους «Ιρλανδούς». Πλέον όμως έπρεπε να έχει άδεια πριν δολοφονήσει κάποιον και να μην εμπλέκεται στο εμπόριο ναρκωτικών. Τα αγνόησε και τα δύο.

Φόνοι δίχως τέλος

Λίγο αφότου πήρε το χρίσμα σκότωσε τον Τζόναθαν Κιν και την 19χρονη κοπέλα του γιατί ο πρώτος είχε καταθέσει στις Aρχές. Τον Μάρτιο του 1978 ξεπερνά ένα ακόμα όριο όταν δολοφονεί τον Πάτρικ Πρινσιντζάνο, μέλος της οικογένειας Μπονάνο. Τον πυροβόλησε και του έκοψε τον λαιμό. Τον Μάιο της ίδια χρονιάς το «DeMeo crew» πραγματοποιεί το πλέον διαβόητο έγκλημα του. Σοδομίζει με σκουπόξυλο, βασανίζει και σκοτώνει τον Μάικλ ΝτιΚάρλο ο οποίος είχε βιάσει ένα νεαρό αγόρι. Οι φόνοι συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό και τον Νοέμβριο του 1978 ο Ντάνι Γκρίλο γίνεται το πρώτο μέλος της ομάδας του ΝτεΜέο που δολοφονείται από τους συντρόφους του. Ο Γκρίλο εκτελέστηκε για πειθαρχικούς λόγους γιατί είχε εθιστεί σε ναρκωτικά και τζόγο.

Στις 19 Απριλίου 1979 ο ΝτεΜέο ξεπέρασε και το τελευταίο όριο που είχε απομείνει. Ο φοιτητής Ντόμινικ Ραγκούτσι είχε παρκάρει έξω από το σπίτι του εκτελεστή. Ο ΝτεΜεό θεώρησε ότι είναι Κουβανός εκτελεστής λόγω μιας σύγκρουσης που υπήρχε τότε με συμμορία από την Κούβα. Μετά από ένα κυνηγητό χιλιομέτρων με τα αυτοκίνητα ο ΝτεΜέο ακινητοποίησε το όχημα του φοιτητή και τον σκότωσε με επτά σφαίρες. Η υπόθεση πήρε τεράστιες διαστάσεις και δημιούργησε ενδοοικογενειακό πρόβλημα στον ΝτεΜέο.

Περίπου έναν μήνα μετά, τον Μάιο του 1979, εκτελέστηκε ο Κρις Ρόζενμπεργκ, μέλος του «DeMeo crew» καθώς ήταν ο υπεύθυνος για την σύγκρουση με τους Κουβανούς. Τον πυροβόλησε αρχικά ο ΝτεΜέο και στη συνέχεια ένα άλλο μέλος της ομάδας.

Ο κλοιός σφίγγει

Έως το τέλος του 1979 ο ΝτεΜέο είχε στήσει το μεγαλύτερο δίκτυο κλοπών αυτοκινήτων στην ιστορία της Νέας Υόρκης ενώ παράλληλα συνέχιζε τους φόνους. Την 1η Οκτωβρίου 1979 ο ΝτεΜέο μαζί με τον Γκάτζι πήραν άδεια από τον Καστελάνο και σκότωσαν τον «κάπο» της οικογένειας Γκαμπίνο, Τζέιμς Επόλιτο και τον γιό του Τζέιμς τζούνιορ. Ο διπλός φόνος οδήγησε στη σύλληψη του Γκάτζι και έβαλε τις αρχές στα χνάρια του ΝτεΜέο και της ομάδας του. Το 1981 συνελήφθησαν δύο μέλη του «DeMeo crew» για κλεμμένα οχήματα και πήραν εντολή να αποδεχθούν τις κατηγορίες για να κλείσει η έρευνα.

Το 1982 ο κλοιός άρχισε να σφίγγει γύρω από τον ΝτεΜέο. Το FBI τον είχε συνδέσει με δεκάδες δολοφονίες και είχε πλέον πληροφορίες για το τι συνέβαινε στο «Gemini Lounge». Σε ηχογραφημένη συνομιλία υψηλόβαθμο στέλεχος της Μαφίας έλεγε ότι υπάρχει εντολή από τον Καστελάνο να βγει από την μέση ο ΝτεΜέο γιατί πλέον αποτελεί πρόβλημα. «Κανείς δεν θέλει να αναλάβει το συμβόλαιο γιατί έχει γύρω του έναν στρατό από δολοφόνους. Έχει σκοτώσει ήδη μόνος του 37 άτομα» έλεγε ο Τζιν Γκότι, αδελφός του διαβόητου αφεντικού Τζον Γκότι.

Το τέλος

Τελικά ο Φρανκ ΝτεΚίκο ανέλαβε να εκτελέσει τον ΝτεΜέο αλλά μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες έκανε το… αδιανόητο. Επικοινώνησε με μέλη του «DeMeo crew» και τους έπεισε ότι πρέπει να βγάλουν το αφεντικό τους από τη μέση γιατί πλέον είχε παρανοήσει πλήρως και κινδύνευαν και οι ίδιοι. Συμφώνησαν…

Τις τελευταίες του μέρες ο ΝτεΜέο είχε καταλάβει πως υπήρχε εντολή εκτέλεσης του. Κυκλοφορούσε φορώντας ένα μακρύ δερμάτινο παλτό στο οποίο έκρυβε μια κομμένη καραμπίνα. Σκεφτόταν να σκηνοθετήσει το θάνατο του και να εξαφανιστεί. Στις 10 Ιανουαρίου 1983 πήγε σε μια συνάντηση του «DeMeo crew» στο σπίτι του συνεργάτη του Πάτι Τέστα. Δέκα μέρες μετά το πτώμα του βρέθηκε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκίνητου του το οποίο είχαν αφήσει σε ένα πάρκινγκ παραλίας του Μπρούκλιν. Είχε δεχθεί πολλές σφαίρες στο κεφάλι και μια στο χέρι στην προσπάθεια του να καλυφθεί. Τον εκτέλεσαν οι σύντροφοι του και όπως φαίνεται ήταν κάτι που το περίμενε. Φεύγοντας από το σπίτι είχε αφήσει όλα τα προσωπικά του αντικείμενα πάνω στο γραφείο του.

Το «DeMeo crew» είναι υπεύθυνο για περίπου 200 φόνους. Ο ίδιος ο Ρόι ΝτεΜέο σκότωσε δεκάδες άτομα και θεωρείται έως σήμερα ο πιο αποτελεσματικός εκτελεστής της Μαφίας.